OLIVERA PEŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1979. godine. Živi u Leskovcu.

Diplomirana je ekonomistkinja.

Šefica odborničke grupe SNS u Skupštini grada Leskovca.

Zamenica je direktora Agencije za lokalni ekonomski razvoj i šefica tima za sprovodjenje resertifikacije grada Leskovca kao mesta sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Na vanrednim parlamentarnim izborima marta 2014. izabrana je za narodnu poslanicu. Mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 72
  • 0
  • 67
  • 3
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 16 dana i 1 sat

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 24 dana i 10 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 26 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Zahvaljujem poštovana predsednice.

Uvažena ministarko sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, podnela sam amandman sa ciljem da ukažem dodatno na značaj donošenja ovog zakona.

Osnovni ciljevi Predloga zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim s situacijama jesu prvenstveno sveobuhvatno normiranje preventivnih mera i aktivnosti radi smanjenja rizika od katastrofa, zatim brzo i efikasno reagovanje, onda kada nastupi katastrofa i efikasno otklanjanje posledica katastrofa, kako bi se u što kraćem roku normalizovali uslovi za život i rad na mestu koje je bilo pogođeno katastrofom.

Predlogom zakona se u stvari vrši nadogradnja postojećeg sistema, obzirom na to da ovaj predlog zakona se uglavnom oslanja na postojeća rešenja, s tim što je u ovaj predlog zakona dodatno ugrađeno ono što se u praksi pokazalo nedovoljno efikasnim u postojećem zakonu.

Ono što će proizići je da ćemo kao društvo biti otporniji i spremniji za potencijalne katastrofe. Zahvaljujem.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Gospođo ministar sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, amandman koji sam podnela ima za cilj da se dodatno ukaže na značaj usvajanja ovog zakona. Katastrofe su izazov koji pokazuje kada, koliko i na koji način je društvo spremno da reaguje.

Postoje načini da se smanje rizici i da se ograniče posledice katastrofa, kao i da se poveća otpornost društva na katastrofe i to se upravo postiže ovim predlogom zakona.

Efikasno smanjenje rizika od katastrofa zahteva snažnu institucionalnu osnovu koja obezbeđuje dalju izgradnju kapaciteta, poboljšanje i unapređenje odgovarajućih sistema, razvojnih programa, zakonskih rešenja, olakšava protok informacija i omogućava efikasne mehanizme dijaloga i koordinacije.

Takođe, podsticanje nevladinih i neprofitnih organizacija i građana za obrazovanje i postupanje pre, tokom i posle vanrednih situacija, doprinosi daljem razvoju i poboljšanju integrisanog sistema zaštite i spasavanja.

Na kraju, ne manje važno, uspostavljanje intenzivne saradnje sa međunarodnim subjektima i to pre svega kroz razmene iskustva, ukazivanje na najbolje prakse, razne vidove edukacija, kurseve, treninga i razvijanje susedskih programa, donacije i slično. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje kolege su dosta govorile o katastrofalnim poplavama koje su zadesile Srbiju 2014. godine, o posledicama tih poplava, kao i o značaju preventivnih mera.

Ja ću da iskoristim priliku da pomenem način na koji se Demokratska stranka odnosila prema ovoj temi dok je vodila državu.

Naselje Bobište u Leskovcu je u periodu od 2005. do 2010. godine, dakle za nepunih pet godina, dva puta poplavljeno, prvi put 2005, a zatim i 2010. godine. Blizu 800 domaćinstava je poplavljeno izlivanjem kanala koji prolazi kroz čitavo naselje, a u nekim kućama je visina vode bila i preko jednog metra. U toku tih poplava naselje je obišao predsednik Srbije Boris Tadić i za medije izjavio, a o tome postoje i pisani tragovi, da ne postoji racionalno objašnjenje zašto odvodni kanal koji prolazi kroz naselje godinama nije čišćen. Naravno, Boris Tadić kao predsednik Srbije je tada obećao građanima da će se urgentno krenuti sa izgradnjom efikasnog i funkcionalnog kanala za odvod voda, kako bi se na minimum sveo rizik od novog izlivanja. Naravno, to se nikada nije desilo.

Do dolaska SNS stranke na vlast građani ovog mesta su prilikom svake veće kiše strepeli od novih izlivanja. Godine 2012, kada je SNS došla na vlast, taj kanal je produbljen, očišćen i obložen betonskim pločama u dužini od 400 metara na kritičnim mestima kroz čitavo naselje i za to je država Srbija izdvojila 30 miliona dinara.

Moj kolega Žarko Bogatinović je malopre pričao o izdvajanjima koje Grad Leskovac ima u cilju preventivne zaštite, ja samo hoću da dodam da Grad Leskovac od 2014. godine do danas je izdvojio preko 30 miliona dinara za sanaciju preko 50 kilometara vodotokova drugog reda. Zahvaljujem na pažnji.

Imovinska karta

(Leskovac, 02.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96200.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 14:09