MILENA TURK

Srpska napredna stranka

Rođena je 1986. godine. Živi u Trsteniku.

Završila je Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Nišu. Po zanimanju je diplomirani hemičar.

U periodu 2011-12. radila je kao nastavnica hemije u OŠ “Živadin Apostolović” u Trsteniku. Dve godine je bila tehnolog u Prvoj Petroletci u Trsteniku.

Potpredsednica Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Trsteniku.

Predsednica je Foruma omladine Opštinskog odbora Srpske napredne stranke u Trsteniku.

Potpredsednica Foruma žena.

Tokom srednje škole i studija bila je dobitnica stipendije za Mlade talente koju dodeljuje opština Trstenik.

Za narodnu poslanicu izabrana je 2015. godine, a na tom mestu ostaje i nakon izbora održanim aprila 2016. godine.

Udata, sin Vukašin.

Osnovne informacije

Statistika

  • 76
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 4 meseca i 18 dana i 2 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 27 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 4 meseca i 29 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.12.2018.

Hvala predsednice.

Uvaženi ministre, dame i gospodo kada govorimo o registru obaveznog centralnog osiguranja i servisu koji omogućava vođenje podataka i jedinstvenu bazu podataka u oblasti socijalnog osiguranja, moralo govoriti o putu koji Republika Srbija prolazi ka dostizanju efikasnijem, modernijem i uređenijoj državi, odnosno reformama koje smo sproveli, koje sprovodimo u oblasti stabilizacije finansija i uvođenje efikasne elektronske uprave.

Srbija je danas zemlja koja nakon svih tih reformi uživa ugled u svetu, koja intenzivno radi i ulaže u obnovu postojeće i izgradnju nove infrastrukture, bolje se povezuje u regionu, stabilna je i šalje poruku da je pogodna destinacija za ulaganje i razvoj privrede koji nam je zaista neophodan.

Mi danas podjednako ulažemo u sve okruge u Srbiji, nema više povlašćenih i politički podobnih, jednako se ulaže i u Raški, Rasinski, Nišavski i Toplički okrug.

Kada govorimo o razvoju privrede i dovođenju fabrika, moram da pročitam jednu vest koja datira iz 5. aprila 2016. godine, kaže – nakon kompanije „Delfi“ opštinu Trstenik sutra će posetiti tri kompanije, od kojih je jedna nemačka kompanija „Leoni“, koja je zainteresovana za izgradnju novog pogona i gde bi bilo uposleno 1.800 radnika.

Dakle, ovo je bilo samo 20 dana pre izbora 2016. godine. Naravno, bivši predsednik opštine Aleksić, nije imao kapaciteta ni umešnosti da dovede i otvori bilo kakvu fabriku u opštinu Trstenik i jasno je da je ovo bilo samo jedno predizborno obećanje i pokušaj da se prosto prikupe politički poeni, pridobije još po neki glas, ali ono što je krajnje licemerno jeste to da je tada uoči izbora, ova i sve druge kompanije su bile poželjne i vođeni su razgovori da se one dovedu i otvore svoje pogone u našim gradovima i opštinama, a danas ih on licemerno naziva „pletačima kablova“.

Dakle, krajnje pogrdno i pežorativno govori o investitorima koji otvaraju fabrike širom naše zemlje i zaboravlja da u ovim fabrikama radi hiljade naših ljudi, građana i ima mogućnost da rade i da od svog poštenog rada izdržavaju svoje porodice, odnosno sve ono što su članovi Saveza za Srbiju oduzeli od 2000. do 2010. godine, otpuštajući radnike iz „Prve petoletke“ i svih drugih fabrika u Srbiji.

Mi se danas radujemo svakoj novoj fabrici i svakom novom radnom mestu.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 29.11.2018.

Hvala, predsednice.

Uvaženi ministri, dame i gospodo narodni poslanici, pred nama je Predlog budžeta za 2019. godinu i želela bih posebno da istaknem ono što je Predlogom za 2019. godinu predviđeno i što će se posebno pozitivno odraziti na kvalitet života svih naših građana.

Kada su u pitanju kapitalni projekti, izdvojena je zaista rekordna suma za ovu poziciju – 200 milijardi za ovu namenu.

U Razdelu Ministarstva građevine, i to je ono što posebno želim da istaknem, je odvojeno milijardu i 900 miliona za početak izgradnje Moravskog koridora, izuzetno značajnog auto-puta koji će povezati dva koridora, 10 i 11, odnosno Pojate i Preljinu. Ne moram posebno da naglašavan značaj ovog koridora za sve stanovnike na ovom potezu, počev od Ćićevca, Kruševca, Trstenika, Kraljeva i Čačka, odnosno za 500 hiljada ljudi koji žive u ovom kraju. U ovom kraju posluje i veliki broj privrednih subjekata i izuzetno značajno će biti prisustvo i blizina auto-puta za razvoj privrede.

Naši prethodnici su pompezno najavljivali izgradnju ovog auto-puta, ali, sve se svelo na to da su samo većali i vagali kroz čiji voćnjak je isplativije da ovaj auto-put prođe i nisu se bavili time ni da obezbede sredstva za izgradnju ovog auto-puta, niti za eksproprijaciju.

Mi danas ozbiljno govorimo o ovom auto-putu, odvojena su sredstva i već naredne godine možemo očekivati početak izgradnje ovog izuzetno važnog koridora.

Kada je u pitanju privreda, i to je ono što strani investitori stalno ističu, to je blizina auto-puta i mi očekujemo u narednom periodu i razvoj privrede i otvaranje novih radnih mesta.

Kada govorimo o privredi, ono što želim da istaknem to je da je za januar 2019. godine predviđena suma od 12 milijardi dinara za rasterećenje privrede, odnosno olakšice koje će se odnositi na smanjenje opterećenja na zarade sa 63 na 62%, dakle, 12 milijardi dinara, počev od januara 2019. godine. To će značiti, naravno, otvaranje konkurentnosti naših privrednika, atraktivnost naše privrede za strane investitore, rastuću ekonomiju i to je ono što je prioritet Vlade Republike Srbije.

U ovom smislu dugoročno opredeljenje Vlade Republike Srbije je i povećanje standarda svih naših građana. Kada govorimo o budžetu za 2019. godinu, mi govorimo i o povećanjima plata u javnom sektoru od 7 do 12% i ako govorimo o prosveti, o povećanjima za naše prosvetne radnike, predviđeno je povećanje od 9%, a ako govorimo o zdravstvenim radnicima, za lekare 10%, za medicinske sestre 12%.

Ujedno, kada govorimo o uslovima za rad za naše zaposlene u javnom sektoru, u proteklim godinama smo intenzivno ulagali preko sredstava Kancelarije za javna ulaganja i u obnovu i u rekonstrukciju i u adaptaciju u energetsku efikasnost, i školskih objekata i zdravstvenih ustanova, ulagali u opremu, kako bismo našim građanima obezbedili što bolji tretman, što bolje lečenje i modernu opremu za naše zaposlene.

I gde bi nam kraj bio da su i prethodne vlasti intenzivno ulagale u ove objekte? Mi bismo danas mogli da se bavimo samo nabavkom savremenih tehnologija, a ne obnavljanjem urušenih objekata koji su, nažalost, propadali, usled decenija nebrige prethodne vlasti.

Prosto, nema grada i opštine u koje nije ulagano putem Kancelarije za javna ulaganja i mi ćemo nastaviti ovom dinamikom. Posebno pozdravljam što su u razdelu Kancelarije za javna ulaganja opredeljena značajnija sredstva i što će se nastaviti sa ovakvim ulaganjima.

Kritike na račun budžeta dolaze od onih koji budžet očigledno nisu ni pročitali, i to ne samo da priznaju, nego se time i hvale, pa su juče pompezno uneli neotpakovan materijal, pokazujući da nemaju ni nameru da ga otvore i pročitaju, ali to ih nije sprečilo da budžet komentarišu i da podnesu amandmane na budžet, za koje očekuju da budu usvojeni.

I kao da to nije dovoljno suludo, kritike dolaze od onih koji su u prethodnim godinama imali prilike da pokažu kako oni to raspolažu budžetom, kako se ophode prema sredstvima građana kojima treba da upravljaju na najodgovorniji mogući način i kako zastupaju interese onih koji su ih na tu poziciju i postavili.

Kada je reč o prethodnom govorniku, dok je bio predsednik opštine, on je opštinu Trstenik postavio među prve četiri opštine, ali samo po visini plate predsednika opštine, pa je tako on sam sebi, svesno kršeći zakon, dodeljivao platu od 113 hiljada dinara, dok je prosečna plata u Trsteniku bila oko 34 ili 35 hiljada dinara. I to je tako trajalo sve dok Državna revizorska institucija 2016. godine nije izvršila analizu budžeta i naložila da se ovaj bezobrazluk ispravi.

Kritike dolaze od čoveka kome je kapitalni projekat u opštini Trstenik bio akva park, bez upotrebne dozvole, na kome se voda slivala preko električnih instalacija. Kritike dolaze od onog kome su jedina infrastrukturna ulaganja bila u predizborni asfalt problematičnog kvaliteta i čiji mandat je obeležilo nenamensko trošenje novca mesne zajednice i nenamensko trošenje novca nevladine organizacije u iznosu od čak 54 miliona dinara.

Sa kojim to referencama on komentariše budžet, kada nije našao za shodno ni da ga pročita, jer da ga je pročitao, pronašao bi informaciju da je za Ministarstvo poljoprivrede odvojeno 51,7 milijardi dinara, i to je povećanje od 17,4%.

Najveća povećanja su predviđena u razdelu koji najviše interesuju naše poljoprivrednike. Dakle, za agrarna plaćanja povećanje od čak 24,7% i ova povećanja će biti u direktnim plaćanjima u merama ruralnog razvoja, IPARD fondovima, zaštiti zdravlja životinja, zaštiti voda, šumarstva i lovstva. Dakle, 80% budžeta Ministarstva poljoprivrede, što će se svakako pozitivno odraziti na našu poljoprivrednu proizvodnju.

Predviđeni su i podsticaji za prerađivačke kapacitete, kao i u podsticajima koji se odnose na zadrugarstvo. Ja moram da napomenem da je u Trsteniku pre samo par dana potpisan ugovor na 23 miliona, upravo za podsticaje zadrugama.

Predviđeno je, takođe, ulaganje u 100 automatskih protivgradnih stanica.

Još bih nekoliko važnih stavki želela da istaknem, kada su u pitanju predviđena ulaganja za budžet u 2019. godini, kada je u pitanju Ministarstvo prosvete. Dakle, u koordinaciji sa Kancelarijom za javna ulaganja, zaista se intenzivno ulaže u obnovu objekata. Meni je izuzetno drago što je Ministarstvo prosvete prepoznalo značaj osnivanja centara za naučno-istraživački razvoj, posebno u oblasti robotike, jer će to našim mladim ljudima pružiti nova znanja, priliku da razviju svoje karijere i da ostanu u svojim sredinama.

Kada govorim o Kancelariji za javno ulaganje, nadovezujem se na ulaganja koja su ostvarena u protekloj godini. Dakle, predviđeno je povećanje od 72,9% u ovom razdelu i ta sredstva sada iznose blizu 10 milijarde dinara.

Ministarstvo životne sredine beleži i povećanje sredstava od 16% i posebno se stavlja akcenat na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Ministarstvo privrede, takođe, za infrastrukturu opremanje industrijskih zona što je takođe veoma značajno za razvoj naše privrede - jasno se vidi da su ovi planovi utemeljeni u dosadašnjem radu Vlade Republike Srbije, da su uštede i reforme dovele do toga da mi danas iz realnih sredstava možemo planirati ova povećanja.

Imajući u vidu predviđena sredstva za ulaganja u sve ključne oblasti, dakle, privredu, poljoprivredu, zdravstvo i školstvo, sa zadovoljstvom ću podržati ovaj budžet. Hvala vam.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Hvala predsedavajući, uvažena gospođo Kuburović, dame i gospodo poslanici, ja sam podnela amandman na član 3. Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanja u vanrednim situacijama, gde predlažem da se ovaj član proširi stavom 3. i poseban akcenat stavi na značaj sanacije posledica od elementarnih nepogoda.

Upravo imajući u vidu poplave koje su nas zadesile 2014. godine i ljudske žrtve koje smo pretrpeli, ali i veliku materijalnu štetu, mi smo dužni da iz ovih tragičnih iskustava učimo i da preduzmemo sve da predupredimo i sprečimo da se slične katastrofe i ovi nemili događaji ponove. Definisanje uzroka, poznavanje rizika, ali i podizanje svesti, kada je u pitanju značaj preventive, kao i pravovremeno i adekvatno reagovanje u ovakvim kriznim situacijama su zaista ključni kada su u pitanju vanredne situacije.

Ono što je predviđeno ovim zakonom je svakako jačanje uloge građana, ali i povećana odgovornost kriznih štabova i dužnost postupanja po ovakvim odlukama, kako bi se podigao naš sistem odbrane i odgovori na opasnosti koje su pretnje i koje se potencijalno mogu dogoditi. Zato ja ovim amandmanom želim upravo da istaknem značaj i ulogu lokalne samouprave u ovakvom sistemu zaštite i odgovornost kada je u pitanju saniranje posledica elementarnih nepogoda, jer sve to zajedno čini jedan sistem koji predstavlja adekvatan odgovor naše države u smislu zaštite stanovništva.

Procena ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, kao i procena uticaja svih opasnosti na vrednosti koje treba zaštiti u najboljem interesu građana i zato mislim da bi ovaj član trebalo proširiti stavom koji sam predložila. Hvala.

Imovinska karta

(Trstenik, 08.08.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 96166.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 13:48