MARIJAN RISTIČEVIĆ

Narodna seljačka stranka

Rođen 1. marta 1958. u Novim Karlovcima.

Završio je Višu školu organizacije rada.

Od 1979. do 1985. radio je u Industriji motora i traktora (IMT), a od 1986. se bavi zamljoradnjom na svom imanju.

Predsednik je NŠ od 1999. Stranka je osnovana 1990. i njen prvi predsednik je bio Dragan Veselinov. Rističević je bio sekretar koalicije “Vojvodina” od njenog osnivanja do raspada 1999. godine. Bio je poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije od septembra 2000. i predsednik poslaničkog kluba KV – Srpski pokret otpora sa Kosova.

Tokom 2000. godine privođen je dva puta kao aktivista “Otpora”.

Od 2002. godine predsednik je Narodne seljačke stranke. U septembru 2004. godine izabran je za predsednika Skupštine Opštine Inđija, a 5. oktobra 2007. godine je smenjen sa ove funkcije, pošto je optužen da je povredio Poslovnik.

Dva puta je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova birača, zatim na predsedničkim izborima u junu 2004. kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova birača.

Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika, a na tom mestu je ostao i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Oženjen je i sa suprugom Svetlanom živi u Novim Karlovcima kod Inđije.

Osnovne informacije

Statistika

  • 539
  • 1
  • 13
  • 5
  • 6 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

93.000 Potpisa

odgovoreno za 2 dana i 20 sati

Postovani Narodni poslanice i roditelju, buduci da je za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa i da je veliki broj građana s pravom glasa stavilo svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na usl...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

odgovoreno za 21 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Restitucija

odgovoreno za 19 dana i 17 sati

Poštovani, Kad ce biti usvojene izmene i dopune Zakona o restituciji, odnosno kad ce se vratiti poljoprivredno zemljiste koje je oduzeto posle Drugog svetskog rata. Unapred hvala.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, svojim amandmanom podržavamo, u stvari, stav Vlade. Ovde se radi o sredstvima EU. Država koju smo zatekli bila je država bez države. Država je složen i dugo pravljen proizvod i ne da se napraviti na brzinu.

Sredstva EU su posebno značajna za poljoprivredu. Kao neko ko se zalaže poljoprivrednu proizvodnju, preradu i energetiku iz poljoprivrede, kao neko ko se zalaže da ono što seljaci proizvedu na njivama, radnici prerade u fabrikama, da bude hleba i posla i za seljake i za radnike, moram reći da mi očekujemo iz IPARD-a značajna sredstva iz EU u poljoprivredni budžet.

Nama prigovaraju da su sredstva mala. Ja bih voleo da su veća, ali snaga privrede koja nam je ostavljena je bila takva da je teško bilo iscediti suvu drenovinu. S tim u vezi, 2006. godine stranke bivšeg režima su izdvajale 136 miliona evra za podsticaje u poljoprivredi, 2010. i 2011. godine to im je bio maksimum od 186 do 188 miliona evra. Mi smo izdvajali 2016. godine 309 miliona evra, ove godine 268 miliona evra, i to još nije završeno, za sledeću godinu smo planirali 281 milion evra i tu očekujemo rast od IPARD fondova. Verujem da pitanje poljoprivrede ujedno je pitanje demografije, da ta sredstva moramo iskoristiti da stvorimo Srbiju radnika i seljaka, Srbiju momaka i devojaka, Srbiju koja će biti na ponos i našim precima i našim potomcima. Hvala.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, radi se o sredstvima Evropske unije i radi se o lokalnim samoupravama.

Ja se nadam da će se raskinuti sa praksom koju su imali Goran Ješić, hajnekena, itd, da troše više nego što su prikupili. Običaj je bio ne preraspodela viška po lokalnim samoupravama, već preraspodela manjka. Nisu živeli od prikupljenog i zarađenog, već od zaduženosti. Sa tom praksom se treba raskinuti.

Dug opštine Inđija je 2.037 miliona, ili 2,037 milijardi. Dug Smederevske Palanke je između tri i četiri milijarde. A ti usrećitelji narodnih masa, koji će morati da vraćaju dugove, iza njih su dela i nedela koja će buduća pokoljenja u tim lokalnim samoupravama plaćati.

Šef hajnekene je prodavao tenk za četiri hiljade dolara. A ovaj iz Smederevsku Palanku hajnekena, on je za veče pio piva za četiri hiljade dolara, pa mu šef proda tenkić, a on ga za jedno veče propije. Nadam se da će sa tim gazdovanjem biti prekinuto.

Kao i u Trsteniku, gde je intervju za „Vreme“ morao da bude plaćen. Dakle, čovek potpiše da će dati intervju, opština plati njegovu izjavu za štampu i onda oni to zovu nezavisnim novinarstvom. E, tako je to Miki traktorče od Vuka potomče, tako su oni trošili novac u lokalnim samoupravama, a hajnekena ili hajnetenkić je čak prodao i termalnu vodu, što nije bilo ovlašćenje lokalne samouprave. Hvala.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 12.12.2017.

Dame i gospodo narodni poslanici, vidim da je moj verni pratilac onako pri glasu.

Što se tiče ovog člana i što se tiče onoga što je Atlagić govorio, mi smo planirali da skupimo 348 milijardi više nego što je stranka bivšeg režima prikupila 2012. godine. Agrarni budžet, podsticaji, ta suma je veća od 120 do 180 miliona u odnosu na 2006, 2005, 2017. i 2016. godinu.

Ova Vlada je doprinela da inflacija bude niska, da rast kursa bude zanemarljiv, da uvoz bude pokriven izvozom sa daleko većim procentom nego što je to bio slučaj kod njih, kod njih je to dostizalo jedva 50%, da se nezaposlenost prepolovi. Ja ne razumem prigovore stranke bivšeg režima, koja je 400.000 ljudi, od toga 300.000 direktno iz proizvodnje, 100.000 iz usluga, samo u Beogradu je broj radnika bio 231.000, da bi 2012. godine bio jedva 20.000. Ne razumem one koji su lustrirali radnike iz fabrika, koji su iz kombinata rasterali radnike, uništili stočarstvo, uništili proizvodnju, ljude iz privrednog lanca prebacili na rashodovanu stranu, umesto na prihodovnu, ne razumem sve njihove prigovore ovde danas, juče, prekjuče, a neću to razumeti ni sledećih dana. Hvala.

Peta sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.12.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo, čiste javnosti radi, opštine nemaju poljoprivredno zemljište, tim zemljištem raspolaže država i ono ne može da se prodaje, to u zakonu piše, ali kolege, očigledno, ne umeju da čitaju.

S tim u vezi, prvo moje pitanje je, a dobio sam odgovor iz tužilaštva Smederevo, nisam zadovoljan u potpunosti. Odgovor jeste da se protiv Radoslava Milojičića i njegovih saradnika, kod naroda poznati kao „hajnekena“ ili „opštinski sisavac“, da se vodi određeni postupak.

Moje sledeće pitanje je – zašto ta krivična prijava čuči u fioci Višeg tužilaštva u Smederevu? To je prvo pitanje.

Drugo pitanje je za Vladu Republike Srbije i Ministarstvo kulture, a odnosi se na RTS, koji ja zovem „Radio televizija N2“. Radio televizija Srbije, po uređivačkoj politici dolazi, a tu jedino država ima neki svoj uticaj, dolazi u situaciju da postaje pomoćnica televizije „N1“, barem po načinu na koji se ponašaju njihovi novinari, urednici u informativnom programu. Ovog puta, pitam s obzirom da mi iz državnog budžeta njima dajemo četiri milijarde dinara, da im godišnje građani Republike Srbije uplaćuju negde oko 40 miliona evra, moje pitanje se odnosi – da li su oni poslovno vezani za „Dajrekt Mediju“ i Dragana Đilasa, koji ima nameru da se kandiduje, odnosno da li je Dragan Vujošević sa namerom prepustio seriju koju su finansirali građani Republike Srbije, što je iz budžeta, što je iz pretplate, odnosno takse, da li je sa namerom Dragan Vujošević prepustio „Dajrekt Mediju“ da je samo fiktivno Đilas izašao iz te medijske kuće, prepustio najgledaniju seriju, koja je razvijana novcem građana Srbije, to meni izgled kao kada bih ja zasadio voćnjak, sve uradio, uzeo prvu sirotinjsku berbu, prvi rod, a onda kada dođe na puni rod, ja bi rekao – Đilas, izvoli, uzmi ti, sve oberi.

Dakle, radi se o seriji koju građani u unutrašnjosti koji plaćaju pretplatu, koji su razvili tu seriju, više ne mogu da gledaju.

Pod broj dva, očigledno je da će ona emitovanjem na kablovskim kanalima u Beogradu poslužiti se kao političko sredstvo, kao poboljšanje Đilasovih reklama u predstojećim beogradskim izborima. S obzirom da su to građani isfinansirali, naša obaveza kao predstavnika građana je da pitamo zašto se to desili i da li je to Bujošević i njegovi saradnici u RTS-u, koju ja zovem „Radio televizija N2“, sa namerom uradili.

Treće moje pitanje je oko ono paralelne službe bezbednosti. I do sada se šuškalo, a sada su ta saznanja i priznanja očigledna, da u Srbiji postoji žuta paralelna služba bezbednosti. O njoj se šuškalo, to Vojislav Šešelj zna, još od 2000. godine sa onim čuvenim Janjuševićevim, nekim lap-topom. Ovog puta smo došli do priznanja. Šta će država, organi bezbednosti, tužilaštvo uraditi protiv Saše Jankovića, Dragana Šutanovca i drugih očiglednih kreatora paralelne službe bezbednosti, s obzirom da su oni u Vladi Republike Srbije 2014. godine Saši Raduloviću priznali da ta paralelna služba postoji i da su oni njeni pripadnici?

S tim u vezi moje pitanje i za ovoga što ja zovem „Kradulović Del Boj kompani“, „Deli Kradojica“, koji je protiv parazitskog i partijskog sistema, koji je u to vreme u svojoj službi imao sve svoje saradnike i iz ministarstva je pravio partiju, evo, ovde Pavlovića sa 113 hiljada, plus plata, evo ga ovde Ivan Ninić, evo Milenovićke, koji su takođe, po rečima, Saše Radulovića, bili upoznati sa saznanjima koje je on preneo o Saši Jankoviću, narodu poznat kao Saša Prangija, da je osnovana paralelna služba bezbednosti koja špijunira najviše državne organe, parlament, poslanike. S tim u vezi, po meni i po svima drugima, ta služba, budući da je bila naslonjena na Devenporta i naše poznate „prijatelje“ Britance, šta će država uraditi jer je ta paralelna služba bila naslonjena na strane agenture i strane službe?

U saznanju sam da su čuli krčanje i da su menjali opremu. Gospodo, niste trebali menjati opremu. To što ste čuli, čuli ste krčanje creva naroda, koji ste vi doveli u siromaštvo koje je nezadrživo za gledanje. Hvala.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 02.11.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, prvo pitanje – šta će državni organi preduzeti povodom gerilske nasilne akcije koja preduzima jedna parlamentarna stranka, šireći nasilje i netrpeljivost, pa i u Narodnoj skupštini, i nije vezano samo za napad na predsednicu Narodne skupštine, zato što su do sada u svojim političkim aktivnostima maltretirali što je i javnosti poznato, četiri žene u stvari pet.

Naime, 28. marta 2017. godine, sekretara ženu, opštine Pećinci sa svojim upadom maltretirali tri narodna poslanika i odbornika iz Čačka, i pedesetak lica, članovi, simpatizeri, uključujući jednog maloletnika od 12 godina i tom prilikom gospođa je imala stresnu situaciju i to piše u lekarskom izveštaju. Na poslu kada joj je nekoliko ljudi upalo u njenu kancelariju, navodi da su vikali, pretili, uznemirena, ima vrtoglavicu, nesvesticu, nije gubila svest, ima osećaj da joj srce lupa, ubrzano radi, oseća stezanje u grudima.

Juče je rečeno da ja lažem. Ovde su i fotografije upada i gospodin, koji je rekao juče da lažem, i na toj fotografiji je poslanik u Narodnoj skupštini. Nije, trenutno je sad prisutan. Tu se jasno vidi upad te grupe ljudi i u opštinu Pećinci kada je još jedna žena bila izložena nasilju. S tim u vezi moje je pitanje opravdano, šta će državni organi preduzeti, s obzirom da u Zakonu o političkim strankama piše da je zabranjeno širenje netrpeljivosti, a kamoli tog nekog ljotićevskog nasilja.

Drugo moje pitanje, vezano za Zorana Živkovića, šta će VBA, Ministarstvo odbrane, tužilaštvo, preduzeti povodom saznanja, evo ja im to sada ponovo govorim, da 1999. godine, za vreme agresije i ubistva civila, ne samo vojnih lica, Zoran Živković proneverio milion i po maraka iz Ministarstva odbrane preko firme „Target“ navodno za nabavku tenkovske municije koja je zbog mogućeg kopnenog napada nedostajala vojsci. On se ponudio da to kupi u Rusiji preko Bugarske iz YU Garant banke isplaćeno je milion i 250 hiljada nemačkih maraka i sto hiljada dolara što je ukupno 1,5 miliona maraka koji su nestali, municija nikada nije nabavljena. NJegovo delo je tim teže zato što je to učinjeno za vreme agresije NATP pakta kada je ubijena Milica Rakić i ostali civili, gađani autobusi i šinobusi i da ne nabrajam sve zločine.

Nadalje, šta će državni organi, tužilaštvo i Ministarstvo pravde preduzeti protiv Vuka Jeremića zbog njegovog ugovora sa „Energoprojektom“ gde je prodao zemljište koje je pripadalo državi Srbiji u inostranstvu i objekte za cenu koja je bila niža i utvrđena je putem veštaka za 5,6 miliona evra.

Nadalje, šta će državni organi i tužilaštvo preduzeti protiv Miroslava Aleksića, LJubiše Kneževića i njegove supruge i ćerke ovog drugog, koji su osnovali fond za ljudske resurse ili tako nešto, nevladinu organizaciju i iz države Srbije ispumpali za tri godine 54 milina 726 hiljada 976 dinara. Navodno su negovali stara i nemoćna lica, a u stvari građani su potvrdili koji su navodno tu akciju izvodili da nikakve velike aktivnosti u tom smislu nije bilo.

Takođe, pitam šta će državni organi preduzeti protiv Borisa Tadića i Vuka Jeremića zbog toga što su aktivno u cilju dobijanja izbora učestvovali u izgradnji divlje albanske države Kosovo kako je oni zovu, zato što su, a Vikiliks depeše potvrđuju od ambasade SAD tražili da se nezavisnost Kosova proglasi ali posle izbora Borisa Tadića koje je zakletvu dao 15. februara, a nezavisnost proglašena 17. februara. NJihovoj želji je udovoljeno i s tim u vezi pitam šta će biti preduzeto. Hvala vam.

Druga sednica Drugog redovnog zasedanja , 26.10.2017.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, moje prvo pitanje je za Ministarstvo pravde, za javnog tužioca. Šta će biti preduzeto protiv Zorana Živkovića zbog puštanja braće Mazreku u 2002. godini i 104 osuđena albanska terorista?

Da podsetim, da se radi o jezivom zločinu u opštini Orahovac, gde su silovane devojčice od 8 do 11 godina, gde su Srbima sekli ruke, noge, vadili oči. Srpsko pravosuđe je presudilo braći Mazreku i 104 terorista, ali odlukom Savezne Vlade, u kojoj je bio i gospodin Zoran Živković, svih 104 terorista su pušteni, odnosno poslati na teritoriju Kosova i Metohije, koja je bila pod kontrolom albanskih terorista i UNMIK-a, da kobajagi tamo izdrže kaznu na koju su osuđeni u srpskim zatvorima. Nije im palo na pamet čak ni da ih razmene za kidnapovane Srbe, nego su ih bez ikakvih uslova oslobodili i svi su se oni domogli Švajcarske. Kasnije, ako im je suđeno, nije im suđeno da budu presuđeni tamo, nego da budu oslobođeni.

Broj dva, šta će pravosuđe, odnosno Republički javni tužilac Zagorka Dolovac preduzeti protiv mog kolege poljoprivrednika u pokušaju, Zorana Živkovića, za falsifikovanje službenih dokumenata, koje je on pustio u „promet“ o navodnoj bolesti Slobodana Miloševića? Ni u snu mi nije padalo na pamet da ću jednog dana morati da se zalažem za prava pokojnog Slobodana Miloševića.

Ukoliko je ovaj dokument falsifikat, a verujem da jeste, tužilaštvo mora pozvati onoga ko je ovaj dokument prvi pustio u štampi, mora ga pozvati na odgovornost za falsifikovanje dokumenata. Ne verujem da je tačno, a ukoliko je, onda i gospodin Šabić, a i tužilaštvo i pravosudni organi moraju da se pozabave Zoranom Živkovićem zbog iznošenja ličnih podataka, ili kod gospodina Šabića važe dvostruki aršini. Odgovornost je tim veća zato što gospođa Vodinelić i gospođa Živković, koje su navodno vrhunski pravnici svakako znaju koja nedela je gospodin Živković počinio iznošenjem ovog falsifikovanog dokumenta.

Sledeće pitanje je šta će poreska policija, organi gonjenja i tužilaštvo preduzeti protiv Zoran Živkovića i ona Agencija za borbu protiv korupcije, jer je jedno vreme moj kolega poljoprivrednik bio i narodni poslanik, a i direktor preduzeća „Empresa“ iz Niša, što zakonom ove Agencija za borbu protiv korupcije nije dozvoljeno. Ili je ta Agencija postala žuta, ili postoje, takođe, dvostruki standardi po pitanju bavljenja političarima i njihovim prekršajima.

Takođe pitam šta će poreska policija preduzeti zato što je iz te firme dok je Zoran Živković odlučivao nestalo 189.000 flaša vina, koje su navodno date na konsignacionu prodaju, što zakonom nije dozvoljeno za domaće firme, i gubi im se svaki trag, čime je izvršena utaja od preko 17 miliona dinara, poreska utaja? Zato pitam tužilaštvo, pitam poresku policiju šta će preduzeti povodom tih, za mene već ustanovljenih, prekršaja?

Takođe pitam šta će tužilaštvo preduzeti povodom akta veroizdaje protiv Vuka Jeremića i Borisa Tadića, koji su promenom Rezolucije UN promenili i ovlašćenja UNMIK-a, prebacili na Euleks i time napravili nenadoknadivu štetu Republici Srbiji eliminisanjem Kine i Rusije iz tog procesa? Hvala.

Imovinska karta

(Novi Karlovici, 27.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103000.00 RSD 03.06.2016 -
Član odbora Republički fond za zdravstveno osiguranje Republika Mesečno 40500.00 RSD 12.01.2015 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:31