ALEKSANDRA JERKOV

Demokratska stranka

Rođena je 22. septembra 1982. godine u Novom Sadu.

U Novom Sadu je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku. Diplomirala je kao prva u generaciji, 2005. godine. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu.
Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.

U periodu 2003 – 2004. godine bila je članica Savetodavnog odbora fondacije FRESTA, odbora koji preporučuje projekte za finansiranje Ministarstvu inostranih poslova Danske. Učestvovala je u izradi Akcionog plana za mlade koji je sproveo Omladinski savet Vojvodine.

Bila je članica Lige socijaldemokrata Vojvodine od 2000. do 2013. godine. U stranci je obavljala funkciju međunarodnog sekretara Omladine LSV, u periodu februar 2003 – januar 2006. godine. Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i članica Predsedništva LSV bila je od januara 2006. godine. Od 2007. godine bila je portparolka LSV. Posle Kongresa LSV održanog 2008. godine postaje članica IO GO LSV. Bila je i predsednica Stručnog saveta LSV za omladinsku politiku.

Posle izbora 2007. godine, izabrana je za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i nakon izbora 2008. godine. Poslanica u Skupštini bila je i u sazivu 2012. godine, ali je 11. januara 2013. podnela ostavku na poslaničku funkciju. U januaru 2013. godine podnela je i ostavku na sve funkcije u Ligi socijademokrata Vojvodine i pristupila Demokratskoj stranci. Nakon izbora 2014. godine ispred Demokratske stranke izabrana je za narodnu poslanicu i u Desetom sazivu Narodne skupštine Srbije, a bila je predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Govori engleski, francuski, ruski i poljski jezik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 173
  • 7
  • 564
  • 7
  • 10 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 mesec i 23 dana i 1 sat

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Poštovana

čeka se odgovor 11 meseci i 1 dan i 23 sata

Obraćamo Vam se u vezi reupisa,koji se vrši na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Generacije prve Bolonje,2006.(koja je, protivno svojoj volji, 2006.godine,odlukom fakulteta, prebačena , sa starog programa na program "Bolonje"),kao i generacije 2007 i 2008,trenutno se reupisuju,uz...

Izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju

čeka se odgovor 1 godina i 17 dana i 1 sat

Poštovana g-đice Jerkov, Obraćam Vam se povodom Nacrta izmena i dopuna zakona o visokom obrazovanju , a obzirom na činjenicu da su gorepomenutim Nacrtom izuzeti studenti magistarskih i doktorskih studija po "starom". Naime, magistrirala sam 2010.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2017.

Jedno deset puta ste izbrisali listu govornika iz nepoznatih razloga, verovatno da kolegama koje imaju prednost ne biste dali reč.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2017.

Znam da smo na amandmanu, očigledno jedina.

Samo da pitam, jel prošao deo sednice kad se čitaju presude, ili mi možemo tako poneku presudu da čitamo, zato što mi imamo, recimo, ne znam da li znate, koleginica Gojković, naša predsednica, postoji pravosnažna presuda protiv nje Vrhovnog kasacionog suda iz 2013. godine, koja konstatuje da je bez vidljivog interesa preuzela obavezu da u celosti izmesti međunarodni saobraćaj …(Isključen mikrofon)

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2017.

Izvinjavam se što se smejem, slatko sam se nasmejala. Verovatno nećete više apsolutno, dok se ne javi Martinović, pa ćete onda opet.
Dakle, radi se o članu 9, gde se stavom 3. propisuje sastav Programskog saveta i tu ima jedna nejasna odredba kojoj je ova Vlada veoma sklona, a to smo videli kada smo imali Zakon o obrazovanju, gde se kaže da se imenuju stručnjaci iz relevantne tematske oblasti i predstavnici, odnosno zaposleni u Nacionalnoj akademiji sa značajnim privatnim iskustvom, pretežno iz reda javne uprave. Dakle, čak ne i sa iskustvom iz oblasti javne uprave, tako da, recimo, spremačica koja je zaposlena u Nacionalnoj akademiji, prema ovome ovako kako ovde stoji, može sutra da bude izabrana u Programski savet Nacionalne akademije.
Ne znam zbog čega vi ne želite da prihvatite da postavimo minimum minimuma uslova u vidu školske spreme, radnog iskustva, bilo čega što osobe da bi bile imenovane u Programski savet moraju da ispune. Govorite da je ovo zakon kojim će se omogućiti da oni koji su najbolji napreduju, da se uspostavi nekakva meritorkatija u državnoj upravi, pa da se prema zaslugama napreduje, a istovremeno ostavljate ovde prostor da oni koji vode Akademiju biraju kako god im padne na pamet ko će biti u Programskom savetu, da za to dobijaju naknade i da još odlučuju o drugima.
Mi predlažemo, neuspešno, zato što nam je to bio pokušaj kad smo imali Zakon o visokom obrazovanju, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, da se uvede minimum nekih kriterijuma školske spreme, oblasti u kojima moraju imati iskustva, godine iskustva, šta god, ali vama očigledno ne odgovara da bilo kakvi kriterijumi postoje zato što je namera očigledna da jedini kriterijum bude to da li je neko pripadnik stranke na vlasti i da li ima odgovarajuću stranačku knjižicu.
Ovaj član podriva ono što vi kažete da je suština ovog zakona. Ako tvrdite da je suprotno, prihvatite amandman da se uvede makar neki uslov u vidu stručne spreme za te ljude, jer ovo ovako kako stoji znači isključivo da će se birati stranački kadrovi, a ne oni koji su stručni, koji su najbolji i koji znaju da rade svoj posao.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Zahvaljujem, potpredsedniče.

Pitam ministra unutrašnjih poslova, Nebojšu Stefanovića, ko je zadužen za protokole saradnje između centara za socijalni rad i osoba zaduženih u MUP-u za prevenciju nasilja nad ženama? S obzirom na to da je on zadužen, da je njegov posao da koordinira rad službi u svom ministarstvu, dakle, pitam ponovo ko je odgovoran za to što protokoli nisu ispoštovani? I, interesuje me ime i prezime osobe koja je zadužena za to? Dosta je bilo zajedničke odgovornosti. Dosta je bilo toga da se ministri zgražavaju nad tim šta im se dešava i šta ih je zadesilo? NJihov je posao da organizuju ove protokole i moje ponovljeno pitanje ministru Stefanoviću, od koga nećemo mi u DS odustati, jeste – Koje je ime i prezime osobe zadužene za protokole saradnje između centara za socijalni rad i osoba zaduženih za prevenciju nasilja i borbu protiv nasilja nad ženama u MUP-u Republike Srbije?

U prethodnih deset dana dve žene su ubijene samo zbog toga što su žene. Ubijene su u kontrolisanim uslovima. Ubijene su pred onima čiji je posao da ih zaštite i ubijene su na način koji zahteva ličnu odgovornost mnogih u ovoj zemlji. Zbog toga način na koji je ovo počelo da se rešava, da će biti krivično odgovoran jedan ili dva socijalnih radnika, svakako da ne može da zadovolji nikoga.

Opšte je poznato da žrtve nasilja se nalaze u jednom začaranom krugu u kome se naravno nasilnici osećaju veoma sigurno. Jedan od načina da muče te svoje žrtve jeste upravo demonstracija te njihove velike moći, veoma često kroz pozivanje na prijatelje na visokim položajima, na političke, rodbinske, prijateljske, kumovske, poslovne veze sa onima koji se nalaze na pozicijama.

Zbog toga je naredno pitanje koje ću postaviti ministru Stefanoviću verovatno najvažnije pitanje na koje će morati da odgovori u životu. To je pitanje – koje su njegove privatne, lične, poslovne, prijateljske ili političke veze sa porodicom u kojoj je pre dve nedelje jedan bračni partner u centru za socijalni rad ubio majku troje dece?

Na to pitanje ministar Stefanović je dužan da odgovori građanima zbog toga što, pod jedan, nema pravo da ima ni prijateljske, ni poslovne, ni političke, ni privatne veze sa bilo kim ko u centru za socijalni rad ubije svoju bivšu partnerku i majku troje dece.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Drugo pitanje njemu jeste – da li je spreman da se izuzme iz istrage koja će se voditi, a koja treba da da odgovore na dva izuzetno važna pitanja. Prvo – šta se desilo u centru za socijalni rad kada je ubijena majka troje dece, a ubio ju je njen bivši partner, već ranije osuđivan za nasilje u porodici. Pod dva – koje su okolnosti pod kojima je ubica pronađen mrtav? To su dva pitanja na koja istraga mora dati odgovor i zbog toga je ključno da Nebojša Stefanović izuzme sebe iz istrage, zbog mogućeg sukoba interesa u kom se nalazi.

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Poslednje pitanje koje upućujem direktoru Centra za socijalni rad na Novom Beogradu jeste – da li ga je bilo ko, ko se nalazi na nekoj javnoj funkciji, ili neko ko je blizak nekome ko se nalazi na nekoj javnoj funkciji, zvao i vršio pritisak na njega da omogući ubici viđanje sa decom u momentu kada se on spremao da izvrši krivično delo?

To su stvari na koje i ministar Stefanović i direktor Centra za socijalni rad na Novom Beogradu moraju da daju odgovore i mi iz Demokratske stranke nećemo odustati dok oni to ne budu učinili.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 26.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:54