GROZDANA BANAC

Partija ujedinjenih penzionera Srbije

Rođena je 09.07.1951. godine. Po zanimanju je pravnica.

Predsednica Opštinskog odbora Partije ujedinjenih penzionera Voždovac. Učestvovala je na lokalnim izborima 2008. godine na opštini Voždovac.

Bila je narodna poslanica X saziva do juna 2016. godine.

Izabrana je za narodnu poslanicu XI saziva Narodne skupštine 28. avgusta 2017. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 4
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 18 dana i 1 sat

Poštovana, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 7 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Osmo vanredno zasedanje , 22.06.2018.

Ja ću se osvrnuti na predlog zakona koji možda nije toliko od uticaja na svakodnevni život građana, ali ima veliki duhovni i simbolički značaj za svaki narod, a to je Predlog zakona o ratnim memorijalima.

Sama činjenica da ovu materiju regulišu čak tri različita zakona koja su usvajana još 60-tih i 70-tih godina prošlog veka navodi na zaključak da je promena ovih zakonskih rešenja bila neophodna čak i kada bi se zanemarilo faktičko stanje u ovoj oblasti. Ono je uz određene izuzetke i pomake prilično loše.

Usled zastarelosti propisa, preplitanja nadležnosti ili pravnih praznina, nedostataka novaca i erozije društvenih vrednosti, mi smo došli u situaciju da su mnoga vojnička groblja i spomenici, ne samo zapušteni, neodržavani i prepušteni zubu vremena i propadanja, već su izloženi neprimerenom skrnavljenju i uništavanju, što je apsolutno nedopustivo.

Stoga ovim predlogom zakona se na moderniji način uređuje ova oblast i postavljaju jasna pravila oko podele nadležnosti za zaštitu ratnih memorijala, a prema njegovom mestu.

Mogu li ja da zamolim da gospodin Rističević sedne na svoje mesto? Stvarno je neprimereno da svakom govorniku on ide i šeta po sali. Mogu li da vas zamolim predsedavajući?

Osmo vanredno zasedanje , 22.06.2018.

Ja vas molim najlepše.

Osmo vanredno zasedanje , 22.06.2018.

Odlično, dobro mi je poznato, nije problem.
Ministarstvo odbrane biće nadležno za održavanje memorijala koji se nalazi u sklopu kasarni i drugih vojnih objekata. Jedinice lokalne samouprave za memorijale koji se nalaze u sklopu redovnih grobalja, a u memorijalima u inostranstvu zajednički će se starati Ministarstvo nadležno za poslove odbrane i spoljnih poslova, a na osnovu potpisanih međunarodnih bilateralnih konvencija.
Takođe, predviđa se jasna procedura za uređenje i uklanjanje ratnih memorijala i po prvi put se predviđa da će svoje mišljenje o tome dati novoformirani Savet za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.
Posebno se ističe da se neće dozvoliti izgradnja ili postavljanje memorijala koji svojom sadržinom ne odgovaraju istorijskim činjenicama, ako se vređaju nacionalna i verska osećanja, ako simbolizuju gubitak suvereniteta, teritorijalnog integriteta nezavisnosti slobode Srbije ili je posvećeno licu koje je bilo saradnik okupatora.
Posebno značajnim smatram član 24. predloženog zakona o kome se predviđa da se u Ministarstvu odbrane vode posebne evidencije o poginulim licima za vreme prošlih ratnih dejstava, sa osnovnim podacima o svakom od tih lica.
Ova odredba predstavlja suštinu društvenog priznanja za one koji su pali u zaštiti države i naroda, odnosno pravo na pamćenje i nezaborav. Ovde smo svedoci da su se skoro sve prethodne generacije ogrešile o pale borce, čija su imena brzo zaboravljena ili čak nisu ni utvrđivana ili je to rađeno parcijalno. To je čak slučaj sa poslednjim ratovima 90-tih, gde smo npr. došli u situaciju da do sada niko nije dao precizan podatak o broju poginulih boraca, građana Srbije na ratištima u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj tokom ratnih dejstava od 1990. do 1995. godine.
Takođe, mislim da bi pažnju trebalo posvetiti i civilnim žrtvama rata, jer se u savremenim totalnim ratovima sve više brišu formalne granice između vojnika boraca i nenaoružanih građana i da se samim tim civilne žrtve neopravdano zapostavljaju, te da bi i njih trebalo popisati i prebrojati, napraviti registar, gospodine ministre.
U odnosu prema žrtvama rata i ratnim herojima, ogleda se odnos svakog društva prema svojim precima i istoriji, a onaj narod koji nije iz istorijskih dešavanja izvukao pouke, biće osuđen da ih proživi ponovo.
Na žalost, nama u Srbiji istorija se upravo zbog toga previše ponavljala i previše smo je proživljavali, zato mi u poslaničkoj grupi PUPS predlog ovoga zakona vidimo kao mogućnost da se zaštiti sećanje i pamćenje na prošle događaje, da se istovremeno stvori osnova za bolju budućnost i poimanje prošlosti, a time izgrade i temelji za neku bolju budućnost, pa ćemo zato u danu za glasanje dati podršku za usvajanje ovog kao i ostalih zakona koji su na dnevnom redu ove sednice. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 22.05.2018.

Hvala gospodine predsedavajući. Ja imam dva pitanja za gospođu Jorgovanku Tabakoviću, za guvernera NBS, i želim da je pitam ko o bankama ima kontrolu, ko nadzire njihov rad, na koji način banke posluju? Da li je moguće da banke ne štite svoje komitente, da ne daju nikakva obaveštenja, da obmanjuju svoje građane, tako što im pošalju poruke da imaju sredstva na raspolaganju, a kada dođu građani, oni nemaju na raspolaganju i da oni posle toga neće ni da razgovaraju.

Ja najlepše molim da mi se pod hitno odgovori, ko kontroliše da li se realno na terenu vrši kontrola, ne samo o izveštajima, već ko kontroliše, ko ima nadležnost da me obavesti, dakle, gospođa Jorgovanka Tabaković?

Drugo pitanje, pitanje za izvršitelja. To je pitanje za gospođu Nelu Kuburović. Pošto je ona ministar pravde, mene interesuje da li ti sudski izvršitelji su država u državi i da li oni svu vlast smatraju da imaju na ovom svetu? Ne samo u ovoj zemlji.

Da li je moguće da sudski izvršitelji ne polažu depozit koji su dužni po zakonu, a ne primenjuju zakon, zakonske propise koji su obavezni da primenjuju, već rade po svom nahođenju, otimajući od građana i ne polažući nikome račune? Ja molim gospođu Nelu Kuburović kao ministarku za pravosuđe, ministarku pravde da izvrši sa nadležnim organima realni uvid na terenu, kao i gospođa narodni guverner NBS.

Da li je moguće da izvršitelji, bez sudskog depozita koji su dužni po zakonu da polažu, ne dostavljaju poveriocima ni potvrde sudske, koje su dužni da dostave za svakog izvršnog poverioca? Oni te potvrde jednostavno ne dostavljaju. Oni rade po svom nahođenju, blokiraju ljudima sav iznos, gde god imaju uvida, na koji način imaju uvid i to jeste zloupotreba podataka, jer im banke dostavljaju podatke o građanima koje poseduju.

Ja najlepše molim da me obaveste o ovome i koliko može narodni poslanik kao tribun, a koji je položio zakletvu, da li može da daje sugestije i primedbe ovakvim organima? Hvala najlepše.

Imovinska karta

(Beograd, 26.09.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika Mesečno 81000.00 RSD 28.08.2017 -
- Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (Porodična penzija) Republika Mesečno 16000.00 RSD 01.06.2009 -
Poslednji put ažurirano: 09.12.2017, 16:56