OLIVERA OGNJANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1969. godine. Živi u Grockoj, Beograd.

Po zanimanju je diplomirani menadžer.

Bila je direktorka JKP “Grocka”.

Na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 24. aprila 2016. godine po prvi put postaje narodna poslanica.

Osnovne informacije

Statistika

  • 58
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 16 dana i 2 sata

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 24 dana i 11 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 26 dana

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Zahvaljujem predsedavajući. Evo, ja ću se vratiti na amandmane, da radimo malo.

Uvažena ministarka sa saradnicima Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju u vanrednim situacijama podrazumeva organizovani sistem reagovanja u vanrednim situacijama. Kako je Zakonom o vodama predviđen čitav niz vodnih objekata za zaštitu od poplava, erozija i bujica, od nasipa odbrambenih zidova, kanala, brana i drugih objekata smatram da će ovaj zakon izuzetno unaprediti organizaciju, procenu rizika, prevenciju i odbranu od poplava ubuduće.

U prethodnim godinama smo imali priliku da osetimo koliko prethodna vlast nije vodila računa o rizicima koji su postojali i koliko su u lošem stanju bili objekti koji su neophodni za kontrolu i usmeravanje vodnih tokova.

Pretrpeli smo ogromne štete i žrtve. Danas u Srbiji imamo čitav niz radova i završenih objekata kojima se podigao nivo zaštite od poplava i bujica. Saniran je desni nasip uz reku Lugomir i nasip uz reku Belicu u Jagodni. Izvršena je sanacija desne obale korita Ravanice u Ćupriji. Sanacija korita obale nasipa u Krupnju, Loznici, Paraćinu, Smederevskoj Palanci i drugim mestima. Sve su to radovi koje su preduzele „Srbijavode“ i sve su to doprinosi sveukupnom razvoju Republike Srbije sa akcentom prevencije na zaštiti od poplava i bujica i time se direktno utiče na povećanje životnog standarda i bezbednosti stanovništva i ostvaruje pravo na zaštitu od katastrofa i nepogoda. Zato sam u članu 3. Predloga zakona predložila amandman kojim se dodatno definiše podsticanje razvoja Republike Srbije i prevencija posledica od bujica. Zahvaljujem.

(Nemanja Šarović: Po Poslovniku. Po Poslovniku, Arsiću.)

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvažena ministarka sa saradnicom, kako se član 4. predloženog zakona odnosi na procenu rizika aktivnosti i međusobne saradnje subjekata koji imaju zaduženja zaštite i otklanjanja posledica od elementarnih nepokoda, opet ću se vratiti na situaciju koju smo ove godine imali u junu mesecu u Opštini Grocka.

Ove godine u junu mesecu teritoriju Opštine Grocka je zadesila gora poplava nego 2014. godine. Bujica koja je naišla zbog nevremena je u nekoliko minuta nanela ogromnu materijalnu štetu. Nosila je sve pred sobom. Najugroženija mesta su bila Begaljica, Umčari, Kamendol, Brestovik, Boleč i pojedini delovi Grocke.

Dubočajski potok odneo je most u sekundi na Smederevskom putu. Potopljeni automobili, napukli asfalt na putevima, šut na sve strane. Zastrašujuća slika. Zbog ogromnih nanosa mulja i blata zaustavljen je bio i saobraćaj na pruzi Beograd – Požarevac. Imali smo koordinisanu saradnju i brzu intervenciju svih dežurnih službi štaba za vanredne situacije, vatrogasne službe, MUP-a. I ove ekipe su se sa vodenom bujicom borile celu noć. Nismo uspeli da sprečimo štetu koja je već bila nastala i danima nakon nepogode se čistilo i saniralo ono što je uništeno. Šteta je procenjena na preko 200 miliona dinara.

Danas, nekoliko meseci nakon poplave, uz saradnju „Srbija puta“, rešili smo problem sa delom puta na Smederevskom putu, gde je voda odnela most i radi se na rekonstrukciji uništenih puteva u Kamendolu.

Uz saradnju „Beograd puta“ smo sanirali potporne zidove i oštećenu vodovodnu mrežu u tom mestu. Međutim, ima još mnogo slabih i rizičnih tačaka na našoj opštini i zahvaljujući saradnji grada, a uz veliki napor našeg rukovodstva, ja se nadam da ćemo rešiti sve probleme. Zahvaljujem.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, amandmanom koji sam podnela dodatno se definiše član 2. Predloga zakona.

Akcenat sam stavila na činjenicu da je kao krajnji rezultat ostvarenja ovog zakona upravo podsticanje sveukupnog razvoja Republike Srbije i zaštita od bujica. Jer, da bi obezbedili adekvatnu odbranu od poplava, potrebno je, osim dobre organizacije ljudskih resursa, imati i obnovljenu infrastrukturu koja može izdržati elementarne nepogode do nekog optimalnog stepena.

Kao primer, navešću gradsku opštinu Gorcka gde živim. U protekle četiri godine, teritorija gradske opštine Gorca je više puta pogođena elementarnim nepogodama. Pretrpeli smo ogromnu materijalnu štetu početkom i krajem maja 2014. godine, u avgustu 2014. godine, junu 2016. godine i ove godine u junu. Materijalne štete su iznele više stotina miliona dinara, a nastale su kao posledica bujičnih poplava i klizišta. Uništen je ogroman broj stambenih i privrednih objekata, poljoprivrednih dobara, infrastruktura. Zato je najpotrebnije da se osim dobre organizacije i planiranja aktivnosti u vanrednim situacijama, odrede i načini uređivanja vodotokova drugog reda.

Grocka je smeštena uz našu najveću reku Dunav, koja u kišnim periodima svojim rastom utiče na rast voda koje se izliju i naprave ogromne štete. Bujice naprave toliku štetu da je najčešće pitanje koje građani postave - od čega sad da živim?

Prva poplava, a potom i bujica se desila 3. maja 2014. godine u mestu Begaljica. Tada je gotovo cela teritorija naše opštine, kao i u velikom delu naše zemlje, bila zahvaćena nepogodom. Imali smo i prvu žrtvu, a direktno je bilo ugroženo 1.500 stanovnika. U toku narednih godinu dana uspeli smo da proširimo kanale pojedinih rečica, da očistimo i uredimo vodotokove. Obezbedili smo bunare za snabdevanje vodom i postavljen je privremeni cevovod koji se nalazi na području klizišta. Popravili smo deo atarskih puteva.

Međutim, opština Grocka se nalazi na takvom području da je gotovo nemoguće da uz ograničena finansijska sredstva rešimo sve probleme koji predstavljaju rizik. Mi smo uradili projekat za finansijsku podršku kojim bi trajno rešili naše probleme sa Dubočajskim potokom i Umčarima i podneli smo u Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima, ali još uvek čekamo, a rešili bi nedaće koje se stalno ponavljaju.

Grocka je opština sa najvećim brojem evidentiranih klizišta na teritoriji grada i ima ih preko 40. Klizišta se aktiviraju sa svakim većim padavinama, što ugrožava život građana, pričinjava ogromne štete stambenim i privrednim objektima, putnoj infrastrukturi i poljoprivrednom zemljištu. Iako zaista ne izostaje pomoć Grada u saniranju nastalih šteta, nadam se da će Gradska opština Grocka dobiti neophodnu finansijsku podršku kako bi obezbedili i sprečili pojavu ovih problema, jer smo uložili ogromne napore kako bi obnovili i izgradili infrastrukturu i unapredili kvalitet građana. Zahvaljujem.

Imovinska karta

(Beograd, 27.06.2016.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 68297.00 RSD 03.06.2016 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 27320.00 RSD 03.06.2016 -
Poslednji put ažurirano: 02.03.2017, 14:07