MARIJAN RISTIČEVIĆ

Narodna seljačka stranka

Rođen 1. marta 1958. u Novim Karlovcima.

Završio je Višu školu organizacije rada.

Od 1979. do 1985. radio je u Industriji motora i traktora (IMT), a od 1986. se bavi zamljoradnjom na svom imanju.

Predsednik je NŠ od 1999. Stranka je osnovana 1990. i njen prvi predsednik je bio Dragan Veselinov. Rističević je bio sekretar koalicije “Vojvodina” od njenog osnivanja do raspada 1999. godine. Bio je poslanik u Narodnoj Skupštini Srbije od septembra 2000. i predsednik poslaničkog kluba KV – Srpski pokret otpora sa Kosova.

Tokom 2000. godine privođen je dva puta kao aktivista “Otpora”.

Od 2002. godine predsednik je Narodne seljačke stranke. U septembru 2004. godine izabran je za predsednika Skupštine Opštine Inđija, a 5. oktobra 2007. godine je smenjen sa ove funkcije, pošto je optužen da je povredio Poslovnik.

Dva puta je učestvovao na predsedničkim izborima u Srbiji. Prvi put na neuspelim izborima u novembru 2003. kada je zauzeo četvrto mesto sa 72.105 ili 2,86 odsto glasova birača, zatim na predsedničkim izborima u junu 2004. kada je osvojio 10.198 ili 0,33 odsto glasova birača.

Nakon izbora 2012. godine, ponovo je izabran za narodnog poslanika, a na tom mestu je ostao i nakon izbora 2014 i 2016. godine.

Oženjen je i sa suprugom Svetlanom živi u Novim Karlovcima kod Inđije.

Osnovne informacije

Statistika

  • 763
  • 1
  • 14
  • 5
  • 7 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

poljoprivredno zemljiste

odgovoreno za 7 dana i 18 sati

Kad ce biti osnovan fond drzavnog poljoprivrednog zemljista koji ce ubrzati proces restitucije odnosno povracaja poljoprivrednog zemljista? UNAPRED HVALA.

93.000 Potpisa

odgovoreno za 2 dana i 20 sati

Postovani Narodni poslanice i roditelju, buduci da je za sedam dana sprovođenja inicijative višestruko premašen broj od 30.000 potrebnih potpisa i da je veliki broj građana s pravom glasa stavilo svoj potpis na inicijativu Narodnoj skupštini da uvede kaznu doživotnog zatvora bez prava na usl...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

odgovoreno za 21 sat

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Sedmo vanredno zasedanje , 18.06.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, reklamiram dostojanstvo Narodne skupštine, član 107.

Naime, dame i gospodo narodni poslanici, ovde su izrečene velike neistine. Rečeno je da je DS plaćala pšenicu 25 dinara, a da je danas cena 13 dinara. Cena pšenice sa PDV je negde oko 18,5 dinara, znači, 50% više nego što je tvrdio srećni prodavalac bazena, čovek koji je popio za jedno veče tenk, odnosno popio je više para nego što je Šutanovac dobio za tenk.

Cena maline je bila takva da su 2011. i 2012. godine danima malinari tapkali ispred zgrade Vlade Republike Srbije, a jedne godine je cena maline bila toliko ponižavajuća da su je prosipali. Cena višnje je bila takođe. Podsticaji koji su oni izdvajali…

(Radoslav Milojičić: Koliko? Cenu kaži.)

Evo, čujete ove krike.

Dakle, podsticaji koji su oni davali su bili na nivou 136 miliona evra. Podsticaji koje mi izdvajamo za poljoprivredu su 309 miliona evra.

Sedmo vanredno zasedanje , 18.06.2018.

Ja vam govorim da je povredio Poslovnik.

Sedmo vanredno zasedanje , 18.06.2018.

Gospođo predsedavajuća, elementarne nepogode dođu i prođu, ali DS je elementarna nepogoda koja je trajala 12 godina.

Sedmo vanredno zasedanje , 12.06.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, država nije naše privatno vlasništvo. Mi smo trenutno u ovoj Skupštini. Država je zajednica ljudi. Država je bedem koji štiti od nepravde i nesreće i nevolje. Država je u obavezi, ma ko bio na vlasti, da se stara da u državi ima države.

Ja vas pitam – ko se od ovih opozicionih žutih velesila ogradio od ovoga? Ovaj čovek koga je država trebala da štiti, to je bila naša obaveza, on je surovo prebijen, u organizaciji onih koji žele da destabilizuju zemlju, da unesu strah i nemir među građane. NJihov štab je u Skoplju. U Budimpešti Orban neće da ih primi. To su ovi – miškova levica, dakle levičari, po sistemu – leva ruka, desni džep. Recimo, Jeremić, Janković, Boško Obradović,Đilas. Ovo je slavna levica. Oni blokiraju i biju ljude. Oni su stvarni inspiratori i organizatori toga.

Idemo redom. Gorivo je skupo. Naši poljoprivrednici treba da znaju da se intenzivno sa njihovim udruženjima traži model da ih oslobodimo dela akcize, ali da ne dovedemo do šverca. Ovo je bilo rešenje. Jedno rešenje je da oni tamo koje je Skot uveo u parlament odu u SAD i kažu – nemojte više praviti konflikte u Siriji, Libiji, Iranu, Iraku, jel tako vojvodo, i nemojte dizati cenu goriva svuda u svetu, pa i u Srbiji. To je jedno rešenje, da ih zamole, pošto su bliski sa Skotom.

Drugo rešenje je bilo da ne prodaju NIS. Prodali su NIS, obe rafinerije, prodali su sva skladišta, prodali su nalazište nafte i gasa u Vojvodini, odakle je država mogla da smanji cenu goriva. Oni su prodali da bi dobili simpatije i reizbor Borisa Tadića 2008. godine. Boris Tadić i Koštunica su se otimali oko stolice tamo, prilikom prodaje. Nismo mi to prodali.

Šta piše Borko Stefanović, pozivaju se na blokadu – vođa pregovaračkog tima za prodaju NIS-a. Šta piše? Sve čestitke Srbiji, blokirati, daj mu i vruću jesen itd.

Idemo dalje, da vidimo ovog što je prethodno govorio. Blokirao je Preljinu. Veliki poljoprivrednik, Boško Obradović. Šest članova porodice u javnom sektoru, 50 miliona dobio od akciza za stranku prošle godine, 28 miliona, jel tako vojvodo, strpao u svoj džep na konto navodnih elektroradova. Oprao pare. Hoće pare od akcize, ali mu akciza prevelika. Veliki branilac. Šta kaže na Preljini veliki branilac – treba blokirati Srbiju. Šta kaže Marija Janjušević, koja je blokirala srpskog patrijarha? Šta kaže ona na blokadama? Kaže – nisu oni organizatori. „U ponedeljak blokade do ispunjenja zahteva, nema povlačenja, nema predaje“. To kaže ona. Kaže – nema goriva, jebiga, kaže ona. Ispisano latinicom. Velika porodična organizacija blokirala porodice. I pazi, brane ćirilicu, sve sa blokade.

Idemo dalje – blokirala patrijarha u Vojvodini. E, to je ta porodična crkvena organizacija. Marija Janjušević, ponovo, izjava – najava blokade, od 17 do 21. Ponovo ona najavljuje blokadu. Ko su onda organizatori?

Idemo dalje. Zoran Živković, Saša Janković, Balša Božović, predsednik opštinskog odbora Surčin, član glavnog odbora DS-a.

Šta se čeka, moje pitanje, šta će država preduzeti povodom destabilizacije zemlje i pokušaja destabilizacije? Srbiju niko ne može srušiti spolja, dok joj ne pomognu ovi iznutra. Oni treba da znaju da u sukobu nas, samih sa sobom, sigurno gubimo mi. Hvala.

Sednica Šestog vanrednog zasedanja , 07.06.2018.

Dame i gospodo narodni poslanici, ja se uvek veselim neznanju mog kolege poljoprivrednika. Taj se nikada oznojio nije, iako je pokušao da bude poljoprivrednik.

Evo, postao je ekspert i za penzije. S tim u vezi, da vidite kako je on vesela ličnost, mora da je neko jutros ranije otvorio kafane. Dakle, u vezi penzija, moram da pitam – da li je tačno da je moj kolega poljoprivrednik, koji je upravo zamahom kafanske čaše zalupio vrata na Narodnoj skupštini, da li je moj kolega poljoprivrednik u jednoj operaciji iz budžeta uzeo 525.000 evra, odnosno 2.500 prosečnih penzija? Da mi Vlada jasno odgovori – sa koliko novca i koji procenat se dotira u penzijsko-invalidski fond? Dakle, ne koliko je Vlada uzela, već sa koliko dotira PIO fond. S tim vezi, s obzirom da je kolega Živković učestvovao u otpuštanju 400.000 radnika i time osiromašio i PIO fond i zdravstveni fond, da mi se odgovori koliko je porasla uposlenost posle 2012. godine, kada su ovi pelješanovići, varajići, mutibarići i njihova ekipa otišli sa vlasti. Dakle, koliko je više ljudi zaposleno? Sa koliko novca Vlada dotira penzije, zato što on tvrdi da Vlada uzima? Želim da mi se na ta pitanja jasno odgovori, kao i na pitanje – da li je on u jednoj operaciji leva ruka – desni džep, da li je Zoran Živković uzeo 2.500 penzija i strpao u svoj džep?

Drugo moje pitanje se odnosi na jednu sličnu ekipu, to je savez propalica, džabolebaroša i prevaranata okupljenih oko Dragana Đilasa, a tu mislim na Boška Obradovića, Borka Stefanovića, Janka Veselinovića i na ostalu čudnu družinu. Da li je tačno da su oni preko jednog od njih kupili Nezavisno udruženje novinara Srbije? Ovo je pitanje za ministra za informisanje u Vladi Republike Srbije. Da li je tačno da su sa sedam miliona dinara kupili čuveno Nezavisno udruženje novinara Srbije i da li to utiče na nezavisno, objektivno i blagovremeno izveštavanje naših građana i o radu ovog parlamenta, a bogami i o dešavanju u našem društvu?

Takođe, da li je tačno da pomenuta družina ima vlasništvo ili uticaj na Dejvida Petreusa, čuvenog šefa CIA-e i bivšeg komandanta vojnih snaga u Avganistanu, da zajedno Šolak, Petreus, Đilas i ekipa oko njega okupljena Boško Obradović, Borko Stefanović, Janko Veselinović itd. kontrolišu više nego što je dozvoljeno medijski prostor u Republici Srbiji. Jer, nedavno je N1, CIA televizija, sa ne znam kog broja pomerena na broj 1, a RTS na broj 2, dakle, da su uveliko vlasnici kanala, kablovskih televizija, Totala, i da na nedozvoljen način kontrolišu previše medijskog prostora, što može da utiče i na političke prilike, a bogami i na nezavisnost zemlje, s obzirom da mnogi od njih sarađuju ne samo sa Dejvidom Petreusom, šefom CIA-e, već sa celom CIA-om, s tim u vezi želim da dobije odgovor na to pitanje.

Treće pitanje je po pitanju goriva. Da li je tačno, a s obzirom da su ovi naši neobavešteni, da cenu goriva ne određuje Vlada, odnosno da akcize, poreze i prihode ne utvrđuje Vlada Republike, već Narodna skupština. S tim u vezi, gospodine predsedavajući, ovi vrli zaštitnici koji bi voleli da mi zauzmemo Libiju, Siriju, Iran itd. i spustimo cenu goriva, želim vas da pitam – da li je tačno da Skupština Republike Srbije utvrđuje akcize i druge poreze i da li je Boško Obradović podneo neki predlog, kao ovlašćeni predlagač, da se smanje akcize i doprinosi, ili tek ovako, što naš narod kaže, lupeta na prazno? Hvala.

Petnaesta posebna sednica , 29.05.2018.

Zahvaljujem.

Dame i gospodo narodni poslanici, vi svakako znate da je nadrilekarstvo u Srbiji zabranjeno. Zabranjeno je i vračanje i gatanje.

Moje pitanje prvo je za Ministarstvo zdravlja, Agenciju za borbu protiv korupcije, Administrativni odbor i Poresku upravu - da li su koleginice Branka Stamenković i Ana Stevanović prijavile Agenciji za borbu protiv korupcije, Administrativnom odboru svoju novu delatnost? To je lečenje su-đok ili su-đoka terapijom, reiki i feng šui. Postoji živi dokaz za to da one pružaju takvu vrstu usluga. Dakle, Ministarstvo zdravlja, da li one imaju licencu za lečenje na ovaj način? Ako nemaju, to je nadrilekarstvo.

Broj dva – da li su tu delatnost prijavili poreskim organima, jer na svaku uslugu treba da se plati porez?

Broj tri, ako je to stranačka aktivnost, da li su to prijavili Agenciji za borbu protiv korupcije? Ako je njihova lična, da li su od Agencije, majka jedne od njih radi tamo, od Agencije za borbu protiv korupcije tražile pravo da se bave lekarstvom ili nadrilekarstvom u zavisnosti da li je ovo prijavljeno, da ili ne?

Dalje, da pomognem gospodinu Aleksiću, koji je juče pokušavao da dovede ovu Vladu u vezu sa plaćanjem konsultantskih usluga u SAD. Dakle, da mi

Ministarstvo spoljnih poslova i Vlada Republike Srbije odgovori da li je Vlada Mirka Cvetkovića, Borisa Tadića i Vuka Jeremića naručivala konsultantske usluge u SAD, recimo? Da li su to plaćali i koliko su konsultantske usluge plaćene za vreme vlasti stranke koja liči na pokret lopuža i džabalebaroša?

Dakle, da li je to plaćeno koliko je plaćeno? Te, da li sadašnja Vlada radi ono što je radila bivša? Da li ona naručuje konsultantske usluge u SAD i to plaća? Dakle, želim opoziciji da izađem u susret. Tim pre što je poznato da su Vuk Jeremić i Boris Tadić aktivno radili na izgradnji divlje države Kosovo i Metohija. Ništa nisu preduzeli povodom proglašenja njene nezavisnosti, a posle su podnosili neka neobavezujuća mišljenja i tako otežali položaj Republike Srbije, što po meni nije slučajno, a po depešama „Vikiliksa“ se tvrdi da su oni molili američku ambasadu da se ta nezavisnost odloži, prolongira u zamenu za obnovu mandata predsednika Borisa Tadića.

Treće pitanje se odnosi na formiranje centra za rušenje legalno izabrane vlasti u državi Srbiji, dakle, centra koji se formira u Skoplju, koji formiraju SAD i gde se vode aktivnosti protiv države Republike Srbije, protiv vlasti koja je na demokratskim izborima izabrana, gde aktivno učestvuju u izgradnji tog centra, gde je uplaćeno već 18 miliona dolara, da aktivno u tome učestvuju opet Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boško Obradović. S tim u vezi, da mi se odgovori da li se on susretao sa vojnim atašeima američke ambasade?

Želim da znam da li te aktivnosti u Skoplju postoje? Da li su one protiv Republike Srbije? Da li su one namenjene za rušenje vlasti u Republici Srbiji? Te, da li ova pomenuta lica učestvuju u tome? Da ne zaboravim da dodam Borka Stefanovića i neprevaziđenog velikog političkog lidera Janka Veselinovića. Ja mislim da je taj centar formiran. Želim da mi država na to odgovori, jer ja ne volim da naša opozicija bude vredna kao krtice, da potkopavaju državu, da rade za državu, ali ne za ovu. Hvala.

Imovinska karta

(Novi Karlovici, 27.01.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 103000.00 RSD 03.06.2016 -
Član odbora Republički fond za zdravstveno osiguranje Republika Mesečno 40500.00 RSD 12.01.2015 -
Poslednji put ažurirano: 28.02.2017, 09:31