TANJA TOMAŠEVIĆ DAMNJANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1982. godine. Živi u Vršcu.

Po zanimanju je diplomirana pravnica.

Za narodnu poslanicu izabrana je 2014. godine. Mandat joj je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 31
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 8 meseci i 26 dana i 22 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 28 dana i 17 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Hvala poštovana predsednice.

Poštovana ministarko sa saradnikom, kolege i koleginice narodni poslanici, dosadašnja praksa je ukazala na potrebu da se donese novi zakon kojim bi se pre svega, nedvosmisleno definisale nadležnosti, prevaziđena zastarela rešenja zamenila novim,uskladila terminologija i ova oblast uredila u skladu sa ustanovljenim načelima modernog građanskog društva uz poštovanje ljudskih prava.

Razlozi za donošenje zakona o ratnim memorijalima po hitnom postupku, jesu potreba da se što brže urede pitanja koja zakon reguliše, radi efikasnijeg delovanja državne uprave u postupku zaštite redovnog investicionog održavanja, finansiranja i održavanja i uređenja ratnih memorijala, uspostavljanja i vođenja evidencije, uklanjanja ili izrade ili postavljanje novih ratnih memorijala.

Da bi se postiglo sve ono što se zakonom predviđa, članom 3. propisano je obrazovanje saveta za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, radi davanja mišljenja povodom predloga za uređenje ratnog memorijala i uklanjanja ratnog memorijala. Savet će imenovati ministar nadležan za poslove negovanja tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, na period od četiri godine. Negovanjem tradicije oslobodilačkih ratova i čuvanjem ratnih memorijala Srbije čuvaju se od zaborava svi svetli događaji iz istorije srpskog naroda i mlade generacije upoznaju sa vekovnom borbom svojih predaka za slobodu, sa njihovim stradanjem, junaštvom i beskrajnom odanošću otadžbini. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Hvala, poštovana predsednice.

Poštovani ministre sa saradnikom, kolege i koleginice narodni poslanici, prvih dana oktobra 1944. godine vodile su se borbe za oslobođenje sela i gradova južnog Banata, počev od mesta uz granicu sa Rumunijom. Tako je 2. oktobra oslobođen Vršac. Grad Vršac nije zaboravio ruske borce. Spomen kosturnica na gradskom groblju podignuta je 1955. godine i u njoj su sahranjena tela izginulih crvenoarmejaca koji su stradali u samom gradu, ali i okolnim mestima.

Tu počivaju i tela 36 vojnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, 11 vojnika poginulih 1941. i 11 streljanih rodoljuba civila. Drugi oktobar u Vršcu se već 69 godina obeležava kao dan odavanja pošte i dan sećanja na pripadnike južno-banatskog partizanskog odreda, kao i građane Vršca koji su se tih dana uključili u borbu za oslobođenje i koji su položili svoje živote i dali svoj doprinos za slobodu. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Hvala, poštovani predsedavajući.

Kolege i koleginice narodni poslanici, decenijama je oblast izrade obeležja koje oblikuje istorijska sećanja neuređena. Po raspadu zajedničke države za vojne memorijale i mesta stradanja u Srbiji, važe propisi šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. To je stvorilo uslove za haotično stanje koje traje 30, 40 godina i u tom smislu što su nama nicala različita obeležja bez jasno utvrđenih kriterijuma, bez precizno donetih odluka zbog čega se podižu, kome se podižu, koga treba da slave, odnosno čija sećanja treba da čuvaju.

Upravo je suština ovog zakona da se isprave decenije nebrige i decenije u kojima nije postojalo nikakvo zakonsko rešenje i gde svaka lokalna samouprava mogla da postavi bilo kakav spomenik da pri tom ne vodi računa koja je to poruka koju spomenik postavlja i daje budućim generacijama.

Donošenjem ovog zakona sveobuhvatno će se regulisati materija koja se odnosi na održavanje i uređenje ratnih memorijala. Obezbeđivanje sprovođenja odredaba ovog zakona postiže se i propisivanjem odgovarajućih kazni. Najveća novina koju donosi Predlog zakona jeste nadležnost ministarstva zaduženog za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, za davanje saglasnosti za podizanje novog ratnog memorijala. Takođe je veoma važno definisanje elemenata kada nije dozvoljeno novog ratnog memorijala.

Ovakav uređeni sistem će doneti ujednačenu primenu koja doprinosi unapređenju poštovanja ljudskih prava, nacionalnih i verskih osećanja, tradicije, kao i poboljšanja turističke ponude Republike Srbije. Hvala.

Imovinska karta

(Vršac, 26.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 97000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 16:02