MAJA VIDENOVIĆ

Demokratska stranka

Rođena je 30. aprila 1979. godine u Beogradu.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Beogradu, gde je i diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Učestvovala je u opozicionom radu još kao gimnazijalka, kada je organizovala srednjoškolske proteste 1996/97. godine.

Od 2001. godine član je Opštinskog odbora Novi Beograd, čiji je u dva mandata i potpredsednik. Od 2007. do 2011. bila je potpredsednik Gradskog odbora DS Beograd. Od 2004. do 2008. godine bila je odbornik u SO Novi Beograd i odbornik u Skupštini grada Beograda. Na izborima decembra 2003. i januara 2007. godine, bila je kandidat za narodnog poslanika, a narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije bila je u mandatu 2008−2012. i 2012−2014. godine.

Na XVIII Skupštini Demokratske stranke održanoj 31. maja 2014. godine izabrana je za potpredsednicu Demokratske stranke.

Bila je šefica Informativne službe i urednica Internet prezentacije Demokratske stranke.

Na parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine izabrana je za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Zamenica predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Završila je više specijalizovanih kurseva, treninga i seminara, posebno iz oblasti odnosa sa javnošću, političkog marketinga, strategije i organizacije političkih kampanja.

Živi na Novom Beogradu.

Govori engleski jezik.

Osnovne informacije

  • Za evropsku Srbiju
  • Beograd
  • Beograd
  • 30.04.1979.
  • pravnik

Statistika

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.10.2017.

Možete li mi reći koliko imam vremena?

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.10.2017.

Dobro. Onda me ta tri minuta obavezuju da govorim o suštini i onome što je alarmantno stanje, a detaljnije ćemo govoriti u pojedinostima.

Gospodine LJajiću, gospodine Ružiću, svaki zakon koji predlažete i koji donosite ovde u parlament mora da polazi od realnosti. Inicijalno dobra namera koju i jedan i drugi i treći i četvrti zakon imaju, nažalost, ne korespondira sa realnošću.

Naša je obaveza kao odgovornih narodnih poslanika da vas na to upozorimo.

Konkretno, gospodine Ružiću, vi niste odgovorni za stanje u javnoj upravi kakvo je danas. Bili smo svedoci da ste vrlo jasni, da jasno i glasno reagujete na neke pojave koje vam se ne sviđaju. U tome imate potpunu podršku. Pozicija na kojoj ste danas vas bez obzira na to što za ove situacije niste odgovorni, obavezuje da o njima glasno govorite i tu nema aboliranja.

Kada govorimo o činjenici da danas predlažemo akademiju, koja inicijalno može da bude nešto što ćemo pozdraviti, to može da liči, to bi trebalo da predstavlja poslednji čin u reformi javne uprave. Znate, to izgleda kao danas kada je Beograd raskopan, razrušen, kada su Beograđani zarobljeni, ne mogu da hodaju, a stručnjaci iz gradske vlasti teraju ljude da kite novogodišnju rasvetu.

Dakle, svaki zakon mora da korespondira sa realnošću. Realnost je da u javnoj upravi imamo neverovatno stranačko zapošljavanje, imamo poraznu zabranu zapošljavanja koja nije nikakva privremena mera, jer se iz godine u godinu produžava. Imamo činjenicu da ona ne važi za svakoga, te smo svedoci i danas i svuda da imamo na stotine i desetine hiljada stranačkih aktivista prevashodno SNS, a da se za najbolje ljude, za mlade koji su prirodno usmereni, koji su želeli da ostanu u ovoj zemlji, da vredno uče i da rade u oblastima koje su prirodno usmerene na državu, njima država, ova Vlada i vi koji ste njen deo poručuje – za vas nema mesta.

Dakle, haos je u javnoj upravi, a za šta, ponavljam, niste odgovorni, ali od trenutka kada ste preuzeli odgovornost, odgovorni ste da o tome glasno govorite. To su stvari koje bi trebalo da budu alarm svima nama, da to bude prioritet.

Imamo situaciju u Paraćinu da posle nekoliko godina rada na određeno vreme, a pričamo o nekakvoj akademiji, najbolji i jedini IT stručnjak ode i mi ne možemo zbog zabrane zapošljavanja, zato što za opštinu Paraćin, gle čuda, iako opština Paraćin ima 131 radnika manje od maksimalnog broja zaposlenih, nije dozvoljeno da zaposle nikoga i ne postoji IT stručnjak koji može da sprovodi i da radi ono što je minimalno neophodno, potrebno za elementarno funkcionisanje jedne lokalne samouprave.

Dakle, kakvu poruku zaposleni dobijaju, koji su poniženi i demotivisani, što smanjenim platama, što činjenicom da nemaju nikakvu šansu da napreduju, što činjenicom da su svedoci da se svakoga dana zapošljavaju na stotine hiljada stranačkih aktivista? Oni su poniženi na svaki mogući način. Građani sve to vide, i to su stvari koje bi trebalo da budu prethodno pitanje pre bilo kakvog razgovora o nekakvoj akademiji, koji bi trebalo da bude kao poslednji stepen u reformi javne uprave koju, nažalost svih nas, nismo ni započeli. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.10.2017.

Član 106, poštovani podpredsedniče. Replika koju je izazvala moja diskusija me obavezuje da ne samo dostojanstvo Narodne skupštine, nego kao predstavnici građana predstavljamo građane koji su svojim glasom nas obavezali da u njihovo ime govorimo i ja ovim putem moram da zaštitim i njihovo dostojanstvo.

Znate, kada neko kaže za ljude koji su ustali protiv jedne politike da su oni izašli na ulice da izazovu krvoproliće, ja moram da ustanem u odbranu dostojanstva tih građana i da sve vas i sve nas podsetim da su oni ustali u odbranu demokratije i slobode, da su oni ustali protiv politike koju ste vi zastupali tada, a 5. oktobar je upravo podsećanje na ono što ste vi bili nekada.

Peti oktobar je opomena. Peti oktobar će ostati zauvek upamćen i zabeležen u našoj istoriji jer će se tačno znati ko su bili akteri politike koja je dovela do ratova, do žrtava, ko su bili akteri politike protiv kojih su slobodni građani Beograda i Srbije ustali, glasali, pobedili i 5. oktobar je odbrana prava na slobodu, odbrana njihovog glasa.

Ne dozvoljavam, dok god sam poslanik u Narodnoj skupštini, da optužujete građane Srbije da su oni izašli na ulice Beograda i izazivali krvoproliće. Naprotiv, oni su ustali protiv vaše politike, ustali su u odbranu sloboda, odbranu svog glasa i tako nešto ne može da se toleriše u parlamentu.

Imovinska karta

(Beograd, 04.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 69936.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno, paušal 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 13.09.2016, 07:39