LJILJANA MALUŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1958. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirana sociološkinja.

Nakon lokalnih izbora 2009. postala je pomoćnica predsednika Gradske opstine Voždovac, zadužena za resor socijalnog rada i kulture, kao i predsednica Komisije za dodelu gradjevinskih i dohodovnih paketa za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i za izbeglice iz BiH i Hrvatske.

Na poslednjim voždovačkim izborima, održanim u decembru 2013. izabrana je za članicu Veća Gradske opštine. Predsednica je odbora za kulturu Srpske napredne stranke Voždovac.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 2014. godine po prvi put postaje narodna poslanica, a mandat joj je potvrđen i nakon izbora 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 74
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 18 dana i 2 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 7 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 28 dana i 3 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Hvala.

Povreda Poslovnika, član 108.

Gospodine, o redu na sednici Narodne skupštine, stara se predsednik Narodne skupštine, pa bih vas molila da uvedete malo reda, a ja sada hoću da govorim…

Da li mogu?

Teško je da neko ko je devastirao ovu zemlju do 2012. godine može da priča o zdravstvu. Naime, do 2012. godine o zdravstvu mogu da govore pacijenti, prva ja koja sam bila na operaciji, od žutih buba preko infekcija i ostalog, bilo - ne ponovilo se.

Od 2012. do 2018. godine u zdravstvo je uloženo preko osam milijardi dinara i bravo za to. Renovira se 150 zdravstvenih ustanova, kreči se, menjaju se vodovodne i kanalizacione cevi, jer je sve dotrajalo. Neću da pričam kakvi su toaleti. Bilo - ne ponovilo se.

Sada, šta smo to mi uradili, ja ću vama taksativno pročitati. Od 2014. do 2018. godine brojne liste čekanja su smanjene, neke potpuno i ukinute. U Kragujevcu nema više liste čekanja za zračenje, a u Nišu će uskoro biti ukinute.

Tokom 2017. godine u sklopu IZI sistema uspostavljen je elektronski recept, koji će doprineti mnogim manjim gužvama u domovima zdravlja. Zatim, posle višegodišnje pauze, ove godine omogućeno je uvođenje grupa inovativnih lekova na listu lekova. Bravo.

Zatim, nabavljeno ukupno 85 sanitetskih vozila za potrebe zdravstvenih ustanova širom Srbije. Na gama nožu, zlatnom standardu, neurohirurgiji, u prvih godinu dana obavljeno oko 800 intervencija. Epiduralna anestezija besplatna i anestezija besplatna i mnogo toga pričaću po svojim amandmanima.

Tako radi Vlada Republike Srbije, sa vama ministre. Tako radi Ministarstvo zdravlja. I još nešto. Bili smo 2012. godine poslednji na lestvici zdravstvenoj, bili smo 36, a danas za samo četiri godine smo 24. Za još četiri godine ćemo, sigurna sam, biti 12. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Hvala, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima iz ministarstva, čuli smo komentar malopre iz opozicije da lekari, znači diplomci koji završavaju medicinski fakultet, nema šta da traže u Srbiji jer za njih nema posla. To naprosto nije tačno. Upravo je predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić podelio ugovore o zaposlenju, nekoliko od stotinu diplomaca, znači trenutno ljudi nisu bili tu, biće svi zaposleni, ne samo to, nego je njegov predlog da na svakih šest meseci 50 studenata, odnosno 50 najboljih diplomaca, da im se obezbedi specijalizacija i doktorske studije, što je po meni nešto najbolje što se dešava, najbolje ulaganje u zdravstvo.

I ne samo to, rekla sam malopre, napomenuću još jednom da je u zdravstvo od 2014. do 2018. godine uloženo preko osam milijardi dinara, do 2020. godine će biti obnovljeno preko 150 ustanova. Tada nećemo biti na 20, nego verovatno na 12. mestu evropske zdravstvene lestvice. Ono što treba još naglasiti je, kada se govori o terapijskom korišćenju matičnih ćelija, da se polažu velike nade u lečenje teških bolesti poput leukemije, raka, potom teških oblika bolesti degeneracije središnjeg nervnog sistema, npr. Alchajmerove bolesti ili Parkinsonove bolesti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Darivanje i primanje ljudskih ćelija i tkiva zasniva se na uvažavanju prioritetnih interesa za očuvanje života i zdravlja i zaštiti osnovnih ljudskih prava i dostojanstva davaoca i primaoca. Svakom licu kod koga je postavljena indikacija za presađivanje ljudskih ćelija i tkiva, u skladu sa medicinskim kriterijuma i kada je to medicinski opravdano, obezbeđeni su, treba naglasiti, jednaki uslovi za upis na republičku listu čekanja za presađivanje ljudskih ćelija i tkiva, kao i jednaki uslovi za dobijanje ljudskih ćelija i tkiva bez diskriminacije. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Hvala predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima iz Ministarstva, dame i gospodo poslanici, lečenje matičnim ćelijama pokazao se kao jedan od najuspešnijih oblika terapije za najteže bolesti. Čak 90% i onih izlečenih od malignih i hemaonkoloških bolesti ističe prof. dr Nada Basara, jedan od najvećih stručnjaka transplantacije matičnih ćelija.

Donošenjem Predloga zakona stvoriće se uslovi za promociju davalaštva i podizanje svesti građana o značaju davanja kao i organizovanje poslova u oblasti ljudskih ćelija i tkiva čime će se u svim etapama, uz poštovanje principa sledivosti, zaključno sa najcelishodnijom primenom u svrhu lečenja, unaprediti kvalitet pružene zdravstvene zaštite u skladu sa savremenim standardima medicinske nauke i prakse, odnosno sa propisima EU u ovoj oblasti.

Treba naglasiti da se transplantacija matičnih ćelija, hematopoeze obavlja u pet zdravstvenih ustanova i to pre svega u Institutu za majku i dete Beograd, dr Vukan Čupić, zatim na VMA ustanovi, Vojno medicinska akademija, Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, Institut za onkologiju Vojvodine, dok se transplantacija tkiva obavlja u pet zdravstvenih ustanova i to dve u državnoj svojini – Klinika za oftamologiju i Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica, i tri u privatnoj svojini - Specijalna bolnica „Miloš“, Specijalna bolnica „Zenit“ i Specijalna bolnica „Optikus“.

Novi zakon o ljudskim ćelijama i tkivima je propisao pojednostavljenu proceduru izdavanja dozvole zdravstvenim ustanovama za obavljanje poslova iz oblasti ljudskih ćelija i tkiva, kao i uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema u pomenutoj oblasti u cilju uspostavljanja i održavanja sistema sledivosti.

Jedna od novina ovih zakona je i pojednostavljenje postupka davanja pristanka što je vrlo dobro. Hvala vam na pažnji i zakon je human, i mislim da oko ovog nema dileme.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Kvartalno 26560.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 26560.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 15:47