VERA JOVANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1947. godine u Beogradu.

Po struci je ekonomistkinja.

Narodna poslanica Republike Srbije od 21.aprila 2017. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 46
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 2 meseca i 11 dana i 5 sati

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 1 godina i 19 dana i 13 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 2 meseca i 21 dan

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 07.11.2018.

Poštovani Marinkoviću, ministarko Kuburović, gospodine Mariću i saradnici MUP-a, predložena rešenja imaju za cilj da omoguće subjektivne sisteme, da prevaziđu prepreke u postojećim kapacitetima i da razviju mere za smanjenje rizika od katastrofa.

Da nas ne bi iznenadila neka od onih katastrofa iz 2014. godine, prišlo se iscrpno svim segmentima društva. Što se tiče bezbednosnih rizika, na inicijativu potpredsednika Vlade, ujedno i ministra Nebojše Stefanovića, a uz podršku Ministarstva prosvete tokom 2017. i 2018. godine, u sve osnovne škole uveo se kao predmet osnovi bezbednosti dece. Ovaj predmet je u školskoj 2017/18. godini bio namenjen edukaciji učenika četvrtih i šestih razreda, o bezbednosnim rizicima i pretnjama kojima su izloženi, načinima prevencije i veštinama ostvarivanja bezbednosne zaštite, sa ciljem razvoja njihove bezbednosti.

U školskoj 2017/18. godini program je realizovan u 1.140 osnovnih škola u kojima je održano 49.013 predavanja, od kojih je za svaku temu u proseku prisustvovalo 54.815 učenika četvrtog razreda i 56.150 učenika šestog razreda. Tematski sadržaj programa predviđa bezbednost dece u saobraćaju, policija na usluzi građana, nasilje kao negativna društvena pojava, prevencija i zaštita dece od opojnih droga, bezbednost korišćenja interneta, prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima, zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti.

U Osnovnoj školi „Kosta Abrašević“ u Resniku svakodnevno vežbaju mali vatrogasci, na čelu sa svojom učiteljicom Nevenom Lazić. Takvoj jednoj vežbi sam prisustvovala prošle godine, koja je izvedena uz pomoć vatrogasne jedinice sa teritorije Rakovice. Hvala vam.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 06.11.2018.

Poštovani predsedavajući, uvaženi saradnici ministra Stefanovića, polazeći od nužnosti svakog odgovornog društva da kontinuirano rade na unapređenju stepena svoje otpornosti prema pretnjama i opasnostima od katastrofa, kao i činjenice da su pretrpljene vrste u poslednjoj deceniji bile sve veće i prisutnije na globalnom nivou, te da se može očekivati njihovo povećanje i u budućem periodu, neophodno je preispitati potrebe i mogućnosti za unapređenje postojećeg sistema zaštite i spasavanja u Republici Srbiji.

Ovaj sistem je suočen sa velikim izazovima. Takav jedan izazov su bile i poplave u Republici Srbiji u maju 2014. godine. Moje kolege u svojim diskusijama su već napomenule, kao i ja u svom prethodnom obraćanju, kolike su posledice tih poplava bile. Na osnovu stečenih iskustava u prethodnom periodu, ukazujem na to da trenutno normativni okvir u Republici Srbiji još uvek pokazuje određena ograničenja da implementacija ostaje spora, te da Republika Srbija ostaje fokusirana na reagovanje u slučaju katastrofe, dok koncept spremnosti i smanjenja rizika od katastrofa treba unaprediti.

Da bi smanjenje rizika bilo maksimalno, MUP je tokom 2017. i 2018. godine značajno unapredilo vozni park nabavkom novih patrolnih vozila, transportnih vozila, marica, teretnih vozila, vatrogasnih vozila i modernizacijom borbenih oklopnih vozila. Takođe je pre nabavke novih patrolnih vozila, prosečna starost vozila u MUP-u bila 14 godina, a vozila su u proseku prelazila po 250 hiljada kilometara.

Ministarstvo je takođe za potrebe Sektora za vanredne situacije nabavilo 14 vatrogasnih vozila, dok će do kraja sledeće godine biti nabavljeno svih 60 vatrogasnih vozila. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 05.11.2018.

Poštovani predsedavajući, potpredsedniče Vlade sa saradnicima, kolege poslanici, Predlogom zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanjem vanrednim situacijama, a koji će zameniti Zakon o vanrednim situacijama donet 2009. godine, ovaj zakon donosi novine. Novine su funkcionalne po pitanju smanjenja rizika od katastrofa. Posebni akcenti su stavljeni na zaštitu ranjivih grupa i rodnu ravnopravnost. Zakonom se želi postići unapređenje procesa saradnje i dijaloga između različitih institucija na nacionalnom nivou, uspostavljanjem nacionalne platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Ključni benefiti ovog zakona su dogradnja postojećeg sistema tako što su loša i nefunkcionalna rešenja pojednostavljena, izmenjena ili brisana sa ciljem da norme u praksi budu promenljivije, a kaznene odredbe efikasnije. Ovim novim zakonom se htelo da se na bazi dosadašnjih iskustava prevaziđu problemi, jer je kvalitet izrađenih procena i planova zaštite i spasavanja bio na veoma lošem nivou, jer se rad na izradi zasnivao na pojedincima koji prirodno nemaju potreban kapacitet da izrade veoma kompleksna dokumenta.

Takođe, propisi iz oblasti smanjenja rizika i upravljanja u vanrednim situacijama, metodologija za izradu plana i procene će se menjati i dopunjavati u skladu sa potrebama, naučenim lekcijama iz prošlosti, klimatskim i drugim promenama, menjanjem ili usklađivanjem naših propisa sa propisima EU.

U narednim svojim amandmanima fokusiraću se na uspehe Ministarstva unutrašnjih poslova i svega dobrog što je već urađeno, a da se na vreme pripremimo da posledice od katastrofa budu što manje. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 24.05.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 96617.00 RSD 21.05.2017 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika mesečno 38850.00 RSD 01.05.2001 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 14:22