MUAMER BAČEVAC

Socijaldemokratska partija Srbije

Rođen je 1977. godine. Živi u Novom Pazaru.

Po zanimanju je doktor medicine, internista.

Obavljao je funkcije predsednika Gradskog odbora Sandžačke demokratske partije Novi Pazar i šefa odborničke grupe okupljene oko SDP-a.

Trenutno je na poziciji generalnog sekretara partije.

Na izborima 2014. godine po prvi put postaje narodni poslanik, a mandat mu je potvrđen i nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanim 24. aprila 2016. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 37
  • 0
  • 12
  • 8
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 10 dana i 7 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 19 dana i 14 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Uvažena predsedavajuća, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani i građanke Republike Srbije, vi znate da je prošlu nedelju obeležila kampanja, prošlu nedelju kompletnu, za nacionalne savete nacionalnih manjina i za Bošnjačko nacionalno veće, u kojoj smo videli da je jedna stranka, koja se predstavlja kao nacionalistička i čisto srpska, vršila kampanju za, prije svega gospodin Šešelj, njegovog brata blizanca u Sandžaku, gospodina Zukorlića i videli smo kako je to i prošlo.

Nažalost, gospodin Šešelj je doprineo glavnoj radikalizaciji ponovo u Sandžaku. Doprineo je da ponovo ojačaju nacionalističke stranke i on je glavni krivac, kao što je uvek i bio za ne samo duhovni pad Srbije, već i za jednu fašizaciju društva iza koje jednim golim nacionalizmom ostaje spržena zemlja, najviše na uštrb srpskog naroda, a bogami i drugih manjinskih naroda.

(Narodni poslanik Vojislav Šešelj dobacuje s mesta.)

Saslušaj nešto pametno.

Ja, pre svega, hoću ministra policije, koji je ovde pominjan nekoliko puta, da zamolim da se ispitaju indicije i izveštaji brojnih elektronskim medija da je gospodin Šešelj uzeo 50.000 evra, pa je dobio i 50.000 eura puta odgovor od ministra za lobiranje za jednu političku opciju, za favorizovanje gospodina Zukorlića.

Što kaže moj narod, kao da ih je ista majka rodila.

(Vojislav Šešelj: Kad smo braća Srbi.)

Jako je bitno da se ispita, jer to nije prvi put da se nešto čuje za gospodina Šešelja.

On ovde neosnovano, sa mnogo laži, uvreda, nastupa prema raznim drugim personama, pa i prema drugim ministrima Vlade, prevashodno i prema ministru zdravlja, o kojem imam izuzetno visoko mišljenje.

Sve je to motivisano uzimanjem novca i, praktično, žao mi je što se delovanje jedne strane svelo na to da njen lider uzima ogromne svote para i predstavlja jednu političku starletu i politički naplaćuje lično, a meni je zaista žao jer sam poznavao mnogo, puno radikala i nadam se da i danas postoje u toj stranci časni radikali, koji ne podržavaju ovo, u šta se Radikalna stranka pretvara, u ličnu prćiju jednog čoveka.

To je jedna obična lična prćija gospodina Šešelja, koji je koristi u zadnjim otkucajima ove stranke za njegovo lično bogaćenje. On je svestan da nema nikakvu političku budućnost.

Međutim, ono što je najvažnije i treba da čuje gospodin Šešelj, a vama se odnosi pitanje, gospođice Majo Gojković, a to je da od vas tražim eksplicitno da u što kraćem roku sazovete Administrativni odbor, jer znate dobro da, po članu 88. Zakona o izboru narodnih poslanika, u stavu 3. se javno i decidno kaže da osoba koja je osuđivana, a u ovom slučaju je reč o ratnom zločincu, na kaznu dužu od šest meseci, apsolutno i treba oduzeti mandat i konstatovati.

Ja vam dajem određen vremenski rok od nekoliko dana da sazovete ovo, a onda ćemo svim svojim snagama, parlamentarnom demokratijom, ličnim vezama, pismima, a verujte mi da i većina manjinskih partija u ovoj državi će nam dati podršku, pisati svim relevantnim institucijama i izvršiti apsolutan pritisak da jedna osoba koja je osuđena za zločin protiv čovečnosti i dužu kaznu od deset godina ne sedi u ovom parlamentu. To je porazno i to je poruka manjinama da nisu sigurne i izuzetno je sigurno to što je …

(Vojislav Šešelj: Jel si ti shvatio to?)

… NJegovi nastupi su doveli do fašizacije i rasta nacionalizma u ovoj državi.

Ne postoji parlament u Evropi u kojoj sedi osoba osuđena za ratne zločine. To je jedino Srbija.

Što se tiče SDP i SDPS, mi imamo iste politike. Apsolutno osuđujemo izlive nacionalizma bilo od koga da dolaze, napade na državu i njenog predsednika i imamo iste stavove i ovde i u Sandžaku.

Mi smo barijera i Šešelju i svima onima koji baštine nacionalizam i koji žele da ovu zemlju ponovo uvedu u nestabilnost. Stoga,moram da ponovim da mi u Sandžaku u nekoliko gradova smo u koaliciji sa SDA, kao što smo bili na korist građanima i želimo da umirimo situaciju i tamo, a bili smo i bićemo i sa svim drugima, kao što smo bili i sa radikalima i u Novom Pazaru i u Prijepolju. Mi smo čak imali korektne odnose koje mogu pohvaliti… (Isključen mikrofon.)

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Po amandmanu, ja sam ovlašćeni.
Naravno, mislim da ne treba apsolutno prihvatiti ovaj amandman jer je notorna glupost, mi imamo svoju državu i ne trebaju nam ničije vojske na njenoj teritoriji. Zalažemo se za neutralnost u ovom trenutku i za jačanje njenih kako policijskih, tako i vojnih struktura, tako i drugih struktura koje treba da pomažu samim građanima.
Jasno je da je ovo jedna obična zloupotreba. Prethodna govornica apsolutno nije pričala, povezivala je neke nepovezive stvari, naravno, uglavnom neistine. Malopre sam pitao, ministru sam uputio pitanje da treba ispitati zbog čega ovi ljudi ovo pričaju, jer smo sigurni da su, kao i za većinu drugih ministara, dobili novčanu nadoknadu. Brojni mediji su objavili da su uzeli 50.000 eura za napad ovaj, a verujem da i za napad i za gospodina Lončara i za ministarku Mihajlović i za mnoge druge ljude stoje određene svote novca.
U svakom slučaju, mi smo prodržavna stranka, osuđujemo svaki nacionalizam, osudili smo izjave koje ste čuli nedavno u Novom Pazaru gde su pojedinci napali državu, zaista nepristojno, neprimereno i nepotrebno i tako ćemo suđivati izlive nacionalizma koji dolaze i sa ove strane od strane Šešeljevih pojedinih poslanika koji bi trebalo da povedu računa i da se jave, pošto imamo informacije da se Vjerica Radeta ne javlja na telefonske pozive banaka kojima duguje ozbiljne svote novca, pa bi trebalo malo da povede računa o svom integritetu, a ona je, vi dobro znate, poznata kao neko ko širi mržnju, tako da, jedan neprikladan govor. Mi ćemo se svojim političkim delovanjima zaista suprotstavljati ovim stavovima, ovim neistinama koje su na štetu Republike Srbije u ovom trenutku, mislim jako odsutnom trenutku kada država treba da pokaže snagu, integritet i naročito snagu svoje policije i svih drugih struktura.
Stoga ovaj amandman treba odbiti apsolutno.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Stav 106.

(Vjerica Radeta: Koji član?)

Član 106.

Gospodo, ja sam interventni kardiolog, nisam baš izverziran za pravo, ali sam izverziran za istinu, pa ću vam reći neke stvari koje su ovde malopre zloupotrebljene.

Socijaldemokratska partija, stranka Rasima LJajića, nije učestvovala sa svojom listom na izborima za nacionalna veća, jer da smo učestvovali, mi bi pobedili, gospodo. Mi smo u zadnje dve nedelje podržali jednu listu koja se bavila onim što mi zastupamo i što sam branio dok sam branio sam Zakon o nacionalnim manjinama, a to je da postoje određene ingerencije i da profesionalci treba da preuzmu to veće, da se bave jezikom, kulturom, tradicijom, informisanjem i mi smo praktično podržali zakon da bi depolitizovali samo nacionalno veće. U tom smislu smo podržali jednu listu, listu „Vakat je“, i to u zadnje dve nedelje, koja je osvojila osam mandata i apsolutno nemamo ingerenciju nad njom.

Mi smo i naš predsednik je osudio izjave gospodina Ugljanina. Mislimo da su neprimerene, neprihvatljive i da je saradnja sa Republikom Srbijom, odnosno njenim organima, presudna za razvoj Sandžaka jer želimo naprednu Srbiju i napredni Sandžak. Ne znam što to vama smeta da mi stavljate u usta neke neistine. Apsolutno, gospođo, stalno se trudite da iznosite laži i neistine. To nije korektno i nije fer. Apsolutno se mi zalažemo za napredak ove države i ja sam jasno pitao da li postoje insinuacije da je vaš lider uzeo ogromne svote novca, ne samo ovaj put, nego se na to svelo funkcionisanje SRS, koja je na žalost nekada bila respektabilna stranka, sa uvaženim pojedincima koje sam ja poštovao, i danas ima pojedinaca. Moram da naglasim da smo mi u nekim gradovima u Sandžaku jako dobro sarađivali, i u Prijepolju bili u vlasti sa SRS.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Uvažena predsedavajuća, uvažene kolege narodni poslanici, uvaženi građani i građanke Republike Srbije, vi znate da je prošlu nedelju obeležila kampanja, prošlu nedelju kompletnu, za nacionalne savete nacionalnih manjina i za Bošnjačko nacionalno veće, u kojoj smo videli da je jedna stranka, koja se predstavlja kao nacionalistička i čisto srpska, vršila kampanju za, prije svega gospodin Šešelj, njegovog brata blizanca u Sandžaku, gospodina Zukorlića i videli smo kako je to i prošlo.

Nažalost, gospodin Šešelj je doprineo glavnoj radikalizaciji ponovo u Sandžaku. Doprineo je da ponovo ojačaju nacionalističke stranke i on je glavni krivac, kao što je uvek i bio za ne samo duhovni pad Srbije, već i za jednu fašizaciju društva iza koje jednim golim nacionalizmom ostaje spržena zemlja, najviše na uštrb srpskog naroda, a bogami i drugih manjinskih naroda.

(Narodni poslanik Vojislav Šešelj dobacuje s mesta.)

Saslušaj nešto pametno.

Ja, pre svega, hoću ministra policije, koji je ovde pominjan nekoliko puta, da zamolim da se ispitaju indicije i izveštaji brojnih elektronskim medija da je gospodin Šešelj uzeo 50.000 evra, pa je dobio i 50.000 eura puta odgovor od ministra za lobiranje za jednu političku opciju, za favorizovanje gospodina Zukorlića.

Što kaže moj narod, kao da ih je ista majka rodila.

(Vojislav Šešelj: Kad smo braća Srbi.)

Jako je bitno da se ispita, jer to nije prvi put da se nešto čuje za gospodina Šešelja.

On ovde neosnovano, sa mnogo laži, uvreda, nastupa prema raznim drugim personama, pa i prema drugim ministrima Vlade, prevashodno i prema ministru zdravlja, o kojem imam izuzetno visoko mišljenje.

Sve je to motivisano uzimanjem novca i, praktično, žao mi je što se delovanje jedne strane svelo na to da njen lider uzima ogromne svote para i predstavlja jednu političku starletu i politički naplaćuje lično, a meni je zaista žao jer sam poznavao mnogo, puno radikala i nadam se da i danas postoje u toj stranci časni radikali, koji ne podržavaju ovo, u šta se Radikalna stranka pretvara, u ličnu prćiju jednog čoveka.

To je jedna obična lična prćija gospodina Šešelja, koji je koristi u zadnjim otkucajima ove stranke za njegovo lično bogaćenje. On je svestan da nema nikakvu političku budućnost.

Međutim, ono što je najvažnije i treba da čuje gospodin Šešelj, a vama se odnosi pitanje, gospođice Majo Gojković, a to je da od vas tražim eksplicitno da u što kraćem roku sazovete Administrativni odbor, jer znate dobro da, po članu 88. Zakona o izboru narodnih poslanika, u stavu 3. se javno i decidno kaže da osoba koja je osuđivana, a u ovom slučaju je reč o ratnom zločincu, na kaznu dužu od šest meseci, apsolutno i treba oduzeti mandat i konstatovati.

Ja vam dajem određen vremenski rok od nekoliko dana da sazovete ovo, a onda ćemo svim svojim snagama, parlamentarnom demokratijom, ličnim vezama, pismima, a verujte mi da i većina manjinskih partija u ovoj državi će nam dati podršku, pisati svim relevantnim institucijama i izvršiti apsolutan pritisak da jedna osoba koja je osuđena za zločin protiv čovečnosti i dužu kaznu od deset godina ne sedi u ovom parlamentu. To je porazno i to je poruka manjinama da nisu sigurne i izuzetno je sigurno to što je …

(Vojislav Šešelj: Jel si ti shvatio to?)

… NJegovi nastupi su doveli do fašizacije i rasta nacionalizma u ovoj državi.

Ne postoji parlament u Evropi u kojoj sedi osoba osuđena za ratne zločine. To je jedino Srbija.

Što se tiče SDP i SDPS, mi imamo iste politike. Apsolutno osuđujemo izlive nacionalizma bilo od koga da dolaze, napade na državu i njenog predsednika i imamo iste stavove i ovde i u Sandžaku.

Mi smo barijera i Šešelju i svima onima koji baštine nacionalizam i koji žele da ovu zemlju ponovo uvedu u nestabilnost. Stoga,moram da ponovim da mi u Sandžaku u nekoliko gradova smo u koaliciji sa SDA, kao što smo bili na korist građanima i želimo da umirimo situaciju i tamo, a bili smo i bićemo i sa svim drugima, kao što smo bili i sa radikalima i u Novom Pazaru i u Prijepolju. Mi smo čak imali korektne odnose koje mogu pohvaliti… (Isključen mikrofon.)

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.10.2018.

Uvažena predsedavajuća, uvažene koleginice i kolege, u subotu se desila, čuli ste i verovatno videli, jedna stravična nesreća koja je pogodila grad Novi Pazar, jedan požar koji je nažalost, juče se videlo, odnela tri mlada života.

Ovaj nesretan događaj obeležilo je, pre svega neblagovremena i neadekvatna reakcija vatrogasaca jedinice iz Novog Pazara, pre svega uzrokovana nedostatkom opreme za gašenje požara, kao i za pomoć ugroženima u tim situacijama.

Sa druge strane, ovaj događaj obeležilo je herojstvo, solidarnost komšija Novopazaraca, Srba i Bošnjaka koji su se zaista u velikom broju stvorili tu i koji su uspeli da vrlo teško, uz pomoć javnih preduzeća grada Novog Pazara i pomoći koja je stigla iz grada Raške, lokalizuju požar, zaustave požar i zaustave katastrofu, jer je požar pretio da ugrozi kompletnu zgradu i da izgori jedan veliki kompleks zgrada u Novom Pazaru.

Stoga želim ovom prilikom da se zahvalim svim građanima Novog Pazara na zaista jednom herojskom činu i solidarnosti koja krasi građane Novog Pazara. Štab za vanredne situacije grada Novog Pazara odbio je da usvoji izveštaj vatrogasno spasilačke jedinice, obzirom da se nije poklapao sa izjavama građana i ljudi iz javnih preduzeća koji su bili na licu mesta, uz konstatovanje da je naša jedinica nedovoljno opremljena i da se mora sve učiniti da se ona što pre kvalitetno opremi kvalitetnom opremom za gašenje požara i spašavanje. U svakom slučaju, konstatovano je da je moglo jako bolje da se reaguje i da je moglo da se zaista pre i kvalitetnije sanira ova nesreća.

Ovom požaru u Novom Pazaru prethodilo je još nekoliko požara koji su mene podstakli da 2015. godine, kada smo usvajali tzv. Tamarin zakon ili Zakon o zaštiti od požara, koji je bio afirmativan i dobar zakon, zaista sugerišem ministru i da ga pozovem da bolje opremi i u tom trenutku vatrogasno spasilačku jedinicu u Novom Pazaru, i da u njoj uposli još ljudi. Naravno, insistirao sam da to budu građani Novog Pazara obzirom da zaista ima malo ljudi koji su iz Pazara i koji su bošnjačke nacionalnosti u samoj jedinici. Obzirom da sami građani Novog Pazara bolje poznaju infrastrukturu zgrada i dodatno su motivisani da razvijaju ovu jedinicu, njeno angažovanje i njeno delovanje.

Međutim, pored obećanja koja smo dobili, zaista do sada nije učinjeno ništa na tome, i koristim ovu priliku da još jednom apelujem na MUP i Sektor sa vanredne situacije, u čijoj je ingerenciji, isključivoj ingerenciji je ova vatrogasna jedinica u Novom Pazaru, da što pre ojača infrastrukturu ove vatrogasne jedinice, da je ojača u opremi, ojača u ljudima, da dodatno obuči ove ljude i da uposli što više ljudi, onoliko koliko zaslužuje grad od 130 hiljada stanovnika sa specifičnom infrastrukturom, uskim ulicama, naravno po mogućstvu da to budu građani iz Novog Pazara, još jednom kažem, koji su u prednosti u pružanju pomoći, jer bolje poznaju infrastrukturu i na kraju dodatno su motivisani da pruže pomoć, jer brane svoj grad.

Podsetiću još jednom da ni jedna lokalna samouprava nije nadležna za ovakve vatrogasne jedinice, ali moram da pohvalim i lokalnu zajednicu koja je sa gradonačelnikom bila odmah na licu mesta, gde su direktori javnih preduzeća učestvovali u samom gašenju požara kao i veliki broj građana kojima se ovog puta zahvaljujem.

Naravno, znam da u državi ima problema, ali još jednom ponavljam da nam je zaštita ljudi i njihova imovina uvek na prvom mestu i stoga pozivam na brzu reakciju.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 15.05.2018.

Uvažene koleginice i kolege, poslednjih dana građani i javnost u Prijepolju digli su se na noge, o čemu izveštavaju brojni mediji, zbog nepravde koju trpi njihov sugrađanin, vrhunski sportski radnik, gospodin Adis Micanović.

Naime, ovaj odbojkaški trener sa internacionalnom karijerom, već osam godina štrajkuje glađu, osam dana izvinjavam se, pogođen posledicama da trpi zbog toga što je progovorio o kriminalu i korupciji određenih struktura u vlasti grada Prijepolja.

Odbojkaški klub koji ovaj čovek vodi je visoko uspešan i proglašavam dva puta za najbolji kolektiv sportski u Prijepolju 2015. i 2017. godine. Pobednik je „MOS igara“, 2015. godine u Rogatici, 2017. godine u Pljevljima. Klub ima formirane sve selekcije, starosne, grupe, potpuno sve je obezbedio. Klub broji više od 100 učlanjenih devojaka, s obzirom da je to ženski odbojkaški klub.

U prošloj godini ovom klubu je dodeljeno nešto više od milion dinara za godišnji budžet. Ove godine međutim njemu je predviđeno 50.000. Zbog čega gospodo? Zbog toga što je ovaj čestiti čovek prijavio krađu funkcionera, nekih funkcionera vladajuće koalicije u Prijepolju. Micanović je prijavio tužilaštvu dva lokalna političara koja su mu tražila da četvrtinu iznosa ovog budžeta, odnosno 250.000 dinara uplati na račun njima bliskih osoba. Na račun ženine tetke jednog od funkcionera, na račun ženine tetke gospodina Samira Tandira, visokog funkcionera stranke Pravde i pomirenja.

Poreska uprava je podnela prijavu protiv tetkine firme, preko koje se krao i prao budžetski novac. Dalje se navodi da je krajem prošle godine izvršeno više malverzacija kojim je opštinski budžet oštećen za više od sedam miliona dinara, poslujući sa ovom firmom. Postoji i više prijava dostavljenih lokalnom tužilaštvu o brojnim sličnim proneverama.

Gospodo, u Prijepolju je fakturisano da novogodišnji paketići koji koštaju 800 dinara, koštaju 3000 dinara. Samo novogodišnja čestitka u opštini Prijepolje košta 50.000 dinara. Svaka kafana, svaki restoran ima halal sertifikat u toj opštini, koji je platila opština Prijepolje, što je nečuveno itd.

Postoji osnovana sumnja u postojanje organizovanih kriminalnih radnji u ovoj opštini i stoga pitam ministarku pravde – da li je nadležno tužilaštvo preduzelo radnje po ovim tužbama, kojih ima na desetine i ako nije, apelujem da se što pre postupi u skladu sa zakonom i sa očuvanjem Republike Srbije i njenog integriteta u tom gradu.

Istovremeno, predlažem da se kompletno moje pitanje prosledi predsedniku Republike, gospodinu Aleksandru Vučiću, koji godinama insistira na nultoj toleranciji protiv korupcije. Gospodo SDPS je apsolutno privržena bezuslovnoj borbi protiv korupcije i kriminala i staćemo uvek iza ovakvih pojedinaca koji se bore protiv ove pošasti koja razara naše društvo.

Kako ne podržati nekog ko posle osam dana gladovanja i nekoliko meseci pritiska i golgote koju podnosi njegova porodica i on sam, gde se preti njegovoj mladoj deci koja su jako uspešni studenti, kako ne podržati jednog čoveka koji kaže – neću da se pomirim da živim u državi u kojoj budeš kažnjen, ako prijaviš kriminal. Zar to nije moto svih nas ovde, zar svi mi ne podržavamo ovakav stav? Zar svi mi ne zagovaramo ovakav stav? Zar se svi mi ne borimo za časniju i napredniju državu Srbiju?

Stoga, želim da ovog čoveka s obzirom da sutra počinje sveti Ramazan, sveti mesec islamski, da pozovem da sačuva svoje zdravlje koje je po izveštaju lekara ugroženo, da prekine post, da ovde postoji država, da će ova država reagovati da smo mi primili njegovu poruku.

Želim istovremeno da svim građanima islamske veroispovesti čestitam budući praznik posta Ramazan uz poruku da ga u berićetu isposte i da očuvaju velike imperative ove vere, borbu za pravdu, dobročinstvo i dobrosusedske odnose sa svojim drugim sugrađanima koji žive u ovoj državi. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 22.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Odbornik Skupština grada Nivig Pazara Grad Mesečno 25000.00 RSD 15.08.2012 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 2797.00 RSD 03.06.2016 -
Lekar Opšte bolnica Novi Pazar Republika Mesečno 65773.00 RSD 01.02.2014 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 45000.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 13:16