IVAN KOSTIĆ

Dveri

Rođen 15.09.1975. godine u Vrbasu, gde je završio Osnovnu školu i Gimnaziju.

Ekonomski fakultet u Subotici upisao 1994, zvanje diplomiranog ekonomiste stekao 2002. godine. Postdiplomske-magistarske studije upisao na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, smer Agroekonomija, 2003. godine, zvanje magistra poljoprivrednih nauka stekao 2014. godine. Od septembra 2002. do juna 2003. godine odslužio redovni vojni rok u Gornjem Milanovcu i Beogradu.

Svoj radni vek započeo 2003. godine u Pekarskoj industriji Trivit-Pek, gde je obavljao dužnost rukovodioca prodaje i nabavke. Godine 2006. zaposlio se u Industriji ulja Vital iz Vrbasa, gde je do 2008. godine radio na mestu menadžera prodaje. Od 2008. godine do danas bavi se privatnim poslom u svojoj firmi.

Od 1999. godine je predsednik Bratstva pravoslavne omladine Svetog Arhiđakona Stefana u Bačkom Petrovom Selu, koje je brojalo 500 članova. Član Upravnog odbora Zadužbine oca Krunića u Bačkom Petrovom Selu. Poklonik Groba Gospodnjeg u Jerusalimu 1997. i 2008. godine. Član Srpsko-ruskog društva ROD iz Vrbasa i saradnik sa mnogim ruskim organizacijama. Učestvovao je na Sverusijskom Forumu Seliger 2012. i 2014. godine.

Od 2002. godine je aktivno uključen u Dverima. Učesnik svih Sabora srpske omladine od 2003, i svih većih aktivnosti (tribina, Porodičnih šetnji…) koje su organizovale Dveri. Bio je nosilac liste Pokreta Dveri na pokrajinskim izborima 2012. godine. Od početka delovanja Dveri na prostoru severne Srbije (Vojvodine) bio je koordinator za tu oblast. U periodu 2013-2015. bio je član najvišeg organa Starešinstva. Septembra 2015. godine izabran je za člana Predsedništva Srpskog pokreta Dveri i za koordinatora Saveta za poljoprivredu.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodni poslanik.

Oženjen sa Draganom, ima tri sina Konstantina, Georgija i Jovana.

Osnovne informacije

  • Poslanička grupa Dveri
  • Vrbas
  • Vrbas
  • 15.09.1975.
  • drugo

Statistika

  • 79
  • 2
  • 518
  • 10
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 13 dana i 6 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 1 godina i 21 dan i 12 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 23 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.11.2018.

Povređen je Poslovnik, član 106.

Predsedavajući, morali ste da reagujete kada je dobacivano za vreme govora Boška Obradovića i kada je iznosio istine o… (Isključen mikrofon)

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Pitanje za ministra unutrašnjih poslova, ministra prosvete, ministra privrede i ministra poljoprivrede - koje konkretne mere planirate da uradite za bezbednost Srba u Orahovcu i Velikoj Hoči i kako nameravate da ekonomski ojačate građane Srbije iz Metohije i pomognete njihov opstanak na tim vekovnim srpskim prostorima?

Gospodine Stefanoviću, da li nameravate da zaštitite građane Srbije u Velikoj Hoči i Orahovcu, kojih trenutno ima oko 800 i koji se na svakodnevnom nivou susreću sa napadima, pretnjama i uznemiravanjima od strane albanske razurlarane omladine, koja dolazi u centar Orahovca i metalnim šipkama preti nezaštićenoj srpskoj deci koja se igraju na jedinom dečijem igralištu u mestu?

Takođe, tamo su učestale i pljačke imovine preostalih Srba. Prošle nedelje je uhapšen srpski dvadesetogodišnjak Nikola Matić, koji je stao u odbranu svoga brata i ostale dece i zbog tog čina automatski bio uhapšen, a o tome srpska javnost uopšte nije bila obaveštena preko RTS i drugih medija sa nacionalnom frekvencijom. Zašto se ćuti o ovome?

Incidenti sa mladićima albanske nacionalnosti u Novom Sadu, koje niko od nas ne opravdava, su dignuti na najviši nivo i nema nijednog visokog funkcionera iz Vojvodine koji se nije oglasio u vezi sa ovim incidentnom, a na kraju se oglasio i sam predsednik Aleksandar Vučić.

Inače, u Orahovcu je pre NATO agresije 1999. godine živelo 3.000 hiljade Srba, u selima orahovačke opštine još 2.000 ljudi. Danas u Orahovc, sabijeni oko Crkve Uspenja Bogorodice u Velikoj Hoči, živi još samo 800 Srba. Ostala sela su obesrbljena - Retimlje, Bratunac, Ratkovac i Opteruša.

Orahovac je jedini gradić u Metohiji koji je napadnut u maju, junu, julu 1998. godine, kada je kidnapovano i ubijeno 42 ljudi. Zahvaljujući koordinisanim akcijama vojske i policije Orahovac je oslobođen i za to najveće zasluge pripadaju tadašnjem komandantu prizrenskog korpusa, generalu Božidaru Deliću i poručniku policije Veljku Radenoviću, koji se, nažalost, upokojio 2012. godine i sahranjen bez ikakvih državnih počasti.

Gospodine Stefanoviću, da li imate nameru da se odužite tom junaku obilićevskog kova, o kome su orahovačka deca i pesmu spevala ili da barem predložite podizanje spomenika ili davanje ulice po njemu, finansijski pomognete njegovu porodicu, kao i sve ostale pripadnike srpske policije koji su dali svoje živote za odbranu suvereniteta i državnosti Republike Srbije.

Gospodine Šarčeviću, vi ste 26. januara posetili Orahovac, obećali renoviranje škole, pomoć u računarskoj opremi i održavanje humanitarne večeri za pomoć tim ljudima. Nažalost, do današnjeg dana se vaša obećanja nisu ispunila i ja ovde pred srpskom javnošću postavljam pitanje kada ćete to uraditi?

Takođe, treba rešiti problem 40 učenika osnovne škole u Orahovcu, kao i 49 učenika osnovne škole u Velikoj Hoči i opremanje dečijeg vrtića „Naša radost“, u kojem ima 44 mališana od tri do tri i po godine. Ovi ljudi, gospodine Šarčeviću, očekuju urgentnu pomoć Ministarstva prosvete po svim navedenim problemima.

Pitanje za ministra privrede Gorana Kneževića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića - da li vaša ministarstva imaju bilo kakav plan ili projekat da ponude privrednicima iz Orahovca i Velike Hoče? Da li nameravate da na bilo koji način ekonomski pomognete preostale Srbe koji žive u Metohiji i da im omogućite subvencionisanje za pokretanje privatnog biznisa, pogotovo u oblasti poljoprivrede, umesto što se iz budžeta Vlade Srbije finansiraju strane kompanije.

Najveći problem za naše ljude koji žive u Orahovcu i Velikoj Hoči je nezaposlenost. Mladi ljudi bi ostali da žive na tim prostorima kada bi imali posao i stabilne izvore prihoda. Zašto državne institucije ne pomognu da se zaposle mladi momci, mladi očevi, koji bi mogli da budu čuvari škola, terena i da na taj način opstanu na tim prostorima.

Neophodno je da se mladim bračnim parovima obezbede poslovi, jer je upravo ovih dana jedan mladi bračni par sa četvoro dece napustio Orahovac, jer nisu imali nikakve šanse da dođu do posla i prihoda za svoju porodicu.

Evo vam konkrentih predloga, kolege ministri, da ih rešite i da dokažete da vam je stalo do Srba koji žive u Metohiji južno od Ibra.

Pitanje za ministra unutrašnjih poslova, gospodina Nebojšu Stefanovića - molimo da nam odgovorite dokle se stiglo sa predlogom bilateralnog memoranduma koji bi trebalo da dostavim MUP Republike Srbije i da ga dostavi Ministarstvu unutrašnjih poslova Ruske Federacije, u kome bi se definisao naš predlog za rešenje problema oko produženja radnog boravka tj. radne vize na godinu dana našim državljanima koji rade na teritoriji Ruske Federacije.

Nažalost, pisano je pre pet meseci. Takođe su poslata dva dopisa MUP po pitanju rešenja problema naših radnika u Rusiji. Očekujemo odgovor od ovih nadležnih ministarstava. Hvala.

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 09.10.2018.

Poštovani građani Srbije, gospodine ministre, sa vašim saradnicima, podneli smo amandman koji se menja i koji glasi – Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine, kao nacionalnog interesa Republike Srbije.

Mi, a ujedno i vaša Vlada ne može da se pohvali da je ekologija bila tema od nacionalnog značaja. Ja bih vas pitao da li ste bili i kada ste bili zadnji put u gradu Vrbasu, gde je po norveškoj agenciji, iz 2002. godine, vrbaški Veliki bački kanal proglašen za najzagađeniji vodni tok u Evropi.

Želim da vam kažem da sada građani Vrbasa štrajkuju i da po planu i generalnom projektu za čišćenje kanala, 400 hiljada kubnih metara otpada se planira izbaciti, lagerovati na 500 metara od centra grada. Po procenama stručnjaka sa Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada, 180.000 metara kvadratnih tog otpada je proglašeno za otpad četvrte kategorije i za građane Srbije treba naglasiti da bi mogli da shvate kolika je količina otpada planirana da se lageruje na teritoriji opštine Vrbas, opet ponavljam na 500 metara od centra grada, to je 900.000 kanti od 200 litara otpada, to je ta količina koja je planirana da se lageruje.

Sada, ja postavljam pitanje - kada ćete vi doći u grad Vrbas, da vidite o čemu se radi? Broj dece obolelih od kancera se svakim danom povećava u opštini Vrbas i pored svega toga ekološka inspekcija ne radi svoj posao, jer i dalje fabrika „Vital“, non-stop izbacuje otpadne vode u Veliki bački kanal. Sada postavljam ovde pitanje i vama, kao nadležnom ministru za tu oblast i ljudima koji se bave vođenjem inspekcija ekoloških - ko će stati na put vlasniku „Vitala“, gospodinu Peconiju?

Želim sada ovde da kažem, da se sada u Vrbasu planira jedna inicijativa da se građani Vrbasa, pošto ne mogu da dobiju pomoć od nadležnih državnih institucija, obrate Željku Rutoviću, čoveku koji uspeva da rešava problema sa Predragom Rankovićem Peconijem. Znači, čovek koji je uništio „Vital“, koji je smanjio broj radnika, sa 1000 na 50, i dalje ubacuje otrove u Veliki bački kanal i tako truje građane Vrbasa i moju decu i kompletnu opštinu Vrbas.

Zato apelujem na vas da dođete u Vrbas, da se upoznate sa problemom i da stanete na rep gospodinu Peconiju koji uništava grad Vrbas i privredu Vrbasa već 15 godina. Hvala

Prva sednica Drugog redovnog zasedanja , 11.10.2018.

Pitanje za ministra unutrašnjih poslova, ministra prosvete, ministra privrede i ministra poljoprivrede - koje konkretne mere planirate da uradite za bezbednost Srba u Orahovcu i Velikoj Hoči i kako nameravate da ekonomski ojačate građane Srbije iz Metohije i pomognete njihov opstanak na tim vekovnim srpskim prostorima?

Gospodine Stefanoviću, da li nameravate da zaštitite građane Srbije u Velikoj Hoči i Orahovcu, kojih trenutno ima oko 800 i koji se na svakodnevnom nivou susreću sa napadima, pretnjama i uznemiravanjima od strane albanske razurlarane omladine, koja dolazi u centar Orahovca i metalnim šipkama preti nezaštićenoj srpskoj deci koja se igraju na jedinom dečijem igralištu u mestu?

Takođe, tamo su učestale i pljačke imovine preostalih Srba. Prošle nedelje je uhapšen srpski dvadesetogodišnjak Nikola Matić, koji je stao u odbranu svoga brata i ostale dece i zbog tog čina automatski bio uhapšen, a o tome srpska javnost uopšte nije bila obaveštena preko RTS i drugih medija sa nacionalnom frekvencijom. Zašto se ćuti o ovome?

Incidenti sa mladićima albanske nacionalnosti u Novom Sadu, koje niko od nas ne opravdava, su dignuti na najviši nivo i nema nijednog visokog funkcionera iz Vojvodine koji se nije oglasio u vezi sa ovim incidentnom, a na kraju se oglasio i sam predsednik Aleksandar Vučić.

Inače, u Orahovcu je pre NATO agresije 1999. godine živelo 3.000 hiljade Srba, u selima orahovačke opštine još 2.000 ljudi. Danas u Orahovc, sabijeni oko Crkve Uspenja Bogorodice u Velikoj Hoči, živi još samo 800 Srba. Ostala sela su obesrbljena - Retimlje, Bratunac, Ratkovac i Opteruša.

Orahovac je jedini gradić u Metohiji koji je napadnut u maju, junu, julu 1998. godine, kada je kidnapovano i ubijeno 42 ljudi. Zahvaljujući koordinisanim akcijama vojske i policije Orahovac je oslobođen i za to najveće zasluge pripadaju tadašnjem komandantu prizrenskog korpusa, generalu Božidaru Deliću i poručniku policije Veljku Radenoviću, koji se, nažalost, upokojio 2012. godine i sahranjen bez ikakvih državnih počasti.

Gospodine Stefanoviću, da li imate nameru da se odužite tom junaku obilićevskog kova, o kome su orahovačka deca i pesmu spevala ili da barem predložite podizanje spomenika ili davanje ulice po njemu, finansijski pomognete njegovu porodicu, kao i sve ostale pripadnike srpske policije koji su dali svoje živote za odbranu suvereniteta i državnosti Republike Srbije.

Gospodine Šarčeviću, vi ste 26. januara posetili Orahovac, obećali renoviranje škole, pomoć u računarskoj opremi i održavanje humanitarne večeri za pomoć tim ljudima. Nažalost, do današnjeg dana se vaša obećanja nisu ispunila i ja ovde pred srpskom javnošću postavljam pitanje kada ćete to uraditi?

Takođe, treba rešiti problem 40 učenika osnovne škole u Orahovcu, kao i 49 učenika osnovne škole u Velikoj Hoči i opremanje dečijeg vrtića „Naša radost“, u kojem ima 44 mališana od tri do tri i po godine. Ovi ljudi, gospodine Šarčeviću, očekuju urgentnu pomoć Ministarstva prosvete po svim navedenim problemima.

Pitanje za ministra privrede Gorana Kneževića i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića - da li vaša ministarstva imaju bilo kakav plan ili projekat da ponude privrednicima iz Orahovca i Velike Hoče? Da li nameravate da na bilo koji način ekonomski pomognete preostale Srbe koji žive u Metohiji i da im omogućite subvencionisanje za pokretanje privatnog biznisa, pogotovo u oblasti poljoprivrede, umesto što se iz budžeta Vlade Srbije finansiraju strane kompanije.

Najveći problem za naše ljude koji žive u Orahovcu i Velikoj Hoči je nezaposlenost. Mladi ljudi bi ostali da žive na tim prostorima kada bi imali posao i stabilne izvore prihoda. Zašto državne institucije ne pomognu da se zaposle mladi momci, mladi očevi, koji bi mogli da budu čuvari škola, terena i da na taj način opstanu na tim prostorima.

Neophodno je da se mladim bračnim parovima obezbede poslovi, jer je upravo ovih dana jedan mladi bračni par sa četvoro dece napustio Orahovac, jer nisu imali nikakve šanse da dođu do posla i prihoda za svoju porodicu.

Evo vam konkrentih predloga, kolege ministri, da ih rešite i da dokažete da vam je stalo do Srba koji žive u Metohiji južno od Ibra.

Pitanje za ministra unutrašnjih poslova, gospodina Nebojšu Stefanovića - molimo da nam odgovorite dokle se stiglo sa predlogom bilateralnog memoranduma koji bi trebalo da dostavim MUP Republike Srbije i da ga dostavi Ministarstvu unutrašnjih poslova Ruske Federacije, u kome bi se definisao naš predlog za rešenje problema oko produženja radnog boravka tj. radne vize na godinu dana našim državljanima koji rade na teritoriji Ruske Federacije.

Nažalost, pisano je pre pet meseci. Takođe su poslata dva dopisa MUP po pitanju rešenja problema naših radnika u Rusiji. Očekujemo odgovor od ovih nadležnih ministarstava. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 08.05.2018.

Koristim se prilikom da svim građanima Srbije, rodoljubima i patriotima i antifašistima čestitam Dan pobede nad fašizmom, 9. maj. Ujedno pozivam sve vas da sutra budete na šetnji Besmrtnim pukom, koja počinje u 17 časova, od Spomen parka Oslobodiocima Beograda, preko puta Novog groblja u Beogradu. Učesnici akcije prošetaće ulicama više gradova Srbije, noseći portrete svojih bližnjih i tako pokazati lica onih koji se nisu pokoreli zlu i koji su pobedili fašizam.

S tim u vezi, upućujem sledeća pitanja predsedniku Republike Srbije, predsedniku Vlade Republike Srbije, ministru unutrašnjih poslova, direktoru BIA, ministru pravde, ministru za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ministru kulture i informisanja, Republičkom javnom tužiocu, predsedniku Višeg suda u Beogradu, a prema svojim nadležnostima: kada će država Srbija da otkrije grobno mesto generala Draže Mihajlovića i dostojno ga obeleži, uz državne počasti, prvom gerilcu u okupiranoj Evropi pod nacizmom u Drugom svetskom ratu? Ako su pripadnici oba antifašistička pokreta izjednačeni, zašto je i dalje nepoznato mesto mučeničke smrti generala Mihajlovića?

Kada će Srbija pokrenuti postupak za utvrđivanje identiteta ličnosti koja je sahranjena, ili možda i nije sahranjena, na Dedinju u Kući cveća i zašto država Srbija i dalje slavi čoveka bez identiteta, jednog od najvećih uništitelja srpske nacije?

Kada će biti otkrivene sve masovne grobnice žrtava komunističkog terora posle završetka Drugog svetskog rata i sve žrtve biti dostojno sahranjene?

Kada će biti otkrivena imena svih doušnika koji su radili za komunističku tajnu službu, zbog čega je mnogo nevinih ljudi stradalo? Podsećam da je Srbija jedna od retkih država pod kojom je bio komunizam a da ovo nije urađeno.

Kada će biti vraćena sva oteta imovina svim privatnim licima u Srbiji od strane komunističke vlasti? Zašto restitucija nije završena i gde su smetnje da se ona sprovede do kraja?

Kada će se saznati ko su ubice koje su radile za komunističku tajnu službu likvidirale niz najistaknutijih srpskih emigranata i antikomunista u dijaspori?

Želim ovde da naglasim da su Dveri od početka svog političkog delovanja kao svoj primarni politički cilj imali uspostavljanje nacionalnog pomirenja i nacionalne sloge i kao čovek iz čije je porodice cvet mladosti u najlepšim godinama stradao, pre 75 godina, na Sutjesci, ali takođe i 1945. godine na Zidanom Mostu, smatram, dok ne dođe do nacionalnog poverenja, prvenstveno i ovde u parlamentu Srbije, ova država ideološki neće moći ići napred. Dosta nam je podele na četnike i partizane, nama treba novi patriotizam i nama treba sloga za vremena koja dolaze.

Pitanje za ministra državne uprave i lokalne samouprave, gospodina Branka Ružića. Tokom Četvrte sednice redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, 3. maja 2018. godine, u periodu između 15.55 i 16.50, a nakon povrede Poslovnika koju je reklamirao Boško Obradović, ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, Aleksandar Vulin, koji nije služio vojsku, izneo je niz paušalnih ocena i političkih pamfleta, kao i niz kleveta i uvreda usmerenih prema predsedniku poslaničke grupe Dveri, Bošku Obradoviću i celoj poslaničkoj grupi Dveri, kada je, između ostalog, prema stenografskim beleškama, rekao: „Komunistima antifašizam osporavaju u celoj Evropi fašisti, svi do jednog. Svaki fašista u Evropi smatra da su komunisti zlo, svi do jednog. Nema nikakve dileme. Ne mogu da govore o njima, to je jače od njih. Otkud to da u srpskoj Skupštini dođe ideja iz Hrvatske, da se vade kosti, da se ponovo nešto premerava i nešto broji. Ne može Narodna skupština to da uradi, a posebno ne mogu LJotićevi sledbenici to da rade, jer nemaju pravo na to. ponosni smo na svakog antifašistu, bilo da je nosi petokraku ili nešto drugo, ali znam da ni jedan ljotićevac nije nosio antifašistički znak.“

Dakle, ministar Vulin je označio ideologiju u stavu i aktivnosti Srpskog pokreta Dveri kao fašističke i sada postavljamo pitanje ministru Ružiću da pošalje odgovor da li je Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu, koje je donelo rešenje o upisu Srpskog pokreta Dveri 19. oktobra 2015. godine, u Registar političkih organizacija Republike Srbije, inače za vreme vladavine SNS, kada je Vladu formirala ista skupštinska većina, kao što je u ovom sazivu pronašlo bilo kakve Ustavom i zakonima Republike Srbije zabranjene ideje, stavove ili zalaganja prilikom analiza Programa i Statuta Srpskog pokreta Dveri kao neophodne aktivnosti prilikom donošenja rešenja o upisu u Registar političkih organizacija.

Sa istim tim Programom i važećim Statutom Dveri su izašle na republičke izbore 2016. godine i ušle u Narodnu skupštinu, gde se i danas nalaze kao Poslanička grupa Dveri. Hvala.

Druga sednica Prvog redovnog zasedanja , 03.04.2018.

Zahvaljujem.

Poštovani narodni poslanici, građani Srbije, postavljam pitanje ministru za rad i socijalna pitanja, Zoranu Đorđeviću po pitanju Sporazuma o socijalnoj bezbednosti i sigurnosti između Srbije i Rusije.

Naime, delegacija Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije je prošle nedelje bila u Rusiji. Imala je prilike da se sretne sa predstavnicima nadležnih komiteta Ruske Dume i u razgovoru sa predstavnicima naše dijaspore i sa Ambasadom Republike Srbije smo čuli o jednom velikom problemu koji se tiče srpske dijaspore, to jest naših radnika koji rade u Rusiji i koji imaju izuzetno loše uslove za svoje poslove.

Naime, trenutno svi srpski radnici koji rade u Rusiji imaju pravo za dobijanje radne dozvole na maksimalno mesec dana, što je izuzetno manje i mnogo manje nego predstavnici drugih nacionalnosti koji rade u Rusiji.

Pre nekoliko godina je potpisan sporazum koji bi trebalo da predvidi da naši radnici mogu da rade u Rusiji godinu dana, da za to vreme mogu da menjaju mesto boravka, da prelaze iz jednog grada u drugi i da za to vreme ne snose nikakve sankcije ako im taj period od mesec dana prođe, jer oni na taj način bivaju deportovani iz Rusije ili privrednici naši plaćaju velike kazne.

Već tri godine taj problem traje i sada postavljamo pitanje Ministarstvu rada i za socijalna pitanja, kada će se napokon taj problem rešiti i kada će naši radnici koji rade u Rusiji imati pravo da borave godinu dana, da im radna dozvola traje godinu dana i da imaju iste uslove kao radnici iz Turske i Azerbejdžana.

Takođe, postavljam pitanje premijerki Ani Brnabić i predsednici Skupštine, da li će u budućoj rekonstrukciji Vlade i možda u nekom novom zakonu o ministarstvima biti mesta za ministarstvo za evroazijske integracije, a takođe i za odbor za evroazijske integracije u okviru Skupštine, jer mi vidimo koliku podršku ova Vlada i ova država traži od Rusije u međunarodnim institucijama kada se postavlja pitanje zaštite suvereniteta Republike Srbije, zaštite naših ljudi na KiM, a kroz praktičnu delatnost, kroz rad Vlade i kroz rad Skupštine?

Mi ne vidimo dobru volju da se unapredi ta saradnja. Mogu slobodno reći da je saradnja između Rusije i Srbije izuzetno mala, da su sastanci na nivou Skupštine izuzetno mali i da ovde apelujem na sve predstavnike i predsednike odbora da u skladu sa sporazumom koji je potpisan 2009. godine, koji je počeo da se primenjuje kada je ova Vlada došla 2015. godine, insistiraju na učestalim susretima između predstavnika odbora naše Skupštine i Ruske Dume.

Jedino na taj način će moći da se pokrene i ekonomska saradnja o kojoj mi pričamo, jer na žalost mi ni dan danas nemamo distributivni srpski centar u Moskvi. Saradnja na nivou prehrambenih poljoprivrednih proizvoda je izuzetno mala i tu postoji jedan ogromni kapacitet da se ta saradnja razvije, zato apelujem ovde na sve ljude koji vode odbore da krenu da sarađuju sa predstavnicima Ruske Dume.

Takođe, želim da postavim i pitanje Ministarstvu prosvete, gospodinu i ministru Mladenu Šarčeviću, kada namerava da izjednači status svih srpskih studenata iz regiona, jer smo svedoci da mnogi studenti koji dolaze iz Albanije, Mađarske i Makedonije nemaju ista prava kao naši studenti i kao studenti srpske nacionalnosti koji dolaze iz Crne Gore i Republike Srpske.

Znači, status svih naših studenata koji se vode kao studenti srpskog porekla iz regiona mora biti jednak. Studenti iz Makedonije i iz Albanije moraju imati pravo da studiraju u Srbiji na budžetu, da mogu da konkurišu da dobijaju domove i ne samo da mogu da konkurišu i da budu privilegovani, nego treba i Ministarstvo prosvete da se angažuje da što više studenata iz regiona studira u Srbiji da bi upravo ti ljudi sutra bili naši ambasadori u državama, jer vidimo kakvo je stanje, kakav je položaj srpskog naroda u regionu. Hvala.

Imovinska karta

(Vrbas, 30.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 01.03.2017, 13:10