NATAŠA (SPASOJA) JOVANOVIĆ

Srpska radikalna stranka

Rođena 14. 04. 1966. godine u Kragujevcu.

Po zanimanju je turistički vodič.

Od 1987. do 1989. godine je bila zaposlena u preduzeću “Zastava impeks”, a od 1991. do 1996. godine u turističkim agencijama “Holidej” i “Kontiki”.

U Srpskoj radikalnoj stranci je od 1992. godine, a 1996. godine je izabrana za poslanicu u Saveznoj skupštini, da bi 2000.godine bila izabrana za narodnu poslanicu u Skupštini Srbije. U junu 2008. godine je izabrana za potpredsednicu Skupštine Srbije, i članicu odbora za bezbednost, inostrane poslove, trgovinu i turizam.

Takođe, bila je poslanica Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i članica delegacije u kojoj se raspravlja o rezoluciji po kojoj se zahteva međunarodna istraga o trgovini organima ljudi sa Kosova.

Bila je narodna poslanica u Skupštini Srbije sve do 2012.godine.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Osnovne informacije

Statistika

  • 235
  • 1
  • 234
  • 1
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 5 meseci i 13 dana i 15 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 3 meseca i 22 dana

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 5 meseci i 24 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Jedanaesto vanredno zasedanje , 13.02.2019.

NATAŠA Sp. JOVANOVIĆ: Gospodine ministre, izmena i dopuna Zakona o predškolskom obrazovanju je prilika da razgovaramo o tome kakva je sveukupna situacija u predškolskom obrazovanju u zemlji, sa osvrtom na period kada su ovi iz propalog žutog preduzeća i njihovi sledbenici zapadni plaćenici preuzeli vlast 2000. godine.

Od 2005. godine pa sve do 2011, verovatno ste upoznati sa tim kao ministar, bio je drastičan pad na svakom nivou predškolskog obrazovanja. Počev od toga da nije bilo obnovljenih ustanova predškolskog obrazovanja, preko nedonošenja strategije, preko neprepoznavanja ciljnih grupa u okviru tog uzrasta dece, naročito od tri do pet godina. Kad to kažem, treba da imamo u vidu, to i narod treba da zna i roditelji, da je najveće ulaganje u obrazovanje upravo početkom u predškolskom obrazovanju. Zašto to kažem? Sama činjenica da deca tog uzrasta od tri do pet godina pokazuju izvanredne talente a to je buduće blago Srbije, to su rasadnici različitih talenata iz naučnih oblasti, a da se to ne prepozna i da država ne ulaže u to, to je veliki problem, jer će u kasnijem pokazivanju sveukupnog razvoja obrazovanja to moći da umanji efekat i do, kažu stručnjaci, 17 puta, jer mi smo na Odboru za prava deteta, kroz te grafikone, to videli.

Ono što nas srpske radikale interesuje je to, s obzirom na heterogenost i na geografski položaj pojedinih i ruralnih sredina koje nisu razvijene, šta ćete da preduzmete da se preostali ukupan broj dece koja nisu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem uključe u to, kao i marginalizovane grupe? Mislim na romsku decu, pre svega, koja nisu u situaciji da ravnopravno, nažalost, još uvek, sa ostalim građanima Srbije pohađaju predškolske ustanove, jer po onoj strategiji koja je urađena, u koju sam imala uvid još te davne 2011. godine, broj dece 2020. koja neće biti obuhvaćena predškolskim obrazovanjem je čak i 75.000. Pošto imamo još samo godinu dana do tog perioda, šta će Vlada Republike Srbije i vaše ministarstvo da uradi da se to poboljša. Opet ponavljam, to je najvažnije u strategiji obrazovanja da sve počinje od predškolskog obrazovanja, kvalitetnog i pre svega tzv. kratkih programa, gde se deca prepoznaju po izvanrednim talentima.

Jedanaesto vanredno zasedanje , 13.02.2019.

Gospodine ministre, ono što još želim u ovoj replici da vam sugerišem, a to je u onom delu da možda niste sveobuhvatno tumačili moje prvobitno izlaganje, je podela troškova.

Naime, mi smo svi ovde iz različitih sredina. Ima ovde u poslaničkoj grupi SRS kolega koja dolaze iz nerazvijenih opština. Koje se kategorišu u grupi dva, tri i četiri, pa možda ima čak i peta, jer samo prva grupa u Srbiji, to su razvijene opštine, ima povoljnu infrastrukturu, ima sređenu situaciju, malo bolju na selima itd.

Složićete se, nije isto za dete iz Kuršumlije i dete iz Beograda. Mislim da ne treba da se pravi razlika.

Država treba da izdvoji iz budžeta, to je predlog Srpske radikalne stranke, od 6,5 do 7 miliona evra za ovaj program od tri do četiri sata, da on bude dostupan za svako dete u Srbiji. Jer, kao što i dečiji dodatak i sva druga prava koja proističu iz prava deteta, što i Ustav nalaže, stečena kategorija, tako i mi ne možemo da pravimo selekciju pa da kažemo – e, ta lokalna samouprava nema dovoljno sredstava, pošto oni izdvajaju 80%, 20% ide na teret roditelja. A šta ćemo za one roditelje koji su siromašni i koji nemaju ni za taj skraćeni program?

Dakle, neka se napravi ciljana strategija kako će se pomoći nerazvijenim opštinama i ovo što je potencirala koleginica Radeta, da se u svako selo uvede mogućnost, pa bar ovog skraćenog, od tri do četiri sata. Jer, znate šta, po ovom izveštaju koji ja imam ispred sebe, od 65 do 177 čak hiljada dece živi u ovim opštinama iz grupe dva, tri i četiri. Znači, oni nisu obuhvaćeni, a njima treba pomoći.

Jedanaesto vanredno zasedanje , 13.02.2019.

Gospodine ministre, urušavanje sistema osnovnog obrazovanja i mnogih osnovnih škola u Srbiji je počelo posle 2000. godine dolaskom ovih dosmanlija na vlast, kada je tačnije 2001. godine tadašnji ministar obrazovanja, Knežević, potpisao odluku kojom će se izvršiti reorganizacija mreža škola u Srbiji.

To je otvorilo mogućnost da lokalne samouprave koje su uglavnom bile pod vlašću tih istih dosmanlija, koje sada govore kako bi oni bolje uredili državu samo da im se da prilika, kako ništa nije dobro, bukvalno su uništili preko, je li to tačno gospodine ministre, preko 30% osnovnih škola u Srbiji. Zatvorili su škole gde su one bile na obeležavanju gotovo jubileja od 100, 150 godina i prava je sreća da jednu takvu nisu uspeli da zatvore i da je unište, a to je osnovna škola „Prota Stevan Popović“ u Čumiću, koja je jedna od najstarijih škola u Srbiji koja obeležava uskoro jubilej 230 godina i koju je i moja mama pohađala, jer je rođena u tom mestu i koja je i posle rata u to vreme, kada je ona išla u školu, bila oglednog karaktera.

Kako je sada moguće, evo vas pitam, da ta škola u selu Čumić, koja je zaista čuvena da u nju dolaze i deca iz Rusije i iz drugih krajeva sveta, da vide kako se to radi, ima etičke, moralne i sve druge standarde koje treba da ima, i pre svega nacionalnu prepoznatljivost. Valjda je to osnov svega, da decu učimo to šta je srpski narod, kao i sve druge građane Srbije u školama koje pohađaju na drugim jezicima, mislim na nacionalne manjine, da imamo takve programe, a ne, znači sve je počelo tada i sada to sa teškom mukom mi treba da ispravljamo.

Zbog toga je potrebno, a to predlažemo mi srpski radikali, da u narednom periodu vaše ministarstvo uradi jednu strategiju koja će da obuhvati sada period od deset godina, jer ovi su sve uništili, sve upropastili, mnoge škole su zatečene u stanju da deca nemaju uređene mokre čvorove koje treba da koriste, da nemaju fiskulturne sale, da su pare pokradene, da su razni projektni koje su oni slali i dobijali pare iz raznih fondova, potrošili nenamenski i sada zbog toga deca u školama trpe nove generacije.

Drugi problem je, pored tog koji se tiče stanja u školskim ustanovama, u osnovnim školama, a tiče se opreme i svega je sam odnos učesnika i nastavnika.

Ono što mi srpski radikali stalno potenciramo je da kroz angažovanje Ministarstva i pre svega nastavnog kadra treba da se vrati ta uloga škole, koja treba da bude pre svega vaspitna. Ona to sada nije. Jer, deca, evo, koleginica je pričala o tome kakvih je bilo skaradnih i skandaloznih ogleda sa decom. Umesto da ta vaspitna uloga bude istovetna onoj kao što je u pravoj porodici gde se deca uče najvišim moralnim vrednostima, mi sad imamo situaciju da u nekim pojedinim školama nastavnici ne mogu da izađu na kraj sa decom ili obrnuto, da se deca žale na nastavnike koji nisu adekvatno obučeni.

Ono što je najvažnije je činjenica, gospodine ministre, a tu treba mnogo rada tek, da posle više od 50 godina od kada je izglasano obavezno osnovno obrazovanje u Srbiji mi imamo osipanje učenika u školama, zbog siromaštva, zbog toga što nisu uključene te marginalizovane grupe, pre svega nacionalna romska manjina, kojoj treba više da se posveti država, deca ometena u razvoju, deca iz siromašnih krajeva Srbije koja još uvek ne završavaju osnovnu školu. Prema popisu koji je urađen pre nekoliko godina, 85% generacije izađe sa obrazovanjem osnovne škole, znači svih osam godina, a 15% ne. To treba da vam bude cilj i da na tome radite u narednom periodu.

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Gospodine Arsiću, SRS upućuje pitanje pre-mijeru Republike Srbije, Ani Brnabić i predsedniku Republike, Aleksandru Vučiću.

S obzirom da su 2008. godine Vuk Jeremić i Boris Tadić izmestili pitanje rešavanja naše južne srpske pokrajine KiM iz UN po Rezoluciji 1244 u Brisel među briselsku zlikovačku administraciju i vođa onih koji žele da nam potpuno istrgnu Pokrajinu iz našeg sastava, kada je Vuk Jeremić priznao da Međunarodni sud pravde treba da da savetodavno mišljenje, ali samo da bi se stvorio manevarski prostor i da se dalje zamajavaju i građani Srbije i Srbi na KiM, kada ćete da shvatite, to pitanje upućujem njima, da je poslednji trenutak, koliko danas, da se prekinu takvi razgovori pod okriljem onih koji su neprijatelji srpskog naroda i da se insistirate na tome da uz pomoć bratske Ruske Federacije pitanje KiM vratimo pod okrilje UN?

Od 2008. godine od takvog čina izdaje Jeremića i Tadića srpski narod na KiM je mnogo propatio. Bili su prinuđeni da prihvate, neki od njih, kosovska dokumenta zato što je Jeremić na tome insistirao i vrh DS.

Uvedeni su tzv. administrativni prelazi, a danas se suočavate sa time da, posle više decenija smišljene i organizovane akcije Amerike i njenih zapadnih saveznika na tome da nam otrgnu južnu srpsku Pokrajinu, vi želite da razgovarate o nekim pitanjima koje za njih samo imaju jednu poruku, a to je da vam u jednom danu ispostave ultimatum da potpišete pravno obavezujući dokument i da priznate nezavisnost tzv. Kosova i, sa druge strane, nikakvo dijaloga, iako ih je nekoliko meseci nije bilo, sada kada su se vratili tamo, nikada nije ni bilo.

Cilj je jasan i sponzori Tačija, Haradinaja i ostalih šiptarskih zlikovaca znaju da oni tamo dolaze samo turistički i da oni za njih sve to rešavaju, da kompromisa sa takvima nije bilo, niti će ga ikada biti i jedini način je, a na to smo vas upozoravali pre nekoliko meseci, kada je sa jasnim planom za otimanje KiM u Srbiju došao i zvaničnik SAD, izvesni Mičel, da morate da učinite sve da se obratite onima koji žele da nas zaštite i da nam pomognu da vratimo pitanje Kosova u UN, a to je Ruska Federacija.

Svakoga dana će, figurativno rečeno, u Briselu da vam stavljaju nož pod grlo sve do trenutka dok ne kažete da morate da pristanete, zarad ulaska Srbije u EU, na njihove uslove.

Šta osim izdaje, a to je najvažnija stvar, Srbiju dalje čeka u vašim pristupnim pregovorima? Juče se ministar Joksimović hvalila otvaranjem nova dva Poglavlja 13. i 33. Građani Srbije moraju da znaju da pored toga što žele da nam otmu našu svetinju KiM, oni žele i da upravljaju kompletno našim prirodnim dobrima i našim resursima.

Poglavlje 13. koje govori o ribarstvu je zapravo onaj smišljeni okvir za upravljanje i našim rekama, jezerima i nacionalnim parkovima, a onda i vodama Srbije, našta vas je upozorio, ako ste dobro pratili, u svom izlaganju i predsednik slovačkog parlamenta, kada je nedavno bio naš gost.

Dakle, osim toga što se liberalizacijom uvoza svega i svačega iz EU potpuno uništili naš riblji fond i gazdinstva koja su nekada bila na prostoru Balkana najuspešnija u proizvodnji ribe, vi sada želite da sve tu plus budžet Republike Srbije stavite pod striktnu kontrolu i celokupnu privredu tako dovedete još u nezavidniji položaj.

Na kraju, poručićemo Aleksandru Vučiću, kada je u pitanju njegova namera, a evo, i briselski zvaničnici kažu…

(Predsedavajući: Privodite kraju, koleginice Jovanović.)

…da je to maltene dogovorena stvar da se to desi 2019. godine, kao uvod u to, našta će ga naterati kada je u pitanju KiM, da se održi u Srbiji referendum po tom pitanju za čitav srpski narod i za nas, srpske radikale, za svakog iskrenog Srbina…

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 24.05.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, upućujem pitanje predsedniku Vlade, gospođi Ani Brnabić - kada će da predloži Narodnoj skupštini Republike Srbije smenu potpredsednika Vlade i ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović?

Ana Brnabić je mogla u proteklim danima da vidi da potpredsednik Vlade, Zorana Mihajlović, ne poštuje demokratsku volju građana Srbije, niti parlamentarnu demokratiju i da je tokom konkretnih i direktnih pitanja poslanika SRS ignorisala sve naše primedbe na zakone koje je obrazlagala u ime Vlade Republike Srbije i njena drskost i bahatost je gospođi Brnabić već odavno poznata. Ona je i na javnim skupovima, na kojima je govorila predsednik Vlade, pravila grimase, negodovanja na sve što joj se ne sviđa, a tako drsko ponašanje je nastavila i u Narodnoj skupštini Republike Srbije i, ne samo to, ulazila je i u lične rasprave koje nemaju veze sa predloženim zakonima o kojima će i danas da se vodi rasprava po amandmanima i o kojima će da se glasa sa narodnim poslanicima.

Mi smo, a to je veoma važno za gospođu Brnabić, još 2016. godine, kroz poslanička pitanja koja su u pisanoj formi upućivana Ministarstvu Zorani Mihajlović, konkretno ta pitanja je uputio poslanik radikala Petar Jojić, tražili odgovornost tog ministra.

U novembru mesecu 2016. godine, a kasnije ću nastaviti sa drugim njenim veoma lošim odgovorima, neadekvatnim, da zamajava javnost i poslanike, dakle konkretno smo tražili odgovornost i ja sada to tražim u ime poslanika SRS da se Zorana Mihajlović, između ostalog, smeni zbog činjenice da nije zaštitila interese preko 33.000 građana Srbije.

Trideset tri hiljade građana Srbije su Ministarstvu građevine, kojim upravlja Zorana Mihajlović, kao drugostepenom organu, podneli žalbu na rad Uprave za katastar širom Srbije u raznim gradovima. Ti ljudi, građani Srbije i dan danas imaju nerešena svoje pitanja u imovinsko-pravnom smislu, jer katastar i Republički geodetski zavod, koji su podređeni direktno Zorani Mihajlović, nisu radili svoj posao, ali to ne bi bilo sve, već je činjenica da je Zorana Mihajlović, što je i priznala u jednom delu rasprave skupštinske tokom proteklih dana, u fioci svog Ministarstva držala 26.000 predmeta u drugostepenom postupku žalbe građana Srbije. Tek kada smo je našim argumentima pritisli da odgovori na ta pitanja, ona je rekla da su angažovani eksperti koje plaća Svetska banka, njih 18, kako bi se ta pitanja rešila. To je laž, jer njihov angažman uopšte nije doveo do rešavanja ovih pitanja.

Naime, tek 1/5 od ukupnog broja žalbi je rešena i to sa velikim nezadovoljstvom i sa nesagledivim, nenadoknadivim posledicama po građane Srbije koji i dan danas zbog takvog ponašanja Zorane Mihajlović i njenih organa kojim upravlja u okviru svog ministarstva ne mogu da reše svoja imovinsko-pravna pitanja.

Dalje, na konkretno postavljena pitanja, vi zapravo to znate, gospodine Arsiću, a naročito to zna gospođa Brnabić, da je to osnov i za krivično gonjenje Zorane Mihajlović nesavesnog vršenja funkcije ministra koje je dužna po zakonu i zadržavanja tih predmeta.

Drugi problem koji se javio je pitanje infrastrukture u pojedinim krajevima Srbije koje nije bila u stanju da reši. Svedoci smo, svi mediji su pisali pre nekoliko dana o tome da ona nije sposobna da na čelu ovog ministarstva završi projekat izgradnje Koridora 10. Za godinu dana drugi put se urušio deo Koridora između Predejana i DŽepa.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 05.04.2018.

Hvala.

Naše današnje pitanje upućujemo premijeru Vlade Republike Srbije, gospođi Ani Brnabić.

Kada će Vlada Republike Srbije, s obzirom na to da se navršava dve godine od održanih parlamentarnih izbora u Srbiji, da preduzme odlučne korake i da o tome obavesti javnost kao i svi resorni ministri da se pokuša i da se učine konkretne mere da se spašava kraljevačka privreda?

Naime, pre dve godine u kampanji za parlamentarne izbore čelnici SNS su obećali kako će da izvrše revitalizaciju svih propalih kraljevačkih fabrika a njih je mnogo. Podsetiću vas da nekadašnja jedna od najboljih u Evropi, a svakako najbolja i na Balkanu, fabrika vagona u Kraljevu, žalosno je danas zapošljava samo nekoliko desetina ljudi.

Propali su i „Magnohrom“, propao je „Kablar“, propao je „Jasen“ autotransport i ništa nije urađeno za protekle dve godine od svih lažnih datih obećanja da se pomogne i da se nađe zaposlenje za preko 14 hiljada ljudi koje danas u Kraljevu nemaju jedan jedini dinar, jer nemaju gde da rade.

Preko hiljadu mladih ljudi je sa visokom stručnom spremom u gradu Kraljevu koje ima strateški položaj za Srbiju, koji čekaju na posao, ali u ovakvoj situaciji, kod ovakve nebrige Vlade Republike Srbije, u tom gradu gde su rođeni, gde su se vratili posle školovanja na raznim univerzitetima u Srbiji, posao neće sačekati.

U tom smislu, postavljam pitanje premijerki Ani Brnabić, šta će da preduzme Vlada Republike Srbije pored još jedne opstrukcije, koja je na tom području, dakle konkretno za aerodrom „Morava“ radi Zorana Mihajlović i sabotira da se taj Aerodrom otvori za civilno vazduhoplovstvo?

Naime, u julu mesecu 2015. godine, a i tada je bila ministar, Zorana Mihajlović je obećala, kao i kada je odgovarala na moje postavljeno pitanje u decembru 2016. godine, da će aerodrom „Morava“ početi sa radom. U julu je rekla kada se obraćala novinarima polovinom 2016. godine. Meni je odgovarajući odavde sa mesta gde je sedela rekla da će u junu 2017. godine taj aerodrom početi da radi za civilni saobraćaj, jer taj projekat koji je započeo bivši ministar Milutin Mrkonjić je od strateškog značaja za Srbiju i za sve građane, ne samo Raške oblasti, već čitave centralne Srbije.

Ne treba da vas podsećam na to da je položaj tog aerodroma, odnosno da se nalazi na istoj lokaciji gde je i vojni aerodrom „Lađerci“, tako da bi u tom smislu u budućoj saradnji rusko-humanitarnog centra u Nišu i aerodrom „Morava“ i te kako bio od izuzetnog značaja za našu stratešku saradnju sa Rusijom, ne samo u tom smislu, već u oblasti privrede.

Poljoprivrednici koji vredno rade na svojim imanjima, a pre svega se bave voćarstvom i povrtarstvom, u raškom kraju, kraljevačkom, čitavom regionu, sa velikom pažnjom su pratili ta lažna obećanja, ali je sada jasno kako Zorana Mihajlović preuzimanjem aerodroma „Konstantin“ u Nišu želi da uništi taj aerodrom zbog interesa i zbog onoga što je obećala Amerikancima, a sve na srpsku i na srpsko-rusku štetu.

Isto tako je jasno da pod ovom vlašću, odnosno sve dok je ona ministar, a pod hitno bi trebala da leti iz Vlade Republike Srbije, neće početi sa radom za civilno vazduhoplovstvo ni aerodrom „Morava“ i tako će sva ta obećanja koja su data poljoprivrednim proizvođačima, privrednicima i preduzetnicima koji se dovijaju na raznorazne načine da spašavaju radna mesta ljudi koji još uvek rade u Kraljevu, biti izneverena, jer sve što je do sada rekla je slagala, a sve što je uradila, uradila je na štetu građana Srbije. To se pokazuje i na ovom primeru. Hvala.

Imovinska karta

(Kragujevac, 19.10.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 08.03.2017, 10:21