VJERICA RADETA

Srpska radikalna stranka

Rođena 15. oktobra 1955. godine u Livnu (Bosna i Hercegovina). Živi u Zemunu, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani pravnik. Bila je narodna poslanica u Narodnoj skupštini od 2003. do 2008.godine. Član predsedničkog kolegijuma Srpske radikalne stranke.

Bila je sekretar SO Zemun, a kasnije i kao zamenica ministra pravde u vladi Mirka Marjanovića.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Osnovne informacije

Statistika

  • 553
  • 2
  • 750
  • 4
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Питање грађанина

čeka se odgovor 4 meseca i 26 dana i 4 sata

Поштована потпредсједнице Народне скупштине Републике Србије, имам за вас неколико питања: 1. Када ће НСРС добити Генералног секретара? Када смо се изјашњавали н...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 24 dana i 9 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Stav 2. član 106.

Malopre je jedan od kolega rekao da je trebalo prekinuti nekog opet drugog kolegu koji je govorio. Ne delimo to mišljenje. Svako ovde treba da kaže ono što misli da treba da kaže i nema nikakvog razloga da jedan deo poslanika može da govorio mimo dnevnog reda, drugi da ne može.

Zapravo, svi treba da govore ono što misle da treba građani Srbije da čuju upravo od te grupe poslanika i te poslaničke grupe. Naravno, građani će jednog dana na izborima da procenjuju na koji način su koga shvatili.

Znate, ako je juče Maja Gojković, i s pravom, pustila poslanika Bačevca da je ucenjuje, da iznosi pretnje u odnosu na Narodnu skupštinu nekakvim njegovim ličnim vezama itd, onda svako drugi može da kaže ono što misli da treba da kaže. Zaista je Maja Gojković juče dobro postupila, upravo onako kako treba da postupi predsednik Narodne skupštine.

Pošto je normalno da se u okviru svakog javljanja malo kaže i neka rečenica mimo onoga što je striktno vezano za ono za šta smo se javili, mi smo juče ostali bez odgovora. Možda danas ministarka ima odgovor na ono što ministar Stefanović nije imao, a naše pitanje je, gospođo Kuburović, da li ste se konsultovali u Vladi ako Rasim LJajić ode u koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom, pogotovo posle ove izjave Ane Brnabić o Sulejmanu Ugljaninu, da li ćete i dalje Rasima LJajića zadržati na mestu potpredsednika, odnosno ministra Vlade? To je zaista veoma značajno pitanje da bi se na neki način razrešilo sve ono što je ovih dana aktuelno. Evo, molila bih vas, ako ste vi u stanju da nam odgovorite na to pitanje. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Vi ste kolega Arsiću, malopre zloupotrebili član 112. Vi imate pravo da prekinete sednicu, ali član 112. se upotrebljava, koristi se, a nije tu da se zloupotrebljava.

Nije dobro što već danima, ili skoro od početka ovog saziva provodite teror većine nad manjinom u Narodnoj skupštini. Zamislite kako je to kad poslanik vlasti kaže, evo sad ću još reći po Poslovniku i onda da završimo i vi to prihvatite. To nema veze sa parlamentarnom demokratijom. Pročitajte neku knjigu politički sistem, ja vam preporučujem knjigu dr Vojislava Šešelja, lepo je to tamo objašnjeno.

Kolega, poslanik Mijatović, malopre pokušava u svom obraćanju da skrene pažnju sa onog što je pravi problem. Niti mi srpski radikali želimo nešto loše muslimanskoj verskoj zajednici, niti smo ikada išta loše i ružno rekli protiv muslimanske verske zajednice. Naprotiv, veoma ih cenimo i poštujemo i smatramo ih braćom, imamo ih u svojim redovima, ali nije to njihov problem.

NJihov problem je nešto drugo. Oni ne znaju šta će se desiti kad Vučić ipak odluči da zbog svega ovoga mora Rasima LJajića isterati iz Vlade, jer ne može biti i sa Sulejmanom Ugljaninom i u Vučićevoj Vladi. Ovi poslanici sada ne znaju šta će, pa vam se preporučuju. Mi znamo da će oni ostati deo vladajuće koalicije bez obzira što će im Rasim leteti iz vlasti. Oni su se već opredelili i već je javna tajna, uveliko se priča da će stranku preuzeti Vladimir Marinković. Čuli ste svi verovatno tu priču. To se uveliko priča.

Dakle, još jedanput pitamo gospođu Kuburović – da li će Rasim LJajić ostati u Vladi ako ode u koaliciju sa Sulejmanom Ugljaninom?

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Gospodine Arsiću, zaista bi sad trebalo da napravite malo dužu pauzu. Vi više nemate koncentraciju da vodite sednicu. Zbog čega ste nervozni? Zašto ne dozvoljavate narodnim poslanicima da govore po Poslovniku? Kako možete ako se neko javi i kaže – po Poslovniku, vi da kažete – izričem vam opomenu?

Razumemo mi da ste vi teškoj situaciji i razumemo mi da ste vi možda danas taj koji ćete saopštiti da ćete ipak ostaviti Rasima LJajića i posle ovog Suljinog objašnjenja, jer je rekao, da objasni kako je to država Srbija fašistička država, da u Srbiji postoje, gospođo Kuburović, paralelne sudske vlasti, paralelne policijske vlasti itd. E, sa tim Suljom Ugljaninom Rasim LJajić će napraviti i želi da napravi koaliciju.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

U februaru ove godine, pre toga dva puta prošle godine, Srbiju je posetila delegacija Irana na najvišem nivou i u Srbiji je bila primljena na najvišem nivou od predsednika države, preko narodnih poslanika, do članova Vlade, potpredsednika Vlade, pre svega. Tada je održan srpsko-iranski forum o investicijama, turizmu i izvozu. Tada su se utrkivali od predsednika države, do potpredsednika Vlade, svi u medijima, kako će se sa Republikom Iran razvijati ekonomska, politička i svaka druga saradnja.

Godine 2017. u avgustu ukinute su vize za ulazak u Srbiju državljanima Irana. Bez bilo kakve najave, naprotiv, pre tri-četiri dana, 8. oktobra ove godine ukinuta je ta odluka i građani Irana opet ne mogu da ulaze u Srbiju bez viza.

U martu ove godine, potpredsednik Vlade, Rasim LJajić je rekao da kada se nešto šuškalo o ukidanju viza za građane Irana, rekao je da bi to bila katastrofa, da bi to bilo mnogo strašno po ekonomiju naše zemlje, po razvoj naših međusobnih odnosa, ako bi došlo do toga da se građanima Irana ukinu vize.

Sad, koja je muka naterala Vladu da to uradi, to je ono što želimo da pitamo predsednika države, predsednika Vlade, potpredsednika LJajića i potpredsednika i ministra inostranih poslova Ivicu Dačića?

Neka priča koja se pojavila u medijima da se to navodno radi zbog nekog nekontrolisanog ulaska migranata, državljana Irana, u Srbiju je nešto u šta mi u SRS ne verujemo i takođe pitamo koji je to broj migranata iz Irana koji je ugrozio dobre odnose između Srbije i Irana?

Znate, ako nekome ukidate vize, vi ugrožavate dobre odnose. Koji je to broj? Da li je to pet, 50, 500, 5000? U ostalom, ovde se čak i u Narodnoj skupštini na jednom odboru, koleginica poslanik je rekla da jedva čeka zakon o migrantima, da migrante treba useliti u nenaseljena mesta po Srbiji. Još je rekla da bi to bilo dobro za Srbiju zbog naše niske stope nataliteta. Dakle, šta je stvarno problem, zbog čega je Vlada ukinula odluku o ukidanju viza za građane Irana?

Iran je, podsećamo, država prijateljska Srbiji, država koja nepriznavanjem lažne države Kosovo zapravo štiti teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, a vize su, zapravo, ukinute i to treba javnost da zna, zato što je Evropski savet u svom izveštaju naveo da bi Srbija trebalo da se uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike, te da nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izaziva zabrinutost.

Dakle, na ovaj način naš državni vrh priznaje da smo mi u vazalnom odnosu prema EU. Šta nas briga šta EU misli o zaključivanju sporazuma koji mi zaključujemo kao država na međunarodnom novu? Pa, Iran je nama prijatelj, a EU nam je neprijatelj. Evropska unija nam otima KiM, EU pomaže teroriste na KiM koji ne daju mira Srbima da tamo žive, koje svaki dan napadaju itd. Sve se to radi pod okriljem EU. I mi ćemo sada slušati EU i jednoj prijateljskoj zemlji, koja ima odlične odnose i sa Ruskom Federacijom, mi ćemo sada da kažemo – e, vaši građani ne mogu da dolaze više u Srbiju bez viza, zato što nam to ne daju mame i tate iz EU.

Zaista je dosta tog neozbiljnog odnosa licemerne politike koju vodi Vlada Republike Srbije i predsednik države i insistiramo da dobijemo odgovor na to pitanje - dokle sa tom licemernom politikom, dokle zamazivanje očiju i našim prijateljima, dokle igranje sa strpljenjem našim međunarodnim prijateljima, da bi se udovoljilo neprijateljima Srbije koji sede u EU? Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, pre desetak dana skupštinska većina je usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. U tom zakonu se kaže, između ostalog, da stupanjem na snagu tog zakona, a stupio je na snagu, prestaje da važi Zakon o smanjenju penzija iz 2014. godine.

Pitanje upućujemo predsedniku Vlade, Ani Brnabić, a da se konsultuje sa ministrima Zoranom Đorđevićem i Sinišom Malim – ko ih je ovlastio da oni taj zakon ne primenjuju?

Penzioneri, odnosno jedan deo penzionera, dobio je penzije koje nisu u skladu sa tim zakonom. Ko je taj u Vladi Republike Srbije koji može da procenjuje koja grupa penzionera treba da dobije penziju u skladu sa tim zakonom, a koja ne može i da li to ne može znači trajno, da li to znači ako dobiju narednog meseca da će biti uskraćeni za iznos koji bi dobili u ovom mesecu?

Ovih dana smo svedoci kako se ministri u medijima utrkuju, te, penzioneri sa najnižim penzijama dobiće, neko kaže jednom, neko dva puta godišnje, neko 5.000, neko 7.000 dinara, dakle, vređate inteligenciju tih ljudi koji ne traže vašu milostinju.

Činjenica jeste da su najniže penzije u Srbiji zastrašujuće male, zastrašujuće, zaista.

Mi smo vam lepo govorili da se predloži nov zakon i da se utvrdi način obračuna penzija tako što će najniža penzija biti tolika da od nje može pristojno da se živi, a najviša penzija može biti samo tri puta veća od toga.

Šta mi danas imamo na delu? Dakle, upravo u skladu sa onim što smo mi govorili kada smo vam osporavali onaj član gde ste predvideli da Vlada Republike Srbije određuje usklađivanje penzija, što valjda nigde u svetu ne postoji, što ste iz zakona izbrisali mogućnost povećanja ili smanjenja ili, u svakom slučaju, usklađivanja penzija, rokove i kriterijume i evo sad, ovo što se ovih dana dešava, odmah, dan ili dva nakon stupanja na snagu ovog zakona, dokazuje se da smo mi srpski radikali apsolutno bili u pravu.

Pre četiri godine, kada je počela ona otimačina penzija, tada je to urađeno zato što je MMF tražio od tadašnje Vlade Republike Srbije da to uradi, da bi se poboljšala fiskalna situacija u državi Srbiji itd. I šta imamo danas? Danas već, ili pre dva dana, MMF vam dao novi nalog. Kaže – ovo sad možete da uradite kako god hoćete, a baš se radi kako kome padne napamet, ovo što se radi sa isplatom penzije za oktobar nema veze ni sa zakonom, očigledno ima veze samo s tim na koju nogu je ustala premijer Vlade ili ova dva resorna ministra.

Šta vam sad traži MMF? Kaže – svako buduće usklađivanje, i ako to bude povećanje eventualno penzije, mora biti linearno. Znači, onaj ko danas ima penziju 120 hiljada dinara će, kad bi se, recimo, desilo da se Vlada odluči da penzije poveća za 10%, na primer pred izbore, to znači da bi taj ko ima 120 hiljada dobio još 12 hiljada povećanja penzije, a onaj ko danas ima 12 hiljada dobio bi 1.200 dinara. Znači, i dalje bi najniža cena bila otprilike onolika koliko bi bilo povećanje za tu najveću penziju.

Loše radite, ne poštujete zakon i zaista pitamo još jedanput predlagače ovog zakona – kako sebi dozvoljavaju da zakon, kakav god je, nakaradan kakav jeste, ovaj koji ste usvojili pre 10 dana, ali, ko je taj i odakle crpe ovlašćenja Ana Brnabić, Siniša Mali i Zoran Đorđević da oni taj i takav nakaradan zakon ne primenjuju? Ne mogu oni da biraju selektivno kome će na koji način biti isplaćena penzija.

Istina, ovo što je urađeno, što ste vi iz skupštinske većine prihvatili, prihvatanjem ovog zakona, samo govori o tome kakva će papazjanija u isplati penzija biti ubuduće. I u pravu smo, nažalost… (Isključen mikrofon.)

Imovinska karta

(Zemun, 27.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije (Potpredsednik narodne skupštine) Republika Mesečno 114000.00 RSD 03.06.2016 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika Mesečno 59000.00 RSD 15.12.2016 -
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 11:37