Prikaz govora poslanika

Prikaz govora poslanika Miladin Ševarlić

Govori

Zahvaljujem, predsednice.

Član 107. u vezi sa članom 8. Ustava Republike Srbije koji glasi – teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđeno za promenu Ustava.

Juče smo imali prilike da vidimo u „Politici“ izjavu ambasadora Ruske Federacije, da Rezolucija 1244 treba da se promeni.

Istovremeno, juče je objavljena izjava predsednika Republike da će celo da će celo Kosovo biti proglašena na svojoj teritoriji kao samostalna država.

Predlažem da Skupština pod hitno sazove sednicu, pozove predsednika Republike i da raspravljamo o tome.

Ako predsednik Republike širi takvo… (Isključen mikrofon)
Hvala lepo.

Zaista mislim da izbore ne treba organizovati sve dok imamo primenu vanrednih zdravstvenih mera.

(Poslanik SNS dobacuje.)

Ostavite se vi toga, to je najmanji problem, za mene ne brinite.

Gledam sajt Ministarstva zdravlja, gospodine ministre, informacije o novom Koronavirusu, 15. marta 2020. godine, 46 potvrđenih slučajeva Kovida od 268 ispitivanih koji su ispunili definicije slučaja.

Koliko danas imamo slučaja Kovida? Nažalost, i smrtnih slučajeva, a nemamo važenje vanrednog stanja, i nastavljamo političke aktivnosti verovatno, posle donošenja odluka na ovoj sednici? Razmislite još jednom o tome, imajući u vidu sve stresove, pa i paniku, koju su mnogi građani preživeli za 40 i kusur dana boravaka u kućnoj izolaciji.

Nije samo problem u prikupljanju potpisa. Izborni sistem u Srbiji je podređen partiokratskim vrhuškama, čak ne ni partijama, jer partijske vrhuške određuju ko će biti na listi i ko će dobiti koje mesto na listi. Građani nemaju mogućnost da predlože nijednog svog kandidata, izuzimaju, eventualno, liste koje predstavljaju ili sastavljaju udruženja građana.

Dalje, građani nemaju mogućnosti da se kandiduju ako ne odobrovolje neko partijsko rukovodstvo. Prema tome, zato i imamo ovakvu situaciju, partije se ponašaju kao navijačke grupe na stadionima, i zato imamo ovakvu situaciju i konfrontacije na ulici i sve ostalo. Nama je potrebna sabornost, i jedinstvo, a ne razjedinjenost. Ovde sam čuo za četiri godine 90% vremena se trošilo na kritiku, odnosno hajde vulgarno da se izrazim prvi put u ovoj skupštini, na pljuvanje jednih od strane drugih…
Izjavljujem saučešće članovima porodica kojima su umrli najbliži i oni zbog bolesti, zbog Koronavirusa, a i svih ostalih, ako ni zbog čega drugog, ono zbog toga što u ovim vanrednim uslovima nisu mogli biti dostojanstveno na uobičajen način sahranjeni zbog ograničenja koja su propisivana i za sam čin sahrane.

Molio bih ministra zdravlja da saopšti koliko je bilo testirano građana 15. marta na dan donošenje Odluke o proglašenju vanrednog stanja, koliko je od tog broja testiranih bilo zaraženih.

Takođe bih molio da kaže koliko je ukupno umrlih građana u ovom periodu, bez obzira na uzrok smrti, od toga Korona i od toga koliko starijih od 65 godina.

Takođe bih molio, treće pitanje za ministra zdravlja – budući da je testirano manje od 1% građana, koliko je respiratora nabavljeno za zdravstvo Srbije u periodu 2013 – 2019. godina?

Najzad, ministre, verujem da to nećete moći na ovoj sednici, ali bi bilo dobro da pripremite i, barem, pisanu informaciju dostavite svim poslanicima – kakva je strategija izlaska iz pandemije Korona virusa za preko 99% građana koji nisu testirani i koji će, eventualno, u povratnom ciklusu epidemije biti na udaru?

Takođe bih molio ministra vojnog, ako može da saopšti – zašto u materijalima koje smo dobili nema Predloga za uvođenje vanrednog stanja, kao obrazloženja, budući da u Odluci, kao što sami znate, nema ni jednog slova obrazloženja?

Predsednicu Vlade bih molio da saopšti javno građanima da li je poslala zahtev Narodnoj skupštini za proglašenje vanrednog stanja, kada i gde se može naći taj zahtev.

Drugo pitanje za predsednicu Vlade – da li je u roku od 48 časova po proglašenju vanrednog stanja poslala zahtev Narodnoj skupštini za sazivanje?

Takođe, mislim da je neprimereno da nam u okviru ovog paketa od 44 plus jedna uredba koja nije prisutna, jer je prestala da važi, a trebali ste i nju da navedete sa napomenom da ne važi, oko informisanja, da nam uvodite i uredbom i rebalans budžeta za iznos od 50% ukupnog budžeta planiranog za 2020. godinu. To je zaista nonsens koji mislim da ne treba prihvatiti.

Takođe, želim da se zapitam zašto na predlog osam narodnih poslanika koji su tražili sazivanje Narodne skupštine ni jedan narodni poslanik, ni skupštinske većine, nije prihvatio taj predlog. Da li to znači da su i poslanici skupštinske većine počeli da bojkotuju rad i bojkotovali rad Skupštine za vreme vanrednog stanja i time se praktično pridružili opoziciji?

Zbog toga predlažem građanima – Korona nas opominje, promenimo sistem, ovaj patriokratski sistem, a navešću i podatke.

Dalje, zašto narodni poslanici stariji od 65 godina su diskriminisani i nisu mogli da obavljaju svoje dužnosti, čak ni da dolaze na konferenciju za novinare, ako nemaju dozvolu od resornog nadležnog ministarstva da mogu da se kreću za vreme vanrednog stanja? Ja sam tražio od Ministarstva policije, nisam dobio dozvolu.

Dalje, zašto stariji od 65 godina nisu mogli da se šetaju barem u vreme policijskog časa ili sat vremena od početka policijskog časa, kad su mogli da se kreću kučići?

Zašto živalj devastiranih sela sa 70 i više godina nisu mogli da obavljaju poljoprivredne radove, kada znamo da je oko 120.000 vlasnika porodičnih poljoprivrednih gazdinstava starije od 70 godina, po podacima ankete o poljoprivrednim gazdinstvima iz 2018. godine, a po podacima popisa iz 2012. godine 42% vlasnika je bilo starije od 65 godina?

Dalje, zašto su vlasnici stoke na poljoprivrednim gazdinstvima, izuzimajući mlečno govedarstvo, mlečne krave, diskriminisani u odnosu na vlasnike kučića u gradovima, jer nisu mogli za vreme policijskog časa da napasaju koze, ovce, da hrane stoku, itd., osim ono što je vezano za proizvodnju mleka?

Dalje, zašto su zatvorene pijace, pa ponovo otvorene iako nije ukinuto vanredno stanje, iako su u to vreme hiper marketi u zatvorenom prostoru radili sa uvoznim poljoprivrednim proizvodima? Selo nas je othranilo, kroz vekove branilo i odbranilo i sačuvalo obeležja srpskog identiteta i identiteta nacionalnih manjina.
Molim vas za samo još jednu rečenicu.
Nemam ništa protiv socijalne pomoći sa 100 evra, i ako može više, ali mislim da je neprimereno davati glasačima. Ako je vaš slogan bio – za našu decu, dajmo deci, dajmo socijalnim slučajevima, dajmo penzionerima koji nemaju do minimalnog ličnog dohotka i svima drugima koji nemaju do minimalnog ličnog dohotka, uključujući i zaposlene sa srednjom školom u Narodnoj skupštini kojima se doplaćuje svakog meseca 600 dinara do minimalne plate. Hvala.
Hvala lepo.

Gospodine ministre zdravlja, ja nisam rekao da su najgori rezultati. To ste prečuli, ili ste mislili nekom drugom da odgovorite.

Slažem se da treba analiza da se uradi i slažem se da sada ima prečih poslova, ali se ne slažem sa tim da vi kao ministar odlučujete da li će Skupština proglasiti vanredno stanje ili ne i kada će ga proglasiti. Ako nije mogla 15, onda je mogla barem 21. ili nekog drugog datuma.

Ministru poljoprivrede - žao mi je, ministre, ja nikada ne govorim napamet. Imam kopiju rešenja suda u Kragujevcu, u kome piše da je čuvao ovce i da je kažnjen sa 50 hiljada dinara. Imate još niz drugih podataka koje slede. Mogu to da vam isprintam i da vam dostavim. A možete i od suda u Kragujevcu da dobijete to rešenje. Dakle, tamo nema u rešenju ni jedne reči o tome da je radio neke druge radnje, bez obzira šta je ko posle toga izjavljivao.

Istovremeno, gospodine ministre poljoprivrede, da vas pitam nešto. Dobro je da se izdvaja dve milijarde i 600 miliona dinara za poljoprivredu, ali to je, gospodine ministre, 22 miliona 33 hiljade i 898 evra. Ili, 0,43% od 5,1 milijardu evra, koliko je rebalans budžeta. Ako podelite sa 400 hiljada samo registrovanih, da ne računamo neregistrovana gazdinstva, to je 55 evra po gazdinstvu. Jer mislite da je poljoprivredi to dovoljno u odnosu na 31 hiljadu dinara, koliko se daje preduzetnicima u drugim sektorima? Zašto jednom poljoprivreda ne može imati neki povlašćeni status? Ako ikada treba da ima, to treba u ovim uslovima.

Mini hidroelektrane imaju garantovanu cenu 50% veću nego što je cena kilovata, i to dugoročno.

Takođe, ovde očekujem od predsednice Vlade, pohvaljujem sve energetske kompanije koje su radile, ali, niko za vreme vanrednog stanja ne govori o tome da je najveći deo energetskog sistema baziran na uglju, termoelektranama, na Kosovu izašao iz energetskog sistema Srbije. (Isključen mikrofon.)

Šta Vlada čini po tom pitanju?
Poštovana predsednice, poštovani narodni poslanici, uvaženi građani Republike Srbije, zahvaljujući predsednici Vlade, malopre sam razgovarao sa šefom Kabineta Vlade.

Želim da se ova Skupština izjasni na ovoj sednici, da li su narodni poslanici stariji od 65 godina diskriminisani ili nisu?
Ako su diskriminisani, onda ja nemam potrebe da sedim više na ovoj sednici.
Ja molim predsednicu Skupštine da ovaj moj predlog stavi na glasanje…
Hvala lepo.

Sigurno da smo prinuđeni da glasamo za ovaj predlog odluke, jer se radi o izuzetno velikom broju građana. Međutim, šta će biti sa građanima koji su u zakonom propisanom roku izvršili zamenu oružanog lista, da li će njima nešto biti produženo, da li će taj rok za koji su dobili oružani list produžiti zakonodavac za dve godine, šta će biti sa onima kojima je rečeno da vrate oružje i vodi se postupak za njegovo oduzimanje, iako su ispunili sve uslove propisane zakonom kada se radi o lekarskom pregledu, kada se radi o potvrdi da nisu osuđivani, kada se radi o potvrdi da nisu pod istragom i ako se radi o licima koja imaju u svojim stanovima ili kućama obezbeđeno čuvanje oružja i prošli su tu proveru?

Kada su sve to prošli i platili, dobijaju poziv od policijske uprave da dođu i ponesu oružje. Tada im se saopštava da oni nemaju više potrebe, da nisu bezbednosno ugroženi i da nema potrebe da poseduju lično naoružanje. Dolazimo do trećeg problema. Tada praktično nastupa oduzimanje privatne svojine. Da li će se tako oduzimati i druga privatna svojina, a pogotovo kada se radi o trofejnom oružju koje je praktično nasleđe jedne porodične tradicije i porodične relikvije, na neki način?

To su razlozi zbog kojih smatram da je ovaj predlog za izmenu i dopunu zakona trebalo doneti, ministarstvo je trebalo to da predloži, a ne samo odluku o produženju roka kojom praktično iznuđavamo pritisak da se izjasnimo po ovom pitanju u korist većine građana.

Tako je bilo i sa predlogom o konverziji švajcaraca, kredita u švajcarcima. Oni koji su prodali deo svoje imovine, izmirili obaveze, oni nisu bili obuhvaćeni predlogom predsednika države koji je skupštinska većina ovde usvojila i na taj način su praktično oštećeni. Izgleda da onaj ko ispunjava zakonske obaveze u ovoj državi uvek, po pravilu, bude oštećen ili finansijski ili u pogledu roka korišćenja svojih prava, kao što je ovde slučaj.

Takođe bih, imajući u vidu da se vodila rasprava u toku jučerašnjeg dana zamolio da ubuduće ne vršite plagijate mojih pitanja. Ja sam postavio pitanje – zašto je izmenjena odredba Zakona o bezbednosti hrane? To je ova odredba Zakona o bezbednosti hrane kojom je, upoznajem građane koji nisu pročitali izmene i dopune Zakona o bezbednosti hrane, propisano da je genetički modifikovana hrana bez naznake za koga, a odnosi se na ljude, i genetički modifikovana hrana za životinje, kao i hrana bez naznake za koga i od koga, i hrana za životinje od genetički modifikovanih organizama.

Dakle, to je odredba zakona koja omogućava da se u Srbiju u narednom periodu praktično uvozi hrana koja je deklarisana kao genetički modifikovana hrana. Kad će to biti dozvoljeno i kad će startovati? Verovatno posle izbora.

Pretpostavljam da će aktuelni ministar poljoprivrede, koji se kao član Demokratske stranke Srbije svojevremeno izjašnjavao protiv genetički modifikovanih organizama, kad je jedna druga opcija predlagala to u ovoj Skupštini, sada biti novi predsednik Skupštine i da će on praktično izneti sa svojom skupštinskom većinom novi zakon o genetički modifikovanim organizmima u kome ćete, poštovani građani, imati i genetički modifikovanu hranu, bez oznake da je za ljude, i genetički modifikovanu hranu koja je označena da je za životinje i hranu bez oznake za koga je i od čega je i hranu za životinje od genetički modifikovanih organizama. Imaćete i genetički modifikovane mikroorganizme, imaćete i genetički modifikovani otpad i imaćete, u trećoj generaciji, praktično posledice koje je profesor Seralini i njegov tim istraživača utvrdio na eksperimentalnim životinjama.

Da li je to samo zbog toga što je tadašnji kandidat za predsednika Vlade Srbije, a sada predsednik Srbije, izlažući svoj ekspoze, saopštio da je čeri paradajz genetički modifikovan i sa genima jedne odvratne životinje? Sutradan se ispravio da to nisu geni odvratne životinje nego geni ribe, itd, itd.

(Predsedavajući: Privodite kraju, kolega Ševarliću.)

Samo jedan trenutak, molim vas.

Ili ćete uvažiti potpredsednika Vlade i ministra za trgovinu, turizam i telekomunikacije, koji je u avgustu mesecu 2016. godine, u "Politici" izjavio da mi jedemo genetički modifikovanu hranu. A taj ministar… (Isključen mikrofon.)
Ja molim kamermana da zumira ovo. Ovo nije deklaracija i ja reči nisam rekao u svom izlaganju o deklaraciji. Ovo je član 5. izmenjenog Zakona o bezbednosti hrane.

Prema tome, i ovoga puta prethodni govornik, kao i mnogo puta pre toga, plagirao je moje izlaganje. A to nije uopšte teško, pogotovo kad ste u vladajućoj stranci. Možete da plagirate šta hoćete.

Ovo je crno na belo. Dakle, član 5. zakona, a ne deklaracije, kojim je definisano …

(Marijan Rističević: Hajde ga pročitaj.)

… uvođenje genetički modifikovane hrane, koja je definisana kao genetički modifikovana hrana, pogledajte ovo crveno, bez oznake da je za ljude i genetički modifikovana hrana za životinje i hrana bez oznake za koga je, odnosno da je za ljude i da je od GMO i potpuno precizno navedeno - genetički modifikovana hrana za životinje od GMO.

Dakle, ovo nije deklaracija. Ovo je Zakon o bezbednosti hrane i na taj način ja uopšte nisam govorio o deklaraciji. Deklaracija je nešto drugo, ali izgleda da je i ministar poljoprivrede genetički modifikovan, jer je u vreme kada je bio član DSS glasao protiv predloženog zakona o legalizaciji prometa GMO. Sada očigledno imate druge naloge iz inostranstva i na taj način praktično će biti uvedena genetički modifikovana hrana jer je ovde pravna pretpostavka već obezbeđena. Čeka se samo novi saziv posle izbora i da na taj način praktično to radite.
Takođe bih pitao prethodnog govornika …
… da objasni zašto je … (Isključen mikrofon.) Zašto ste mi isključili mikrofon?
Hvala lepo.

Dakle, i ovog puta je potvrđeno ono što sam ja pročita, da je definisana GMO hrana koja ne postoji u Zakonu o genetički modifikovanim organizmima, kao što ne postoji ni u Zakonu o ratnim memorijalima kategorija koncentracioni logori, koju sam ja predlagao i na Odboru za ustavna pitanja i zakonodavstvo i ovde na plenarnom zasedanju Narodne skupštine, ali je sada ubačena u Zakon o memorijalom centru „Staro sajmište“, zato što smo imali pritisak jevrejskih organizacija, potpun osnovan, jer su koncentracioni logori, kao što sam i objašnjavao, u postupku donošenja tog zakona najveća stratišta u istoriji ljudske civilizacije. To je tačno.
Hvala lepo.

Ako me pitate šta mislim o smanjenju subvencija sa 100 hektara na 20 hektara ili za pet puta, mislim sve najlošije. Ako me pitate šta mislim o smanjenju subvencija sa 12.000 na 4.000 dinara po hektaru, mislim sve najlošije, jer su to najmanje subvencije po hektaru u celoj Evropi.

Ako me pitate šta mislim da potpuno nenajavljeno povećavate limit sa 10 grla sitne stoke na 30 grla stoke za pravo na subvencije u tekućoj godini koja je već počela za ravničarsko područje, zaista mislim sve najlošije.

Ako me pitate zašto nije bilo 5% od ukupnog budžeta Republike Srbije, odnosno od ukupnih poreskih prihoda i zašto ste zakinuli poljoprivrednicima po nalazu, po metodologiji vrhovnog državnog revizora 103 milijarde, mislim sve najlošije. Zašto? Zato što ste za šest godina prošlog i ovog mandata ugasili preko 60.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava po dva člana, to je 120.000 ljudi je izgubilo šansu da živi i da preživljava.

Za koga ste praznili ta sela? Jel za migrante? Za koga?

Prema tome, a šta mislim o Bošku Obradoviću, ja sam to pokazao onog trenutka kad sam izašao iz te poslaničke grupe zbog neslaganja sa odlukom koju ste doneli mimo mog znanja, kao nestranačkog poslanika. Ja normalno nisam učestvovao u aktivnostima Dveri na njihovom predsedništvu, to mi pravo i ne pripada, ali sam posle toga sam doneo odluku.

Ako vam je smetalo što sam bio u Narodnoj skupštini i posle toga, onda sami sebi skačite u usta. Pitam se samo, šta bi ste vi radili da nije bilo, da nema te opozicije koja je napustila Narodnu skupštinu? Vi ste više vremena utrošili, tri puta, govoreći o opoziciji nego o programima razvoja ove zemlje. To je vaš najveći problem.

Šta će biti kada budete vi otišli sa vlati, to će se videti kako će onda biti.
Hvala.

Hajde prvo da se izjasnim. Ja pozivam javnog tužioca da ispita sve okolnosti i činjenice u predmetu navedenog događaja i da preduzme sve mere koje su propisane zakonom. Ja da mu se mešam u njegove nadležnosti ne želim. To je moja reakcija, ne samo na postupke Boška Obradovića, nego na postupke svih građana Republike Srbije, i onih koji prolaze kroz Republiku Srbiju, a ne poštuju zakone Republike Srbije.

Drugo, bilo bi dobro da smo u proteklih četiri godine rešili barem deo problema koje smo mogli da rešimo, uz malo dobre volje za potraživanja koja dostižu, ako se ne varam, skoro dve milijarde evra, po osnovu dugovanja poljoprivrednika za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje, barem onaj deo za zdravstveno osiguranje kada im se obračunavaju doprinosi za zdravstveno osiguranje i kada se obračunavaju kamate na neplaćene doprinose, a oni u tim godinama nisu imali overene zdravstvene knjižice i nisu mogli da koriste usluge državne zdravstvene službe.

Kako možete retroaktivno da tražite od njih da plate doprinose i kamate na doprinose za nešto što uopšte nisu mogli objektivno, legitimno da koriste?

Takođe, kako možete da donosite odluku o taksama na brojila u korist Javnog servisa za verovatno milion brojila koja nisu ni u kakvoj funkciji za televizijskim programima? Zašto pljačkate narod?

Zašto niste isplatili podsticaje iz subvencije iz 2019. godine? Sad je mart mesec 2020. godine, treba da koriste poljoprivrednici ta sredstva da zanavljaju proizvodnju. (Isključen mikrofon.)