ANA KARADŽIĆ

Pokret socijalista

Rođena je 1988. godine. Živi u Beogradu.

Po zanimanju je diplomirani inženjer. Bila je članica Veća opštine Voždovac zadužena za ekologiju.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 11
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 22 dana i 21 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune porodičnog zakona

čeka se odgovor 2 meseca i 24 dana i 18 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Druga vanredna sednica , 24.06.2017.

Poštovana predsedavajuća, dame i gospodo narodni poslanici, zadovoljstvo mi je što danas govorimo na ovu temu, jer su rezultati rada prethodne Vlade zaista za svaku pohvalu, iako pokušavaju danas da ih ospore.

Zakon o ministarstvima je veoma važan i on će odrediti okvire rada buduće Vlade. U proteklih pet godina pokazali smo da smo dobar tim i da ciljevi i planovi nisu samo slovo na papiru, već da je to zaista jedan put kojim se naša zemlja kreće u budućnost. To narod zna i zato je ponovo dao poverenje i zato je izabrao Aleksandra Vučića za predsednika naše Srbije.

Taj put koji je vodila Vlada u prethodnom mandatu sigurna sam da će nova mandatarka nastaviti. To je put koji podjednako ceni i unutrašnju i spoljnu politiku. Unutrašnju tako da nijedna kategorija stanovništva nije zapostavljena, a spoljnu tako da smo izgradili integritet i autoritet naše zemlje, što se moglo videti i na inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića kada smo imali goste i sa zapada i sa istoka na jednom mestu.

Danas je na dnevnom redu Zakon o ministarstvima i, ukoliko ga usvojimo, dobićemo dva nova, tj. osnovaće se dva nova ministarstva. Prvo je ministarstvo za evropske integracije koje predstavlja jedno veoma važno ministarstvo jer smo na evropskom putu koji su građani izabrali i ono će znatno poboljšati efikasnost otvaranja novih poglavlja i efikasnost našeg puta ka EU. Što se tiče ministarstva za zaštitu životne sredine, jako je teško da zemlje koje su u tranziciji sprovode razne konvencije koje su vezane za zaštitu životne sredine, jer zaista u svim problemima u kojima se zemlje u tranziciji nalaze nekako dođu kao marginalna tema. Ali, ono što je važno jeste da smo mi prepoznali značaj zaštite živtone sredine i da se zaista trudimo da na što bolji način implementiramo sve ono što su razvijene zemlje implementirale u svojim vladama.

Poslanička grupa Pokreta socijalista, Narodne seljačke stranke i Ujedinjene seljačke stranke u danu za glasanje podržaće ovaj zakon, jer smatramo da je to najbolji put kojim će se kretati buduća Vlada, zato što će ispratiti put kojim se kretala prethodna.

Narod pamti one koji brinu o njima. Ova prethodna Vlada u prethodnom mandatu zaista je brinula o narodu. Mi iz Pokreta socijalista, zajedno za našim predsednikom Aleksandrom Vulinom, zadovoljni smo rezultatima koje je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ostvarilo. Zaista je teško a ne pohvaliti da nijedan dinar socijalnih davanja nije umanjen u periodu štednje, da je Inspektorat za rad ostvario takve rezultate da je nezaposlenost najniža u poslednjih 20 godina. Ako samo uporedimo april 2016. i 2017. godine, videćemo da je nezaposlenost smanjena za 8% ukupno.

Kada govorimo o efikasnosti, pošto upravo ova nova raspodela ministarstava ima za cilj da poboljša efikasnost rada Vlade, moram samo da napomenem da je Ministarstvo rada, bez kredita, bez dodatnih zaduživanja i bez povećanja budžeta za ovu oblast, smanjilo i izmirilo dugove koje je napravio bivši režim. Sada ću vam pročitati samo neke od iznosa. Povezan je staž radnicima u iznosu od 4,37 milijardi dinara. Rešen je višak zaposlenih kroz Fond solidarnosti za ukupno 2,75 milijardi dinara. Rešeni su dugovi prema vojnim penzionerima u iznosu od 1,88 milijardi dinara. Napominjem, to je sve iz postojećeg budžeta. Zašto ovo govorim? Zakon koji je na dnevnom redu danas u potpunosti će odrediti okvire kojima će se buduća Vlada kretati, a glavni cilj i glavna reč jeste efikasnost rada te Vlade. Ta Vlada je dokazala, taj put do efikasnosti dokazan je u prethodnom mandatu. Narod zna da će i buduća Vlada se kretati istim putem i održati stabilnost naše zemlje.

Mi iz Pokreta socijalista podržavamo predlog za mandatara i podržavamo buduću Vladu i želimo da na najbolji način koji možemo uložimo sve napore da naša Srbija bude stabilna i dalje, da bude bezbedna i da ljudi žive od svog rada. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2017.

Poštovane dame i gospodo narodni poslanici, poštovani ministre sa saradnicima, poštovani građani Srbije, danas se pred nama nalazi niz zakona o potvrđivanju sporazuma, kako o ukidanju viza između različitih zemalja što će nam značajno potpomognuti sociekonomski odnos između dveju zemalja, tako i sporazumi vezano za razvoj mladih u regionu, što je veoma značajno kako bi ih uključili u društveno-politički život u regionu, što je danas značajno za Republiku Srbiju.

Posebno bih se osvrnula na Sporazum između Vlade Republike Srbije i Republike Češke koji govori o zaštiti spomenika. Ovo je veoma važna tema za Vladu Republike Srbije. Ona je od početka od kada smo došli na vlast podržavala ovu temu.

Ako se setimo perioda posle 5. oktobra, nismo se sećali ni palih boraca, nismo se sećali ni NATO bombardovanja, nismo se sećali ni „Pogroma“. Svake godine Vlada Republike Srbije odaje počast našim palim borcima i time nam pruža mogućnost za bolju budućnost. Narod se seća svih palih boraca i ova Vlada ne sme da ih zaboravi. Zbog toga sam izuzetno srećna što je ovo samo sigurno jedan u nizu sporazuma koji će se potpisivati na ovu temu, jer moramo odati počast i borcima izvan granice Republike Srbije.

Nemam još mnogo vremena, ali bih iskoristila priliku u ime poslaničke grupe i kao predstavnik Ženske parlamentarne mreže i htela bih da osudim izjavu narodnog poslanika Zorana Živkovića koji je uvredio ne samo našu predsednicu Skupštine Maju Gojković, već i sve poslanice u ovom parlamentu. Uvredio je ne samo poslanice, ne samo žene iz politike, uvredio je sve građane koji su glasali za nas, uvredio je sve građane koji su glasali za njega.

Vlada Republike Srbije ulaže mnogo i u razvoj i u ekonomiju i u zapošljavanje. Znamo da će uskoro na dnevni red doći i Zakon o porodiljskom gde će sve žene bez obzira na vrstu ugovora moći da odu na porodiljsko bolovanje.

Iz tog razloga, sigurna sam da će ova Vlada i dalje nastaviti da predlaže odlične zakone, da će ova skupštinska većina sigurno podržati te zakone, a da Zoran Živković sa ovako sramotnim izjavama nikada više neće dobiti podršku građana Srbije. Hvala.

Prva sednica Prvog redovnog zasedanja , 20.04.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, poštovana predsedavajuća, ministre, poštovani građani Srbije, pred nama je danas niz zakona koji se odnose na međunarodne sporazume u oblasti socijalne zaštite, u oblasti zaštite životne sredine, u oblasti bezbednosti, u oblasti trgovine.

Pre svega je važno istaći da ono što im je zajedničko jeste jedan zdrav i ozbiljan odnos, spoljno-politički odnos koji naša zemlja ima prema državama u okruženju, ne samo u okruženju, nego u svim državama sveta.

Ako se osvrnemo na Sporazum sa Katrom, vezanim za uzajamno podsticanje investicija, složićemo se da svaki ovakav sporazum jeste jedan korak dalje u razvoju naše zemlje. Juče i danas smo imali prilike da čujemo kako sigurno neće biti reciprocitet u ulaganju i kako ćemo sigurno manje ulagati mi tamo nego oni u Srbiji.

Ako pogledamo malo širu sliku, istina je da se možda te brojke neće poklopiti, ali ako pogledamo širu sliku šta je ono što oni izbegavaju da kažu, a šta zapravo mi svi vidimo, to je vidni rast ekonomije, vidni rast investicija i vidno smanjenje nezaposlenosti.

Čuli smo juče i ministra Vulina vezano za sporazum o socijalnoj zaštiti. Biće potpisan sa Rumunijom, biće potpisan sa Ruskom Federacijom. U planu je inicijativu za Španiju, Azerbejdžan, Belorusiju, Kinu, Italiju i Poljsku. Ova Vlada zaista ulaže velika sredstva u socijalnu zaštitu svojih građana.

Zatim, Sporazum sa MUP Vladom Savezne Republike Nemačke, o njemu je juče govorio ministar Stefanović i posebno je istakao važnost o evropskim integracijama kada govorimo o ovom sporazumu. Ovaj široki dijapazon država sa kojima naša zemlja sarađuje ima odličnu saradnju. Neke je malo stavio u nezgodan položaj. Stavio ih je u, kako bi mi rekli, nebrano grožđe. Zašto? Zato što smo uvek imali neke države, neke stranke koje se dele na proruske, na američke, na nemačke, na istok i na zapad. Danas imamo mnogo drugačiju situaciju baš iz razloga što ova Vlada i naš premijer, odnosno budući predsednik Srbije sarađuje i sa istokom i sa zapadom, sarađuje sa EU, sa Amerikom, sarađuje sa svim delovima sveta.

Reči su prešle u dela, dela su prešla u rezultate i zbog toga nas svuda u svetu cene, a ti rezultati zaista ne mogu da se opovrgnu iz fotelja i zbog toga baš oni koji su navikli to da rade danas su nezadovoljni.

Moram da se osvrnem na jučerašnju opasku, jedno malo ismevanje poslanika bivšeg režima koji kaže da mi otvaramo pešačke prelaze. Obzirom da se radilo o rukovodstvu Voždovca, ja sam sa Voždovca, moram samo to da prokomentarišem. Tačno je da se otvara pešački prelaz i tačno je da su vodovod i kanalizacija konačno sprovedeni u podavalskim naseljima, da su otvorene škole, da su otvoreni vrtići. Tačno je da mi brinemo o bezbednosti naše dece u svakom delu Srbije.

Kada govorimo o MUP, MUP je tu da zaštiti. Ministarstvo unutrašnjih poslova štiti našu decu i ovaj sporazum će definitivno uticati na bezbednost dece. Samo bih zbog te opaske oko pešačkih prelaza naglasila jednu investiciju bivšeg režima na opštini Voždovac koja govori upravo o tome kako su oni vodili računa o bezbednosti dece, a upravo kada govorimo o tome u pitanju je 350.000 evra koje su uložene u „Pazl grad“ na Voždovcu, nebezbedni objekat, bez lokacijske dozvole, bez građevinske dozvole, na tuđem zemljištu koji nikada nije otvoren, koji je sve vreme nebezbedan i za koji su morala da se odvoje sredstva prošle godine kako bi on bio srušen. Toliko o njihovim projektima.

Sada bih se vratila na ove međunarodne sporazume. Htela bih da naglasim da baš zato što se oni sprovode, slika o nama u svetu je potpuno drugačija. Ne bih nikog da razočaram, više ne može da se radi iz fotelja. Naš premijer i budući predsednik radi na terenu. Zato je on svakodnevno i po selima Srbije, ali je u Vašingtonu, u Moskvi, i kod Merkelove.

Izbori se ne dobijaju na terenu, dobijaju se osluškivanjem na terenu, htela sam da kažem kupovinom glasova, kao što neki ovde govore, dobijaju se osluškivanjem potreba građana, dobijaju se rešavanjem njihovih problema. To radi naš premijer Aleksandar Vučić. Zbog toga ćemo glasati za ove sporazume, baš zato što mi ovde glasamo u ime naroda, a narod je na predsedničkim izborima jasno rekao 55%, 2. aprila, a više od 70% do dve nedelje kasnije. Ko gubi ima prava da se ljuti, ali je važno što svim ovim što danas usvajamo i budućom politikom Vlade, narod će dobiti. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 03.07.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 95000.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:11