MAJA VIDENOVIĆ

Demokratska stranka

Rođena je 30. aprila 1979. godine u Beogradu.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Beogradu, gde je i diplomirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Učestvovala je u opozicionom radu još kao gimnazijalka, kada je organizovala srednjoškolske proteste 1996/97. godine.

Od 2001. godine član je Opštinskog odbora Novi Beograd, čiji je u dva mandata i potpredsednik. Od 2007. do 2011. bila je potpredsednik Gradskog odbora DS Beograd. Od 2004. do 2008. godine bila je odbornik u SO Novi Beograd i odbornik u Skupštini grada Beograda. Na izborima decembra 2003. i januara 2007. godine, bila je kandidat za narodnog poslanika, a narodni poslanik u Skupštini Republike Srbije bila je u mandatu 2008−2012. i 2012−2014. godine.

Na XVIII Skupštini Demokratske stranke održanoj 31. maja 2014. godine izabrana je za potpredsednicu Demokratske stranke.

Bila je šefica Informativne službe i urednica Internet prezentacije Demokratske stranke.

Na parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine izabrana je za poslanicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije.
Zamenica predsednika Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Završila je više specijalizovanih kurseva, treninga i seminara, posebno iz oblasti odnosa sa javnošću, političkog marketinga, strategije i organizacije političkih kampanja.

Živi na Novom Beogradu.

Govori engleski jezik.

Osnovne informacije

  • Za evropsku Srbiju
  • Beograd
  • Beograd
  • 30.04.1979.
  • pravnik

Statistika

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Nema pitanja koja su upućena poslaniku

Članstvo u radnim telima

Poslanik nije ni u jednom radnom telu.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2017.

Zašto bi bio ljut, jer sam se javila ranije. Vi ćete uvek biti pozdravljeni kako poštujete povredu Poslovnika.

Gospodine Arsiću, molim vas da me saslušate pažljivo.

Vi ste prekršili član 106, pogledajte sve stavove ovog člana i molim vas da me saslušate pažljivo.

Činjenicom, da zloupotrebu Poslovnika od strane gospodina Aleksandra Martinovića koju ovde, navodno govoreći o povredi Poslovnika, optužuje predsednika DS, bilo kog građanina da je strani agent i da je radio u nečijoj službi, i zbog toga navodno, upropastio Vojsku, je nešto što apsolutno ne smete to da tolerišete. Ono kako je Dragan Šutanovac rukovodio Ministarstvom kojim je rukovodio govore svi. Govore aktivni pripadnici vojske koji danas govore da je to jedini period kada je vojska profesionalizovana i kada je taj sistem uređen.

Ono što je nedopustivo je zloupotreba. Gospodin Martinović, ako hoćete, svojim amandmanom se založio da pripadnici Vojske, ako sam vas dobro razumela, ispravite me, imaju takvu materijalnu situaciju koja će im omogućiti da dođu da reše svoje stambeno pitanje, s obzirom na to da i oni prepoznaju da jedni čovek koji je rešio svoje stambeno pitanje, koji ima bilo kakve veze sa odbranom, ministar Vulin, kome je tetka iz Kanade dala novac. To je jedini čovek kojima bilo kakve veze sa vojskom, i to je sramota SNS i ove vlasti. Ja vas molim da ne dozvolite da se bilo ko, Dragan Šutanovac, ili bilo koji građanin Srbije optužuje iz Narodne skupštine Republike Srbije da je agent i da je nešto radio u interesu druge zemlje. Vi, to ne smete da prihvatite.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2017.

Hvala.

Gospodine potpredsedniče, član 106. je povređen. Prethodna govornica, poštovana koleginica je izgovorila nešto što sam stvarno verovala da, uz sve razlike i sva neslaganja, uz sve optužbe, nisam verovala da možemo da doživimo u Narodnoj skupštini. Znate, nikada se nikome nije desilo da žrtve porodičnog nasilja stavlja u kontekst politike i bivšeg režima. To je najmonstruoznije nešto što sam čula.

Potpuno verujući da koleginica nije svesna svojih reči, ali zbog činjenice da ovo ostaje zabeleženo i da je ta poruka nedopustiva, možemo se ne slagati, možemo se optuživati, možete lagati o tom bivšem režimo koji vas progoni, možete raditi sve, ali to je potpuno nedopustivo, da žrtve porodičnog nasilja u ovim sramnim amandmanima, da danas, tri dana pre nego što ćemo usvojiti novi budžet, na taj način govorite, potpuno uverena da vam to nije bila namera, zbog opasnosti i nedopustivosti da tako nešto čujemo, ja vas molim da, potpredsedniče, i vi na tako nešto reagujete.

Slušamo celog dana, slušamo svih ovih dana neverovatne laži i optužbe na račun Demokratske stranke samo i isključivo da građani ne bi mogli da čuju o tome kako žive i šta Srpska napredna stranka, prevashodno ovim budžetom, zapravo govori o njima. Govori da nema mesta za mlade, govori da nema mesta za penzionere kojima su protivustavno oteli penzije, govori da ima mesta za stranačko zapošljavanje, a nema mesta za mlade koji traže posao.

Ja vas molim da svi zajedno, vrlo pažljivo, vodimo računa o svakoj reči i da vi, potpredsedniče, ne dozvolite da ovakvo nešto građani mogu da čuju iz Narodne skupštine.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2017.

Mnogo mi je žao što ministra Vujović nije sada u sali, ali obavezuje me ono što se desilo pre tačno godinu dana ovde pred građanima Srbije činjenica da sam ja apelujući, pokušavajući da argumentujem Vladi da ukine pogubnu, neverovatno štetnu, nepravednu tzv. privremenu zabranu zapošljavanja koju je ova Vlada produžila iz godine u godinu.

Ono što je potpuno neverovatno da je ministar Vujović, a ja ovde imam stenograme koje ću predati gospodinu Vujović, ukoliko se ne seća, da je on rekao da je za produženje zabrane zapošljavanja do kraja 2017. godine, što znači još nekoliko dana, kriva, odnosno odgovorna, ministarka Ana Brnabić, koja će biti pozvana na odgovornost zbog toga što sve ono što je trebalo da bude analiza Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu nije urađeno. Ministar Vujović, ja citira, kaže – nažalost, oni još uvek nisu dovoljno razvili svoj kapacitet da to rade i prema tome mi to produžavamo do kraja 2017. godine. Ministar Vujović nastavlja i meni kaže – ali uveravajte me, to će do 2017. godine biti ukinuto. Ministre Vujoviću, mi se danas nalazimo u decembru 2017. godine, a vi ponovo produžavate privremenu zabranu tzv. privremenu zabranu zapošljavanja. Citirala sam ono što ste govorili prošle godine kada smo razgovarali o ovom amandmanu.

Zbog toga što neko nije uradio svoj posao. Zbog toga što svoju nesposobnost, neznanje, bahatost, ne bih da prejudiciram sa tačnim razlogom, naplaćujete od građana Srbije, od građana i građanki koji odlaze iz ove zemlje zato što je ova Vlada, ovom merom poručuje da za njih nema mesta. Da ima mesta sa hiljadama aproprijacija, nalazimo ugovore o delu za stranačke aktiviste SNS, ali za mladu doktorku, inžinjerku, naučnicu, ženu, čoveka koji je usmeren i koji je studirao pošteno. Pošteno studirao i koji se opredelio da ostane u ovoj zemlji, Vlada govori da nema mesta.

Ovo je užasno pogubna mera i ja vas pozivam da ponovo usvojite ovaj amandman, da se ne vidimo ponovo za godinu dana, da optužujete sada možda gospodina Ružića ili nekog drugog da je on kriv. Nije kriv ni gospodin Ružić, kao što i ne sumnjam da nije kriva ni gospođa Brnabić, nego ova Vlada koja sopstvenu nesposobnost naplaćuje od građana Srbije.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2017.

Poštovani potpredsedniče, koleginice i kolege narodni poslanici, nekoliko godina od kada je na vlasti SNS, ja i moje koleginice i kolege apelujemo da tema bude sloboda medija, sloboda izražavanja, atmosfera u društvu koja je na žalost u Srbiji 2017. godine takva da ne postoji nikakav prostor za javni dijalog, da ne postoji nikakva šansa za slobodnu reč, da svako onaj ko se usudi da izgovori slobodno bilo šta što se ne dopada jednom čoveku, bude proglašen državnim neprijateljem, izdajnikom i potpuno kriminalizovan.

Na žalost, to nije ono što proživljavaju samo političarke i političari, predstavnici stranaka, to je ono što preživljava svaki slobodan građanin koji ne pristaje da ćuti.

Znate, danas ispred Narodne skupštine, i ovo je uvod u moja vrlo konkretna pitanja, se nalaze novinarke i novinari koje je nužda naterala da dođu ispred Narodne skupštine, koji su se okupili u koaliciji za slobodu medija, zbog činjenice da oni ustavno pravo na rad ne mogu da organizuju. Činjenica je da ne mogu danas slobodno da rade. Činjenica je da danas objektivni nezavisni novinar bude proglašen državnim neprijateljem, narkomanom, izdajnikom, nekim ko pokušava da izvrši atentat na Vučića. Danas svako ko pokušava da se slobodno i odgovorno bavi svojim poslom bude na najbrutalniji mogući način etiketiran od najviših predstavnika ove vlasti, prevashodno od predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Svedoci su građani da već godinama imamo nedopustivo etiketiranje novinara, nedopustivo etiketiranje i kriminalizaciju svakog onog ko se usudi da izgovori bilo šta što se ne dopada jednom čoveku.

Kada govorimo o slobodi medija, kada govorimo o slobodi ugrožavanja, a ja vas sve podsećam da bez slobodnog društva nema ni demokratije, bez slobodnih medija nema ni demokratije. Podsećam vas i na pravo građana, a pravo je svake građanke i građanina u ovoj zemlji da bude objektivno, blagovremeno informisan. Na žalost, danas tako nešto nije moguće.

Novinarke i novinari koji se danas nalaze ispred Skupštine, koji su obavezali i tražili od nas, predstavnika građana, da u njihovo ime postavimo određena pitanja i premijerki Srbije, gospođi Ani Brnabić i ministrima, ja ću danas u njihovo ime, a mnogo važnije u ime građanki i građana da postavim nekoliko vrlo važnih pitanja.

Dakle, pitanje za gospođu Anu Brnabić - zbog čega nije prihvatila poziv na sastanak sa grupom za slobodu medija koja okuplja više od 30 novinarskih udruženja medija i organizacija civilnog društva? Znate, građani Srbije su svedoci jedne neverovatno neodgovorne izjave gospođe Brnabić, najblaže rečeno neodgovorne, da danas ne postoji problem sa objektivnim novinarstvom, ali da postoji problem sa objektivnim novinarima, čime je ne samo ponizila novinarke i novinare, nego i sve građane Srbije. Novinari okupljeni u koaliciji za slobodu medija su zatražili od gospođe Ane Brnabić sastanak, razgovor, dijalog, omiljenu reč ove vlasti, koja zapravo ne poznaje njeno značenje. Tražili su da se to desi u roku od deset dana i ona u ni jednom trenutku nije odgovorila na takav poziv. Pitanje za gospođu Anu Brnabić – zašto ne želite da se sastanete i da razgovarate sa novinarkama i novinarima Srbije, koji za vas imaju konkretna pitanja i koji od vas žele samo da vam ukažu na najneverovatnije pritiske kojima su izloženi?

Drugo, šta vam govori podatak da je 2013. godine u Srbiji zabeleženo 23 napada pretnji i pritisaka na novinare, a ove godine, 2017. godine, samo u prvih osam meseci 54?

Treće pitanje – na osnovu kojih kriterijuma ste ocenili, to je ono što je ne samo evropska javnost nego i svi građani Srbije imala priliku da čuje, neodgovornu izjavu gospođe Brnabić da nema objektivnih novinara i zbog čega ona potpada pod princip predsednika Aleksandra Vučića, da svako ko se usudi da postavi kritičko pitanje automatski postaje neprijatelj Srbije?

Pitanje za ministra policije Nebojšu Stefanovića – zašto policajci u uniformi i u civili nisu reagovali tokom incidenta na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića, na prvoj inauguraciji, 31. maja 2017. godine? Mnogo važnije od toga, pre tri meseca je ministar policije izjavio identifikovani napadači koji su brutalno odgurnuli i novinarku „Danasa“ Lidiju Valtner i mnoge druge novinare, da su identifikovani ti napadači, pa molim ministra policije da nam saopšti šta se desilo nakon te identifikacije, da li su oni u pritvoru, da li je pokrenuta nekakva istraga? Te odgovore ste dužni da date kao ministar policije.

Ko je provalio u stan novinarke Dragane Bećo, novinarke koja pripada novinarskoj organizaciji „Krik“, istraživačkim novinarima koji svakog dana dobijaju nagrade za hrabrost? To su pitanja koja ne interesuju samo novinarke i novinari, koji ne odustaju od borbe za slobodnu reč, jer bez slobodne reči slobodi nema šanse, to su pitanja za koja ste dužni odgovore građanima Srbije.

Imovinska karta

(Beograd, 04.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 69936.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno, paušal 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 13.09.2016, 07:39