ALEKSANDRA JERKOV

Demokratska stranka

Rođena je 22. septembra 1982. godine u Novom Sadu.

U Novom Sadu je završila osnovnu školu i gimnaziju “Jovan Jovanović Zmaj”. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu završila je Odsek za srpski jezik i lingvistiku. Diplomirala je kao prva u generaciji, 2005. godine. Magistrirala je na studijama evropskih integracija i regionalizma Univerziteta u Gracu.
Prošla je nekoliko NDI i IRI obuka, kao i više neformalnih oblika obrazovanja, seminara, škola i treninga o političkom angažovanju.

U periodu 2003 – 2004. godine bila je članica Savetodavnog odbora fondacije FRESTA, odbora koji preporučuje projekte za finansiranje Ministarstvu inostranih poslova Danske. Učestvovala je u izradi Akcionog plana za mlade koji je sproveo Omladinski savet Vojvodine.

Bila je članica Lige socijaldemokrata Vojvodine od 2000. do 2013. godine. U stranci je obavljala funkciju međunarodnog sekretara Omladine LSV, u periodu februar 2003 – januar 2006. godine. Predsednica Omladine Lige socijaldemokrata Vojvodine i članica Predsedništva LSV bila je od januara 2006. godine. Od 2007. godine bila je portparolka LSV. Posle Kongresa LSV održanog 2008. godine postaje članica IO GO LSV. Bila je i predsednica Stručnog saveta LSV za omladinsku politiku.

Posle izbora 2007. godine, izabrana je za poslanicu Narodne skupštine Republike Srbije, kao i nakon izbora 2008. godine. Poslanica u Skupštini bila je i u sazivu 2012. godine, ali je 11. januara 2013. podnela ostavku na poslaničku funkciju. U januaru 2013. godine podnela je i ostavku na sve funkcije u Ligi socijademokrata Vojvodine i pristupila Demokratskoj stranci. Nakon izbora 2014. godine ispred Demokratske stranke izabrana je za narodnu poslanicu i u Desetom sazivu Narodne skupštine Srbije, a bila je predsednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabrana za narodnu poslanicu.

Govori engleski, francuski, ruski i poljski jezik.

Osnovne informacije

Statistika

  • 241
  • 9
  • 577
  • 10
  • 11 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 mesec i 17 dana i 18 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 3 meseca i 19 dana i 15 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

Poštovana

čeka se odgovor 1 godina i 28 dana i 14 sata

Obraćamo Vam se u vezi reupisa,koji se vrši na Građevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Generacije prve Bolonje,2006.(koja je, protivno svojoj volji, 2006.godine,odlukom fakulteta, prebačena , sa starog programa na program "Bolonje"),kao i generacije 2007 i 2008,trenutno se reupisuju,uz...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.12.2017.

Zahvaljujem, potpredsedniče.

Malo su mi ovi prethodnici pokvarili koncepciju onog što sam htela da kažem. Ja sam naravno, htela da govorim o svom amandmanu, a onda slušajući poslanike SNS, shvatim da je ovo deo sednice u kom se priča šta vam padne na pamet. Ovaj, pokazuje slike, ovaj pokazuje šta je u opštini rađeno….

Jako je situacija ozbiljna. Građanima su smanjene plate, otete penzije, povećani porezi, povećani nameti, uništava se bilo kakva mogućnost da oni u ovoj zemlji dostojanstveno žive, a vaš odgovor, gospodo iz vlasti, je da se sprdate sa Narodnom skupštinom i da zloupotrebljavate mogućnost da podnosite amandmane, da biste sprečili da ministar čuje rešenja koja mi nudimo, kako ta situacija može da se reši.

Mi kažemo, mogu da se povećaju penzije, ako prestanete da sipate pare u svoje besmislene investicije. Mi kažemo, mogu da se povećaju plate prosvetarima, ako prestanete da dajete subvencije gubitašima. Mi kažemo, mogu da se zaposle mladi u Srbiji ako prestanete da kupujete lažne investicije koje plaćate desetinama hiljada evra po radnom mestu, a na njima građani Srbije rade za 200 evra 10 sati dnevno stojeći za trakom.

Mi kažemo, para u budžetu ima samo ih treba rasporediti drugačije, da ne vodite računa o tajkunima, braći, kumovima, rođacima, prijateljima, članovima SNS, nego da vodite računa o građanima.

Mi smo to svojim amandmanima predvideli, vi svoje amandmane koristite da biste zloupotrebljavali Skupštinu, da biste ovde se borili protiv nekakvih zamišljenih neprijatelja, vodili borbu protiv korupcije i kriminala, isto tako zamišljenu. Tako da, dajte da razgovaramo o pravim amandmanima, a ne o vašim koji služe samo za zloupotrebu ovog doma i za ismevanje građana Republike Srbije. Neko kome je smanjena penzija čeka da čuje kako penzija može da bude povećana, a ne da sluša vaše maltretiranje, ne narodnih poslanika, nego građana, a to radite evo već sedmi sat od jutros kako je sednica počela.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2017.

Zahvaljujem.

Član 104. Gospodine Marinkoviću, da li biste mogli da nam objasnite šta se upravo desilo i kojim povodom i na osnovu kog izlaganja je gospodin Martinović dobio pravo na repliku?

Kao što znate, u tom članu piše da je vaše diskreciono pravo da odlučujete o tome ko će dobiti repliku, ali ne na osnovu toga ko vam preti, ko vas najviše zastraši, ko najviše urla na vas dok govori neko iz opozicije, nego na osnovu onoga što piše u Poslovniku.

U članu 104. piše da pravo na repliku ima onaj poslanik koji je pomenut, čija je stranka pomenuta, ukoliko je šef poslaničke grupe. Gospodina Martinovića, njegovu stranku, predsednika stranke, bilo koji osnov na koji bi gospodin Martinović mogao imati pravo na repliku se nije stekao. Niko ga pomenuo nije.

Gospodine Marinkoviću, molim vas da vodite sednicu u skladu sa Poslovnikom, a ne na osnovu toga što vam neki prete, deru se na vas, ne mogu da podnesu da bilo ko iz opozicije ima reč, jer svi koji su sedeli u ovoj sali su mogli da čuju kako gospodin Martinović urla na vas i govori vam da sada smesta morate da mu date pravo na repliku.

U Poslovniku ne piše da gospodin Martinović ima pravo na repliku kad god je zatraži, ako hoćete napišite tako nešto u Poslovnik, do tada molim vas da vodite sednicu u skladu sa Poslovnikom.

Sada vam govore da oderite pauzu, ako to uradite znaćemo zbog čega ste uradili.

Molim vas, vodite sednicu sami, a ne na osnovu urlanja bilo koga iz SNS.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 08.12.2017.

Zahvaljujem.

Poštovana predsednice, član 27. Vi ovu sednicu morate da vodite onako kako piše u Poslovniku, a ne kako vama padne na pamet. Niti u skladu sa Poslovnikom imate prava da dajete opomene ulećući u salu u momentu kada ulazi Vlada, gde niste bili tu, ne znate šta se desilo, ne znate koje su bile okolnosti koje su se desile, da vi nas maltretirate ovde samo zato što imate pravo da uključujete, isključujete mikrofon.

Vi ste ti koji sprovodite nasilje, gospođo Gojković, vi i vaši poslanici koji imaju pravo da zloupotrebljavaju ovaj Poslovnik, koji imaju pravo da dobiju reč svaki put kada je zatraže, da repliciraju bez obzira na to da li su se javili za repliku, za povredu Poslovnika, koji imaju pravo da vređaju, da omalovažavaju, da nipodaštavaju druge poslanike i vaše izmišljene priče o tome šta se desilo, kada se desilo, ko je šta kome rekao, to bi zaista bilo ravno tome, kao kada bih ja rekla da su svi ovde čuli da ste tog momenta, kada ste ušli u salu, vi mene uvredili.

To vam nije prvi put. Izmišljene uvrede upućene vama niko ovde ne mora da trpi. Vaš broj poslanika ne daje vam pravo da maltretirate one koji su u manjini. Ako mislite da će se bilo ko zbog nasilja koje ovde mesecima sprovodite nad narodnim poslanicima uplašiti i povući i prestati da govore ono što misle, onda mislim da nas niste baš dobro upoznali. Niko vas neće uplašiti, gospođo Gojković. Možete da pretite opomenama, možete da kršite Poslovnik koliko hoćete, možete da nam isključujete mikrofone, da izmišljate da vas neko vređa.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 21.11.2017.

Zahvaljujem, potpredsedniče.

Imam nekoliko pitanja za različite funkcionere i organe, a sve se odnese na skandaloznu odluku Skupštine grada Zrenjanina da 2.500 najboljeg poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu Zrenjaninu bez licitacije, bez pravila, bez bilo kakvih uslova i, ja bih rekla bez ikakve časti, dodele privatnoj kompaniji „Tenis“ i još dvema domaćim kompanijama, od kojih je jedna verovatno, ne verovatno nego koincidencijom, upravo u vlasništvu jednog od odbornika vladajuće koalicije, Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje u Zrenjaninu. Radi se o odborniku Željku Malušiću.Moje prvo pitanje u tom smislu ide upravo Agenciji za borbu protiv korupcije, jer je onome ko je u toj agenciji ostao dok je SNS nije potpuno razbucala, da li zna da je jedna od firmi koja je dobila ovaj posao u Skupštini grada Zrenjanina u vlasništvu odbornika vladajuće koalicije, koji je i sam učestvovao u donošenju odluke da se državno poljoprivredno zemljište dodeli upravo njemu i njegovoj firmi? Da li je on možda vlasnička prava u toj firmi preneo na neko treće lice, ili je ona i dalje u njegovom vlasništvu, i da li Agencija za borbu protiv korupcije smatra da tu ima osnova za zloupotrebu položaja ili sukob interesa, budući da se radi o tek osnovanoj firmi koja je osnovana svega nekoliko dana pre nego što je objavljen javni poziv o uslovima za ostvarivanje prava prvenstva zakupa na osnovu investicija?

Za one građane koji ne razumeju, pravo prvenstva zakupa poljoprivrednog zemljišta je uvedeno 2015. godine sramotnim, koruptivnim, besramnim Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, kojim je omogućeno da trećinu zemljišta u svakoj opštini u Srbiji Ministarstvo poljoprivrede dodeli privredniku po slobodnom izboru, a da za to zemljište istovremeno ne mogu da se takmiče, ne mogu da licitiraju i ne mogu da se nadmeću poljoprivrednici.

Pitanje ministru Nedimoviću – da li on zna da poljoprivrednicima, koji su do sada obrađivali to zemljište, ostaje samo kao mogućnosti ili sada da rade kao nadničari na zemljištu koje su dodelili „Tenisu“ i svom odborniku, ili da prestanu da se bave poljoprivredom i time, posle generacija koje su se u njihovim porodicama bavile poljoprivredom, ostanu bez ikakvog posla?

Da li ministar Nedimović zna da to što SNS poklanja svojim poslovnim partnerima nije njihovo, da su tu zemlju generacije paora u Vojvodini otimale od močvara da bi od nje napravile danas jednu od najplodnijih zemljišta u Evropi i da bi SNS bez kriterijuma, bez pravila, bez uslova i bez mogućnosti da se drugi takmiče sada tu zemlju poklanjala svojim poslovnim partnerima? Koliko je takve zemlje u Vojvodini, neka kaže ministar Nedimović, koju će pokloniti svojim odbornicima, svojim funkcionerima, svojoj braći, kumovima, poslovnim partnerima i kome se već ta zemlja besplatno deli. Da li je svestan koliku štetu nanosi paorima koje ovim ostavlja bez ikakvih izvora da rade i bez ikakvog načina da sebe izdržavaju i da zarade za svoj život?Tako da, gospodo iz SNS, to što poklanjate svojim poslovnim partnerima nije vaše. To nije zemlja vaših tajkuna, to nije zemlja vaših odbornika, to nije zemlja vaših funkcionera, to je državno poljoprivredno zemljište koje su vojvođanski paori oteli od močvara, generacije su otimale od močvara samo da bi ste vi to tako raspodelili. Naravno da ćete svi odgovarati za to jednom kada odete sa vlasti, a do tada će svi paori imati podršku DS da vas sprečimo da razdelite ono najvrednije što Vojvodina i što Srbija ima, a to je naše poljoprivredno zemljište.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.11.2017.

Zahvaljujem.

Narodna poslanica, potpredsednice Arsić. Molim vas, ženskog sam roda, molim vas da mi se obraćate u rodu koji tome odgovara.

Pitanje upućujem na nekoliko adresa, a među njima su i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Dušan Vujović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a sve u vezi sa jednim ozbiljnim finansijskim problemom koji je zadesio grad Novi Sad. O tome su juče izveštavali neki mediji. Radi se o tome da su protiv grada Novog Sada njegovi građani podneli više od 340 tužbi, zbog toga što je naš gradonačelnik, u svom zanosu da bude isti, verovatno, kao kolege iz Beograda, bez mere, plana, granice, u našem slučaju mimo zakona, počeo da raskopava, prekopava, asfaltira, betonira i ruši sve pred sobom.

Mala nevolja je nastala u tome što je nekim građanima napravio ulicu tamo gde se nalaze njihova dvorišta, a da prethodno nije sproveden postupak eksproprijacije. Sada ti građani, njih 340 najmanje za sada, tuže grad Novi Sad i potražuju odštetu, a sve u vrednosti od dve milijarde dinara, što je ozbiljan udarac na budžet bilo kog grada, pa i Novog Sada, koji je nekada važio za grad koji ima najveći budžet u odnosu na broj stanovnika. Takvih parnica za sada ima 340, kao što sam rekla. Potražuje se 1,4 milijarde dinara i još oko 30 hiljada evra. U više od 75 predmeta su već donete presude. Grad se na neke žalio, neke su već pravosnažne. U svakom slučaju, ako su neke donete, mi možemo pretpostaviti da će u svim slučajevima, pošto su svi isti, te presude biti donete u korist građana.

Moje pitanje svim ovima koje sam navela jeste – odakle grad Novi Sad misli da isplati te dve milijarde dinara svim tim građanima koji potražuju odštetu, zato što im je gradonačelnik iz nekog razloga asfaltirao dvorište, a da je pre toga suspendovan Zakon o eksproprijaciji kojim je trebalo te delove dvorišta kroz koje će proći ulica otkupiti od njih i dati nadoknadu, pa vi onda pravite ulicu, a ne po noći u nečijoj privatnoj imovini da pravite ulicu?

Ono što je možda najgore od svega jeste jedno bahato ponašanje gradonačelnika koji vređa te građane, ismeva ih i još kaže da je skandalozno što su tužili grad zato što im neko asfaltira ulicu. Jedino što je skandalozno u ovoj stvari je bahatost Miloša Vučevića, jer ne žale se građani što im neko asfaltira ulicu, nego se žale zbog toga što je neko napravio ulicu na njihovoj privatnoj imovini, mimo zakona, suprotno Zakonu o eksproprijaciji i bez ikakvog prava da tako nešto učini.

Pitanje Milošu Vučeviću je – koja će davanja gradska umanjiti i te pare nameniti da plati ovaj svoj propust? Pitanje Branku Ružiću i Dušanu Vujoviću jeste – da li smatraju i da li planiraju da Novom Sadu obezbede nekakvu dodatnu pomoć, s obzirom na to da je dve milijarde dinara izuzetno veliki iznos, a vama je, potpredsedniče Arsiću, možda i poznato da Novi Sad ima još nekoliko tužbi sa kojima se suočava, u vrednosti od šest milijardi dinara, iz vremena kada je Maja Gojković bila gradonačelnica Novog Sada, o čemu postoji pravosnažna presuda Vrhovnog kasacionog suda. Novom Sadu je već 400 miliona dinara skinuto sa računa po jednoj od tih tužbi u ukupnoj vrednosti od šest milijardi dinara. Vrhovni kasacioni sud je tom prilikom utvrdio, citiram – da je odgovornost oba ugovornika, odnosno Maje Gojković i Ilije Devića, za nastalu štetu jednaka i da su bez sumnje znali da ugovaraju nedozvoljenu stvar. Moje pitanje Ani Brnabić je – koliko će građane Novog Sada koštati bahatost i kriminal funkcionera SNS?

Treće vanredno zasedanje , 20.07.2017.

Zahvaljujem, potpredsedniče.

Pitam ministra unutrašnjih poslova, Nebojšu Stefanovića, ko je zadužen za protokole saradnje između centara za socijalni rad i osoba zaduženih u MUP-u za prevenciju nasilja nad ženama? S obzirom na to da je on zadužen, da je njegov posao da koordinira rad službi u svom ministarstvu, dakle, pitam ponovo ko je odgovoran za to što protokoli nisu ispoštovani? I, interesuje me ime i prezime osobe koja je zadužena za to? Dosta je bilo zajedničke odgovornosti. Dosta je bilo toga da se ministri zgražavaju nad tim šta im se dešava i šta ih je zadesilo? NJihov je posao da organizuju ove protokole i moje ponovljeno pitanje ministru Stefanoviću, od koga nećemo mi u DS odustati, jeste – Koje je ime i prezime osobe zadužene za protokole saradnje između centara za socijalni rad i osoba zaduženih za prevenciju nasilja i borbu protiv nasilja nad ženama u MUP-u Republike Srbije?

U prethodnih deset dana dve žene su ubijene samo zbog toga što su žene. Ubijene su u kontrolisanim uslovima. Ubijene su pred onima čiji je posao da ih zaštite i ubijene su na način koji zahteva ličnu odgovornost mnogih u ovoj zemlji. Zbog toga način na koji je ovo počelo da se rešava, da će biti krivično odgovoran jedan ili dva socijalnih radnika, svakako da ne može da zadovolji nikoga.

Opšte je poznato da žrtve nasilja se nalaze u jednom začaranom krugu u kome se naravno nasilnici osećaju veoma sigurno. Jedan od načina da muče te svoje žrtve jeste upravo demonstracija te njihove velike moći, veoma često kroz pozivanje na prijatelje na visokim položajima, na političke, rodbinske, prijateljske, kumovske, poslovne veze sa onima koji se nalaze na pozicijama.

Zbog toga je naredno pitanje koje ću postaviti ministru Stefanoviću verovatno najvažnije pitanje na koje će morati da odgovori u životu. To je pitanje – koje su njegove privatne, lične, poslovne, prijateljske ili političke veze sa porodicom u kojoj je pre dve nedelje jedan bračni partner u centru za socijalni rad ubio majku troje dece?

Na to pitanje ministar Stefanović je dužan da odgovori građanima zbog toga što, pod jedan, nema pravo da ima ni prijateljske, ni poslovne, ni političke, ni privatne veze sa bilo kim ko u centru za socijalni rad ubije svoju bivšu partnerku i majku troje dece.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 26.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 30354.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:54