BOBAN BIRMANČEVIĆ

Srpska napredna stranka

Rođen je 1969. godine.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista. Poverenik Gradskog odbora SNS u Šapcu.

Bio je narodni poslanik u X. sazivu, a na tom mestu ostao je do kraja saziva 03. juna 2016. godine.

Za narodnog poslanika XI saziva izabran je 12. oktobra 2017. godine.

Osnovne informacije

Statistika

  • 39
  • 0
  • 0
  • 0
  • 2 postavljeno / 0 odgovoreno

Pitanja građana

Pitanje udruženja u vezi uzgoja životinja isključivo radi proizvodnje krzna

čeka se odgovor 17 dana i 19 sati

Poštovani, Pišem Vam u ime udruženja Sloboda za životinje, a povodom pitanja zakonske zabrane uzgoja životinja isključivo radi krzna koje je trenutno aktuelno u našoj zemlji. Zanima me kakav je Vaš stav po pitanju uzgoja životinja isključivo radi krzna u Srbiji i kako biste glasali ukolik...

Pismo poslanicima - pitanja za vladu

čeka se odgovor 10 meseci i 26 dana i 6 sati

Poštovani/a, Obraćamo Vam se, kao predstavniku/ci građana, da na sednici za postavljanje poslaničkih pitanja poslednjeg četvrtka u mesecu (26. oktobra 2017. godine), iskoristite vaše poslaničko pravo i postavite ova pitanja predstavnicima Vlade Republike Srbije u ime nas građana.

VIDI SVE POSTAVI PITANJE

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege poslanici, poštovani ministre sa saradnicima, poštovani građani Srbije, rasprava koja traje već nekoliko dana svaki dan da neki novi razlog za, ali ne daje ni jedan razlog protiv ovog zakona. Ako ćemo realno, iz svog ugla, kao neko ko je već ranije potpisao donorsku karticu i ko je do sada 34 puta dao krv, mislim da imam pravo da dam svoje mišljenje, a mišljenje je da je ovaj zakon najbolji mogući, savršen zakon, nema boljeg. Da li može biti nekih izmena? Naravno, u budućnosti, u praksi, ako bude potrebno Ministarstvo zdravlja će prilagoditi, ako je potrebno i nekih većih promena, napraviti uz pomoć Skupštine, ali na današnji dan ovo je najbolji mogući zakon, zakon koji otklanja sve dileme i ima samo jedan cilj – produžiti život i pružiti pomoć onima kojima je pomoć potrebna.

Hoću onim građanima koji možda nisu najbolje razumeli i koji upravo dobijaju dezinformacije od kolega koji hoće da ospore sve što je dobro, a ovo ne da je dobro, ovo je odlično, to je da upravo o tome da li će neko biti donor može da se izjasni i dok je živ, a između ostalog, dovoljno je da bilo ko od njegovih članova porodice bude protiv toga, donorstva neće biti. Bilo ko od nas ima izbor, može reći bilo kome od članova porodice i ukoliko dođe do toga, to se neće ostvariti ukoliko ne postoji želja čoveka da bude davalac tih organa. Ono što je još bitnije, to je da ovim delom činimo najhumaniju moguću stvar, a to je da pomognemo onima koji pomoć očekuju i onima kojima je pomoć moguće i pružiti.

U danu za glasanje svi oni koji ne budu glasali za ovo, ne glasaju za svoju budućnost, ne glasaju za svoje građane i jednostavno kao takvi neka odgovaraju pred svojim građanima. Hvala.

Deveto vanredno zasedanje , 23.07.2018.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre, poštovane kolege poslanici i poštovani građani, ono što je uradio ministar od preuzimanja Ministarstva, a podsetiću, a to znaju i građani, ne moram da prikazujem slike ali se oni vrlo dobro sećaju da je Ministarstvo u to vreme je izgledalo kao napušteno i pola objekata nije imalo čak ni grejanje, a kamoli opremu koja bi bila adekvatna godinama, odnosno u 21 veku.

O gama noževima i x-noževima i drugoj opremi koja je u međuvremenu se pojavila i pojavljuje se u Srbiji mogli su samo da sanjaju i to čak nisu ni obećavali u predizbornim kampanjama, a ovo je u 2018. godini stvarnost i nešto što postoji i na šta građani mogu da računaju. Zakon koji usvajamo isti je kao i bolest, ne bira, deluje na sve i deluje pre svega bez obzira na versku, nacionalnu, političku ili bilo koju drugu pripadnost. Svi oni kojima je pomoć potrebna imaće pravo, imaće nadu i imaće mogućnost da je dobiju, a ponoviću, matematika je jednostavna nauka, 20 puta, ponoviću 20 puta je veća verovatnoća da bilo ko od nas bude primalac nego davalac organa. Ponoviću građani da znate, 20 puta.

Ono što na kraju moram da ponovim, to je da, u danu za glasanje pozivam sve građane da budu i da prisustvuju i da vide ko je glasao za ovaj zakon, ali istovremeno pozivam i same građane, pozivam Srbiju da stane iza ovog zakona. Ovo je zakon za njih i zakon koji će njima doneti svetliju budućnosti, odnosno rešenje za one kojima je pomoć potrebna, a odnosi se na bolesne koji čekaju na ovaj zakon. Hvala vam.

Deveto vanredno zasedanje , 19.07.2018.

Poštovani predsedavajući, poštovani ministre sa saradnicima, poštovane kolege poslanici, poštovani građani Srbije, izuzetno značajan zakon, odnosno set zakona, koji upravo pokazuje da je Srbija na pravom putu, a Srbija je na putu kojim krupnim koracima ide napred.

Jedan od zakona koji, evo, ja sam u drugom mandatu narodni poslanik, za koji tvrdim i siguran sam da ću i posle nekoliko godina, desetina godina, biti ponosan ili možda najponosniji na zakon od svih koje smo do sada glasali i o kojima ćemo u budućnosti glasati.

Nisam lekar, ali siguran sam da, da bi neko bio human, to može da bude i ako nije lekar i može da shvati, bez obzira na nivo obrazovanja, stepena životnog učenja i uslova u kojima živi. Ovaj zakon ima samo jedan cilj, a to je da pomogne život i to je zakon koji svi oni koji misle dobro Srbiji, koji misle dobro svojim građanima, jednostavno moraju da podrže.

Ovaj zakon nema alternativu i kao takav nije ni zakon EU, nije ni zakon neke druge države, ovo je zakon Republike Srbije, zakon koji je predložilo Ministarstvo zdravlja i ova Vlada i hvala vam zaista na ovom zakonu. Ovo je zakon građana Srbije i kao takav siguran sam da će imati jako velike rezultate upravo u pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Svi oni koji osporavaju i koji izmišljaju razloge da ovaj zakon ne bude prihvaćen, neka obiđu one koji umiru i koji čekaju na organe, neka im objasne zašto ne podržavaju nešto što je u osnovi pre svega i samo u cilju poštovanja života.

Nemoguće je zaboraviti neke rezultate koji su bili postignuti u prethodnom periodu, ali, upravo rezultati koje ćemo postići usvajanjem ovog zakona pokazaće da je Ministarstvo zdravlja na dobrom putu i da je donelo jedan pravi zakon.

Moj amandman koji sam podneo pre svega se odnosi na medicinske usluge i siguran sam da će set zakona koji bude usvojen iduće nedelje, uz promene koje će amandmani doneti, će te medicinske usluge podići na jedan viši nivo.

Ono što bih svakako zamolio ministra, to je da pokuša da pomogne pre svega građanima Šapca, jer, verujte, u ovom trenutku imam informaciju, koja je i zvanična informacija, da u Domu zdravlja „Draga LJočić“ u Šapcu, od 1. avgusta 2017. godine imamo zaposlenog veterinarskog tehničara i taj veterinarski tehničar ni manje ni više bio je na odborničkoj listi upravo Zapadne Srbije Nemanje Pajića, koja u ovom trenutku pravi odborničku većinu u Skupštini grada Šapca i kao takav je morao da bude zaposlen, ni manje ni više nego u Domu zdravlja „Draga LJočić“ u Šapcu.

Ja vas molim da sa nivoa ministarstva, koliko ste u mogućnosti, jednostavno sprečite zloupotrebe, a upravo zapošljavanje veterinarskog tehničara u Domu zdravlja u Šapca govori i o samom domu zdravlja i o gradonačelniku Zelenoviću, koji jednostavno sva zapošljavanja, a u toku je i revizija zapošljavanja u gradskoj upravi i svim javnim preduzećima od strane budžetske inspekcije Ministarstva finansija.

Ali, ja se nadam da je ovo jedinstven primer u Ministarstvu zdravlja. Za utehu je da nije na budžetu Ministarstva zdravlja, jer sigurno nije dobio odobrenje ni od Ministarstva zdravlja, niti od komisije za zapošljavanje veterinarskog tehničara u Šapcu. Ali, ono što nije dobro, a to je da upravo menadžment gradske uprave, predvođen Nebojšom Zelenovićem, koji je i u procesima za zloupotrebe od pet miliona evra iz budžeta potrošio za 2015. godinu, za kupovinu glasova u predizbornoj kampanji 2016. godine i niz malverzacija.

Ali, pošto smo u domenu zakona koji tretiraju pre svega Ministarstvo zdravlja, molim vas da kao ministar preduzmete odgovarajuće korake i sprečite zloupotrebe ove vrste.

Ono što ću za kraj ponoviti to je da pomoć onima kojima je pomoć potrebna i koja je nemerljiva, a pre svega rezultat te pomoći je produžavanje života i to je razlog koji i meni i članovima poslaničke grupe SNS, ali i drugim kolegama iz Skupštine, daje za pravo, ali i obavezu, da podrže ovaj zakon. Hvala.

Sednica Šestog vanrednog zasedanja , 07.06.2018.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege poslanici, moje prvo pitanje upućeno je Javnom tužilaštvu Republike Srbije, ili preciznije, Višem javnom tužilaštvu. Ono što pouzdano znam, to je da se upravo tom osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu obratila grupa građana, odnosno zaposleni gradske uprave, tako su se potpisali, a tako se potpisuje i stranka gradonačelnika Nebojše Zelenovića i njegovog mentora Dušana Petrovića. Krivična prijava je na iznos od pet miliona dinara, a tiče se odluke gradonačelnika koja je doneta 19. februara 2016. godine u toku predizborne kampanje, a odnosila se na odnošenje smeća sa seoskog područja.

Doneli su odluku da ne naplaćuju odnošenje smeća od 1. januara do kraja aprila 2016. godine dok ne prođu izbori za grad Šabac, odnosno lokalni izbori i u toj odluci su obavestili direktora komunalnog preduzeća. Kada im je odgovorio da je to krivično delo, oni su ga naravno smenili, ali još veći problem daje i predizborni flajer koji je gradonačelnik uradio odmah posle donošenja te odluke što samo potvrđuje njihovu ustaljenu praksu da u izborima, pre svega lokalnim, ne biraju sredstva da kupe glas, a kupovali su ne na malo, nego naveliko, potvrđeno i aktivista iz Vlade kupovao glasove i o tome ima i video zapis na društvenim mrežama može ga pogledati bilo ko u Srbiji. Ta krivična prijava je samo nastavak kupovine glasova i molim Više javno tužilaštvo, pošto znam da je prijava u Višem javnom tužilaštvu da nam odgovori dokle se stiglo i kad će biti objavljeno šta se dešava po pitanju te krivične prijava?

Drugo, moje pitanje upućeno je Ministarstvu finansija, budžetskoj inspekciji ili bolje rečeno ministru finansija da pokuša da stane na put bahatosti i zloupotrebama gradonačelnika Nebojše Zelenovića i njegovih direktora lokalnih javnih preduzeća. To sam već ranije pitao, a upravo u molbi koju sam podneo Republici Srbiji, Ministarstvu finansija 13.2, precizno sa podneo sve akte i dokumenta vezana za zapošljavanje bez odobrenje Komisije Vlade Republike Srbije, bez javnih konkursa i naravno u stilu ja tebi, ti meni, isključivo stranačko zapošljavanje, kupovina odbornika i zapošljavanja aktivista Dušana Petrovića i Nebojše Zelenovića.

Ono što mi daje za pravo to je upravo izveštaj koji sam dobio od Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja koji mi potvrđuje da je desetine ljudi zaposleno bez odobrenja Vlade i čime je direktno oštećen budžet grada Šapca, a jedini koji ima pravo da stane na put toj zloupotrebi i nastavku trošenja budžeta, a podsećam da je taj gradonačelnik samo u budžetu 2015. godine zloupotrebio i nenamenski potrošio pet miliona evra, proces je još uvek u toku. Ponavljam, kada će budžetska inspekcija doći u Šabac i konačno utvrditi koje zaposlen u skladu sa zakonom, a ko nije? Upravo zbog građana Šapca i zbog onih koji očekuju da kada neko treba da se zaposli u Šapcu bar izađe javni poziv. Garantujem da u prethodnih pet godina ni jedan konkurs, ni jedan javni oglas za zapošljavanje u organima gradske uprave i lokalnim javnim preduzećima, a zapošljavaju se ljudi iz dana u dan.

Treće pitanje, i zaista izuzetno pitanje, postavljam Vladi Republike Srbije i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. U decembru mesecu, tačnije 28.12. podneo sam molbu za obustavu izvršenja opšteg akta grada Šapca, koji se pre svega odnosi na preuzimanje nadležnosti koja za to imaju saveti mesnih zajednica koji se biraju na nestranačkim i pre svega izborima koji odlučuju ko će u ime građana odlučivati u njihovim mesnim zajednicama.

Već 3. decembra u 24 mesne zajednice organizovan je referendum koji je organizovala gradska uprava, a ne saveti mesnih zajednica, što je statutom i zakonom predviđeno na tom, nazovimo referendumu pored niza nepravilnosti i učešće samo oni koji su pisali na spisak njihovih aktivista. Između ostalog izašlo je samo 11,70% građana što pokazuje da takav referendum ne može doneti pravno prihvatljive odluke i u skladu sa tim molim premijerku i ministarstvo da što pre odgovori na pitanje – kada će sprečiti zloupotrebu gradonačelnika i gradskog veća prema mesnim zajednicama u Šapcu. Hvala.

Peta sednica Prvog redovnog zasedanja , 17.05.2018.

Poštovani predsedavajući, u Osnovnom sudu u Šapcu u toku je proces suđenja gradonačelniku Nebojši Zelenoviću za zloupotrebe i nenamensko trošenje budžeta iz 2015. godine, i to za iznos ni manje ni više nego pet miliona evra.

Postavljam pitanje potpredsedniku Vlade i ministru policije Nebojši Stefanoviću – kada će pripadnici MUP Republike Srbije Službe za borbu protiv organizovanog kriminala u interesu svih građana Šapca, ali i građana Srbije, izvršiti kontrolu poslovanja gradske uprave, imajući u vidu da je DRI kontrolom trošenja budžeta za 2015. godinu utvrdila nepravilnosti i zloupotrebu u iznosu od pet miliona evra? Ponavljam, sudski proces je u toku.

Ono što je pitanje, na koje je potreban odgovor, upravo preko Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, jer nikako se drugačije ne može nazvati trošenje iz budžeta pet miliona evra, je to – koje preduzeće, koji pojedinac i ko je imao pravo da zavuče ruku u kasu budžeta grada Šapca i da potroši pet miliona evra? Između ostalog, sredstva su potrošena u iznosima od 297 miliona dinara više od odobrenih aproprijacija, 86 miliona dinara su obaveze čiji pravni osnov nije u skladu sa važećim propisima, 89 miliona dinara bez validne verodostojne dokumentacije, 31 milion dinara bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta, 42 miliona dinara bez sprovođenja javnih nabavki, itd, zloupotrebama nikad kraja.

Ponavljam, molba ministru policije u ime građana Šapca i Srbije da dobijemo odgovor na pitanje - ko je potrošio pet miliona evra građana Šapca iz budžeta 2015. godine, bez javne nabavke, bez pravnog osnova, bez validne dokumentacije, bez zaključenog ugovora? Građani zaslužuju istinu, a lopovi kaznu u skladu sa zakonom i sa veličinom zloupotreba koje su uradili.

Drugo pitanje postavljam predsednici Vlade Ani Brnabić, ministru finansija, kao i ministrima Ružiću i Đorđeviću. Naravno da, u skladu sa poslovanjem koje je konstantovano u 2015. koja nije bila izborna godina, u 2016. godini zloupotrebe su bile još veće, jer su izbori bili u toku. Dokazano je da su kupovinom glasova, koja je i priznata i potvrđena u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu, između ostalog, napravili većinu uz pomoć koje su sada još uvek na vlasti. Ono što se nastavlja to je zapošljavanje stranačkih aktivista i odbornika koji su isključivo na strani podrške i strani većine koju predvodi Nebojša Zelenović, kao učenik u Šapcu i republici poznatog Dušana Petrovića, bolje poznatog kao mistera 10% i u skladu sa tim zapošljavanje bez odobrenja Vlade Republike Srbije, kršenje zakona, a ono što je sigurna i pouzdana informacija, to je da je upravo Upravni inspektorat kontrolom od 4. oktobra 2017. godine konstatovao niz nepravilnosti i zapisnikom načelniku gradske uprave predložio 10 mera radi otklanjanja nepravilnosti, dok je žalbenoj komisiji Grada Šapca dostavljen predlog da se otkaže radni odnos i ponište nezakonita konačna rešenja načelnika gradske uprave za ukupno 10 nezakonito zaposlenih lica.

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, Inspektorat za rad je takođe konstatovao da je u četiri javna preduzeća, koja naravno kontroliše i kojima upravlja Nebojša Zelenović, bilo zapošljavanja na određeno i na neodređeno vreme, ponovo bez odobrenja Republike, bez odobrenja Komisije Vlade za zapošljavanje. Pored toga uputio sam poziv i molbu budžetskoj inspekciji, koja je nadležna da upravo sve ovo što su konstatovale inspekcije iz navedena dva ministarstva, da uradi kontrolu gradskog budžeta, odnosno zapošljavanja u gradskoj upravi i lokalnim javnim preduzećima.

Očekujem reakciju Ministarstva finansija, odnosno budžetske inspekcije. I pored svega navedenog 26. marta ove godine odbornica koja je bila član odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Šapca, prešla je u odborničku grupu koja podržava gradonačelnika Zelenovića, tako što je zaposlena na neodređeno vreme u slobodnoj zoni Šabac bez bilo kakve saglasnosti, odobrenja ili konkursa.

Ponovo se budžet Grada Šapca troši bez smisla, bez javnog konkursa, saglasnosti i bez poštovanja osnovnih kriterijuma za zapošljavanje. Pokažite građanima Šapca i građanima Srbije da je pravda svakako dostižna. Hvala.

Treća sednica Drugog redovnog zasedanja , 16.11.2017.

Poštovani predsedavajući, poštovane kolege poslanici, poštovani građani, koristim svoje pravo da prvo pitanje postavim ministrima pravde i policije Nebojši Stefanoviću i Neli Kuburović.

Moje prvo pitanje je vrlo jednostavno, a razlozi izuzetno veliki i izuzetno značajni za grad Šabac, a glasi – kada će pred lice pravde biti izveden i procesuiran gradonačelnik grada Šapca, Nebojša Zelenović, zbog niza nepravilnosti i zloupotreba u radu? U predizbornoj kampanji za parlamentarne i lokalne izbore 2016. godine, aktivista stranke Zajedno za Srbiju, Gavrilović Dragan, iz Varne, inače Zajedno za Srbiju koju predvodi Dušan Petrović, kupovao je glasove za predizbornu kampanju za gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, i to u iznosu od pet do 11 hiljada dinara, u zavisnosti od veličine domaćinstva, odnosno broja članova domaćinstva. Za tu svoju kupovinu priznao je i potpisao u Osnovnom javnom tužilaštvu u Šapcu izjavu u kojoj je potvrdio da je do kupovine došlo i da je glasove kupovao, a ne postoji niti jedan razlog, niti jedno opravdanje za to.

Postavljam pitanje ministru Nebojši Stefanoviću, kada će i zašto nisu pred lice pravde izvedeni nalogodavci za kupovinu glasova i očekujem da upravo u narednom periodu to bude urađeno, jer svi vrlo dobro znamo ko je kupovao glasove i u skladu sa tim onaj ko kupuje glasove treba da dobije zasluženu kaznu.

Drugo pitanje je, takođe, vezano za gradonačelnika Nebojšu Zelenovića, a podsećam da je DRI u svojoj kontroli budžeta iz 2015. godine konstatovala niz nepravilnosti. Između ostalog, već su podnete krivične prijave u Osnovnom sudu u Šapcu za direktora Direkcije za puteve i direktora JP Fond za građevinsko zemljište u Šapcu.

Postavljam pitanje ministarki pravde, kada će gradonačelnik Nebojša Zelenović biti procesuiran, odnosno kada će njegov predmet biti u Osnovnom sudu u Šapcu? Napominjem, razlozi za ovo su ogromni, a između ostalog konstatacija DRI, da su zloupotrebili i oštetili budžet grada Šapca za pet miliona dinara, pričam o budžetu od pet miliona evra, pričam o budžetu iz 2015. godine. Citiram: „U izveštaju DRI grad Šabac je nepravilno preuzeo obaveze i izvršio rashode u iznosu od 590 miliona 928 hiljada dinara i 44 hiljade 113 evra.“ Kraj citata.

Znači, pet miliona evra je potrošeno, a da za to nema opravdanih i valjanih papira, odnosno potrošeno je, a da nije u skladu sa zakonom. Između ostalog, budžet je zloupotrebljen na različitim pozicijama i to trošenje veće od odobrenih, po aproprijacijama, u iznosu od 297 miliona dinara. Obaveze koje nemaju pravni osnov u skladu sa važećim propisima u iznosu od 86 miliona dinara. Obaveze bez validne i verodostojne dokumentacije, 89 miliona dinara. Obaveze bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta, 31 milion. Obaveze bez sprovođenja javnih nabavki i bez poštovanja zakonskim procedura u postupcima javnih nabavki, u iznosu od 42 miliona i 44 hiljade evra, itd. Zloupotrebama nikada kraja.Postavljam pitanje ministru policije, Nebojši Stefanoviću, kada će biti sprovedena istraga u kojoj će biti utvrđeno sa kim su sklapani poslovi bez sprovedenih javnih nabavki i bez poštovanja zakonskih procedura? Kome su plaćani milionski novčani iznosi bez validne verodostojne dokumentacije? Kome su milionski novčani iznosi dati bez zaključenog ugovora ili drugog pisanog akta? U pitanju su precizni podaci koje je dala DRI, i u skladu sa tim treba se i postaviti prema datim podacima.U ime građana Srbije, a u ime, pre svega, građana Šapca, postavljam pitanje DRI, da li je u planu kontrola budžeta trošenja grada Šapca za 2016 godinu, imajući u vidu da 2015. godina nije bila izborna godina, pa je napravljeno 5 miliona evra nenamenskog trošenja budžeta? Možemo samo da pretpostavimo koliki je trošak za 2016 godinu. Nadam se da će licu pravde biti privedeni svi oni koji su to zaslužili i koji su se o pravdu u Šapcu i o svoje građane ogrešili.

Imovinska karta

(Šabac , 11.11.2017.)

Funkcija Državni organ, javno preduzeće, ustanova, druga organizacija Izvor prihoda Interval Neto prihod Valuta Vreme obavljanja / od-do
- Telekom Srbija A.D., Beograd (Kordinaror IJ Šapab) Republika mesečno 120000.00 RSD 25.09.2013 -
Narodni poslanik Narodna skupština Republike Srbije Republika mesečno 30000.00 RSD 12.10.2017 -
Poslednji put ažurirano: 06.12.2017, 11:39