DESANKA REPAC

Srpska napredna stranka

Rođena 1949. godine. Živi u Subotici.

Po zanimanjnu je stomatolog.

Članica odborničke grupe SNS u Subotici.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 33
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 16 dana i 6 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 24 dana i 10 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 26 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Zahvaljujem.

Uvažena predsednice, pozdravljam predstavnike Vlade, gospođu ministarku i drage kolege. Na član 3. sam podnela amandman koji smanjuje rizik od migracione krize. Ovim zakonom definišemo oblasti koje će biti zastupljene novim nacionalnim programom upravljanja rizikom od katastrofa i upravljanja vanrednim situacijama.

Za svaku opasnost na bazi procene rizike treba da se obavežu jedinice lokalne samouprave, autonomne pokrajine, nadležno ministarstva na državnom nivou da bi se donele preventivne mere u cilju smanjenja rizika, u ovom slučaju migrantske krize.

Srbija smatra da je solidarnost svih država EU, regiona ključ za uspeh u radu da se mogu zadovoljiti potrebe migranata. Organizovana politika migranata mora da se radi na legalan način. Srbija je do sada imala izuzetno dobar i human odnos prema migrantima. Da bi se smanjio rizik od humanitarne katastrofe migrantske krize, od ovih zakonskih odredbi koje zakon donosi, najprimenjivija je međunarodna saradnja.

Međunarodna saradnja, kako u domenu prevencije, tako i u domenu humanitarne pomoći i pružanja, odnosno primanja međunarodne pomoći. Ni jedna zemlja ne može migrantsku krizu samostalno da reši, čak su i UN uključile migraciju u cilj razvoja za 21. vek. Većina zemalja Evrope nema politiku prema migrantima.

Srbija je obavila dobar posao kad niko za to nije bio spreman. Ironijom sudbine, zemlje koje su se najviše borile protiv granica i zidova, koje su se obavezale da ih zauvek uklone, sada žure da ih ponovo podignu. Evropska unija teško prihvata migrante, ne samo zbog kulturnih i verskih razlika, već zato što iza sebe nema…

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Hvala predsedavajući.

Pozdravljam gospodina ministra sa saradnicima i drage kolege.

Podnela sam amandman koji podstiče sveukupni razvoj Republike Srbije sa posebnim osvrtom na smanjenje rizika od migracione krize.

Sistem smanjenja rizika od katastrofa i upravljanje vanrednim situacijama od posebnog interesa za Republiku Srbiju, to je deo sistema nacionalne bezbednosti. Jedna od katastrofa koja je 2015. godine zadesila Srbiju je migrantska kriza. Može se reći da je to globalni problem. Svi smo jednom bili migranti ili izbeglice. Ako osvežimo sećanje samo ne tako na skorašnju istoriju, progon Srba iz Hrvatske, a da ne govorimo o seobi Srba sa Kosova, od Kosovskog boja pod našim patrijarsima, pa nadalje.

Srbija je zemlja koja je razumela migrante, srpski narod je empatičan narod, narod koji je jako bogat istorijom, otuda to razumevanje. Republika Srbija otvorila je 18 prihvatnih centara, angažovala socijalne radnike, jedina u Evropi uspostavila prihvatne centre za maloletne migrante bez roditelja i pratnje, a o njima se brinu timovi stručnjaka.

Ovim zakonom mi jačamo kapacitete državnih ustanova koje se bave migrantskom krizom, sa akcentom na brizi i zaštiti ranjivih kategorija, a naročito dece. Setimo se samo potresnih slika mrtvog dečaka na plaži u Republici Grčkoj.

Rešavanje migrantske krize je kompleksan problem. Za to je nedovoljna preventiva. Novina ovog zakona predstavlja i međunarodnu saradnju, kako u domenu prevencije, tako i u domenu humanitarne pomoći, pružanja i primanja međunarodne pomoći, radi zajedničkog odgovora na katastrofe, kao što je recimo migrantska kriza.

Na humanitarnu migrantsku katastrofu treba mobilisati sve relevantne faktore u Republici Srbiji…

Imovinska karta

(Subotica, 22.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 96000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 38044.00 RSD 01.01.2009 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 14:46