MAJA MAČUŽIĆ PUZIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena 07.05.1977. godine. Živi u Kraljevu.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

Osnovnu školu „IV kraljevački bataljon“ i srednju Ekonomsko-trgovinsku školu završila je u Kraljevu, a potom i Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

Od 1998. do 2005. radila je pri „OSCE Mission to Serbia“ u Beogradu, a u „Trgomen PV“ Kraljevo u periodu od 2005. do 2008. godine. Od 2008 do 2013. godine radila je u JKP „Čistoća“ Kraljevo i od 2013 do danas u „Elektrosrbija“ d.o.o. Kraljevo.

Članica je Gradskog veća u Skupštini Opštine Kraljevo - Oblast upravljanja projektima, oblast regionalne i međunarodne saradnje.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Odlično poznavanje IT. Služi se engleskim jezikom.

Osnovne informacije

Statistika

  • 17
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 17 dana i 23 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 7 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 28 dana i 2 sata

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Zahvaljujem gospodine predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, drage kolege poslanici, poštovani građani, kako bi jedan naš savremenik rekao – ko ne pamti, iznova proživljava.

Srbija proteklih godina i decenija nije pamtila, već je okretala glavu i nedovoljno brinula o sećanjima na žrtve. Neuređen sistem, višegodišnja lutanja između kulture sećanja i kulture zaborava, stalni sukob nadležnosti između lokalne zajednice i Republike, neodgovoran pristup obeležjima stradalima u prošlosti doveli su proteklih decenija do potpunog devastiranja i uništavanja memorijalnih obeležja.

Srbija je dolaskom na vlast SNS, na čelu sa Aleksandrom Vučićem ne samo postala ekonomski i privredno snažnija i stabilnija, brinući se o budućim pokolenjima, već je prekinula praksu zaborava i počela da pokazuje poštovanje prema žrtvama, prema precima.

Upravo zakon na koji sam podnela amandman govori o tome. Zakon o ratnim memorijalima ne samo da uređuje oblast zaštite ratnih memorijala i na taj način pokazuje poštovanje prema žrtvama i precima, već se popravlja i međunarodni položaj Srbije.

Predlogom ovog zakona se posebno uređuje zaštita ratnih memorijala u inostranstvu, ali i zaštita ratnih memorijala pripadnika stranih oružanih snaga u Republici Srbiji. Zahvaljujući Predlogu zakona o ratnim memorijalima o kome upravo diskutujemo dodatno se ojačava međunarodna saradnja i sa državama sa kojima Republika Srbija ima potpisane sporazume i međunarodne ratifikovane sporazume, kao što su Ruska Federacija, Češka Republika, Slovačka Republika i one će takođe predstavljati osnov za vođenje novih pregovora i zaključivanje novih sporazuma, ali i dalje unapređenje međunarodne saradnje.

Prateći program Vlade Republike Srbije i grad Kraljevo je u proteklih pet godina ozbiljno radio na obnavljanju obeležja i podizanju svesti o žrtvama koje su pale za našu bolju i svetliju budućnosti.

Zahvaljujući izdvajanjima iz budžeta grada Kraljeva, budžeta Republike Srbije i prepoznavanju značajnih projekata od strane vašeg ministarstva, gospodine ministre, a preko Kraljevačkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, obnovljeni su brojni ratni memorijali, a samo neki od njih su spomenici koji su posvećeni žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu, podignuti i obnovljeni u Kraljevu, Vitkovcu, Ružića Brdu, Konarevu, Žići, Raški, Mataruškoj Banji, Preljini, Vrnjačkoj Banji, Gračacu, Čačku i drugim gradovima u okruženju Kraljeva.

Pored ovih obeležja sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u periodu od 2015. godine do danas obnovljeni su i ratni memorijali u inostranstvu od strane Kraljevačkog zavoda za zaštitu spomenika i kulture i kao jedan od najznačajnih je Spomen kosturnica posvećena borcima palim u Prvom svetskom ratu u Varadištu u Republici Srpskoj, ali takođe i ratni memorijali pripadnika stranih vojnih sila u Srbiji, poput spomenika posvećenog poginulim Crvenoarmejcima u Drugom svetskom ratu u selu Vrba kod Kraljeva.

Ono što moram da istaknem, a na šta sam posebno ponosna je da Republika Srbija i grad Kraljevo ne vode računa samo o postojećim memorijalima, već podižu i novi. Godine 2016. je tako na godišnjicu stradanja podignut spomen Krst na planini Čemerno kod Kraljeva, 101 godišnjicu stradanja u znak sećanja na poginule borbe u bici na Vranovcu koja je bila jedna od najvažnijih u velikom ratu, a koji je srpska vojska vodila kako bi zaštitila odstupnicu prilikom povlačenja ka Krfu. Ova bitka je bila zaboravljena, a tela gotovo 2.000 poginulih vojnika, koja su rasuta ostala na ovoj planini bez obeležja, kosturnice i dostojnog obeležja i dužnoj pijeteta, a slobodno se može reći da je ovom bitkom spasena Srbija.

Izgradnjom ovog memorijala napravljen je samo jedan početni korak u delu međunarodne saradnje između Grada Kraljeva i Opštine Berane u Crnoj Gori kao spomen na zajedničke žrtve.

Predlogom zakona o ratnim memorijalima, koji je danas pred nama, će se na jedan sistematičan i celovit način rešiti ova materija i, da se vratim na početak svog izlaganja, obezbediće se da u buduće pamtimo, da ne zaboravljamo, kako ne bismo iznova preživljavali.

Moram da izrazim zadovoljstvo što je ovo još jedna u nizu aktivnosti Vlade Republike Srbije i SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kojom se pokazuje poštovanje prema precima, istovremeno brinući i za budućnost potomaka.

Moje kolege iz SNS i ja ćemo u danu za glasanje dati svoj glas ovom zakonu i ostalim zakonima koji su na dnevnom redu, a ja kolege poslanike pozivam da podrže moj amandman. Hvala.

Sedmo vanredno zasedanje , 18.06.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani, Srbija prati razvijene sisteme i evropske zemlje sa kvalitetnim sistemom lokalnih uprava unapređujući i sama svoje lokalne samouprave, a sve u cilju da građanima omogući kvalitetniji život, kao i lakši i jeftiniji pristup lokalnim uslugama.

Višegodišnje, pa čak i decenijsko delovanje neodgovornih lica u čijem je centru pažnje bilo sve osim kvalitet života građana, dovelo je do urušavanja privrede i do zatvaranja radnih mesta, zatvaranja fabrika. Dolaskom na vlast SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Srbija ne samo stabilnija, već je na putu modernizacije, razvoja koja donose Srbiji sve bolji međunarodni položaj, sve bolje pozicije na svetski priznatim listima i što je najvažnije, sve bolji i kvalitetniji život naših građana.

Drago mi je da svi učesnici u sistemu prateći program SNS zajedno deluju, stavljajući kvalitet života građana na prvo mesto. O tome govore vidljivi rezultati kako na lokalnom tako i na republičkom nivou.

Predlog izmene Zakona o lokalnoj samoupravi koji je danas na dnevnom redu govori u prilog tome da se na unapređenju sistema čitavog državnog aparata radi na svim nivoima vlasti. Lokalna demokratija može da se unapređuje samo u uslovima političke i ekonomske stabilnosti u kojima država pokazuje jasnu spremnost da omogući onom nivou vlasti koji je niži od nacionalnog da uz učešće građana najefikasnije rešava interese cele lokalne zajednice.

Zahvaljujući predlogu izmena Zakona o lokalnoj samoupravi, o kome upravo danas diskutujemo, lokalna uprava se ne shvata više samo kao segment države koja je osnovna uloga da sprovodi zakone i odluke, već da bude javna služba i servis svih građana u kojima se efikasnije i efektivnije pružaju usluge i kvalitetnije živi.

Moram da izrazim zadovoljstvo što je ovo još jedna u nizu aktivnosti Vlade Republike Srbije, SNS na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u realizaciji programa razvoja Srbije. Moje kolege iz SNS i ja ćemo u danu za glasanje dati podršku ovom zakonu, a ja pozivam kolege narodne poslanike da podrže moj amandman. Hvala vam.

Sednica Šestog vanrednog zasedanja , 08.06.2018.

Zahvaljujem, gospodine predsedavajući.

Poštovana gospođo Tabaković sa saradnicima, na početku bih da pohvalim zaista ovaj zakon o kome danas diskutujemo i na koji sam podnela amandman kako bih ukazala na značaj ovog zakona a i predmeta uređenja ovog zakona za međunarodnu saradnju i međunarodo poslovanje.

Donošenjem ovih zakona, ali i ostalih zakona koje smo doneli za vreme vašeg mandata, gospođo Tabaković, a kojima se bliže i bolje uređuje sistem elektronskog poslovanja, mnogo smo uradili za međunarodnu saradnju i međunarodno poslovanje.

Donošenjem ovih zakona ne samo da ćemo Srbiju približiti zemljama razvijenog sveta, već će se pojednostaviti i olakšati i poslovanje u zemlji, pojeftiniti ga i, što je možda najvažnije, uvesti poslovanje u legalne tokove i na mnogo efikasniji način se boriti protiv sive ekonomije.

Gospođo Tabaković, nije niko sprečavao ni vaše prethodnike, ni prethodne vlade da urede sistem elektronskog poslovanja, ali to očigledno njih nije zanimalo. NJima je čak odgovaralo da postoji prostor za spekulacije i manipulacije, pa je tako za vreme njihovog mandata siva ekonomija i korupcija cvetala i oni su se savršeno snalazili u takvom ambijentu, jer su oni uživali i radili i bogatili se loveći u mutnom.

Dalji razvoj elektronskog poslovanja značiće u buduće rast i razvoj svih segmenata društva jer će i građani i privreda štedeti mnogo više i vremena i novca u krajnjoj istanci na poslovanje i na trgovanje.

Građani će sada moći ne samo da kvalitetnije koriste svoje vreme, već će bezgotovinski sistem plaćanja nadam se postati standard za Srbiju.

U danu za glasanje podržaću Predlog zakona.

Imovinska karta

(Kraljevo, 01.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Član Gradskog veća Grad Kraljevo Grad Mesečno 23000.00 RSD 21.06.2014 - 29.06.2016.
- JP Elektroprivreda Srbije Beograd (Stručni saradnik za nabavke) Javni Mesečno 70000.00 RSD 08.08.2013 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 09:20