MARIJAN RISTIČEVIĆ

Narodna seljačka stranka

Rođen 1. marta 1958. u Novim Karlovcima.

Završio je Višu školu organizacije rada.

Od 1979. do 1985. radio je u Industriji motora i traktora (IMT), a od 1986. se bavi zamljoradnjom na svom imanju.

Predsednik je NŠ od 1999. Stranka je osnovana 1990. i njen prvi predsednik je bio Dragan Veselinov. Rističević je bio sekretar koalicije “Vojvodina” od njenog osnivanja do raspada 1999. godine. Bio je poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije od septembra 2000. i predsednik poslaničkog kluba KV – Srpski pokret otpora sa Kosova.

Tokom 2000. godine privođen je dva puta kao aktivista “Otpora”.

Od 2002. godine predsednik je Narodne seljačke stranke. U septembru 2004. godine izabran je za predsednika Skupštine Opštine Inđija, a 5. oktobra 2007. godine je smenjen sa ove funkcije, pošto je optužen da je povredio Poslovnik.

Dva puta je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova birača, zatim na predsedničkim izborima u junu 2004. kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova birača.

Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika, a na tom mestu je ostao i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Oženjen je i sa suprugom Svetlanom živi u Novim Karlovcima kod Inđije.

Osnovne informacije

Statistika

  • 279
  • 0
  • 8
  • 3
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Problem penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika

čeka se odgovor 7 meseci i 1 dan i 14 sata

Poštovani, Pre više od godinu dana dostavili smo Odboru predlog vezan za problem penzijskog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika, ali do danas nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. Kao podnosioce, interesuje nas da li je nešto od strane Odbora preduzeto povodom ovog problema.

Poljoprivreda

odgovoreno za 2 meseca i 22 dana i 3 sata

Poštovani, Imam plan kako da zaposlimo Srbiju. Slao sam predlog Vučiću, ali nikada mi nije odgovorio. Bar da mi napiše, da to ne može tako i da obrazloži, bilo bi mi mnogo lakše. Ovako, ne znam, da li je to što sam zamislio u redu ili nije u redu.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 26.05.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja se damama u ime poljoprivrednika izvinjavam. Moj kolega poljoprivrednik nije baš čist poljoprivrednik. To su ovi seljaci iz grada.

Reklamiram član 103. st. 7. i 8. To je zloupotreba povrede Poslovnika koju je izrekao moj kolega poljoprivrednik.

Kao neko ko je osudio njegov istup, bez obzira što on za sebe misli da je najlepši i najpametniji i da su svi drugi za njega elitu ispod njega, ispod njegovog šefa, koji se zove, čini mi se, Saša Janković. U poslednja dva, tri dana imali smo dva ekscesa koja su bila prema damama i kao neko ko će ih uvek štititi, kao neko ko živi na selu, kao neko ko je svestan šta sve žene znače za neko domaćinstvo, ja sam se takođe priključio osudi tog postupka, ali vas molim da imate razumevanja za mog kolegu. Voleo bih da se on izvini i da se ovaj problem prevaziđe.

Što se tiče njegovog kršenja Poslovnika, mislim da treba da primenite neku sankciju, budući da ste bili previše blagi prema njemu, koje su predviđene članom 108. i 109.

On je osudio preletanje iz stranke u stranku, a evo, osudiću i ja, ali on, ukoliko želi to da osudi treba samo da pogleda malo na svoju levu stranu i sve će mu oko preletačenja biti jasno.

Nekad ljudi, kada hoće da uvrede, iz mržnje kada žele da uvrede, a to se odnosi na njega i na njegovog šefa Sašu Jankovića, kad nešto izreknu, želeći da uvrede nekog drugog, u stvari uvrede samog sebe. I to se odnosi na mog kolegu poljoprivrednika. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, samo da vam objasnim zašto zastupnik stranke bivšeg režima danas toliko sumnja. Da, ovaj što sad upravo okreće leđa, on sumnja iz vlastitog iskustva. To je njegovo iskustvo na Maldivima, to je iskustvo njegovog predsednika stranke. To je razlog za sumnju. Zato što je on meni svojevremeno objasnio da njegov predsednik „zgrabi novac“ je od 2013. godine, dok ste se takmičili ko će bit predsednik gradskog odbora, davao milion evra na račun „Erste banke“. Ja sam proverio navode predstavnika stranke bivšeg režima i oni su poprilično tačni. Da, dao mi je tačnu informaciju i zato je imao razlog da sumnja da je od bivših javnih poslova, gospodin „zgrabi novac“, odvojio milion evra na račun i tu mi je informaciju dao samo zato da bi on pobedio na beogradskim izborima za predsednika te stranke. Hvala.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja, 23.05.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, ovde je pomenut čuveni Cvijo Babić kao pozitivan primer.

Da vidimo kakve su to bile provizije, kolike su bile itd. da se videti iz jednog podatka. Taj hvaljeni Cvijo Babić, potpredsednik ovoga ovde koji ovde toliko sumnja je 26. jula 2011. godine odlučivao o ponudama za rezervne delove „Vodovodu Beograd“.

Vidite kako neki izgledaju sa leđa dobro i pametnije izgledaju.

Odlučivao je o ponudama, odlučivao je između dve ponude – „Multipartner“ i „Vatrosprem“. „Vatrosprem“ je dao ponudu od 2,4 miliona, a „Multipartner“, to mora da je Šuletom, što je učestvovao u onih milion evra u „Erste banci“ na računu, je dao ponudu od 7,9 miliona. Sada zamislite koja je ponuda u vreme čuvenog para Cvijo Babić i ovde ovlašćeni predstavnik stranke bivšeg režima prihvaćena. Da li je ovo nagradno pitanje, od 2,4 miliona ili ovu drugu od 7,9 koju je dao „Multipartner“? Naravno da je bio „Multirpartner“. Tri puta veću cenu su prihvatili i to je način na koji su oni poslovali. Zato je gospodin Martinović u pravu kada kaže da lopov uvek sumnja da su drugi lopovi.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.05.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja ću postaviti nekoliko pitanja, iz prostog razloga što sam danas dirnut, dirnut činjenicom da o narko-dilerima pričaju oni kojima je vodeći narko-diler na Balkanu, a možda i u svetu bio najveći investitor. Pretpostavljam da su mislili da to što je uzgajano u Urugvaju i Latinskoj Americi treba da se uzgaja u Srbiji i da seljacima u kombinate unesu visokoprofitabilne kulture. Dirnut sam zbog toga i zato pitam – da li je Darko Šarić bio investitor i učestvovao u privatizaciji neposredno ili posredno u Republici Srbiji za vreme vladavine bivšeg režima i kada se to dešavalo i koji kombinati i koja preduzeća su bila u pitanju?

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.05.2017.

Takođe postavljam pitanje o Zoranu Ćopiću Ćopa, da mi se odgovori – u kom vremenu, u kojim godinama je on učestvovao u privatizaciji IKL u Zemunu i u privatizaciji šećerane u Sremskoj Mitrovici? Da vidimo čije su zasluge, koje stranke, u pitanju, jer se to non-stop prebacuje nešto nama.

S tim u vezi, vezano za optužbe da smo vezani za zemunski klan i Zvezdana Jovanovića, postavljam sledeća pitanja. Koliko je od 2000. godine unapređeno pripadnika JSO od 2000. do 2003. godine? Takođe postavljam pitanje – da li su najveći državni funkcioneri, članovi DS u to vreme, obilazili u Kuli više puta JSO, što fotografije potvrđuju? Da li je tačno da je u toj jedinici za specijalne operacije koja je bila pod kontrolom Vlade Republike Srbije bio i Zvezdan Jovanović? Takođe, da li je tačno da su visoki funkcioneri DS, zajedno sa gospodinom Bracanovićem, koji je za nešto optužen, ne ulazeći u to za šta, da li je tačno, da su opet posećivali JSO, u kojoj je bio Zvezdan Jovanović? Da li je tačno da su visoki funkcioneri DS, članovi Savezne vlade u pratnji sa članovima Republičke vlade, priređivali nekoliko meseci pred ubistvo premijera Zorana Đinđića i pravili specijalnu priredbu zajedno sa Bajagom za tu jedinicu? Ove fotografije potvrđuju da ja govorim istinu. Dakle, imamo i predstavnika Savezne vlade, ministra unutrašnjih poslova, imamo na toj priredbi i predstavnika Republičke vlade, odnosno ministra unutrašnjih poslova gospodina Mihajlovića, koji je takođe tom prilikom obišao JSO, u stroju se vidi Zvezdan Jovanović. Takođe moram da pitam – da li je tačno da je predsednik DS obilazio i Pale svojevremeno, a oni glume neku mirnodopsku grupu, i guslao zajedno sa Radovanom Karadžićem, što fotografija potvrđuje?

Dakle, hoću precizne odgovore na ova pitanja, s obzirom da se nama spočitava neka veza između nas i zemunskog klana. Zato pitam dalje, da li je neko od funkcionera DS tada i predstavnika Vlade posećivao Dušana Spasojevića i ekipu u centralnom zatvoru, povodom čega, i da li se to desilo posle hapšenja u Francuskoj i izručenja našoj zemlji i, umesto da im se sudi, neki ljudi su ga posećivali tamo. Ima indicija da su to radili visoki funkcioneri DS, tadašnji funkcioneri. S tim u vezi, nekoliko meseci iza toga su oni oslobođeni. Zato vas ja pitam, sve nas zajedno, da se to nije desilo, da nije bilo tih poseta koje su rezultirale puštanjem na slobodu, da li bi se onda desilo ubistvo premijera Đinđića od strane zemunskog klana i oficira JSO-a sa kojima je očigledno DS, njeni funkcioneri koji su tada bili ujedno i državni funkcioneri, imala i te kako veze.

Četvrta sednica Prvog redovnog zasedanja , 18.05.2017.

Na kraju, u ovo vreme što mi je ostalo, pitanje za Tužilaštvo za ratne zločine, za novog tužioca – da li je prilikom prijema Biserke Živković u radni odnos u Tužilaštvu za ratne zločine imenovana imala položen pravosudni ispit ili ga je naknadno položila? Ukoliko je taj ispit bio neophodan pre prijema, da se preispita taj prijem. Hvala.

Imovinska karta

(Novi Karlovici, 27.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103000.00 RSD 03.06.2016 -
Član odbora Republički fond za zdravstveno osiguranje Republika Mesečno 40500.00 RSD 12.01.2015 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:31