OLIVERA PEŠIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1979. godine. Živi u Leskovcu.

Diplomirana je ekonomistkinja.

Šefica odborničke grupe SNS u Skupštini grada Leskovca.

Zamenica je direktora Agencije za lokalni ekonomski razvoj i šefica tima za sprovodjenje resertifikacije grada Leskovca kao mesta sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Na vanrednim parlamentarnim izborima marta 2014. izabrana je za narodnu poslanicu. Mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 75
  • 0
  • 67
  • 3
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 6 meseci i 22 dana i 15 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 7 meseci i 1 dan

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.12.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, moj amandman ide u pravcu da se ovaj zakon poveže sa sveobuhvatnim razvojem Srbije sa posebnim osvrtom na ostvarenje socijalne ravnopravnosti.

Ovaj zakon će značajno doprineti ostvarenju socijalne ravnopravnosti jer će omogućiti efikasniju kontrolu naplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, ali i smanjenje administrativnih troškova. Na ostvarivanje socijalne ravnopravnosti u Srbiji svakako će uticati budžet za 2019. godinu, jer su u budžetu za 2019. godinu planirana značajna sredstva za povećanje plata i penzija, ali i za olakšice, odnosno za rasterećenje privrede.

Takođe, budžet Republike Srbije omogućiće i ostvarivanje socijalne ravnopravnosti za građane Leskovca, jer budžetom za 2019. godinu planirana su značajna sredstva koja će omogućiti bolje uslove života za građane Leskovca. Ja ću izdvojiti samo dve kapitalne investicije koje su budžetom Republike Srbije za 2019. godinu planirane za Leskovac.

Na poziciji Ministarstva životne sredine za izgradnju glavnog gradskog kolektora planirano je 430 miliona, o značaju ovog projekta je suvišno govoriti, i 250 miliona je izdvojeno za završetak izgradnje obilaznice oko Leskovca. Ministarka Zorana Mihajlović je juče izjavila da će u decembru biti raspisan tender za završetak obilaznice, a da se sa radovima kreće na proleće. Obilaznica oko Leskovca podrazumeva kompletnu rekonstrukciju Bulevara Nikole Pašića i preusmeravanje celokupnog teretnog saobraćaja iz centralnog gradskog jezgra, tako da će se na ovaj način građanima Leskovca omogućiti kvalitetniji i bolji uslovi života. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 04.12.2018.

Zahvaljujem.

Uvaženi ministre sa saradnicima, podnela sam amandman kako bih dodatno ukazala na značaj donošenja ovog zakona.

Ovim amandmanom akcenat se pre svega stavlja posebno na ostvarivanje socijalne ravnopravnosti. Usvajanjem zakona će se omogućiti efikasnija kontrola naplate doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, smanjenje administrativnih troškova i uopšte efikasnije funkcionisanje sistema socijalnog osiguranja. Cilj Vlade Republike Srbije i našeg predsednika Aleksandra Vučića je da Srbija bude jedna moderna zemlja. Ovo je svakako jedan od zakona koji će doprineti tome da Srbija bude modernija zemlja, jer je on pre svega fokusiran na ostvarivanje, odnosno omogućavanje boljih usluga za sve građane Srbije.

Na ostvarivanje socijalne ravnopravnosti uticaće takođe budžet za 2019. godinu, jer je budžetom za 2019. godinu predviđeno 33 milijarde više sredstava u odnosu na 2018. godinu za povećanje plata u javnom sektoru, tako da ćemo imati povećanje plata 7-12%, pri čemu će najveće povećanje zarada u Srbiji imati medicinske sestre i tehničari 12%, 10% povećanja imaće lekari, 9% ustanove socijalne zaštite, prosveta, vojska, policija, 7% ostali budžetski korisnici.

Takođe, na ostvarivanje socijalne ravnopravnosti u Srbiji uticaće i povećanje minimalne cene rada, odnosno povećanje minimalne zarade u Srbiji od 1. januara, ali svakako na ostvarivanje socijalne ravnopravnosti uticaće i povećanje penzija, kao i jednokratna pomoć koju su naši penzioneri dobili u prethodnim danima. Zahvaljujem.

Četvrta sednica Drugog redovnog zasedanja , 30.11.2018.

Zahvaljujem, predsednice.

Uvaženi ministri sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, Predlog zakona o budžetu za 2919. godinu je rezultat reformskog procesa koji je Vlada Republike Srbije započela još 2014. godine.

Želim da naglasim i pohvalim dobru praksu koja se nastavlja prilikom planiranja budžeta, odnosno želim da kažem da su prihodi i rashodi realno planirani, tako da mi danas ovde govorimo o jednom uravnoteženom budžetu.

Planirani deficit je fiskalno odgovoran i kao takav on će omogućiti održavanje makroekonomske stabilnosti koja je postignuta u prethodnom periodu i dovešće do smanjenja učešća javnog duga u BDP. Uštede koje su napravljene u prethodnim godinama, zahvaljujući, pre svega, teškim merama fiskalne konsolidacije, otvorile su prostor za nikad veće investicije, tako da se budžetom za 2019. godinu planira 30% više sredstava za kapitalne investicije nego što je to bilo planirano u 2018. godini.

Dakle, 220 milijardi je planirano budžetom Republike Srbije za 2019. godinu za kapitalne investicije i ministar je više puta tokom svog izlaganja taksativno nabrojao o kojim se važnijim kapitalnim investicijama radi. Ja ne bih da ponavljam. Želim da kažem samo da se radi o velikom broju škola, vrtića, bolnica, domova zdravlja, kilometrima auto-puta i upravo iz tog razloga mi s pravom možemo da kažemo da je ovaj budžet razvojni.

Budžet za 2019. godinu je takođe i socijalno odgovoran, jer je on, pre svega, fokusiran na povećanje životnog standarda svih građana Srbije. U prilog tome govori i to da će plate od 1. januara u Srbiji u javnom sektoru biti veće 7 do 12%. U tu svrhu je planirano 33 milijarde u budžetu Republike Srbije za 2019. godinu, više nego što je to bilo u 2018. godini. Tako da će 12% povećanja neto zarada imati medicinske sestre i tehničari, 10% povećanja imaće lekari, 9% povećanja imaće ustanove socijalne zaštite, prosveta, Vojska, policija, 8,5% poreska uprava i uprava carine i 7% ostali budžetski korisnici.

Ono što je važno da građani Srbije znaju je da će od 1. januara 2019. godine minimalna zarada biti veća u Srbiji, tako da će ona iznositi 27.000 dinara. Povećane su penzije u iznosu od 8 do 13%, a danas su svi naši penzioneri dobili ček od 3.000 dinara.

Nakon što je Vlada Republike Srbije obezbedila makroekonomsku stabilnost, pre svega, uspešno sprovedenim merama fiskalne konsolidacije, stvorila se mogućnost da se ovim budžetom za 2019. godinu smanji fiskalno opterećenje zarada za 1%, odnosno sa 63 na 62% i da se na taj način rastereti privreda.

Budžet za 2019. godinu je dokaz da Vlada Republike Srbije i Ministarstvo finansija vode odgovornu budžetsku politiku i upravo, zahvaljujući tome, građani Srbije u narednim godinama mogu da očekuju nova povećanja plata i penzija, nove investicije, nove olakšice za privredu, ali pre svega iz realnih izvora, a u skladu sa onim što zaradimo, jer politika ove Vlade jedina ispravna, moguća i prava politika jeste da trošimo u skladu sa onim što zaradimo, jer je to jedini način da Srbija stoji čvrsto na svojim nogama.

U danu za glasanje poslanici iz SNS, a nadam se i naši koalicioni partneri, podržaće Predlog zakona o budžetu, kao i ostale predloge zakona koji se nalaze na dnevnom redu. Hvala.

Imovinska karta

(Leskovac, 02.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96200.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95617.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 14:09