VERA JOVANOVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođena je 1947. godine u Beogradu.

Po struci je ekonomistkinja.

Narodna poslanica Republike Srbije od 21.aprila 2017. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 32
  • 0
  • 0
  • 0
  • 3 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 17 dana i 21 sat

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo za narodne poslanike- pitanja za Vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 5 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

Inicijativa za izmene i dopune Porodičnog zakona

čeka se odgovor 1 godina i 28 dana i 1 sat

Poštovani, U ponedeljak, 14. avgusta 2017. pokrenula sam inicijativu "Naše dete - naša odluka", za izmene i dopune Porodičnog zakona. Prema aktuelnom Porodičnom zakonu roditelji nemaju pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije, pa je odluka o deci...

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Poštovani predsedavajući, ministre sa saradnicima, evo pri kraju smo rasprave u pojedinostima zakona koji, verujem, a nadam se i svi ostali, je mnogima još jedina nada, nada za kvalitetniji život i zdravlje i samo lečenje. Mnogi pacijenti svakodnevno prate listu na kojoj se i sami nalaze, čekajući odgovarajući organ potencijalnog donora. Oni sami su svesni da novi zakon neće preko noći obezbediti mnogo više donora, ali se nadaju da će u Srbiji početi značajnije da se menja svest o donatorstvu.

Prema podacima Uprave za biomedicinu, mi sada imamo šest donora na milion stanovnika, dok Slovenija ima 25 do 30, dok je Hrvatska izbila u sam vrh Evrope i ima 40 donora na milion stanovnika. U Srbiji danas na listi za transplantaciju, među životno ugroženima, najviše je osoba kojima treba bubreg, a njih je 750. Uz srce i jetru, računajući rožnjaču za koju ima i najviše kandidata, organe u Srbiji trenutno čeka oko dve hiljade pacijenata.

Trenutno ovim zakonom o kome raspravljamo predviđen je prelazak sa informisane na pretpostavljenu saglasnost, što znači da bismo svi u slučaju moždane smrti bili potencijalni donori, izuzev onih koji su se za života izjasnili protiv ili u trenutku moždane smrti to u njihovo ime učini njihova porodica.

Pacijenti koji čekaju organ i žive u nadi da će se to ubrzo i dogoditi, bez ikakvih rezervi veruju u naše sjajne lekare i naše zdravstvo, veruju ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, našoj Vladi i predsedniku Aleksandru Vučiću.

Nadam se da su svi građani juče videli našeg predsednika u trenutku kada obilazi radove u Kliničkom centru zajedno sa ministrom zdravlja, pa je to još jedan dokaz kolika je briga za svakog čoveka naše Srbije. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 20.07.2018.

Poštovani predsedavajući, ministre Lončar sa saradnicima, kolege poslanici, ne mogu da se ne osvrnem na sve diskusije koje traju ovih dana, a koje su, da tako kažem, upućene i na ovaj zakon za koji mislim da je pravo rešenje u trenutku kad ne samo idemo ka EU, nego uopšte, za dobrobit građana Srbije.

Moram da kažem, da se ne bih ponavljala, moje kolege su mnogo toga dobrog rekle šta je urađeno u ovom prethodnom periodu, ja samo molim moje kolege preko puta da se vrate na period 2012. godine i da naprave uporedne podatke sa današnjom situacijom u zdravstvu. E, onda neka kažu da li je nešto urađeno i koliko je urađeno i koliko je Vlada Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom Lončarom, jer pričamo o ovim zakonima, uradila u prethodnom periodu.

Sada ću preći na moj amandman i da kažem da se u okviru ovog Devetog vanrednog zasedanja našao i zakon o ljudskim ćelijama i tkivima. Ovaj zakon je bitan za kvalitetniji život i zdravlje građana Srbije, tj. onih građana kojima još samo transplantacija može da pomogne.

Transplantacija ili presađivanje predstavlja zamenu nefunkcionalnog organa putem hirurške intervencije. Ovih dana Klinika za hematologiju VMA uradila je stotu transplantaciju matičnih ćelija koštane srži, takozvane alogene transplantacije uzetih od davalaca koji nisu srodnici pacijenata. Ovakve vrste, u ovoj ustanovi, rade se od januara 2013. godine, od momenta kada je Srbija postala članica Internacionalnog registra davalaca.

Alogena transplantacija znači postupak kojem se koštana srž pacijenta koji je oboleo od maligne bolesti, menja zdravim matičnim ćelijama, uzetim od druge osobe, najčešće srodnika, poput brata ili sestre, ili podudarne osobe, koja nije srodnik. Ovakva transplantacija je često i jedina mogućnost lečenja, jer odgovarajućeg davaoca u porodica ima tek svaki treći pacijent. U okviru našeg Instituta za transfuziju krvi Srbije ima registrovano oko 7.300 potencijalnih donora.

Ovim zakonom i dodatnim stavom 3. člana 1, unapređuju se sve zdravstvene ustanove, a ne samo VMA, pa molim moje kolege da u danu za glasanje prihvate moj predlog. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 20.07.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Poštovani ministre sa saradnicima, kolege poslanici, ovih dana pričamo o jednom od dobrih zakona, humanog zakona. Republika Srbija je u prošlosti iznedrila sjajne stručnjake iz oblasti medicine, poznatih u celom svetu, pa i danas su oni i kod nas i u svetu nadasve poznati.

Ove godine će VMA obeležiti 45 godina od prve alogene transplantacije koštane srži srodnog davaoca, što je bio pionirski poduhvat na prostoru Balkana. Transplantacioni centar VMA je od 1996. godine punopravni član Udruženja za transplantaciju. Odredbe ovog zakona se ne primenjuju na reproduktivne ćelije i tkiva, ćelije i tkiva embriona i fetusa.

Zadatak svih nas danas, a i u budućnosti je da, a posebno zdravstvenih radnika, da građane informišemo šta to znači Zakon o transplantaciji organa, a šta posebno znači pretpostavljeni pristanak. Pretpostavljeni pristanak podrazumeva donatorstvo, odnosno da su svi građani na neki način donatori organa, ali da se u situacijama moždane smrti svakako mora tražiti pristanak porodice.

U 2015. godini u Srbiji je bilo takvih 18 donora. Obavljene su 32 transplantacije bubrega, sedam je presađeno jetri i presađena su pet srca. Na ovakav način dolazimo do više donora, više spašenih života od osoba koje su imale zdrave organe, ali moždani udar je bio fatalan za njihov kraj.

Moram da kažem da je Predlog ovog zakona prošao sve procedure, proceduralne radnje, a za njegov predlog pozitivno se izrazila i SPC. Hvala.

Imovinska karta

(Beograd, 24.05.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 96617.00 RSD 21.05.2017 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Penzioner) Republika mesečno 38850.00 RSD 01.05.2001 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 14:22