VERA JOVANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1947. godine u Beogradu.

Po struci je ekonomistkinja.

Narodna poslanica Republike Srbije od 21.aprila 2017. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 29
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 8 meseci i 26 dana i 22 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 10 meseci i 28 dana i 17 sati

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Uvaženi predsedavajući, ministre Đorđeviću sa saradnikom, donošenje Zakona o memorijalima je obaveza prema svim stradanjima u proteklim ratovima, a i obaveza prema budućnosti našoj deci i unučićima.

Moram da primetim da narod koji brzo zaboravi stradanja svog naroda, to stradanje im se može ponoviti, što se istoriji i dešavalo. Mudrom politikom koja vodi ova Vlada i njen predsednik Aleksandar Vučić sigurna sam da se više neće dogoditi stradanje našeg naroda ni u Srbiji, a ni na drugim prostorima gde žive Srbi.

Živim u Resniku, mestu koje danas ima 20.000 stanovnika, a u trenutku početka balkanskih ratova, zatim i Prvog svetskog rata Resnik je imao 450 domaćinstava. Nakon završetka Prvog svetskog rata, stradanje muških članova domaćinstava beleži cifru od 150 muškaraca. Neki od njih su ostali u logorima Mađarske, Austrije, Nemačke. Pojedini nisu preživeli tu golgotu. Mnogi su umrli od tifusa u valjevskoj bolnici, a neki odmah po završetku rata od iscrpljenosti.

Tragedija je bila utoliko veća što se događalo da iz jedne porodice se ne vrati njih troje, npr. otac i dva sina. Po mojim saznanjima, spomen iza rata napravili potomci, ali nepažnjom pojedinaca spomenik je srušen, a ploča sa imenima je bačena. Ovaj zakon upravo ide u tom pravcu da se taj spomenik obnovi i isprave sve greške iz prošlosti onih koji su bili nemarni prema našoj istorijskoj prošlosti. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Poštovani predsedavajući, ministre Đorđeviću sa saradnikom, Zakonom o ratnim memorijalima uređuju se pitanja od značaja za uređenje, uklapanje i finansiranje istih.

Ni jedna vlast u prethodnom periodu, mislim na sve njih do 2012. godine, nije se setila da donese ovakav zakon. Ne samo da se nije setila zakona, već je pokušala da zaboravi i bitne datume iz slavne prošlosti naših naroda.

Nama nisu potrebne izmišljene cifre stradalih u prethodnim ratovima, kao što čine neke zemlje u okruženju, nama trebaju imena i prezimena ljudi koji su na bilo koji način izgubili život u ratnim dešavanjima.

Ovim zakonom je predviđeno baš to. Zakonom će biti utvrđeno ne samo mesto stradanja, već koje je to i po čemu znamenito mesto, kao što je važna istorijska bitka više stradalih na jednom mestu, zaštita tog memorijala, redovno održavanje, negovanje i obnavljanje zasada.

Koliko malo znamo o stradalima u svim ratovima do sada govori i činjenica da broj stradalih u bombardovanju 1999. godine, bilo civila, dece, policajaca ili vojnika, ni do danas nije utvrđeno.

Petog oktobra dosovsku vlast nisu zanimali i oni koji su stradali, već je njih zanimalo da zapale Skupštinu, pokradu slike i inventar, a ova odgovorna vlast donosi zakon kojim će ispraviti tuđe greške i sa uspehom pronalaziti čak i ono ukradeno i vratiti u Skupštinu, kao što smo imali prilike i da vidimo pre neki dan. Hvala.

Osmo vanredno zasedanje , 26.06.2018.

Poštovani predsedavajući, ministre Đorđeviću, kolege poslanici, amandmanom na član 2. zakona o ratnim memorijalima obezbeđuje se sveukupni razvoj Republike Srbije. Kolege preko puta smatraju da su naši amandmani besmisleni. Ne, nisu, imamo šta da kažemo, da objasnimo pozitivne strane zakona kojim se prvi put odgovorno ova vlast brine o svim pitanjima od značaja za ratne memorijale u Republici Srbiji.

Moram da kažem da primenom ovog zakona neće se stvoriti dodatni troškovi. Za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbediti sredstva u budžetu Republike Srbije. Svi navedeni troškovi predviđeni su po postojećim propisima koji regulišu ovu oblast.

Pozitivan efekat se može meriti i nematerijalnim vrednostima, kao što je briga države, dostojanstveno sećanje na poginule kroz zaštitu ratnih memorijala.

Rešenja predviđena ovim zakonom će uticati na sve državne organe koji se bave zaštitom, održavanjem, uređenjem i uklapanjem ratnih memorijala, i to ministarstvo nadležno za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, jedinice lokalne samouprave, Ministarstvo spoljnih poslova, odnosno teritorijalno nadležna diplomatsko konzularna predstavništva Republike Srbije za srpske ratne memorijale van granica naše zemlje, a takvih memorijala nalazi se u preko 40 zemalja sveta.

Svaki od ovih memorijala, gde god da se nalaze, biće sem pijeteta, ujedno i turistički posećivan objekat, a na taj način taj turistički dinar uticaće i na rast privrede Republike Srbije. Svaki od ovih ratnih memorijala biće korišćen i u obrazovne svrhe, organizovanjem školskih ekskurzija naša deca će od malih nogu moći da saznaju sve o našoj slavnoj prošlosti. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 24.05.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 96617.00 RSD 21.05.2017 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika mesečno 38850.00 RSD 01.05.2001 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 14:22