MIRKO KRLIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1955. godine u Zrenjaninu.

Po zanimanju je novinar.

Bio je urednik i voditelj TV emisija političkog i opšte-društvenog sadržaja, glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin“,analitički saradnik i dopisnik u više časopisa i dnevnih listova. Radio je i kao PR menadžer „Jugoremedija“ i direktor marketinga u „Servo Mihalj turistu“.

Odlukom Vlade Republike Srbije, 2012. godine, postavljen je za pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohinju.

Nakon osnivanja Srpske napredne stranke postao je predsednik Saveta za informisanje SNS-a u Zrenjaninu, kao i potpredsednik Gradskog odbora SNS-a u Zrenjaninu.

Na izborima 2014. godine izabran je za narodnog poslanika kada je bio član Odbora za Kosovo i Metohiju i član Odbora za kulturu i informisanje, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Oženjen je, otac četiri ćerke.

Osnovne informacije

Statistika

  • 39
  • 0
  • 0
  • 0
  • 4 postavljeno / 0 odgovoreno

Članstvo u radnim telima

Odbor za Kosovo i Metohiju

Odbor za kulturu i informisanje

Poslanička grupa prijateljstva - Alžir

Poslanička grupa prijateljstva - Argentina

Poslanička grupa prijateljstva - Australija

Poslanička grupa prijateljstva - Belgija

Poslanička grupa prijateljstva - Bosna i Hercegovina

Poslanička grupa prijateljstva - Brazil

Poslanička grupa prijateljstva - Bugarska

Poslanička grupa prijateljstva - Danska

Poslanička grupa prijateljstva - Finska

Poslanička grupa prijateljstva - Grčka

Poslanička grupa prijateljstva - Holandija

Poslanička grupa prijateljstva - Hrvatska

Poslanička grupa prijateljstva - Indija

Poslanička grupa prijateljstva - Iran

Poslanička grupa prijateljstva - Irska

Poslanička grupa prijateljstva - Izrael

Poslanička grupa prijateljstva - Japan

Poslanička grupa prijateljstva - Jermenija

Poslanička grupa prijateljstva - Kanada

Poslanička grupa prijateljstva - Kipar

Poslanička grupa prijateljstva - Kuba

Poslanička grupa prijateljstva - Litvanija

Poslanička grupa prijateljstva - Luksemburg

Poslanička grupa prijateljstva - Makedonija

Poslanička grupa prijateljstva - Mađarska

Poslanička grupa prijateljstva - Meksiko

Poslanička grupa prijateljstva - Norveška

Poslanička grupa prijateljstva - Poljska

Poslanička grupa prijateljstva - Rumunija

Poslanička grupa prijateljstva - Slovenija

Poslanička grupa prijateljstva - Velika Britanija

Poslanička grupa prijateljstva - Češka

Poslanička grupa prijateljstva - Španija

Poslanička grupa prijateljstva - Švajcarska

Poslanička grupa prijateljstva - Švedska

Poslanička grupa prijateljstva - Belorusija

Poslanička grupa prijateljstva - Crna Gora

Poslanička grupa prijateljstva - Italija

Poslanička grupa prijateljstva - Kina

Poslanička grupa prijateljstva - Nemačka

Poslanička grupa prijateljstva - Rusija

Poslanička grupa prijateljstva - Sjedinjene Američke Države

Radna grupa za prikupljanje činjenica i dokaza u rasvetljavanju zločina nad pripadnicima srpskog naroda i ostalih nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 16 dana i 15 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 5 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 28 dana i 1 sat

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Član 104, gospodine predsedavajući, koji govori o tome da se narodni poslanik ne može uvredljivo izražavati o drugom narodnom poslaniku, a naravno da je uvreda za sve poslanike većina kada se po ovako važnom zakonu, koji zaista treba da uđe u svest naših građana, govori da su naši amandmani besmisleni.

Ako je išta u ovoj sali besmisleno, besmisleni su mandati onih koji ne mogu da pređu ni dva posto na beogradskim izborima. To je besmislenost i to je nemoral i to je samo jedna činjenica da se uloga narodnog poslanika koristi samo za lično dobro iako je davno ugled u krugu građana izgubljen. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Hvala gospodine predsedavajući.

Gospodine ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, humanistički pristup ovom zakonu vraća me malo u prošlost, vraća sećanje na pionire transplantacije ljudskih organa. Ne treba biti iz medicinske struke da bi se znalo za južnoafričkog kardiohirurga, dr Kristijana Bernarda ili za profesora iz Hjustona, Majkla Debejkija, koji su sinonimi za borbu za ljudske živote.

Ovde ima dosta sedih glava, nadam se sećaju se kao i ja da smo prvu transplantaciju srca 1967. godine doživljavali kao finale svetskog prvenstva u fudbalu. Bukvalno, slavio se svaki dan, iako je prvi pacijent živeo svega 40 dana, to je bila ogromna pobeda. To nije bio produžetak života, nego otimanje od smrti i zbog toga je to bilo jako važno. Da bi već 1968. godine prvi pacijent živeo 19 godina, a samo četiri godine kasnije operisani pacijent sa novim srcem živeo je 23 godine.

Imao sam prilike da poznajem Duška Vlača iz Elemira, mog sugrađanina, iz opštine Zrenjanin, prvog Srbina kome je presađeno srce i sećam se njegovog oproštaja od grada, sa malim šansama da će se iz Amerike ikada vratiti, a vratio se i još nekoliko godina svirao na igrankama svoju gitaru u svom rok bendu.

Danas samo posle 50 godina pacijenti sa novim organima su zdravi ljudi. Nije se samo spasao život, nego se popravio kvalitet života i to jeste pobeda nauke i progres.

Pogledajmo samo malo u budućnost. Da li možemo pretpostaviti šta će biti kroz 50 godina, kroz sledećih 50 godina? Naravno, teško je to i predvideti. Imamo li zato pravo da zaustavimo ono što se u ovom trenutku zove spasenje? Poslanički mandat ne može stajati između života i smrti. Glas za ovaj zakon glas je za život i samo se tako može razumeti i samo tako ima smisla. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Hvala predsedavajući.

U trendu humanističkog aspekta amandmana koji sam podneo, koji govore o oporavku našeg zdravstva, možda bih samo malo udaljio od amandmana, ali naravno da ima potpuno veze i skrenuo pažnju na jednu autoimunu bolest koja postaje sve dominantnija u našem društvu.

Mi skoro imali priliku da u maloj sali skupštine opštine imamo međunarodni simpozijum na temu multiple skleroze, sa udruženjem i stručnjacima, gde je govorio dr Laketić i tu saznali, za mene neke frapantne podatke. Srbija ima preko 8.000 obolelih od multiple skleroze. Većina od njih su žene i granice se pomera od 60 i 50 godina, kako je bilo ranije, sada je čak 30 godina i ide na niže, što je alarmantno. Ne treba to vama da govorim, znam da to dobro poznajete. Danas u svetu postoje novi inovativni lekovi i terapije, izuzetno skupe, do 60-70.000 dolara je terapija za primarno progresivne oblike te bolesti.

Ono što je za mene veoma važno i što želim i vama da prenesem, bez obzira da li vam je to poznato, dobro je da javnost zna. Naravno, ovo nije samo moja lična pamet, radi se o savetovanju sa predsednikom SANU dr Kostićem i prof. dr Jelenom Drulović koja je najveći evropski i jedan od većih evropskih autoriteta, što se tiče ove bolesti, koji kažu da bi ulaganjem u inovativne lekove i terapije, preko 50% ovih obolelih bilo radno sposobnih. Ja ću reći da su gotovo svi sa tom dijagnozom MS odmah penzionisani i primaju tuđu negu i pomoć. Znači, država mora jako dobro da proceni i ovde se radi o uštedi, a ne o trošku. Dobro da proceni da li ulaganjem u inovaciju, lečenja multipla skleroze možemo ponovo da dobijemo radno sposobne ljude koji mogu da obavljaju osam sati svoje poslove za kompjuterom, da obavljaju sve poslove koje su i do sada obavljali, a da država od toga ima korist.

Na kraju, što se samog zakona tiče, da smo danas i ovih dana slušali samo gospodina Zorana Bojanića, svedoka koji je primalac organa, mislim da bi bilo dovoljno da podržimo ovaj zakon.

Imovinska karta

(Beograd, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 13:17