Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Vladimir Orlić

Vladimir Orlić

Srpska napredna stranka

Govori

Ako neće da bude u grupu onih koji trpe, u koju je ono grupu sam sebe stavio? To je bilo veoma inteligentno. Znate šta, da počnete saziv prvim obraćanjem kao narodni poslanik, tako što ćete da odvratne uvrede izgovorite, Stojanu Radenoviću, baš ništa nije reklo o Stojanu Radenoviću, ali je baš sve reklo o vama. Sve je reklo o vama i sigurno o onim ljudima koji vas poznaju će veoma da prija i ponosiće se vama na osnovu onoga što ste uradili, govorili čoveku kako vidi, kako čuje, kako se ponaša, kakvo mu je ophođenje, sve onako najlepše što ste mogli. Apsolutno sve ste rekli o sebi, predstavili se na najbolji mogući način. Ali dobro je što ste između ostalog rekli, da vi u stvari nemate nikakav problem sa rezultatima izbora, vi te rezultate priznajete, do doduše na nekim biračkim mestima, ali gde vam se to dopada, ali kada krenete od biračkog mesta do biračkog mesta, pa saberete sva, onda dođete do onih više od milion i 800 hiljada glasova za pobedničku izbornu listu Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane.

Taj rezultat je učinio da je ovde apsolutna većina koja predstavlja upravo tu politiku, a vi vidite koliko je vas, računajući kako ste sami priznali i vaše društvo koje je tamo cirkus izvodilo u Areni. Evo saznali smo ko su ti ljudi koji su se našli u Areni, to su oni, njihovi glumci, još se time ponose. Ali pošto je takođe danas pričao o fantomima, nije da ne znamo ko su fantomi, ali ne izmišljeni nego pravi.

Na dva mesta od vas sedi čovek pravi pravcati fantom. Pod jednim imenom i prezimenom i adresi u gradu Novom Sadu izlazio je na izbore 2014. godine, u ovoj sali sedeo i bio narodni poslanik, a onda je 2016. godine promenio ime, svoje ime, zbog izbornih marifetluka, zbog izborne liste, ali i dalje živi u Novom Sadu, da bude narodni poslanik, da bi 2018. godine pod novim imenom bio u gradu Beogradu. Zašto? Da postane gradski odbornik u drugom gradu.

Tako da, pored toga što smo saznali ko su cirkuzanti i oni koji su cirkus izvodili u Areni, a to ste vi, znamo i ko su fantomi. To ste, takođe, imenom i prezimenom vi.

I, još jedna stvar, pošto je Vranje pomenuo, taj jedan njihov poslanik iz Vranja kojeg imaju, kog je pomenuo, šta mislite da li se upisao za putne troškove juče i prekjuče? Jeste, nego šta je, i to je pokazatelj kakvi su i koliko su oni dosledni principijelni i koliko ne priznaju bilo šta. Licemeri i barabe.
Pomenuta je Srpska napredna stranka i pristupnica, navodno, kao jedina stvar koja garantuje neki dobar život u ovoj zemlji, tako ste rekli. Naravno, uz salvu laži onih koji su ovi vaši iz CRTE izmišljali i ciljano plasirali za vreme kampanje, a da se tiče onkoloških pacijenata. Slagali sve od reči do reči i kada su dobili direktan poziv da pokažu gde se to desilo, odgovora nema. Zašto?

Rekao sam vam već juče neke stvari - kad lažovi lažu, lažovi drugačije ne umeju i sve znamo o njima i ko su i šta su, ali zbog ovoga što ste ponovili sada vi. Pristupnica Srpske napredne stranke. Danas su neki ovde govorili o zaradama. Svima su u ovoj zemlji, zahvaljujući politici Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke, veće plate, svima su veće penzije, ne samo onima koji su članovi ove ili one stranke ili nisu nijedne, svima.

U tim su klupama sedeli, ja to pamtim 2014. godine, narodni poslanici iz vaših tadašnjih partija koji nisu verovali kada je Aleksandar Vučić govorio sa ovog mesta ovde – guramo, podižemo plate u ovoj zemlji, videćete, idemo preko prosečne zarade od 500 evra. Nisu verovali, kao vi sada tako mahali rukama, kao vi sada smejali se nešto. Mada primetio sam juče da volite poeziju, jel znate onaj stih – klovnovi kad plaču zvuči kao smeh. To mi je sada palo na pamet, ne znam zašto dok vas slušam.

Nisu verovali i rekli - ako se ikada desi da prosečna plata u Srbiji bude 500 evra, svi ćemo mi da glasamo za tebe, a mi to kao što vidite odavno prešišali. Svima vama koji ste trčali da se upišete za troškove i ti su putni troškovi, a i te poslaničke plate koje primate danas samo veći zahvaljujući toj politici i tom čoveku, putevima koje smo uradili, vozite se i vi, i nek vam je alal i neka vam dobro služe kao i svima drugima u ovoj zemlji. Prugama koje smo uradili, vozite se i vi, čak vam je specijalitet, kad krenete na protest u grad Beograd iz Novog Sada, da se uslikate onako ponosni i srećni što danas imate dobar, super brzi voz koji je u vaše vreme bio samo naučno fantastika. Te klupe koje uništavate i lomite, nećete platiti vi, to će da plati neko ko vodi računa o ovoj državi i o narodnoj kasi, a voljom tog naroda u ovoj se državi sada staraju oni koji Srbiju vole, poštuju i slušaju glas njenog naroda. To su Aleksandar Vučić i ta Srpska napredna stranka koja vam toliko smeta.
Evo, šta nije rekao ovaj veliki junak od malo pre. Slušajte njegove reč: "Baš me briga što je Ana Brnabić fikus premijer, lezbejka i to nikad nisam komentarisao, ali što tako zla, podmukla neznalica, član trilateralne komisije predsednika UO Naleda sada staje na stranu narkomančine i ubice…

I, da vam sada pređen na ovo što je rekao da nije bilo nikada: " E, pa draga fikus premijerko, želim ti, to je on poželeo, da te jednom taj isti Mitrović zatvori u Zadruzi u četiri zida, bez ključa, sa jednim obdarenim Afroamerikancem tek puštenim iz zatvora i da taj šou narod gleda jedno par meseci, pa da vidim da li bi posle toga branila najgori ovozemaljski šljam". Napisao na svom Fejsbuk profilu ovaj Veselinović od malo pre.

Jel vas nije sramota? Jel vas nije sramota prvo što ste ovo uradili, a drugo, ovog kukavičkog, bednog govora koji ste malo pre održali, u kom tvrdite da se ovo nije desilo. Jel vas nije sramota? A gde je junaštvo? Gde je junaštvo ili izvinjenje uputite ili da stanete iza svojih reči. Nešto bolje, gde je trunka jedna časti svih ovih koji sede oko vas za vas takvog kakvi ste ništa me ne čudi dalje. A gde je trunka časti za bilo koga od ovih što sede oko vas? Jel ovo podržavate? Jel to vaš zajednički moral? Jel to ta borba protiv nasilja? Ovo? Ovo nije ljudsko ništa?

A znate šta je? To je još jedan fantom nije onaj od malopre jedini fantom kog imate. Jel znate gde je bio ovaj kada mu je to trebalo zbog funkcije, konkretno funkcije savetnika predsednika Vlade AP Vojvodine 2014. godine u Bulevaru Mihaila Pupina Novi Sad. U Novom Sadu vam je ovaj junak što hoće da bude silovana Ana Brnabić živeo. Pa, je onda 2018. godine postao, isto kao ovaj drugi fantom malopre, gradski odbornik u Beogradu na listi Dragana Đilasa.

Dakle, ne samo da ste lažovi najveći na svetu, ne samo da ste licemerni, odvratni, kakve čovek ne može da zamisli, ne samo da ste vi jedini pravi fantomi, nego ste zaista takva ljudska beda i mizerija da me živo zanima šta još možete da uradite pa da budete još gori.
Kada čuje Ana Brnabić da je ovakvi napadaju, može da bude sigurna da je mnogo toga dobrog u životu i političkom radu uspela da postigne. Dakle, nije najveći problem što, naravno, neznalice ni toliko nisu ispratile, pa ne znaju, da i SVM podržava naš predlog i glasaće za Anu Brnabić, nego slušajte samo nekoliko reči, a na šta je ukazao ovaj čovek kao veoma važno, a za šta se on zalaže.

Razboritost, kultura, tolerancija, ne valja ulično ponašanje, ne valja ulični ili uličarski rečnik. Sad samo pogledajte tog čoveka. Reč je onome koji je u prošlom sazivu, u ovoj sali, pokazao isključivo vrištanje, divljanje, fizičke napade na druge narodne poslanike, ni sam ne zna koliko se puta zaletao ovde da se u pokušaju sa nekim fizički obračuna. Mi nismo ni počeli rad u ovom sazivu skroz, a on se ovde zaletao na predsedavajućeg, na vas, profesore. Ovde je udario policajca. Cela Srbija gledala kako je divljao i on je sada primer, čega, razboritosti ili kulture. Ne, pre će biti tolerancije time što je pokazao sirovo uličarsko ponašanje, sirov uličarski rečnik.

Juče na tom snimku kada je napadao ovde Stojana Radenovića i policiju čuje se ponovo kako psuje mater, kao Dragan Đilas nama kada smo došli da položimo zakletvu.

(Borislav Novaković: Nemoj da lažeš.)

Čulo se dva puta kako to kaže, a on će da govori o tuđem rečniku.

(Borislav Novaković: Sram te bilo! Meni su opsovali majku!)

O krađi izbora da govori čovek koga zovu Solunac zbog krađe glasova, zbog krađe izbora. Ne znam da li je tako psovao mater kad se javio iz Soluna, da kaže – uzmite moju karticu, glasajte u Skupštini Srbije, da li tada takođe psovao mater ili počeo da psuje mater tek ovih dana u našoj Narodnoj skupštini. Da priča o krađi bilo kojoj čovek koji je uspeo da ukrade ceo jedan bulevar, jer onda kada je uzeo sve te pare i stavio u svoje džepove onako sočno i opsovao mater svima nama koje je opljačkao u ovoj zemlji.

Dakle, pokušao je da uvredi Anu Brnabić dodatno danas sa onim nekim aluzijama na sarmu, jel tako? Koliko je to pristojan čovek, koliko je to kulturan čovek, dovoljno vam pokazuje njegov glas. Otupeo od urlanja i vrištanja u prethodna dva dana. On sada zvuči kao da mu je neka sarma u grlu zapela, a dobro je dok je sarma, dok ne zapne ponovo neki bulevar.
Hvala, gospodine predsedavajući.

Ja sam se javio za ono prethodno izlaganje kada je pomenuta naša poslanička grupa.

Dirljivo je, stvarno, koliko su fascinirani Evropskim parlamentom i njegovim rezolucijama, naravno, znamo dobro, pre svega onim u Evropskom parlamentu koji se odazivaju na prezime Fon Kramon, Šider, Grošelj, Juratović, Picula, Rot. U svakom slučaju, sve ono što se rimuje sa Kurti, na bilo koji način u političkom smislu. To im je posebno blisko. Znamo iz kojih razloga. Nisu oni badava išli tamo da traže sankcije protiv sopstvenog naroda.

Ali, pošto već toliko vole Evropski parlament i njegove rezolucije, dve rečenice vrlo zanimljive da podelim sa vama. Slušajte ovo, ovo je iz izveštaja jednog, veoma važnog. Velike probleme sa kojima se suočavaju mediji u Srbiji primetile su međunarodne institucije. Tako je Rezolucijom Evropskog parlamenta o procesu evropskih integracija Srbije V7-0021, usvojenom 19. januara ove godine, izražena zabrinutost zbog pokušaja vlasti da kontrolišu rad medija i skrenuta pažnja na koncentraciju vlasništva i manjak transparentnosti u vlasničkoj strukturi medija. Kad kažu ove godine, znate na koju godinu misle, na 2011. godinu. To je izveštaj iz te godine i rezolucija Evropskog parlamenta koja govori o katastrofi u medijima te godine.

Pominje se i Skupština Evropske federacije novinara i njihova zajednička ocena da su tada u Srbiji novinari osiromašeni, poniženi, ućutkani i uplašeni. Time počinje jedan važan izveštaj ,zove se Izveštaj o pritiscima i kontroli medija u Srbiji, to je poznati izveštaj Verice Barać.

Pošto su pomenuli razvaljenu državu, sa ovim rečima počinje taj izveštaj, a onda krenete kroz njega redom, pa da vidite šta je bila razvaljena država u to vreme, sa čuvenom preprodajom sekundi preko partije, preko bratije, preko privatnih firmi, vašeg gazde, onog glavnog mislim, ne ovog što sedi ispred vas, sa zaradama puta 10, da vidite šta je razvaljena država kada se zloupotrebljava politika, pa se posluje lepo i masno i sa državnim institucijama i sa gradskim institucijama, čovek koji je bio gradonačelnik. To sve ovde lepo piše, sve sastavila Verica Barać. On je uzimao pare i od Skupštine grada Beograda i od gradskih sekretarijata i od svih kulturno-obrazovnih institucija u gradu Beogradu. Dakle, čovek je uzimao pare od onih koji su mu bili podređeni, kojima je šefovski komandovao. Da vidite šta je razvaljena država.

Pošto ste pokušali da budete duhoviti i rekli – nekada smo imali Milunku Savić, a danas imamo Anu Brnabić. Znate šta je mnogo veća ironija danas? Na onom mestu na kom je nekada sedeo Radomir Putnik, u vaše vreme znate ko je stigao? Onaj neki Zdravko o kojem je govorila gospođa Jovanović malopre. A u klupama gde je nekada sedeo Ivo Andrić, danas ste vi. Za glavu da se uhvatite.
Opet svašta čusmo, ali sve, apsolutno sve samo je značajno bolje nego u vaše vreme, koju god hoćete temu. Poljoprivreda samo četiri puta veći budžet sada, samo četiri puta. Radna mesta o kojima ste pričali, znate koliko ima novootvorenih u prethodnih nekoliko godina? Pet stotina pedeset hiljada novih radnih mesta, za toliko više nego u vaše vreme, kada je, da podsetim i to ne samo četiri puta bio manji budžet za poljoprivredu nego je bilo normalno za mandata jedne vlade pola miliona ljudi ostane bez posla i nikakve brige i baš vas je mnogo zanimalo kako se zovu firme i da li su domaće ili strane. Apsolutno nikakve nisu te ljude zaposlile. Zašto? Jer vas je bilo baš briga.

Smeta veštačka inteligencija, smetaju nove tehnologije, ne samo zato što možda o tome neko ovde ne zna mnogo, nego ne razume da će upravo to da obezbedi još novih radnih mesta i to ne bilo kakvih, nego onih najboljih, najbolje plaćenih. Šta je loše u tome da to Srbija ima? Ili će biti da je problem od poljoprivrede do veštačke inteligencije po svim temama.

Problem je sve što je dobro u Srbiji danas, zato što je danas, zato što će ljudi uvek da ga vežu sa pravom i razlogom za politiku Aleksandra Vučića, ime predsednika Srbije. Onda ćete sve što je dobro za Srbiju danas vi da shvatate kao svoj lični poraz, jer se pokazuje. Sve je to po jedan novi dokaz da ništa od toga, pod jedan umeli niste, pod dva da vas je za bilo šta od toga bilo baš briga.

Vodu u Banatu vi uveli, pa mi ukinuli. Da li je tako bilo? Ili neće biti da je bilo tako. Nego ono što vam takođe nije palo na pamet da pipnete bilo kada. Sada radi neko ko ume i kome je stalo. Čuli se uostalom gde će to da se vidi već ove godine. Da se ljudi tuku. Što ste tukli? Što ste se zaletali ovde u predsednika Srbije? Pre svega vi i vaša poslanička grupa. Niste jedini. Ovi što su vam sada koalicioni partneri. Da vidite kako ste zajedno sa njima lepo divljali, skakali po klupama ovde, duvali po trojica u istu vuvuzelu, skidali kravate da se obračunate. Da ne pričate šta ste radili na ulici od Starog dvora pa nadalje.

Dakle, ne sviđa vam se atmosfera agresije u društvu. Odlično. Nemojte da je stvarate. Jer ko su siledžije, ko su nasilnici jedini? Zna se ko. Uvek bili i ostali. Vi koji ste tamo zajedno.

Na kraju, kada kažete Kosovo i Metohija. Sve što ste mogli, apsolutno sve, dali ste i prodali, počevši od „Slobode“ koju ste dali Kurtiju, braći Mazreku i teroristima UČK, preko onoga što ste radili 2004. godine i sramno ćutali i još se vadili.

To je ovaj vaš junak juče što je druge nazivao izdajnicima u ovoj sali, pravdao rečima, pa nećete valjda da šaljem tenkove, nemojte to da očekujete od mene. Pa se onako bedno ponašali kada je došlo do proglašenja jednostrane nezavisnosti, zajedno rekli – baš nas briga za to, nego dajte stranci, pomerite to samo malo, da nama prođu izbori, da mi uhvatimo fotelje svoje, pa opet da trpamo u džepove, a posle neka ide i Kosovo i Metohija i šta god hoćete. I uhvatili se pod ruku, koji su sve ono što vi niste stigli, gledali kako da prodaju i unovče u međuvremenu i na Kosovu i Metohiji, ali ako hoćete i na bilo kom drugom mestu u Srbiji.

Tako da, kao što ste rekli – videće istorija sve. Istorija će da zapamti i ovo vreme, kao ono doba kada je Aleksandar Vučić umeo da kaže u lice svakome, i kancelaru Nemačke i predsedniku Francuske. Kad smo kod toga „orevuar“ još jednom za vas. Kosovo i Metohija je Srbija, bilo i ostaće dok se mi pitamo. Rekao svima ono što vi nikada niste smeli da zucnete ni u četiri zida. Borio se hrabro i obedila njegova politika da 28 država sveta, više, danas bude na našoj strani. Šta ste vi uradili, kako će vas istorija da pamti i po čemu, osim po bednom kukavičluku i ovom nasilju koje smo već utvrdili?
Sada je Srbija mogla da vidi sve. Lepo sve.

Dakle, ovo prostačko, ovo nevaspitano ponašanje i obraćanje jednom Stojanu Radenoviću prvo sa – ti, a onda – šta ti meni, a ko si ti da ti meni. Ko mu je to tačno rekao? Jel neko ko je njemu ravan, jednako dobar uspešan čovek, naučnik, neko ko je za Srbiju uradio više od Stojana Radenovića, neko ko ima bar trunku kulture koju je doneo iz kuće, trunku vaspitanja?

Ovo je bilo vaše lice. Ovo sada što ste uradili to je vaše pravo lice. Kad kažemo nasilnici, kad kažemo – nekom se nije dopalo, oni koji se ponašaju kao bitange. Sada ste upravo pokazali na šta se to odnosi i ne samo ovaj neotesani čovek koji je to uradio, nego i vi koji ste mu aplaudirali.

Sada samo pogledajte redom, pogledajte snimak, svi oni koji su na ovo aplaudirali pokazali su svoje pravo lice. Šta god da kažete nama ne može da bude groznije i odvratnije od ovoga što ste sada pokazali sami o sebi.

Da ponovim, i ovaj koji je to izgovorio, a i svi vi koji ste mu na tome aplaudirali, počeo je sa jednom željom, rekao je ima ambiciju da sada ovim svojim obraćanjem pokaže, omogući da Srbija oseti smrad. Šta da vam kažem – mogu samo da vam čestitam, uspešni ste baš u onome što ste sebi postavili kao zadatak, osetili smo svi.
Razumeli ste šta je, izgleda, najveći greh Ane Brnabić. Što je raskrinkala još jednu u samo nizu laži, i to uradila javno pre nekoliko dana, kada je pokazala kako su lagali i na koji način sa ovom pričom o Kovinu, i to je uradila na jednoj televiziji. Televizija Pink, čuli ste sada, to je mašinerija zla, samo zanimljivo kako nije bila mašinerija zla dok je udeo u toj televiziji imao čuveni tajkun „kapo di tuti kapi“ sa one strane. Tad je to bila odlična televizija. E, kad je prestao tu da okreće pare, onda je postala mašinerija zla. U svakom slučaju, istinom ih raskrinkala Ana Brnabić i u tom slučaju i pokazala da je čovek kog su pokušali da zloupotrebe sam došao u policiju i rekao šta su radili i od A do Š porekao sve ono što su pokušali da slažu.

Ali što se tiče upisivanja birača, to jeste realan problem na koji mi ukazujemo. Borislav iz Novog Sada, bivši, koji sedi tamo među njima, on se iz Novog Sada upisao u Beograd, da bi ovde bio gradski odbornik. I onaj Veselinović, opet nema junaka, koji je tražio silovanje Ane Brnabić, on je isto iz Novog Sada, pre toga je bio u nekom drugom gradu, pa prešao u treći, ali opet Beograd, da bi takođe bio odbornik u gradu Beogradu. To su realni problemi. To su fantomi koje smo već uspeli da lociramo, uz sve ove ostale. I još dvoje poslanika smo našli samo danas, videćemo, polako. Biće dana u ovoj sali, pa ćemo ih naći još.

Kažu – kad bude bilo slobodno pravosuđe, videćemo mi. Koliko je neslobodno utvrdili smo juče. Taj njihov tajkun „kapo di tuti kapi“ pohvali se ovde pred svima nama da 120 sudija u ovom trenutku, u ovoj zemlji, u ovoj navodnoj neslobodi, donosi presude onako kako njemu odgovara i kako on traži. Hvala što ste to podelili sa nama, ali to dovoljno govori i o ovim lažima prethodnim koje sam pomenuo, ali i svim budućim koje ćemo slušati ovde.

Na kraju da se podeli narodu ono što je stečeno kriminalom. Tu vas gospodo ništa ne sprečava da reagujete u tom smeru već danas. Od onih 619 miliona evra, koje je taj tajkun strpao u svoje džepove. Izvolite, pa delite, obradovaće se ljudi kojima ste ih ukrali.
Preostalo vreme ovlašćenog predstavnika, gospodine predsedavajući.

Ne znam šta bih vam rekao, ali baš je prikladno što ste na ovaj način završili ovu raspravu, još jednim odvratnim obraćanjem čoveku koji zaslužuje samo svako poštovanje.

Ovo što ste sada rekli njemu zaista je slika i prilika onoga kako ste vodili svoju politiku i svoju kompletnu kampanju i ophođenje koje ste imali na ovoj sednici i nepoštovanje koje ste pokazali, čak i nekim ljudima koji su za vas glasali.

Ovo sad što ste uradili ništa niste mogli preciznije o sebi da kažete. Bruka i sramota, pre svega za one koji su vas vaspitali.

Što se tiče nekoliko stvari koje smo čuli na samom kraju, naravno da nema ni jedne jedine nesreće u ovoj zemlji koju oni nisu u stanju da zloupotrebe jer nakon onoga što su zloupotrebili prošle godine, a najveću tragediju su zloupotrebili, ne postoji apsolutno ništa što nisu u stanju da iskoriste na isti način. Ali su pokazali da je njihovo suštinsko ime – nasilje protiv Srbije. Na osnovu te zloupotrebe, ali i na osnovu divljanja koje su pokazali na ovoj sednici i na osnovu ponašanja koje su pokazali prema vama, gospodine predsedavajući.

Ko je razarao sve? Pa, znaju ljudi u ovoj zemlji mnogo bolje nego što bilo ko ima tu da objasni ili kaže. Zato nisu glasali za one koji su, po mišljenju naroda u ovoj zemlji, razarali sve, a jesu glasali za onu politiku koja je učinila da apsolutno sve u ovoj zemlji samo bude značajno bolje nego što je zatečeno stanje bilo pre nekih 12 godina ili nešto više. Sve, samo značajno bolje.

Sad kad ovde u besu viču – videćete vi, pa – biće ovako, pa – biće onako, pa – vi ste najgori na svetu, vi naprednjaci, pa – ko šta vozi, eto recimo taj ko je to rekao on zahvaljujući našoj politici i vlasti SNS, zahvaljujući politici koju je postavio i koju lično predvodi Aleksandar Vučić on sad vozi jedan nov traktor. Jel tako? Zahvaljujući nama ova država mu je to omogućila. Ako nije zadovoljan time ko šta vozi neka vrati taj traktor, za početak.

Kad smo kod vraćanja, reče malopre jedan od vas, kaže – vi samim tim što sedite tu vi koristite nešto što je rezultat izborne krađe. Pogledajte se malo među sobom, jeste li čuli šta je taj čovek rekao. Šta vi onda radite dok sedite tu? Da li vi trošite nešto što je rezultat izborne krađe? Bravo genije, svaka čast, ali utvrdili smo, odgovaraju vam rezultati izbora tamo gde ste zadovoljni, a tamo gde niste zadovoljni, a nekako ispade da u Srbiji celoj nemate mnogo razloga da budete zadovoljni, tu ćemo da pričamo koješta. Opet smo slušali ODIR izveštaj šta piše, šta ne piše. Rekli smo vam šta ne piše. Ne piše ništa od onoga što ste lagali, ne piše da je bilo izborne krađe. Ne piše ni reč o 40.000 fantoma iz Republike Srpske. Užasna laž koju ste izgovorili i veliku štetu pokušali da nanesete sopstvenom narodu.

Ne piše ništa na temu da navodno neko u svetu ne priznaje rezultate te izbora, ne piše ni reč jedna o nekoj međunarodnoj istrazi. Dakle, sve ono što ste slagali ne piše. Znate šta piše? Piše da je na televizijama vašeg tajkuna, onom kome ste otišli da se zakunete, da pred njegovim kamerama položite zakletvu jer se zna kome vi polažete račune, a ne ovde narodu u ovoj sali, ne pred ovim grbom i ne pred ovom zastavom. U tim medijima, brat-bratu u 80% vremena u izbornoj kampanji bila je samo najgora, najcrnja negativna kampanja protiv Aleksandra Vučića lično ili protiv izborne liste koja je njegovo ime nosila. To piše u tom izveštaju ODIR-a. Da li vam je nešto vredelo? Nije.

Ne gutaju ljudi više u ovoj zemlji vaše laži kako nisu u kampanji, kako nisu sa tih vaših televizija ili iz bezbrojnih drugih medija koje imate pod svojom kontrolom, tako neće ma šta govorili i u ovoj sali. Toliko bi valjda trebalo do sada da vam bude jasno.

Što se tiče memorijalnog centra, kad bude podignut, biće podignut ne zahvaljujući vama, nego zahvaljujući onima koji su sve drugo u ovoj zemlji uradili što vi ili niste umeli ili niste smeli ili vas nije bilo briga. Što se tiče vašeg odnosa po tom pitanju, sve staje u ovu sliku ovde. Vidite kako ste slavili kada ste prodali zgradu Maršalata. Takođe, važne institucije, u pravu ste gospodine Vučeviću, praktično poklonili. Samo na papiru je tamo pisala neka cena, duplo niža od onoga što je utvrdila vojska. Tu ste odmah stvari prepolovili, ali na kraju ništa plaćeno nije.

Dakle, ovako ste slagali što ste to praktično poklonili, a onda dodatno i ponizili našu vojsku. Pazite, našu vojsku, da ona mora krš u tim ruševinama da očisti da bi onda na poklon išlo Amerikancima, tako je Jovanoviću, ne računajući podzemni objekat, ne računajući kompletan kompleks.

Znate ko je slavio to? Evo sa šampanjcem ko je slavio. Vidite tadašnjeg gradonačelnika. Evo ga tadašnji gradonačelnik, vaš Kapo di tuti kapi, evo ga tadašnji ministar, evo su i ambasadori koji su u tome učestvovali. Ko je bio predsednik države tada, to je 2007. godina u pitanju, znate i sami. Ko je bio načelnik Generalštaba, možete da pogodite i to.

Na kraju, što se tiče dijaloga, Ana Brnabić je pokazala i danas na ovoj sednici ponovila da je za taj dijalog spremna. Koliko će imati smisla taj dijalog sa vama koji smatrate da se on vodi pesnicama ili ciglama u glavu ili vešalima ili onim motkama kojima ste razbijali Stari dvor, kojima ste kidisali na našu policiju, ne znam. Ali, u svakom slučaju, ona će nastaviti da se prema vama odnosi samo neuporedivo bolje nego što ste sami zaslužili. Šta ste i koliko ste zaslužili reći će narod na ovim prvim sledećim izborima vrlo jasno. Nikad tu narod ne greši. Zbog toga što narod nikad ne greši, vi ste tu u toj kaljuzi, na toj dubokoj margini gde vam je i mesto.

Zahvaljujem svima koji su učestvovali u raspravi ispred naše poslaničke grupe i želim Ani Brnabić svaku sreću i svaki uspeh na obavljanju odgovorne dužnosti. Biće na ponos cele Narodne skupštine. Hvala.
Čuli ste, dame i gospodo narodni poslanici, šta oni kažu o izborima, nepravilnostima i biračkom spisku. Evo da čujete šta opet oni kažu na istu tu temu - Nosilac liste "Srbija protiv nasilja" na lokalnim izborima u Beogradu, Dobrica Veselinović, inače šef te partije koja je upravo sada imala nešto da kaže, izjavio je da je bilo dosta priča da će SNS naseliti 100 hiljada ljudi u Beogradu da preokrenu trend da gube Beograd, to je bilo nekih sedam dana pre izbora. Međutim, to su, kako kaže, sve bile laži, da bi se obeshrabrila opozicija. A šta je istina, kaže Veselinović - U odnosu na prošle izbore, birački spisak u Beogradu je za nekih 13 hiljada veći, što on ocenjuje kao neki prirodan trend i dokaz da nema fantomskih birača. To su rekli pre izbora.

Ovo što pričaju sada, ovo vam je, dame i gospodo, najobičnije pranje za još jedan ubedljiv poraz koji su doživeli što su potučeni do nogu. I onda nam danas pričaju sve same laži, pri čemu vidite njihove standarde demokratije. Kad oni govore laži i napadaju Anu Brnabić, kažu da ona nema pravo da odgovori, odakle njoj pravo, kako se drznula da dobije reč i da im nešto kaže.

Uvek ćemo da govorimo o rezultatima, i svojim i vašim, ali uvek ćemo da odgovaramo na laži, tako da ti vaši uzusi demokratije su nam poznati, ali sa time smo raskrstili, u taj mrak se više ne vraćamo.

Kad kažu oni, da se još malo laži podsetimo, ima li u tom izveštaju ODIR-a 40 hiljada fantoma iz Republike Srpske o kojima ste lagali? Nema. Zašto nema? Zato što ste lagali. Ima li u tom izveštaju ODIR-a priče da su izbori pokradeni? Nema. Zašto nema? Jer ste i to slagali. Ima li u tom izveštaju ODIR-a priče da neko ne priznaje u svetu rezultate izbora? Nema ni toga. Zašto? Jer su lažovi ponovo lagali. Ima li u tom izveštaju ODIR-a neka ocena da će da dođe ovde neka međunarodna komisija? Nema ni toga, ni jedne jedine reči, ni slova jednog jedinog. Zašto? Zato što su lažovi radili jedino ono što umeju, a to je da lažu.

I za kraj, ako smatrate da je nelegalna Skupština, ako smatrate da je to rezultat neke izborne krađe, a šta ste vi onda, jel ste neki saučesnici u lopovluku? Kako doživljavate sami sebe? Ne samo da ste ušli u sve kancelarije koje ste dobili, ne samo da ste potrčali da se zapljunete za plate, jedino dvoje poslanika iz vaše poslaničke grupe koji nisu iz Beograda juče su se upisali da uzmu pare od putnih troškova, eto to ste vi.
Traži čovek priliku da replicira da objasni da nešto nije bilo tačno i priča sve osim ono što je trebalo da objasni.

Koje ćete lice da pokažete? Evo vam vaše lice. Jeste li ovo vi? Jel ovo to lice što je reklo 13.000 više ljudi na biračkom spisku, što je neki prirodan odliv, odnosno priliv, i samim tim dokaz da nema fantomskih birača. Sve reče čovek, samo o ovome ni jedne jedine reči. A zašto? Pa, rekao sam malopre, zato što ste lažovi najobičniji. To je prva stvar.

Drugo, borićete se na ulicama. Gde je inače mesto uličarima nego na ulici? Samo jedna stvar, ako mislite da ćete onim što ste radili, onim divljanjem pred Starim dvorom, onim divljanjem nad Skupštinom grada da dokažete svoju ljubav prema Beogradu, nema potrebe. Videli su svi tu vašu ljubav, kako ste kidisali na institucije, kako ste uništavali narodnu imovinu, kako ste kidisali na živote drugih ljudi. Jel to dokaz neke ljubavi za Beograd ili za bilo koje mesto u Srbiji? Ne, nije, između ostalog, zato što ste dokazani lažovi, to ste videli sada, ali zato što ste nasilnici najveći na svetu, siledžije kakve ne pamte ni Beograd, ni Srbija.

Budite uvereni, kazniće vas čak i oni koji su možda za vas glasali u decembru mesecu. Znate li zbog čega će još da vas kazne? Zato što ste ih lagali, ne što ste lagali nas, mi od vas i ne očekujemo ništa dobro, nego što ste svoje ljude lagali, pričali im, obećavali kule i gradove, a onda ih iz jednog poraza odveli u drugi, pa sa obe noge uskočili u laž, laž najobičniju, pričajući bajke o 40.000 fantoma iz Republike Srpske, trudili se da zavadite sopstveni narod, onda vodili ljude da jurišaju jedni na druge, kukavički pobegli nakon što ste to uradili, pa rekli – a ovi što su privedeni i što su razbijali tamo, mi nemamo pojma ko su ti ljudi, to su neki ubačeni elementi, a vi ih doveli tamo, vi ih pozvali da kidišu na institucije, da gađaju onim kamenicama policiju sa namerom da nekoga ubiju.

Za kraj, kazniće vas zbog one bruke i sramote pred Evropskim parlamentom u kom ste vi sedeli pored vaše Viole fon Kramon, pored vašeg Šidera, pored vašeg Picule, pored vašeg Rošelja, zajedno klicali nezavisnom Kosovu i Aljbinu Kurtiju, a ovde da dobijete glasove, u državi Srbiji i od srpskog naroda, budite uvereni, nikada i nigde.

Član 109, gospodine Radenoviću, a da čuju i ovi prekoputa, znate šta predviđa za onoga koji je uradio ovo što je malopre uradio Miroslav Aleksić? Bez odobrenja predsedavajućeg, zaleteo se ovde ka ovoj govornici i centralnom stolu. Predviđa da izreknete kaznu. Ne morate vi to da uradite, njima veća kazna od ovoga u šta su se sami pretvorili verujte da ne treba. A videla je Srbija ko su siledžije, divljaci, huligani i nasilnici najobičniji. Jel vas nije sramota? Jel vas nije sramota? Čoveka koji je za svako poštovanje, da se zalećete kao rulja najobičnija. Jel vas nije sramota da se tako ponašate? I šta, malo vam je bilo da kidišete na žene, da ženi razbijate glavu na ulici zato što nosi obeležja SNS, da razbijete glavu nekome zato što nosi ime Aleksandra Vučića, nego ste našli na Stojana Radenovića, kom niste dostojni vrata da otvorite, kaput da pridržite. Bednici jedni najobičniji. NJega da napadate. Pa treba da vas je sramota sve zajedno. I vas i sve koji vas poznaju. Bruko i sramoto jedna.

Ne morate, gospodine predsedavajući, vi ovaj Poslovnik da sprovodite, primenjujete strogo prema njima. Ovakvi kakvi su, ponoviću, sami su sebi najveća muka i najveća nevolja. Ali da Srbija ne da da je gaze, Srbija je rekla sama. Zato je birala Aleksandra Vučića, slobodu, dostojanstvo i poštovanje, a vas najgore od najgorih poslala tamo gde vam je mesto. Ostaćete tamo, zadržaćete se neko vreme, bojim se, što se tiče vašeg političkog veka – doveka.
Član 103, gospodine predsedavajući, kratko.

Ponoviću ono što sam rekao juče. Da bi ovde nekakvog smisla imalo bilo šta što se dešava, primenite član 103, sve ovo što su zloupotrebili sada skinite njihovoj poslaničkog grupi, sve ovo što govorim ja sada slobodno skinite našoj. Ali da se oko jedne stvari razumemo, jedini koji se kao huligani i divljaci u ovoj sali ponašaju ste vi. Jedini koji su uništavali institucije, kidisali na Skupštinu grada Beograda, valjda da pokažu ljubav, ste ponovo vi. Jedini koji su napali policiju i u ovoj sali danas ste ponovo vi, sami sebi dali za pravo da vi određujete pravila, da dolazite ovde gde sedi predsedavajući, jer ste vi tako sebi odredili da vam se može. Jedini koji je pokazao nepoštovanje prema policiji ste ponovo vi. Miroslav Aleksić je malopre udario policajca, ne bilo ko drugi. I sve što ste uradili, vaša je bruka i sramota, a u skladu sa tim, od naroda ste dobili samo zasluženi prezir i zasluženo gađenje. Hvala vam, gospodine predsedavajući, i slobodno primenjujte sada jednake aršine.
Kada kaže Aleksandar Vučić – pogledajte semafor, znate šta piše na onom semaforu koji pokazuje povučena priznanja tzv. Kosova? Na našoj strani, gde je naš rezultat piše 28. Jel znate šta piše sa ove vaše strane, mislim na vas sve ukupno, i vas lažne desničare, priveske tajkunske, ali i na ove koji su vam malopre aplaudirali onako? Piše nula. Nula ste povučenih priznanja tzv. Kosova obezbedili. Mi samo 28. To je rezultat politike Aleksandra Vučića.

Ako hoćete od toga da počnemo, možemo da pričamo o svemu ostalom, a šta vam to pokazuje na samom početku? Kakvi ste bili i ostali. Zbog te vaše ljigave snishodljivosti pred strancima zbog toga niste smeli nikada ni da pokušate da se zauzmete za KiM ili da pokušate da neko povlačenje priznanja izborite.

Zašto je ovo malopre zvučalo ovako kako je zvučalo? Važno je bilo da se napadne Aleksandar Vučić, da se bude opasan, da se kaže – veleizdaja i da se brane i štite ovi koji se tamo nalaze među građanistima i drugosrbijancima. Zbog čega? Da se osvrnemo i na jedno i na drugo. Zato što je video Miloš Jovanović u Šolakovim medijima kako je on fantastičan zajednički kandidat za gradonačelnika pa je našao sebi novo jato pa sada vodi politiku što ovi kažu građanisti i drugosrbijanci, kojima je Kurti simbol demokratije, sve je tačno, podržava sve, a zajedno sa njima udri sve najgore o Aleksandru Vučiću i o državi Srbiji. Zato ih je i branio.

14/3 AL/LŽ

Slagao malopre da nisu udarili policajca. Eno vam pa gledajte snimak. Gleda ga cela Srbija danas. Isto tako lagao da sam nije ovde kao huligan najobičniji pokušavao da se zaleti u predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Evo vam ga na ovoj slici vaš junak. Odvezao kravatu i trčkara okolo – Miloš Jovanović. Jel ovo isto nije bilo? Kako je lagao tada, tako laže i danas.

Slagao da niste kidisali na Stojana Radenovića. Slagao da niste juče vređali Srbe sa KiM i narodnog poslanika koji je govorio ovde, ali i celu Srpsku listu. Znate šta još lagao? Lagao je da ga je ikada bilo briga za KiM u studiju RTS u kome je sedeo u emisiji sa mnom, a kako mu je to pošlo za rukom kada kaže da ga u medijima nema, on na pitanje – što niste ništa uradili tokom pogroma 2004. godine, znate li šta je rekao – pa nećete valjda da šaljemo tenkove, niste valjda to očekivali od mene. Toliko o njegovom patriotizmu.

U istom tom studiju istog toga RTS branio je njihovu sramnu odluku, vašu zajedničku sramnu odluku da pustite Aljbina Kurtija, da pustite braću Mazehu, da pustite dve hiljade krvoloka UČK da nam posle narod ubijaju, znate kako je branio? Potrebom da se razvijaju dobri odnosi za zapadom. Bednici i kukavice najobičnije.

Jel to vredno kandidature za gradonačelnika Beograda koji će da bude podržan od ovih sa kojima ste se slizali, a koji su vam, samo pogledajte, onaj što je napisao da će da budu ove tablice koje ste pokazivali malopre 2011. godine, taj što je rekao da će da budu i lična dokumenta i lične karte 2011. godine, taj vam je sada koalicioni partner, onaj što je uništavao srpsku vojsku, hteo da nas vodi u NATO, taj vam je koalicioni partner, svi ovi koji kažu da od a do š hoće francusko-nemački plan da sprovedu, a ne valja vam Aleksandar Vučić koji kaže – ne nećemo, mi nećemo jer za nas postoje crvene linije. Naše su crvene linije bile i ostale. Nema priznanja tzv. Kosova ni ovako, ni onako, ni direktno, ni indirektno. Nema stolice za njih u UN, nema mesta u pripadajućim međunarodnim organizacijama.

15/1 MZ/MĆ 12.30 - 12.40

Ne valja vam taj Aleksandar Vučić, ali vam valjaju ovi koji kažu – živela Viola fon Kramon, eno ga Ćuta, čujete ga sada – živeo Aljbin Kurti, živelo nezavisno Kosovo. Ako je to i ta takva vaša politika, samo da znate, svi zajedno koliko vas ima, pa da vas je puta 10, a neće vas biti nikada, takvi kakvi ste, Aleksandra Vučića, Srbiju i srpski narod da pobedite nećete nikada. Orevuar, geniji, orevouar!
Pravo na repliku.

Hvala vam, gospodine predsedavajući i svaka vam čas. Ovo je bilo matematički precizno. Nemojte da primate k srcu što vas ne razumeju. Nisu takvi matematiku znali nikada dobro, a i ne samo matematiku, svašta je tu bilo problem, kako beše, ko ne ume da uključi kompjuter ide na avgust iz poznavanja elektronskih računara.

Svašta smo slušali malopre, prosto da kaže čovek ne zna šta je bolje. Kažu - nemojte da verujete svojim očima, nego verujte nama. Oni tvrde da nisu nikakvo nasilje provodili ovde. Mi smo svi verovatno ludi što gledamo na snimcima upravo Aleksića i Novakovića kako ovde kidišu na vas, onda na policiju koja je stala tu ispred da vas zaštiti, zaleću se ovamo prema našim klupama. Kažu ovi iz koalicije čije je pravo ime, suštinsko ime "Nasilje protiv Srbije" - nije to bilo, nismo mi to videli. Znači ni ovo se nije desilo.

Ovo je isto njihovo. Njihovo nasilje, njihovo pravo lice. Ovo je njihovo uništavanje stare zgrade Skupštine grada Beograda, Starog dvora. Vidite kako nenasilno razbijaju vrata. Vidite ovo od besa izobličeno lice. Evo vam ga ovde jedan od njihovih lidera. Pazite, baš u trenutku kad njihova kamera snima da razbija ta ulazna vrata okreće se i viče - Miki, hajde poguraj malo jače. Zašto? Jer su oni na to nasilje pozivali, ali se naravno onako kukavički izvukli i posle rekli - nemamo sa tim ništa.

22/1 AL/MT 13.40-13.50

Šta je još možda bolje od toga kad pominju KiM, kad pominju srpske zastave na KiM? Evo, da vidite kako se oni bore za te zastave – odu u Evropski parlament, ali tamo sede kao bubice mirni i poslušni pored Viole fon Kramon, ne lupaju po klupama, ne duvaju u pištaljke, ne skaču, ne viču – ne damo srpsko Kosovo, nego tamo kad Viola kaže – Kosovo nije unutrašnje pitanje Srbije, Kosovo nije domaće pitanje oni klimaju glavama, smeškaju se i kažu – tako je. Tako se oni bore za KiM.

Evo ga i ovaj njihov poslanik, onaj „in dis situejšn“. Znate šta je taj junak uradio tamo? Rekao – pomozite nam da mi srušimo Aleksandra Vučića. Dajte da mu zabranimo ime ako je ikako moguće, jer ni ime ne možemo da mu pobedimo. I, rekao – garantujemo mi vama. Pazite, oni garantuju Violi, Grošelju, Šeneku, Šrideru, oni njima garantuju da će da slome Srbiju ako uspeju da pobede Vučića.

Što se tiče koalicija, vaša je koalicija sa Kurtijem - Rada Trajković. Kako vam se zove onaj Rašić? Oni koji govore za sebe da su ponosni Kosovari, pripadnici najmlađe države u Evropi, oni koji govore za sebe svakog dana da su na liniji sa Aljbinom Kurtijem sa njim terorišu i Srpsku listu i ostale Srbe na KiM. Sa njim zajedno svakog dana napadaju Aleksandra Vučića i državu Srbiju.

Znate šta je od svega ovoga što sam vam nabrojao ubedljivo najluđe? Da on bilo koga optužuje za nepotizam. Pazite, kaže – kriv je brat Ane Brnabić jer je bio običan zaposleni u jednoj firmi, čak u onom njenom krilu koje nikakve poslove sa Srbijom nije imalo. On od svih koji je od svih sa svojom tazbinom napravio nevladinu organizaciju, fond za unapređenje resursa građana, evo vam osnivačka sednica. Onda je potpisivao ovlašćenja u toj nevladinoj organizaciji koju je napravio sa tazbinom. Miroslav Aleksić. Pa je avanzovao do člana upravnog odbora. Evo ga ovde.

Znate šta je radila ta nevladina organizacija kad je bio na vlasti? Odobravala pare toj njihovoj, porodičnoj, nevladinoj organizaciji preko Fonda za nezaposlene, preko opštine čiji je bio čelnik. Dakle, 55 miliona je strpao u svoje i džepove svoje tazbine. I on nekoga da optužuje za bilo šta. Hohštapler i secikesa najobičniji. Jel pitao gde su pare? Pa, gde su pare, Aleksiću? Jeste li malo u svoje džepove nabili?