ANA ČARAPIĆ

Srpska napredna stranka

Ana Čarapić rođena je 1985. godine.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista.

21.septembra, po prvi put, potvrđen joj je poslanički mandat.

Osnovne informacije

Statistika

  • 31
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 8 meseci i 26 dana i 22 sata

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 19.07.2018.

Zahvaljujem predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, sva zakonska rešenja o kojima ovih dana raspravljamo, i naravno Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima su još jedan dokaz i još jedna potvrda da je Srbija danas na pravom putu i da je zemlja sa ubrzanim privrednim rastom i razvojem.

Amandman sam podnela na član 1. Predloga zakona zato što odlika sveukupnog privrednog razvoja svake države, pa i naše jeste kvalitet i uslovi života naših građana i životni standard naših građana. Značajnu ulogu za kvalitet i uslove života naših građana svakako da ima sistem zdravstvene zaštite. Podsetiću sve građane Srbije da prethodni režim je pokazao totalnu nebrigu o zdravstvenoj zaštiti naših građana. O tome svedoči stanje u zdravstvenom sistemu koje smo zatekli 2012. godine, bilo je katastrofalno.

Takođe, podsećam građane Srbije da je većina zdravstvenih ustanova u Srbiji imala toalete koji nisu bili u funkciji, odnosno toalete koji nisu radili, a da ne govorimo o drugim stvarima.

Danas je potpuno drugačije. Danas intenzivno ulažemo u zdravstveni sistem. Danas smo ostvarili fantastične rezultate i kada je u pitanju digitalizacija zdravstvenog sistema i kada je u pitanju transplantacija organa i kada je u pitanju skraćenje vremena čekanja na onkološke terapije i mnogi, mnogi drugi rezultati po kojima bi nam pozavidele mnoge zemlje u Evropi i u svetu.

Danas Srbija i te kako brine o zdravlju svojih građana. Po prvi put smo zaposlili, odnosno obezbedili radna mesta za najbolje diplomce medicinske struke. Na taj način sprečavamo odliv najboljih stručnjaka iz naše zemlje, a i adekvatnu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu našim građanima u budućem periodu.

Predlog zakona o ljudskim ćelijama i tkivima o kom danas raspravljamo, za krajnji rezultat će imati smanjenje liste čekanja za transplantaciju organa, a programima promocije transplantacije probudićemo svest građana i podstaći ćemo naše građane na najhumaniji ljudski gest, a to je doniranje organa.

Još jedna prednost zakona, s obzirom da sam ekonomista, je zato što ćemo ovim zakonskim rešenjem, smanjiti rashode u budžetu Republike Srbije, i to one rashode koji se odnose na nadoknadu za tuđu negu i pomoć, zato što ćemo transplantacijom organa omogućiti građanima kojima je to potrebno, normalan život, život onakav kakav zaslužuju.

Dakle, sve ono što sprovodi naša vlada, resorno ministarstvo je u funkciji poboljšanja uslova života i kvaliteta života naših građana, ali i povećanje životnog standarda svih nas. Zahvaljujem.

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Uvaženi ministre sa saradnicima, dame i gospodo narodni poslanici, amandman sam podnela na član 3. Predloga zakona o ratnim memorijalima sa ciljem da ukažem koliko je značajno negovanje tradicije, ali i delovanje državne uprave u postupku zaštite, čuvanja i restauracije postojećih, ali i izgradnja novih ratnih memorijala na sveukupni razvoj Republike Srbije.

Zakonom se predviđa centralna evidencija o poginulim licima, a to svakako ima ogroman značaj na naučno-istraživački rad, a svi znamo da naučno-istraživački rad ima i te kako bitnu ulogu na sveukupni razvoj svake države, pa i Republike Srbije.

Vlada Republike Srbije i jedinice lokalnih samouprava, na čelu sa SNS, maksimalno su angažovane za razvoj turizma, bilo da se radi o ratnim memorijalima, bilo da se radi o obeležavanju jubileja zato što je turizam svakako značajan nosilac privrednog razvoja svake privrede, pa i naše.

Ističem da u opštini Kuršumlija, odakle dolazim, prvi put nakon 850 godina se obeležava jubilej prve zadužbine Nemanjića. Dakle, lokalna samouprava na čelu sa SNS je izdvojila značajna sredstva za obeležavanja jubileja osam i po vekova od prve zadužbine Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Nemanjića.

Opština Kuršumlija, na čelu sa SNS, izdvojila je čak milion dinara iz opštinskog budžeta za oslikavanje murala u centru grada i to sa ciljem da prva asocijacija na našu opštinu budu Nemanjići. Dakle, i Vlada Republike Srbije i jedinice lokalnih samouprava na čelu sa SNS sve rade da podstaknu razvoj turizma, a broj turista iz godine u godinu, bilo da su u pitanju domaći ili strani turisti, svedoči da smo uspeli na tom polju. Zahvaljujem.

Osmo vanredno zasedanje , 27.06.2018.

Zahvaljujem, predsedavajući.

Ja zaista ne znam kada je prethodni govornik zadnji put i da li je uopšte bio u Kuršumliji, pa da može da priča kakva je situacija dole.

Imovinska karta

(Beograd, 09.02.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 94000.00 RSD 21.09.2017 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 11:16