MOMO ČOLAKOVIĆ

Partija ujedinjenih penzionera Srbije

Rođen 1940. godine u Ponikvici-Nikšić, a 1945. godine se sa porodicom doselio u Vrbas.

Po zanimanju je ekonomista. Radio je u fabrici nameštaja u Vrbasu. Najveći deo radnog veka proveo je u sindikatu, kao opštinski, pokrajinski, savezni sindikalni funkcioner.

Na mesto predsednika Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije izabran je 1990. godine Radni vek završio je 2004. u Vojvođanskoj banci. Član Komunističke partije i Saveza komunista Jugoslavije od 1957. do 1990. godine. Posle raspada SKJ nije pristupao nijednoj partiji do 2005. godine kada je postao član PUPS-a.

Bio je aktivni sportista i sportski radnik. Hobi mu je sport, a veliki je ljubitelj pozorišta i knjige.

Jedno vreme bio je predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine i potpredsednik FS Srbije.

U penziju odlazi 2004. godine, a potom toga stranački se aktivirao u Partiji ujedinjenih penzionera Srbije. Od 2008. je narodni poslanik i predsednik poslaničke grupe PUPS-a u Skupštini Srbije. Po treći put je izabran za narodnog poslanika na izborima od 16. marta 2014. godine. Šef je delegacije Skupštine Mediterana.

Potpredsednik je PUPS-a i član Predsedništva stranke.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016.godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika.

Oženjen je i ima dvoje dece i četvoro unučadi.

Osnovne informacije

Statistika

  • 6
  • 0
  • 3
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 17 dana i 19 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 7 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 28 dana i 1 sat

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Sedmo vanredno zasedanje , 13.06.2018.

Hoćete, Rističeviću, sesti da može da se radi?

Poštovani potpredsedniče i predsedništvo, poštovani ministre Ružiću sa saradnicima, uvaženi narodni poslanici, žao mi je što predstavnici Visokog saveta sudstva nisu danas ovde prisutni, da nešto kažemo i u vezi sa kandidatima koje su oni predložili.

Uvažena poslanica Vera Paunović je iznela osnovne stavove poslaničke grupe Partije ujedinjenih penzionera Srbije u vezi sa predlozima zakona koji su danas na razmatranju u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Meni je ostalo nekoliko minuta da saopštim još nekoliko naših stavova u vezi sa tim i posebno u vezi sa predlogom kandidata za guvernera i predlogom kandidata za predsednike sudija.

Dobro je i pozitivno, gospodine ministre, što ste prepoznali mesnu zajednicu kao mesto gde se živi, mesto gde se rešavaju problemi porodice, pojedinaca i građana. Zbog toga mislim da je veoma značajno i bitno što danas razmatramo i nadam se usvojićemo ovaj set zakona, vezano za lokalnu samoupravu.

Uloga mesne zajednice je veoma značajna i bitna. Nećemo se vraćati na period iz koje ja potičem, ali je veoma značajno i bitno da prepoznamo mesnu zajednicu gde se čovek uključuje i gde je kopča u osvajivanju vlasti i prava ustavnih i zakonskih regulativa. U tom smislu pozdravljam i prihvatam ono što je naša uvažena poslanica iznela da ćemo podržati ove zakone.

Tu se, mogu da kažem, ostvaruje i političko i društveno delovanje svakog građanina. Posebno ističem i ovo je veoma značajno, o tome nije bilo reči, da se radi posebno o preko 4.000 sela u Srbiji, a to je preko 4.000 mesnih zajednica, gde žive ljudi koji su uglavnom starijeg doba i korisnici penzija. To je veoma značajno za nas. Zbog toga mislim da treba da podstaknemo ono što ministar Milan Krkobabić radi i deluje, a to je da u svakom selu mora biti zadruga, mora biti lekar, mora biti crkva, mora biti poštar itd. itd.

Lično mislim da taj spoj ministarstava i saradnja između pojedinih ministarstva mora biti mnogo bolja nego što je sada. U tom smislu posebno ističem tu potrebu, brigu o starima i brigu o korisnicima penzija koji se nalaze u tim mesnim zajednicama, a mogu da kažem da je to blizu dva miliona građana ove naše države. Zbog toga i prihvatam predloge ovih zakona i mi ćemo u danu za glasanje to podržati.

Takođe napominjem, vi ste gospodine ministre, napomenuli da je neko podržao predloge, o kome je posebno dr Laketić govorio, da se Bor i Prokuplje proglase gradovima. Podsetiću vas, vi ste bili tada narodni poslanik, da je naša poslanička grupa 2016. godine predložila amandman u vezi sa tim da se ta dva grada proglase već tada gradovima. Ja lično mislim da je to jako dobro. mi ćemo to podržati.

Druga stvar koja je veoma značajna i bitna za nas, to je pitanje izbora guvernera Narodne banke. Ovde je bilo dosta reči, potpredsednik Arsić je o tome najviše govorio, zašto Jorgovanka Tabaković treba da bude ponovo guverner. Ističem još jedan elemenat koji je veoma bitan. Narodna banka Srbije izvanredno sarađuje sa Narodnom skupštinom Republike Srbije, posebno sa Odborom za finansije i lično mislim da to treba podržati i mi ćemo tu podršku dati.

I, treća stvar …

Sedmo vanredno zasedanje , 13.06.2018.

… neprisustvo predstavnika Visokog saveta sudstva, mi ćemo podržati predloge koji su dali. Zahvaljujem na pažnji.

Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

Poštovana predsednice, predsedništvo, poštovana premijerko, poštovani budući ministre finansija, uvaženi narodni poslanici, poslanička grupa PUPS je 2014. godine dala podršku tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću u teškim ekonomskim i drugim reformama u Srbiji.

To i sada činimo. Dajemo podršku Vladi Republike Srbije koju vodi uvažena premijerka Ana Brnabić. Rezultati koji su postignuti u poslednje četiri godine su vredni pažnje i može se slobodno reći da su veliki. Posebno bih istakao dva dela tih reformi.

Prvi je fiskalna konsolidacija, o kojoj je bilo juče i danas puno reči. Posebno je o tome govorila premijerka i nemam razloga da šire to komentarišem. Ističem poseban doprinos tim rezultatima Državne revizorske institucije i Fiskalnog saveta Republike Srbije.

Drugi, o njemu nije bilo reči ni danas ni juče, to je reforma penzijsko-invalidskog osiguranja. Reforme penzijsko-invalidskog osiguranja, o čemu sam govorio i u decembru mesecu, dale su odlične rezultate. Ostvareni su svi postavljeni ciljevi prilikom usvajanja programa reformi 2014. godine, samo dva pokazatelja. Učešće penzija u BDP-u svelo se na 11%, a isplate iz budžeta za pokrivanje penzija skoro 30%. Fond penzijsko-invalidskog osiguranja funkcioniše uspešno, a posebna briga se vodi o onim penzionerima koji imaju najniža primanja, odnosno najsiromašnijim, posebno vezano za društveni standard koji se ogleda u oporavku penzionera u banjama, solidarnim paketima, kulturnim i sportskim aktivnostima. Moja je ocena i dobro bi bilo da ministar to podstiče, da se za te namene sredstva izdvajaju i u narednom periodu.

Poseban doprinos korisnici penzija dali su merama utvrđenim u Zakonu o privremenom načinu obračuna penzija. Taj doprinos je najveći od svih drugih korisnika budžeta Republike Srbije i, poštovana premijerko i budući ministre, ja vas molim da to ne zaboravite i da ne zanemarite tu činjenicu. Neću govoriti o tome šta to znači. Smanjivanje plata od 10%, a penzija 22%, odnosno 25%. Moja je molba da ubuduće Vlada, a posebno budući ministar, insistiraju kod lokalnih samouprava da i one preuzmu deo odgovornosti za veću brigu o najsiromašnijim korisnicima penzija. Ja ću navesti primer samo Novi Sad, gde su stvoreni uslovi da korisnici penzija koji koriste povlastice koje su stvorene na godišnjem nivou uštede jednu mesečnu penziju.

Posebno pozdravljamo inicijativu i predlog da se Zakon o privrednom načinu obračuna penzija stavi van snage. To je naš predlog bio iz decembra meseca prošle godine. Očekujemo od Vlade, a posebno od budućeg ministra da u koordinaciji sa drugim ministarstvima koji o tome vode brigu taj predlog pripreme i upute u skupštinsku proceduru. Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju treba da stupi ponovo na snagu. Takođe, predlažemo da se inicijativa koju smo dali i pokrenuli prihvati i da se traže bolja i održivija rešenja sistema penzijsko-invalidskog osiguranja u Srbiji, to posebno očekujemo od budućeg ministra. Poštovana premijerko, kao i budući ministre, mi očekujemo da će korisnici penzija, kao što je slučaj i do sada, i ubuduće imati redovne i sigurne isplate onoga što su decenijama zaradili, a to su penzije.

Poštovani budući ministre, očekujemo od vas velike obaveze, ali još veća odgovornost je na vama, a tu spada i saradnja sa Odborom za finansije Narodne skupštine Republike Srbije, nije tu predsednica Odbora, ali smo imali i neka negativna iskustva u vezi sa tim i zbog toga to pominjem. Takođe, moja je molba, uvaženi budući ministre, da uvažite najveću nevladinu organizaciju u Srbiji, najveću organizaciju korisnika penzija, to je Savez penzionera Srbije, i prvom prilikom ih primite na razgovor.

Želim vam uspešan rad na ovoj funkciji, uz molbu da uvažite potrebu i želju nas oko dva miliona starih, među kojima je 1.717.254 korisnika penzija, to je naša poruka i podrška državi i predsedniku Vlade da vi postanete ministar za finansije. Uzvratite nam to poštovanjem i razumevanjem. Hvala na pažnji.

Imovinska karta

(Beograd, 06.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95505.00 RSD 16.04.2014 - 03.06.2016.
Penzioner Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republika Mesečno 70920.00 RSD 01.01.2004 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95505.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 06.03.2017, 11:09