BALŠA BOŽOVIĆ

Demokratska stranka

Rođen je 10. maja 1983. godine u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani pravnik.

Završio je III Beogradsku gimnaziju, diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Član Demokratske stranke od 2004. godine. Od 2005. godine ispred Demokratske omladine (DO) bio zadužen za DO na Kosovu i Metohiji. Od 2006. član saveta Kluba DO Stari grad. Učesnik i koordinator svih kampanja od 2003. do 2008. godine. Predsednik Demokratske omladine Beograda od 2007. do 2009. Predsednik Demokratske omladine od juna 2009. Gradski odbornik u Skupštini grada Beograda od 2008. do 2012. godine.

Na parlamentarnim izborima 6. maja 2012. godine izabran je za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Zamenik šefa poslaničkog kluba Demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Predsednik Gradskog odbora DS Beograd.

Kao volonter Narodne kancelarije predsednika Republike radio u odeljenju za imovinsko-pravne odnose. Studentski predstavnik na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu od 2005. godine. Član saveta Pravnog fakulteta od 2005. do 2006. Jedan je od osnivača “Koalicije mladih protiv nasilja” (2009), NVO “Evropa nema alternativu” (2008) i NVO “Prave stvari” (2007).

Polaznik škole “Centra modernih veština” (CMV) na temu “Političke veštine” (2005). Pohađao kurs NDI “Effective communication” (maj-septembar 2006). Učesnik seminara Centra za demokratiju na temu “NATO” (2009). Polaznik škole “Politea” (2009). Polaznik godišnjeg seminara BeFPE 2009/2010. Polaznik seminara Fridrih Ebert Fondacije — Banjaluka (2010).

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Osnovne informacije

Statistika

  • 307
  • 12
  • 776
  • 10
  • 5 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Otvorenost/zatvorenost Narodne skupstine za ucesce gradjana

čeka se odgovor 9 dana i 8 sati

Postovani, Da li mi mozete nesto preciznije reci o otvorenosti za javnost i uopste ucesce gradjana u radu Odbora za odbranu i unutrasnje poslove, ciji ste vi clan? Kako komentarisete zatvorenost ovih radnih tela za javnost, tacnije za aktivno ucestvovanje javnosti u njihovom radu? Kako komentaris...

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 1 mesec i 15 dana i 16 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 11 meseci i 22 dana i 19 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 17.10.2018.

Zahvaljujem gospodine Arsiću.

Član 107. dostojanstvo Narodne skupštine.

Morali ste da reagujete, odnosno trebalo je da reagujete kada je malopređašnji govornik upotrebio niz uvreda u svojoj diskusiji prema ministarki Mihajlović i gospođi Čomić, narodnoj poslanici.

Ono što je suština ovde, ne radi se o tome samo da li je u pitanju nečija nepristojnost, nego je u pitanju da li pomenuti gospodin uopšte ima, kako bih vam rekao, sposobnost dalje da prati i učestvuje u radu ovog parlamenta, pošto ne mislim da je psihički spreman i dobro za ovakvu raspravu. Govorio je o svemu samo ne o temu dnevnog reda. Meni ga je žao, zato što je na ovaj način pokazao da jednostavno se ne nalazi u ovom vremenu. Imao je niz ekscesa, koje je u međuvremenu izneo. Moralo je, mislim trebalo je da ga prekinete.

Sa druge strane, zaista vas molim da ubuduće ovakve izjave, kreature sprečite i sačuvate dostojanstvo Narodne skupštine. Zahvaljujem.

(Vojislav Šešelj: Koje kreature?)

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 17.10.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovani građani i uvažena ministarko Mihajlović, sa saradnicima, na samom početku bih želeo da kažem da mi se ne dopada odnos koji Ministarstvo koje predstavljate sa predloženim zakonima, odnosno izmenama i dopunama zakona, posebno o planiranju i izgradnji, odnos prema struci i znanju.

U Srbiji, 28.400 inženjera smatra da ovaj Predlog zakona nije dobar po njih. Stav EU jeste da strukovna udruženja treba da budu nezavisna. Ovim zakonom se zapravo radi sve, da bi se Inženjerska komora Srbija stavila pod kapu, ingerenciju ministarstva koje vi vodite.

Ako Ministarstvo građevine, bude kontrolisalo izdavanje licence za 28.400 inženjera koji već poseduju licencu, ako ministarstvo bude imalo, kao što ste naveli, komisiju za oduzimanje licence, vi na neki način stavljate u podređeni položaj one koji su do svoje licence došli na pošten način, sa znanjem, svojom stručnošću i pravim diplomama. U pitanju su ljudi koji predstavljaju one koje su sve izgradili u ovoj zemlji i ne samo u ovoj zemlji, nego i u republikama bivše Jugoslavije. Oni danas dolaze u situaciju da budu politički ucenjivani, zato što će političkom odlukom komisije ministarstvo moći nekome da oduzme licencu, a nekome licencu da ostavi.

Maločas ste, namerno ili slučajno, rekli jednu potpunu netačnu stvar, da Inženjerska komora Srbija do sada oduzela dve licence. Nije tačno, oduzela je 16 licenci. Zatim ste, drugu, hajde da kažem, informaciju uputili javnosti, takođe pokušali, da li, slučajno ili namerno, da obmanete javnost, jeste u tome da je izdato od 2003. godine do danas 70 hiljada licenci. Ni to nije istina. Izdato je oko 50 hiljada licenci.

Ono što se događa danas, jeste da podrške koje dolaze Inženjerskoj komori, ne samo od strane EU ili Evropske inženjerske komore, između ostalog čiji je potpredsednik Dragoslav Šumarac, kao veliki stručnjak i kao redovan profesor na fakultetu Univerziteta u Beogradu. Imamo Inženjersku komoru Slovenije, Inženjersku komoru Hrvatske, zatim Inženjersku komoru Makedonije, ceo region podržava stavove Inženjerske komore Srbije, svi osim vas, odnosno vaše Vlade, odnosno vaše partije iz koje dolazite.

Takođe, želeo sam da vas upoznam sa jednom činjenicom kada ste maločas sa mojom kolegama raspravljali, jedna zemlja u kojoj ministarstvo izdaje licence, jeste Crna Gora i tamo je napravljen haos, kada su u pitanju inženjeri, kada je u pitanju gradnja i kada je u pitanju poštovanje zakona koje je neophodno ispoštovati, da ne bi došlo do nelegalne gradnje.

Ono što je takođe važno, jeste da se zna da ste vi bili zaduženi, kao ministarka za, između ostalog, i ovaj kapitalni projekta, možda najveći u Srbiji, možemo da se složimo da je najveći, Koridor 10. Kada je u pitanju Grdelička klisura i kada je u pitanju, takozvani potporni zid koji se srušio, koji je 11 puta preprojektovan i vi 11 puta to niste znali, a nadzor inspekcija su bili u vašim rukama, ne možete da kažete - krivi su inženjeri i da zbog toga danas kažnjavate i oduzimate samostalnost Inženjerskoj komori Srbije i 28 hiljada inženjera stavljate u položaj da su krivci za to.

Ono što je činjenica, jeste da se 11 puta od strane puteva, pretpostavljam, ili Koridora Srbije kao preduzeća, vršilo preprojektovanje projekta, pa je onda Zoran Babić, koji je bio do skora ovde i u Skupštini, kao direktor, onako, izjavio, da smo očekivali svi svakoga dana kada će taj zid da bude srušen, pa ta onda na kraju i nije neko veliko čudo. Ali, tih sedam miliona evra, ko će to da plati? Pa, građani Srbije iz svog džepa, a ministarstvo je bilo dužno da vrši inspekcijski nadzor.

Dakle, ne možemo reći da su krivi inženjeri, ne možemo reći da je kriva struka, naprotiv, krive su trange-frange kombinacije koje se dešavaju i u ovom slučaju, gde koridori mimo inspekcijskog nadzora ministarstva, mogu 11 puta da preprojektuju onako kako oni žele. Dakle, najveći projekat građevinski u Srbiji, možda najvažniji, najvitalniji, Koridor 10, ispada da je rađen protivpravno, odnosno da je to predmet divlje gradnje.

Ono što je dalje slučaj sa odnosom prema struci i znanju, odnosno prema Inženjerskoj komori, jeste to da će ministarstvo, ne samo moći da oduzme licencu inženjerima iz Srbije, nego je jedno od najređih ministarstava u svetu koje će moći stranim državljanima, inženjerima da daje licencu. Dakle, naši da odu u Nemačku, da odu da žive u Englesku i Ameriku, a onda da dođu inženjeri iz Kine, pa da dobiju licencu ministarstva koje vi vodite.

To jeste možda neko lepo smislio, ali to za Srbiju apsolutno nije dobro i nije ispravno. To nije odnos prema ljudima koji nisu to zaslužili, koji su stručni i koji su imali ispravne diplome i najbolje fakultete.

Ono što je takođe važno, ali apsolutno, da se ne naljutite, zato što ne želim ni na koji način da se osetite kao da vas neko nipodaštava, naprotiv, mislim da ste vi dobar ekonomista. Ali, nije vam dovoljan roze šlem i ekonomska titula doktora nauka, da vi inženjerima oduzimate ili dajete licencu, i ukidate Sud časti Inženjerske komore. To je nešto što ne postoji ili nije u skladu sa poštovanjem znanja iz struke, kao što je to svuda u razvijenom svetu.

Pola miliona inženjera Evropske inženjerske komore, gde su, to je asocijacija nacionalnih inženjerskih komora, daje podršku Inženjerskoj komori Srbije i to je faktično stanje. Kolege koje sve znaju o ovoj oblasti i vi koji ste ekonomista, imate različito mišljenje, Evropa i evropski stručnjaci kažu jedno, a vi kažete nešto sasvim drugo.

Druga stvar koju sam hteo da pomenem jeste nešto što vi znate da je bio predmet naše rasprave godinama unazad u istom ovom parlamentu. Meni je drago da ste vi ovde zato što je sa vama rasprava uvek na jednom visokom nivou. Međutim, kada smo usvajali i raspravljali o leks specijalisu, koji je bio najpogubniji zakon po Srbiju i dalji demokratski razvitak Srbije, mi smo tada govorili da ćete vi tim zakonom da sa strane stavite, ne samo zakone i ne samo sistemske zakone, koji su postojali i koji danas postoje i važe, nego celokupan Ustav Republike Srbije, u pitanju je projekat „Beograd na vodi“

Kada je u pitanju „Beograd na vodi“, ne samo da je opšte poznato šta mislimo mi kao opozicija o tom projektu ili ja lično ili moje kolege koje su danas ovde prisutne, „Beograd na vodi“ je označio početak kraja poštovanja struke, poštovanja znanja, poštovanja tradicije, poštovanja svega onoga što je izgradio ovaj grad u poslednjih dve hiljade godina.

Sada članom 145, članom 60. vašeg predloga izmena i dopuna Zakona, dolazimo u situaciju da su moguća menjanja planova u hodu. Vi sada ono što je važilo za „Beograd na vodi“ širite na celu Srbiju, vi sada tu legalizovanu pljačku koja se zvala „Beograd na vodi“ stavljate celu zemlju pod tu kapu. Vi leks specijalis danas predlažete za celu Srbiju, koji nije u skladu sa Ustavom i koji nije u skladu sa sistemskim zakonima.

Član 145, član 60. – urbanistički projekat se, citiram, može izraditi i za izgradnju objekata javne namene, za potrebe utvrđivanja javnog interesa, bez izmene planskog dokumenta. To do sada nije bilo moguće. Vi na ovaj način zaobilazite ceo zakon o eksproprijaciji. Vi danas možete nekome ko ima kuću i svoj privatni plac da mu otmete deo imovine, i kuće i placa, i da kažete – ja se izvinjavam, ovo je sada ovde javni interes, vi više nemate pravo na tu svoju imovinu. Ovo nije u skladu sa zakonima i Ustavom Republike Srbije, kao što nije bio „Beograd na vodi“, tako nije danas ni ovaj predlog izmena i dopuna zakona.

Zato mi je bilo čudno na početku, a zatim sasvim jasno zbog čega Goran Vesić, na primer u Beogradu, jedva čeka da se donese ovaj zakon i da se ovaj zakon usvoji. Zato što su putevi prvog reda u Beogradu počeli da se pretvaraju u pešačke zone, poput Vasine ulice u Beogradu, da se zatvara centar grada, da se pretvara u pešačku zonu, posebno u onim mestima tamo gde je interes onih koji su na vlasti, ali, bez izgradnje metroa, prethodne, koja je bila neophodna, da bi centar grada ikada možda postao biciklistička ili pešačka zona.

Dakle, sve se radi zbrda-zdola. I sada u hodu možete da menjate planske akte. Šta to znači? To znači sutra ako se bude renovirala Skupština, da niko nema obavezu da ovo zdanje i ova zgrada ostanu u onom obliku u kojem se zatekla. Dakle, danas možete od Beograda da napravite Skoplje, možete da odlepite svaku fasadu, možete da skinete svaki krov i da zalepite stubove korintske, jonske, dorske, razne piramide i da od Beograda i beogradskih parkova i zelenila pravite ono što je po vašem ukusu i vašoj meri.

Opet vam kažem – ovo je veoma važna oblast i nije dovoljan ružičasti šlem da bi se vodila jedna ovako važna oblast u Srbiji. Čak ni taj vaš šlem, roze ili pink boje, nije po zakonu koji tretira bezbednost radnika. Šaljete lošu poruku radnicima, jer ne postoji šlem roze boje koji se nosi na gradilištu. Imate čak i pravilnik i kada je i ta oblast u pitanju.

Ono sa čim sam želeo da završim jeste Zakon o ozakonjenju. Ovo je samo još jedna najava divlje gradnje. Svaki tajkun u Beogradu i Srbiji je imao informaciju kada ćete doći u Skupštinu i kada ćete ovaj predlog zakona usvojiti. Zato su poslednjih godinu dana požurili da što više naprave nelegalnih objekata koje će sada moći da legalizuju. Vi kada kažete – neće moći da legalizuju nikada, ali niste rekli da li će moći oni da rade. Kao na Kopaoniku, vi govorite da se taj objekat neće legalizovati, pa da, ali on radi i prihoduje novac. I taj koji je napravio taj nelegalni objekat, već sada zarađuje, a vi mu, naravno, ne samo da ne možete nego i nećete mu apsolutno ništa.

Ono što je veoma važno jeste da veliki projekti poput puta Obrenovac-Ub, poput Koridora 10, poput mnogih drugih projekata koje ste tako pompezno najavljivali, „Beograd na vodi“, Žeželjev most, na primer, ispostavilo se da su nelegalni objekti. Predsedik otvori Žeželjev most, a onda radnik pogine neposredno posle toga. A kako je radnik bio na mostu koji je otvoren i završen? Dakle, to su stvari koje predstavljaju pometnju kada je u pitanju Srbija i to je ono što građani vide i što građani osuđuju.

Kada je u pitanju ozakonjenje, vi tretirate 100 kvadrata nečije kuće gde živi petočlana ili šestočlana porodica jednako kao i poslovni objekat od 100 kvadrata. Cena je potpuno ista. A najveći popust kada je ozakonjenje u pitanju imaju oni koji imaju milione kvadrata. Što ste veći tajkun, imate veći popust. A posebno, da ne pričam o tome da se kažnjavaju oni ne samo koji grade kuću da bi imali krov nad glavom, nego i oni koji su uredno predali za građevinsku dozvolu i oni koji su platili sve dažbine pre nego što je ovaj zakon i usvojen.

S tim u vezi, mi nećemo glasati za vaš Predlog zakona. Smatramo da je duboko loš i čvrsto verujemo da će građani u ovome prepoznati samo još jednu nameru. Četvrti put ste u parlamentu i za četiri puta niste uspeli da rešite ove probleme. Sad nam opet dolazite i govorite – rešićemo te probleme. Ne, nećemo rešiti. Svaki dan to gledamo na televiziji, svaki dan čitamo u novinama koliko je ova država nemoćna da zaštiti one najsiromašnije i one kojima je pomoć potrebna, a da zapravo sve radi da bi pružila mogućnost da oni najbogatiji i oni koji vrše krivična dela i dalje imaju najviše. Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 17.10.2018.

Zahvaljujem, gospodine Arsiću.

Dakle, veoma mi je smešna svaka optužba gospodina Martinovića na moj račun. Ja vam kažem evo ovde pred svima, sve što nađete na „Beogradu na vodi“ da je moje, slobodno vam poklanjam i uzmite. Ja vam kažem – srušite „Beograd na vodi“, a ja ću vas u tome podržati.

Još jednom bude li gospodin Martinović izneo ovakve optužbe na račun mene i moje porodice, tužiću ga, dakle, sada vam to kažem, da ne plačete posle kada jednu od vaših pet plata budem morao da uzmem na sudu. S druge strane sam samo želeo da vam kažem sledeću stvar, dakle, na ove napade se neću obazirati.

Ono što je važno, jeste da ovaj zakon gospodine Arsiću, vama se obraćam, ovaj zakon omogućava vlasti SNS u Beogradu da jednu ulicu, koju rekonstruišu od 70 metara, za nju troše 150 miliona dinara. Dvadeset hiljada evra po jednom metru, to se dešava danas u centru grada, i ja sam došao da pitam ministarku, bez obzira što je neko ljut zbog toga, ja sam došao da pitam da li Ministarstvo može ili uopšte želi da poštuje zakon, da kontroliše saobraćaj u Beogradu, jer na ovaj način gospodin Vesić može da zatvori i Brankov most i Brankovu ulicu i ceo Beograd da pretvori u pešački zonu, opet sa raznim uvredama na moj račun, o kojem apsolutno ne želim da govorim, ali 20 hiljada evra za jedan metar, pa da se zlatom i dijamantima posipali, pa ne bi toliko koštalo.

Znači, hoću da vam kažem da se po ovome zakonu omogućava enormna pljačka para građana Srbije i Beograda, jer je to ono što je sramota. Upućujem na to iz najbolje namere, zato što volim ovu zemlju i zato što želim da ostanem da živim ovde, a ne zato što želim da odgovaram nekome lažno kleveće i optužuje da navodno imam interes od nečega što sam želim da se skloni odatle. Zahvaljujem.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.10.2018.

Zahvaljujem.

Gospodine Arsiću, dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani Srbije, ja ću postaviti pitanje koje se tiče kulture, nauke i umetnosti i svega onoga što se dešava ili ne dešava u Srbiji. Ono što je za nas ostalo šokantno u poslednjih nekoliko godina, ali prevashodno u poslednjih nekoliko dana su iznova i iznova novi udari ne samo na zdrav razum, ne samo na pristojnost, ne samo na kulturu, nego i na sve ono što su pojedinci uradili za našu zemlju, za naš grad, što nam služi na ponos i čast, a mi kao društvo to ne da ne znamo da cenimo i poštujemo, nego ova vlast koristi svaku priliku da se takvima prvima osveti.

Smenjen je direktor drame Narodnog pozorišta Željko Hubač, bez ijedne reči obrazloženja, ni od strane Dejana Savića koji je direktor Narodnog pozorišta, niti od ljudi kojima ova ustanova i institucija nešto treba da znači. Čovek koji je u poslednje četiri godine vratio ne samo Narodno pozorište, ne samo dramu, nego Beograd i Srbiju na mapu regiona i mapu sveta, čovek koji je u poslednje četiri godine osvojio 107 prestižnih nagrada na raznim festivalima, čovek koji je nakon toga svrstan u možda one koji su najuspešniji u 150-ogodišnjoj istoriji Narodnog pozorišta. Zato što daje neposlušne intervjue, zato što ukazuje na loše stanje u kulturi, na loše stanje u budžetu, ukazuje na sve ono što…

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2018.

Zahvaljujem gospodine Arsiću.

Dame i gospodo narodni poslanici, uvaženi građani, postavljam pitanje predsednici Vlade Republike Srbije, gospođi Brnabić. Pre nekoliko dana učestvovala je na jednom tzv. bezbednosnom kvorumu koji je organizovala Nacionalna avangarda, organizacija za koju se ne zna pouzdano ko je finansira i za koju se pouzdano ne zna, ko stoji iza nje.

Na jednoj od cesija pred predsednicom Vlade Republike Srbije, gospođom Brnabić čovek koji je došao iz BIA koji je visoko pozicioniran u istoj, Marko Parezanović rekao je sledeće – da je najintenzivnija pretnja Srbiji prikrivena od delovanja spoljnog faktora koji najčešće koristi mehanizme svojih specijalnih službi. Na taj način se vrše određene zloupotrebe i stavljaju se u funkciju pojedinci iz redova opozicionih političkih partija, pojedinih delova medija, deo nevladinog sektora, a svi zajedno utiču na sindikate.

(Aleksandar Martinović: Sve je tačno.)

Pošto gospodin Martinović kaže da je sve tačno, ja bih pitao gospođu Anu Brnabić da nam ona kaže imena i prezimena iz BIA koji su to opozicionari koji predstavljaju opasnost po Republiku Srbiju i njenu bezbednost? U kojim strankama se tačno oni nalaze? Da li se prisluškuju? Da li se prate?

Želimo da znamo na osnovu čega neko iz Nacionalne avangarde i BIA tvrdi da je loš uticaj na Srbiju od strane pojedinaca iz opozicije, a da sa druge strane apsolutno se dopušta da jedna organizacija koju je formirao gospodin Uzelac, koji je na Bezbednosno diplomatskoj akademiji u Moskvi finansiran od strane Ministarstva unutrašnjih i spoljašnjih poslova Ruske federacije? Kako to nije uticaj spoljnog faktora na Srbiju, a jeste uticaj spoljnog faktora na Srbiju ako ste opozicija u Srbiji?

Želim da mi gospođa Brnabić odgovori, koja je sedela u tom trenutku pored Parezanovića, zbog čega je ćutala i zašto se prećutno saglasila sa njim? Zato što građani imaju prava da znaju otkud ovakav način borbe od strane vladajućeg režima prema opoziciji, koji nas vraća u devedesete godine?

Moje drugo pitanje jeste za tužiteljku Višeg javnog tužilaštva, takođe za sve ministre u Vladi, uključujući i gospođu Brnabić. Nataša Krivokapić, tužiteljka Višeg tužilaštva koja je postupala u predmetu Savamala, koja je postupala u predmetu helikopter, svi znamo kako se tužilaštvo sramotno ponelo prema tim predmetima, izjavila je, dobro zapamtite to ime – Nataša Krivokapić, izjavila je da je izgubljena krivična prijava protiv Nikole Šešelja koji je pretio smrću Đorđu Žujoviću, javno, sakupljao novac kao nagradu ako mu se nešto dogodi i ako mu neko, citiram - skrati za glavu.

Ta ista tužiteljka Nataša Krivokapić, koja je učestvovala u svim ovim predmetima, sada tvrdi da je izgubljena krivična prijava protiv Nikole Šešelja. Dakle, zbog čega je ta osoba i dalje na svom poslu? Zbog čega ta osoba i dalje obavlja tako važnu funkciju i ulogu u ovoj zemlji?

Đorđe Žujović je inače jedan od zaposlenih u ovoj Skupštini i ne bi apsolutno bilo zgoreg da se makar jednom u ovoj sali pokaže elementarna solidarnost prema zaposlenom u Skupštini Republike Srbije. Preti mu se smrću javno, a Nataša Krivokapić koja je postupala u predmetima, ponavljam Savamala i helikopter očigledno gubi krivičnu prijavu i ne želi apsolutno da po službenoj dužnosti postupa u ovom slučaju. To je sramota i želim da Ana Brnabić i tu odgovori.

Pod broj jedan – zbog čega se opozicija smatra neprijateljskim faktorom u zemlji i pod broj dva – zbog čega je Nataša Krivokapić i dalje na svom poslu? Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 17.07.2018.

Zahvaljujem, predsednice Narodne skupštine.

Pitanje postavljam predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću i Tužilaštvu za organizovani kriminal Republike Srbije.

Pre izvesnog vremena ubijen je jedan od kriminalaca, kažu da je bio jedan od najperspektivnijih u ovim tabloidnim medijima, izvesni Sale Mutavi, koji je ubijen a predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je to svojevrstan napad na državu. Pre nekoliko dana imali smo oslobađajuću presudu za oružanu pobunu Jedinice za specijalne operacije, a slavodobitno je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić rekao da je to svojevrsna odbrana države, s obzirom da je sudstvo, koje perfektno funkcioniše, bilo u ovom postupku veoma nezavisno i da on kao predsednik Republike Srbije nema nameru da komentariše sudske presude.

Postavljam pitanje – ako smo već imali prilike da čujemo u prošlosti šta su određeni političari govorili kada je u pitanju pobuna Jedinice za specijalne operacije, koja je bila svojevrsni uvod u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića. Zašto Tužilaštvo za organizovani kriminal, a u presudi jasno piše – konstatuje se da Tužilaštvo nije uspelo da dokaže da je pobune uopšte i bilo, nije pozvalo Vojislava Koštunicu da da izjavu, kao jedan od onih koji je politički podržao i opravdao oružanu pobunu Crvenih beretki, što je bila stvar koja se na kraju završila time da je ubijen Zoran Đinđić?

Citiram Vojislava Koštunicu iz 2001. godine: „Posao koji oni obavljaju je takav, a neko od njih je i rekao, da nemaju druge uniforme osim one koje imaju. Lekar ima svoju uniformu, neko drugi ima svoju odeću, a oni su se pojavili u onome što je njihova radna i svakodnevna odeća.“ Zbog čega Vojislav Koštunica nikada nije pozvan od strane Tužilaštva za organizovani kriminal da da izjavu pred sudom, na šta je tačno mislio, zbog čega je podržao političku pobunu Jedinice za specijalne operacije?

Ako samo bacimo pogled na proces suđenja za ubistvo Zorana Đinđića, zašto Vojislav Šešelj nikada nije odgovarao, a najavljivao je ubistvo Zorana Đinđića? Zašto Tomislav Nikolić nikada od Tužilaštva nije bio pozvan da da izjavu, s obzirom da je rekao da je i Tito pred smrt imao problema sa nogom? Zbog čega predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i dan danas u Vladi Republike Srbije drži prijatelje zemunskog klana, jedan od njih je ministar Lončar, koji je bio veoma veliki prijatelj i visoko rangirani prijatelj Dušana Spasojevića, vođe zemunskog klana?

Vučić može da bude ponosan na državu što ovako besprekorno funkcioniše, na sudije, na koje svako ima uticaj, osim njih samih, osim zakona, ali, da bi sudstvo bilo nezavisno, presude ne smeju da imaju bilo kakav uticaj sa strane i one moraju da budu nezavisne.

Sudstvo se odreklo svoje nezavisnosti na ovaj način zato što je presudilo Đinđićevim ubicama da su bili u protestu, a ne u oružanoj pobuni, a građani Srbije su to imali prilike svojim očima da vide. Na ovaj način se zataškava politička pozadina ubistva Zorana Đinđića. Na ovaj način oni koji su se radovali kada je Zoran Đinđić ubijen, imaju prilike da se raduju i danas. Neki od njih sede u Vladi Republike Srbije. Aleksandar Vučić je danas odgovoran za to. Nekada je tu političku kamarilu vodio Vojislav Šešelj, zatim posle njega Tomislav Nikolić, danas je vodi Aleksandar Vučić.

Možemo da razgovaramo o podelama grana vlasti do sutra. U jednoj od njih sedi Vojislav Šešelj, u izvršnoj, drugoj, sedi Zoran Lončar, a svi oni koji su politički podržavali, poput Vojislava Koštunice i Tomislava Nikolića napad na Zorana Đinđića i najavljivali njegovo ubistvo, oni su danas slobodni građani i apsolutno ne snose nikakvu odgovornost.

Imovinska karta

(Beograd, 16.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 110000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 14:59