MARKO PAREZANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen 1986. godine. Živi u Čačku.

Diplomirao na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku kao profesor tehnike i informatike.

Jedan je od osnivača Srpske napredne stranke. Bio je poverenik SNSa u Čačku.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 44
  • 0
  • 2
  • 0
  • 8 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 13 dana i 2 sata

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Produženje roka za doktorante po starom

odgovoreno za 1 godina i 5 meseci i 3 dana

Poštovani gospodine Parezanoviću, Problem koji mene muči je da sam doktorant po starom sa napisanom doktorskom disertacijom, ali zbog duže procedure oko objavljivanja naučnog rada, nisam stigla da odbranim disretaciju u predviđenom roku. Na poslednjem Veću Univerziteta 28.06.2016.

Apel

odgovoreno za 1 godina i 5 meseci i 3 dana

Apel za podršku postdiplomcima po starom planu i programu Obraćamo Vam se kao postdiplomci upisani po starom planu i programu, sa molbom da medijski propratite izmenjenu odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koja se odnosi na produžetak roka za završetak studija po predb...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Zahvaljujem poštovana predsednice.

Poštovana ministarko sa saradnicima, poštovane kolege, Zakon o smanjenju rizika i upravljanja vanrednim situacijama je još jedan pokazatelj opredeljenja Vlade Republike Srbije da se protiv elementarnih nepogoda bori pre svega politikom, i to preventivnog delovanja.

Nažalost, u prošlosti jako malo je ulagano u preventivu i posledice toga smo mogli videti 2014. godine. Šta više, kada se setimo primera zemljotresa u Kraljevu i kasnije, obnove od zemljotresa, setimo se da smo imali jednu veliku korupcionašku aferu kada su predstavnici bivšeg režima proneverili oko milion evra i to vam pokazuje da, ne samo da nisu ulagali u preventivu, u zaštitu od posledica od elementarnih nepogoda, već su, kada se elementarne nepogode dogode, tokom obnova i humanitarnih akcija, otimali građanima ono što njima pripada.

Dakle, 50 kuća tada nije izgrađeno zbog ove korupcionaške afere. Ministar je u uvodnom izlaganju rekao da su očekivanja, da se prilikom preventivnog delovanja na svaki dinar uloženih sredstava oko sedam ili osam puta direktno ili indirektno vrate.

Republika Srbija je u Opštini Lučani tokom izgradnje zaštitnog bedema uložila preko tri miliona evra i tada je rešen jedan veliki problem građana i privrede Lučana, koji je višedecenijski i koji je imao nemerljivu materijalnu štetu u prošlosti.

To je jedan od primera da sam siguran da će to ulaganje da se vrati.

Navešću samo još jedan primer iz grada Čačka, jer za toliko vremena imam. Grad Čačak je izvršio sanaciju obale Zapadne Morave, tako što je sela zaštitio, preko 1.000 hektara plodnih oranica i ta investicija je iznosila negde oko 35 miliona dinara. Kada znamo da smo tokom 2014. i 2016. godine imali štetu od preko 200 miliona dinara, sedam ili osam puta više nego što je sada uloženo. To je najbolji primer.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 23.10.2018.

Zahvaljujem poštovani predsedavajući.

Potpredsednice Vlade, potpuno je jasno da građevinska industrija ima značajan udeo u privrednom rastu naše zemlje i to je pre svega zahvaljujući činjenici da se gradi autoputevi, grade se škole, bolnice, grade se fabrike i zaista impozantan podataka koji ste izneli u načelnoj raspravi, da je trenutno u Srbiji aktivno preko 30.000 gradilišta, reklo bi se kao nikada do sada, a isto tako veoma važan podatak da smo u prvoj polovini ove godine, ako se ne varam, da je izdato 15% više građevinskih dozvola nego prethodne godine, što govori o tome da država stvara i pravnu i političku stabilnost da strani i domaći investitori ulažu svoj kapital u Srbiju.

Moj lični utisak, kada je u pitanju grad iz koga dolazim, grad Čačak, jeste da se takođe jako puno stambenih objekata gradi. Ono što je možda još važnije svi ti stanovi su uglavnom prodati još pre završetka gradnje tih objekata, što takođe jeste jedan od parametara rasta ekonomije.

Generalno gledano, kada je u pitanju Čačak, za Čačak se u poslednjih nekolik godina vezuju samo pozitivne vesti u kontekstu Koridora 11, deonica koja uskoro završavamo i one koje treba tek da počenemo, Moravskog koridora, prvih velikih fabrika posle 30 godina čekanja imamo dve velike fabrike „Forverk“ i „Viland“ koje treba da zaposle preko 1.000 građana Čačka, imamo i treću koju očekujemo vrlo uskoro.

Ono što je takođe jako važno jeste aerodrom Lađevci, želim i u svoje ime i ume svih građana Čačka da zamolim i vas, i predsednika Srbije, da uložimo dodatni napor da taj aerodrom postane civilno-vojni jer je to jako važno i za privredni razvoj Centralne Srbije i za turističku ponudu.

Kada imamo takve rezultate, naravno sa druge strane, mogu da dođu samo lični napadi, i nije da smo u ovih nekoliko dana čuli nešto novo samo ponovljene floskule, koje iskreno mislim da ne treba posebno ni komentarisati, jer ako znamo da je u gradu Čačku u vreme Milisava Obradovića i Saveza za Srbiju bilo preko 90.000 nelegalnih objekata, da je u Srbiji bilo par miliona nelegalnih objekata, da je to gotovo nemoguće prebrojati, mislim da je zaista izlišno da nam bilo ko od njih drži bilo kakva predavanja kada je u pitanju nelegalna gradnja, barem o tome bi trebalo da ćute.

Ono što ja stalno kažem, kada Dragan Đilas dođe u Čačak, samo želim da nam kaže jednu krucijalnu stvar koju su za Čačak uradili za 12 godina, dakle, samo jednu, jer da ta jedna postoji, oni kada dođu oni bi došli ispred te neke zgrade ili tog nekog puta, bilo kog infrastrukturnog projekta i slikali bi se tu i rekli bi evo, ovo smo mi uradili, ili kada dođe Vuk Jeremić u Ježevicu, u rodno selo svoga oca, možda bi se slikao pored Doma kulture ili nekog puta i rekao eto, ovo je urađeno kada sam ja bio ministar. Ali, tako nešto ne postoji, zato su oni prinuđeni da se stalno slikaju u prostorijama ovih ljotićevaca iz Čačka.

Koliko su ti napadi lični možemo videti i ovih dana, jer su u gradu Čačku osvanuli veoma uvredljivi flajeri na kojima su ispisane gomile neistina i kleveta na račun gradonačelnika Čačka gde se otvoreno crta meta jednom čoveku, gde se iznose neistine, pod okriljem noći se ulazi u privatne posede u dvorište građana Čačka i kače se ovakvi flajeri na njihove automobile.

Mi smo na to navikli i nemamo mi problem sa tim neka oni nastavljaju da napadaju nas, naše porodice, samo kada dođu izbori neka se onda ne žale da im je nešto oteto i neka svaljuju krivicu na druge i neka ne pričaju kako građani njih ne razumeju, jer građani odlično razumeju baš zato što razumeju njihovu politiku, baš zato i ne žele glas njima da daju. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 18.10.2018.

Zahvaljujem, poštovani predsedavajući.

Poštovana potpredsednice Vlade, nekako mi je uvek drago kada vaši zakoni dođu u Skupštinu, a drago mi je zato što mogu dosta da pričam o tome koliko se važnih projekata gradi u centralnoj Srbiji, pogotovo u gradu iz kog dolazim, u gradu Čačku, koliko se gradi u poslednjih nekoliko godina.

U vreme Vlade Aleksandra Vučića, u vreme kada je Aleksandar Vučić predsednik Srbije, a u isto vreme i da kažem koliko se nije gradilo i koliko je Čačak bio devastiran u vreme kada su na vlasti bili ovi iz Saveza za Srbiju.

Naravno, kada pričamo o svim tim investicijama, ono što sam mnogo puta rekao, sada ću i da ponovim i uvek ću ponavljati, do 2012. godine, nijedan jedini kilometar auto-puta nije izgrađen u centralnoj Srbiji.

Sada, zahvaljujući Koridoru 11, koji se uveliko gradi moravskom koridoru, sa čijom gradnjom će se uskoro krenuti, možemo očekivati da grad Čačak i centralna Srbija postanu čvorište auto-puteva, što je za budućnost ovog dela Srbije od nesagledivog značaja.

Ono koji nas pitaju zašto kasni moravski koridor, zašto nije ranije izgrađen, mogu svoje kolege iz Saveza za Srbiju da pitaju zašto je 12 godina kasnio, ne samo moravski koridor, nego i Koridor 11, i svi drugi koridori u delu Srbije gde živim ja i gde žive moje kolege, dakle u centralnoj Srbiji.

Kada je u pitanju Zakon o ozakonjenju objekata, jasno je da je Vlada iz 2015. godine, kada je i donet ovaj zakon, prva Vlada koja je uopšte krenula da se na ozbiljan način bori sa problemom nelegalne gradnje, i da pre toga nismo imali apsolutno nikave aktivnosti na tom polju.

Prethodnici, pitanje da li su mogli uopšte samo da prebroje sve nelegalno izgrađene objekte, a kamo li, da nešto urade po tom pitanju. U tom smislu ove izmene smatram da su veoma dobre zato što je praksa pokazala da postoje određeni problemi kada se nelegalni objekti odmah ne sruše i kada se sa njima trguje, i kada se u određene zgrade usele porodice sa decom. Praksa je pokazala da je teško u takvim situacijama reagovati. Upravo, ove izmene treba da omoguće da ovaj zakon bude efikasniji.

Mi smo u Čačku se trudili da prebrojimo sve nelegalne objekte i bilo nam je jako teško i stigli smo do tih nekih 95 hiljada nelegalnih objekata, i ono što je bilo zanimljivo, jeste da je većina tih objekata izgrađena u vreme kada je Milisav Obradović bio šef svih inspekcija u gradu Čačku.

Ne znam što to pojedince boli, kada je to istina, a pogotovo one pojedince koji bi da nam danas drže predavanje o nelegalnim objektima i da nam pričaju o tome šta je sve izgrađeno, da pominju i prvi, članove porodica.

Pošto je i moja porodica tokom jučerašnjeg dana pomenuta, samo bih da kažem da bih ja bio srećan da je većina od tih 95 hiljada nelegalnih objekata u vreme Milisava Obradovića da su to bili potporni zidovi i zaštitni bedemi, ne bi nam se dešavale one katastrofe iz 2014. godine i 2016. godine, da je neko mislio na preventivu. Ali, to su uglavnom bile zgrade, stanovi, sve ono sa čime može da se trguje.

Danas nema potrebe za tim, iz prostog razloga što je moguće građevinsku dozvolu dobiti za 28 dana, nekada vam je trebalo nekoliko meseci ili nekoliko godina da do građevinske dozvole dođete.

Kada već govorimo o svim investicijama voleo bih da vam pokažem šta je to danas Savez za Srbiju nudi našim građanima, i to se najbolje vidi na primeru Dragačeva. Pošto nisu mogli da ponude nikakve investicije za 12 godina, oni danas građanima Dragačeva nude, verovali ili ne, sapun sa logom Saveza za Srbiju, evo, lepo piše, Savez za Srbiju Dragačevo, na dar građanima Dragačeva.

Samo što im ja ipak savetujem da ovaj sapun primene na sebi, prvo da ga daju Željku Veselinoviću, a onda i Srđanu Nogo. Jedino nisam siguran da postoj sapun koji njih može da opere. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 09:54